ROSÓŁ Z PERLICZKI LUB PRZEPIÓREK Z DOMOWYM MAKARONEM 338Nie wiem jak u Was ale u nas rosół bywa bardzo często, tak średnio 3-4 razy w tygodniu. W pozostałe jadamy zupy przygotowywane
Smaczne Zdrowe
Puszysty sernik 464Z okazji pierwszej rocznicy założenia bloga zrobiłam iście świąteczny sernik :) puszysty, rozpływający się w ustach. Obiecałam opublikować przepis wczoraj, ale niestety miałam w kuchni mały wypadek
Delicious Titbits
Jajka faszerowane z szynką - klasyka 274Zupełnie smaczny twór, który powstał w dawnych czasach po to, aby zagospodarować resztki poświątecznych, wędlin. Tak przynajmniej było u mnie. Faszerowane w ten sposób jaja
Stare Gary
Jajka faszerowane z pieczarkami 262Kolejny klasyczny przepis na faszerowane jajka. Tym razem pieczarkami. Można użyć brązowych pieczarek, które są nieco bardziej, moim zdaniem, aromatyczne niż białe. Ale z każdymi będzie
Stare Gary
Jajka faszerowane z estragonem i majonezem z awokado 272Tym razem przepis na jajka z ziołami i zielonym majonezem z awokado. Estragon ma bardzo charakterystyczny smak, świetnie komponujący się z
Stare Gary
Jajka faszerowane z bryndzą 251Jeszcze jeden pomysł na faszerowane jajka. Pasta z bryndzy i żółtek jest bardzo wyrazista. Koperek znakomicie ją uzupełnia. Polecamskładniki4 jajka3 - 4 łyżki posiekanego koperku + koperek do
Stare Gary
Jaja faszerowane ze szczypiorkiem 212Bardzo proste do wykonania, efektowne i smaczne jajka ze szczypiorkiem. składniki6 jajekduży pęczek szczypiorku3 spore łyżki majonezusól, pieprz, papryka w płatkach do smakuprzygotowanieJajka ugotować na
Stare Gary
Śledź w oleju z pieczonymi burakami 290Klasyczny śledź na Wigilię ? Oczywiście, że śledź w oleju z cebulką. Przecież to wie każdy, nawet dziecko. Postanowiłam nieco urozmaicić tę klasyczną pozycję świątecznego menu
Kulinarne przygody Gatity
Czerwona (modra) kapusta świąteczna 376Dzisiaj w nowej świątecznej odsłonie nasza modra kapusta. Z dodatkiem żurawiny, śliwek, wina to jej nowa odsłona, bardziej królewska niż codzienna, niedzielna. Pyszny dodatek do świątecznej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Keks świąteczny,biszkoptowy -najlepszy 241Wczoraj przezylam chwile grozy.Dwie foremki wypelnione ciastem keksowym,przygotowane do pieczenia,wkladam do nagrzanego piekarnika,klik i ciemno.Piekarnik przestal grzac,wszystkie swiatelka pogasly,tylko zegar funkcjonuje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas na żur-niezawodny i jego właściwosci zdrowotne 205Jesli sie zastanawiacie czy warto samodzielnie w domu zrobic zakwas na zurek,podpowiadam po stokroc,ze warto.Co prawda polki sklepowe pelne sa zurku w sloikach,butelkach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pochwała jajka-to warto wiedzieć 179Jajko to symbol zycia i Swiat Wielkanocnych,a tradycja malowania pisanek siega w Polsce tysiaca lat.Teraz przy okazji Swiat Wielkanocnych mam sposobnosc napisac pare slow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy majonez-zawsze sie udaje 369Sprobuj raz zrobic majonez samodzielnie,a skoncza sie dylematy Winiary,czy moze Kielecki? Naprawde warto go zrobic, bo plyna z tego same korzysci.Teraz w okresie Swiat
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek kokosowy 202Pochodzacy z "tureckiej " kuchni specjal Polacy nazwali mazurkiem i od wiekow jest on wielka osobliwoscia wielkanocnej kuchni polskiej.Wymyslono dziesiatki przepisow na polskie mazurki,jednak glowna zasada
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka na bialkach-last minute-prosta i szybka 178Ta babka to swietny pomysl na wykorzystanie bialek pozostalych po wypiekach drozdzowych.I chociaz za babkami nie przepadam - to jak mam do wyboru fure przeslodzonych bezow i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!