Dziś Lubelska Blogosfera Kulinarna przedstawia światu już trzeci numer Magazynu "AROMAT" . W zimowym wydaniu, jak zapewne się domyślacie dania idealne na zimę i świąteczny czas. Na wirtualnych kartkach magazynu znajdziecie przepisy na ciepłe śniadania ( to mój wkład w magazyn ), jadalne prezenty, rozgrzewające napoje ( *tylko dla dorosłych ), przepiękne torty w świątecznej odsłonie, bezglutenowe przepisy wigilijne i mnóstwo innych pyszności(...)numerze także ciekawe wywiady i reportaże. Jest też specjalny temat, poświęcony winom - tu dowiecie się jak dobrać idealne wino do potraw. Oczywiście nie zabrakło też świątecznego diy. Magazyn dostępny pod adresem: http://issuu.com/magazynaromat/docs/aromat_zima_c3e4a66316049f/17?e=17837286/31813202 *** Nasza lubelska grupa będzie wdzięczna za każde udostępnienie i informację o magazynie. Dlatego jeśli uważasz, że Twoi znajomi też powinni chociażby obejrzeć Magazyn AROMAT - udostępnij link
kolorowotorcikowożycie. Boże Narodzenie odbywa się bowiem w naszych sercach - każdego roku." Od tych słów zaczyna się książka i jak sami widzicie skłania do myślenia! Z książki dowiemy się jak świąteczne porządki możemy wykorzystać na swój użytek - jak oczyszczanie przestrzeni wokół nas może wpłynąć na nasz nastrój i psychikę. Jak sprawić, aby wraz z krótszymi dniami uzyskać w domu atmosferę ciepła(...)Pyszne kotleciki z grzybów leśnych z ziołami, kurczak po turecku duszony z rodzynkami i cynamonem czy pyszne puree z selera z gałką muszkatołową. Jeśli chodzi o słodkości szczególnie kuszą świąteczne ciasteczka z makiem i lukrem, ciasteczka korzenne z cynamonowym lukrem, domowy makowiec, sernik pomarańczowo-kokosowy, keks "na bogato" z ciemnym rumem, babeczki z żurawiną i lukrem cytrynowym, pyszne i lekkie
Plate of Joyciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny specyficzny smak. W smaku można śmiało powiedzieć, że ile gospodyń i tyle różnych smaków. Na Lubelszczyźnie pieróg od wieków był wypiekiem świątecznym, serwowanym przy okazji uroczystych przyjęć i spotkań rodzinnym. Rozkoszowano się jego smakiem na chrzcinach, ucztach weselnych, biesiadach świątecznych i okolicznościowych oraz na uczcie pogrzebowej. Nie obyły się bez niego wykopki(...)nazywano go biłgorajskim tortem, często był bogato dekorowany na wierzchu i zajmował centralne miejsce na stole. Udekorowany był na wierzchu ta jak współczesne ciasta. Obecnie wypiek ten stracił rangę świątecznego specjału i stał się powszechnym daniem, które z uwagi na swoje składniki jest on automatycznie prostym i smacznym daniem wegetariańskim, chociaż staropolscy protoplaści pieroga pewnie nie myśleli o takim jego
Ciastka - domowe słodkościPyszne świeże bułeczki w kształcie świątecznego wieńca. Żywa ozdoba z pieczywa na świąteczny stół. 300 gram mąki 20 gram świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego płaska łyżeczka soli 170 ml ciepłego mleka 70 gram rozpuszczonego masła zioła suszone: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, kminek, mięta, natka pietruszki W ciepłym mleku z cukrem rozprowadzamy drożdże z jedną łyżką mąki(...)miała inny smak ziół. Pieczemy w piekarniku w 180 stopni przez 45 minut. Ostrożnie wystudzone bułki przekładamy na talerz aby bułeczki się nie przerwały. Wieniec stawiamy na stole świątecznym
AZgotuj!Dziś rozpoczynam publikację świątecznych przepisów przygotowanych we współpracy z ZT „Kruszwica”, producentem oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia, oleju Kujawskiego ze smakiem i margaryny Palma. Przepisy te znalazły się w świątecznej książce kucharskiej wydanej w formie E-booka, którą można pobrać na stronie Z Pierwszego Tłoczenia.pl , Fooder.pl a także klikając w banerek w bocznej szpalcie. Książka zawiera 50 przepisów(...)pięciu blogów w tym mojego. Znalazły się tam przystawki, zupy, dania główne, ciasta, desery i napoje. Wszystkie te przepisy a także ponad 100 innych z wcześniej publikowanych świątecznych e-booków dostępne są pod tym adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true . S erdecznie zapraszam do lektury. Czytaj więcej
Wiem co jemBlueberry Corner by "jagodzianka" To mój ulubiony przepis na pierniczki świąteczne. Świąteczne, bo najczęściej piekę je przed świętami Bożego Narodzenia, choć w święta przeważnie … Przeczytaj cały artykuł Post Pierniczki świąteczne pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerKażda rodzina, każdy dom ma swoje tradycyjne świąteczne menu, które bardzo często jedynie z drobnymi zmianami króluje na świątecznym stole rok-rocznie przez wiele lat. Z jednej strony bardzo dobrze. Pewne smaki zaczynamy kojarzyć i utożsamiać z tymi krótkimi, ulotnymi chwilami rodzinnymi. Poza tym w przedświątecznej gonitwie obowiązków kuchenne eksperymenty nie zawsze wychodzą. Dla podtrzymania świątecznego nastroju przedstawiam kolaż kultowych
Kuchnia po mojemum.in. serniki, babki, pasztety, żurek, jajka pod różnymi postaciami, szynki oraz inne specjały. By łatwiej było odszukać potrawy, które nas interesują, polecam kilka propozycji, które mogą ułatwić skomponowanie naszego świątecznego menu. Uwielbiane przez nas serniki: delikatny sernik na kruchym czekoladowym spodzie sernik rewelacja sernik toskański z konfiturą morelową sernik na kruchym pełnoziarnistym spodzie sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami sernik(...)zebra (czekoladowy) sernik z brzoskwiniami na kruchym, orkiszowym spodzie, z kruszonką śmietanowiec na kruchym cieście z malinami sernik na kruchym spodzie świąteczny sernik alzacki Baby świąteczne: babka gotowana na mące orkiszowej, bez cukru babka maślana waniliowo-czekoladowa wielkanocna babka piaskowa, na mące orkiszowej, bez cukru babka migdałowa na oleju i mące orkiszowej babka na oleju, na mące orkiszowej babka żółtkowa
Smaczne ZdroweŚwiąt Wielkanocnych zostało już niedużo czasu. Trzeba pomyśleć o zielonej ozdobie świątecznego stołu i dodatku do wielu świątecznych dań czyli o rzeżusze. Jej małe nasionka można kupić w sklepach spożywczych, ogrodniczych, niektórych kwiaciarniach, kiermaszach świątecznych czy supermarketach a wyhodowanie jej w domu jest bardzo łatwe. Jeśli wysiejecie ją teraz będzie piękna akurat na Wielkanoc. Co dobrego do jedzenia przygotować
Smaczna PyzaCzas przygotowań świątecznych jeszcze nie jest do końca odczuwalny u nas w domu, powodem tego są różne szkolenia, spotkania i praca. Widzę ludzi przewijających się przez sklepy, już przystrojone balkony i ozdoby świąteczne w każdym sklepie. Brakuje mi śnieg, który dodatkowo wprawiał by w nastrój świąteczny, a którego ostatnio w Święta nie za wiele. Lubię ciasto drożdżowe, lubię zapach
dom-agi.plDrzwiami i mojej, Anny-Marii z Kucharni . Za nami niejedna już wspólna chwila gotowania, wciąż mamy ochotę na więcej i chętnie podejmujemy nowe wyzwania. Tym razem, by dzielić radość świątecznego czasu, do naszej kuchni zaprosiłyśmy gości, mieszkające daleko od nas Kucharki, które stawiły się na zaproponowane przez Amber spotkanie z kasztanami . Udało nam się pokonać odległości i wspólnie zgromadzić(...)roku, a we Francji zaczął być podawany w XVII wieku. I myślę, że pora najwyższa, by stał się znany i u nas, bo jest naprawdę cudowny! Nie jest typowo świątecznym deserem, ale tych mamy już od dłuższego czasu zatrzęsienie. Za to, dzięki "ośnieżonemu" szczytowi, ma zimowy charakter i myślę, że idealnie nadaje się karnawał. Taka lekka i niezwykle rozkoszna odmiana
KUCHARNIAChoć myśli krążą już wokół świąt, samymi planami o świątecznym menu żyć się nie da :) W tygodniu też należy, a nawet trzeba coś zjeść! Skoro jesteśmy już w temacie świątecznym, to nie mam w tym roku żadnych przepisów świątecznych, żadnych nowości, oprócz ryby po grecku, której zachciało mi się we wrześniu, jednego ciasta z makiem i uszek z barszczem, które
bistro mamanareszcie wolne! Niestety nici z moich wczorajszych domowych porządków, ale za to zrobiłam już większość świątecznych zakupów. Do kupienia zostały mi już tylko takie rzeczy, które nie powinny zbyt długo stać w lodówce, no i oczywiście świąteczne dekoracje, w tym kwiaty i wstążki. Bardzo lubię dekorować stoły i wprost nie mogę się doczekać, aż udekoruję tegoroczny świąteczny stół - lubię
Słodkie Przyjemnościświątecznym stole wśród przygotowanych wypieków nie może zabraknąć pierniczków. Te aromatyczne, korzenne ciasteczka to totalny klasyk, jednak aby trochę urozmaicić tradycję pomyślałam o stworzeniu wariacji czekoladowej. I uwierzcie mi. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasteczka są baaaardzo czekoladowe (za sprawą dobrej jakości gorzkiej czekolady) korzenne i kruche. Najlepiej je zrobić co najmniej tydzień przed świętami aby lekko namiękły (choć maczane(...)jeżeli odstawicie na całą noc, masa bardzo stężeje i będzie trzeba ją lekko podgrzać np w misce z kąpielą wodną).Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy ulubione świąteczne kształty. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180`C) przez około 13-14 minut.Ostudzone pierniczki dekorujemy według uznania.Smacznego!Zapraszam po inne świąteczne przepisy
Słodkie Przyjemności