Dzisiaj przykład na dietetyczną kuchnię w męskim wydaniu, czyli góra zieleniny i kotlety z indyka. Można? można... kolorowo, pysznie i zdrowo. Przy okazji przez przypadek mężowi
Bernika - moj kulinarny pamietnik"Bo na śląsku co sobota waży się żur... chopie " i to żur żyniaty.. ale o nim w osobnym poście jak nasz zakwas się
Bernika - moj kulinarny pamietnikKilka dni temu pokazałam wam bułeczki tygrysie, czyli, dutch crunch rolls. Nie okazały się być trudne w przygotowaniu a smakowały mojej rodzinie, dlatego postanowiłam upiec także
Bernika - moj kulinarny pamietnikLemoniada najczęściej kojarzy nam się z wodą, cytryną i kostkami lodu. Tymczasem do przygotowania jej możemy użyć każdych owoców. Obecnie trwa sezon na rabarbar, truskawki i
Bernika - moj kulinarny pamietnikWitam wszystkich po powrocie z wakacjiWatek ten chce poswiecic wspomnieniom z wakacjiNa tapete idzie Floryda- Daytona Beach, Orlando, Cape Canaveral, Tax , kuchnia amerykanska i shopping Co
Smaki EdytyMarynata: 2 lyzki sosu sojowego2 lyzki maki ziemniaczanej1 lyzka cukru4 sprasowana zabki czosnku2 lyzki oleju sezamowego. Wolowine (500 g ) kroimy na paseczki I
Smaki EdytyJuż Jędrzej Kitowicz wspominał, że w trakcie panowania Augusta III serwowano na dworze:"Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet — wydoskonaliło się
Smaki EdytyZapraszam na prostą I szybką sałatkę. :) Składniki:6 jajsałata pekińskasałata rocket- rukola1 paprikastarty parmesan2-3 łyżki majonezu lub jogurtu. Wykonanie:Kroimy pekińską, dodajemy
Smaki EdytyUwielbiam to ciasto- jest proste w wykonaniu I zawsze wychodzi . Dzisiaj druga odsłona tego ciasta , które wcześniej robiłam z jabłkami. Zapraszam I polecam, przepyszne
Smaki EdytySkładniki :4 szklanki mąki3/4 margaryny3 jajka + jedno do posmarowania rogali6 dkg drożdży1,5 łyżeczki sody5 łyżek cukruok 220 ml śmietany kwaśnej.Puszka gotowej masy makowejWykonanie :Mąkę
Malinowa KawiarenkaTo trochę taka wariacja na temat kuchni greckiej. Grecy faszerują wiele warzyw .Zapiekają je , grillują, duszą. Często pojawia się w towarzystwie takich warzyw lub nawet jako
Buniabaje w kuchniNie cierpię marnotrawienia żywności. Niektórzy nazwą to może skąpstwem - niech im będzie . Ja mam genetycznie zakodowany przekaz od Prababci ( i reszty antenatów)- jedzenia się nie marnuje
Buniabaje w kuchniW zasadzie gotując rosół ( bulion) podaję potem klasycznie tzn. z makaronem ( różnego rodzaju w tym ryżowym i z naleśników), kostką z kaszy manny ( lub odmiana tego
Buniabaje w kuchniNawet nie próbuję robić oryginalnego spaghetti bolognese. A, że wszyscy makaron z sosem mięsnym doprawiony ziołami w domu bardzo lubią - to robimy często coś podobnego
Buniabaje w kuchniPrawdę mówiąc nie wiem jak się takie pierogi nazywają - wiem , że pochodzą z kuchni kresowej. U mnie robiła je Prababcia ( z tym , że z samym majerankiem
Buniabaje w kuchni