Żurek to obowiązkowe danie podczas Świąt Wielkanocy. W moim domu gości nie tylko na Wielkanoc. Jest to jedna z ulubionych zup mojego męża, moja zresztą też ;-) . Przepis na mój żurek jest trochę inny niż tradycyjne żurki ponieważ nie odcedzam bulionu i zostawiam wszystkie warzywa. Bardzo lubię smak marchewki, selera czy pietruszki w zupie. Jeżeli ktoś tego nie lubi to przed
Passion of Cookingmagie świąt Bożego Narodzenia. Zapach świeżych ciast, gotowanej kapusty z grzybami, czy lepienia uszek. Ubieranie choinki i przygotowania sprawiają wiele radości całej rodzinie, która może te chwile wspólnie celebrować. Wielkanoc ostatnio stała się równie mocno przeze mnie ukochana. Malowanie jajek, sianie rzeżuchy, pieczenie babek i strojenie mazurków bywa naprawdę fajnym momentem do rozmów i zabawy. Nieodłącznym elementem Wielkanocy oprócz śniadania
ChilliJemywiedziałam co tak naprawdę powoduje, że ten chleb jest wielkanocny, jednak po upieczeniu i spróbowaniu wszystko stało się jasne. Ten zapach, smak, aromat w całej kuchni! Faktycznie, poczułam Wielkanoc. I nie wiem czy większy wpływ miało to, że za kilka dni faktycznie jest Wielkanoc czy naprawdę ten chleb ma jakąś magię tych właśnie Świąt w sobie. W każdym razie
Mango PapajaZbliża się Wielkanoc i z tej okazji postanowiłam przygotować dla Was kilka przepisów, które będziecie mogli wykorzystywać do zorganizowania wielkanocnej biesiady. Przepisów na wielkanocne potrawy możecie szukać w zakładce Wielkanoc . W pierwszej kolejności przedstawiam przepis na tradycyjną sałatkę warzywną, którą po prostu uwielbiam. Jest to moja ulubiona sałatka od czasów dzieciństwa i taka już pozostanie. Bardzo lubię jeść ją jedynie
Codzienne GotowanieCiasto na niedzielę, nasz cotygodniowy cykl wypieków z dziewczynami na FB, zapraszam chętnych do wspólnej zabawy. Tym razem Bożena namówiła mnie na babkę. Niedługo Wielkanoc i bab będzie mnóstwo więc najpierw powiedziałam nie a potem jak znalazłam tą pyszną pełnoziarnistą babę to upiekłam ją i zajadałam ze smakiem. Na Wielkanoc upiekę jeszcze inną. Babka mocno czekoladowa, z pyszną polewą, pulchna
Moje Małe CzarowanieWitam serdecznie Propozycja na pyszne jajka faszerowane na Wielkanoc i nie tylko. Są bardzo dobre i ładnie prezentują się na stole. Będziemy potrzebować : 6 jajek ugotowanych na twardo 120 g białego sera 1 łyżka kaparów około 1 łyżki usiekanej natki pietruszki (może być trochę więcej) 1 łyżka oleju sól, pieprz do ozdoby: kilkanaście ziarenek granatu kilka listków natki pietruszki Link(...)cukierniczym. Ja tym razem nałożyłam farsz do rękawa z grubą końcówką i wyciskałam na białka. Tak przygotowane jajka ozdabiam małymi listkami natki pietruszki i ziarnkami granatu. Jajka faszerowane na Wielkanoc są gotowe. Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeDzisiaj troszkę złamiemy zasady. Po pierwsze dlatego, że wiosna wisi w powietrzu. Po drugie dlatego, że już za progiem Wielkanoc i trzeba się do niej dobrze przygotować. Ciasto, które chciałam wam dzisiaj zaproponować, to dość klasyczny świąteczny mazurek kajmakowy, bardzo prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny. Wersja masy kajmakowej nie jest jednak super zdrowa niestety, ale w końcu(...)wersję grzeczną, dla tych, którzy nie chcą wyznaczonych granic przekraczać, co też sama zamierzam w tym roku uczynić (przepis na ten mazurek wisi na blogu w wersjach roboczych od Wielkanocy 2012...). Mazurek z kajmakiem 350g mąki pszennej, najlepiej krupczatki 50g cukru pudru (0,5 szkl. syropu klonowego albo 3 łyżki miodu) 200g masła, zimnego 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
Przepysznik - BLW i nie tylkoWielkanoc tuż tuż, a wiadomo że jak Wielkanoc to na stole muszą pojawić się jajka :) Moja propozycja to jajka nadziewane genialnym farszem złożonym z szynki, chrzanu, szczypiorku, żółtek i odrobiny majonezu. Smaki świetnie się uzupełniają i całość smakuje naprawde pysznie! :) SKŁADNIKI 5 kurzych jaj 150g szynki drobiowej 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżeczki chrzanu (mój był dość łagodny) 1 łyżka
DefinicjaSmakuWitam wszystkich w przeddzień Wielkanocy :) Jak idą przygotowania? Może żeby uciec od sprzątania i innych nielubianych obowiązków upieczecie mazurka? :) Jest przepyszny, muszę być nieskromna :) Myślałam, że kajmakowy to szczyt słodkości, ale ten bardzo mu dorównuje :) Ważne, żeby użyć konfitury jak najlepszej jakości - ja miałam domową . To już prawdopodobnie mój ostatni post przed Świętami, dlatego życzę Wam spokojnych, wesołych, słodkich(...)spędzonych w rodzinnym gronie Świąt Wielkiejnocy. Do zobaczenia po świętach :) MAZUREK RÓŻANY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI przepis autorski // mazurek o wymiarach 20x25cm ~250g mąki pszennej ~125g masła ~jajko ~80g cukru Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na wymiary formy 20x25cm. Z resztek ciasta, które będą odcinane możecie zrobić dowolną dekorację - przykleić do boków mazurka itp. Ciasto nakłuwamy
chili & sugarpasztety mięsne...Jednak wegetarianie i weganie nie muszą siedzieć sztywno i wpatrywać się w pusty talerz! Wystarczy przygotować pasztet roślinny - prosty i przepyszny. W tym toku na Wielkanoc przygotowałam dwa rodzaje wegańskich pasztetów - to jeden z nich, na drugi także podam Wam wkrótce przepis. Pasztet wygląda bardzo fajnie ze względu na jego intensywny kolor, na pewno nie umknie nikomu(...)pytania "co to takiego?". Wtedy trzeba zachęcić do spróbowania! Wypróbowałam oba pasztety na "mięsożercach" i nie kręcili nosem, wręcz przeciwnie - bardzo im smakowały :) Pasztet nie tylko nadaje się na Wielkanoc, możecie upiec go każdego dnia i zajadać na kanapkach, jako dodatek do surówki, na obiad z ulubionym sosem itp. :) Polecam! Zobacz także - wegański pasztet z soczewicy z pieczarkami *klik* WEGAŃSKI
chili & sugarWiększość Polaków nie wyobraża sobie Wielkanocy bez żurku lub białego barszczu. Co oczywiście nie oznacza, że jadany jest tylko wtedy. Żurek to w istocie dość popularna potrawa, zwłaszcza w niektórych regionach. Chociaż posiada on różne odmiany zależnie od takich właśnie czynników jak regionalność czy po prostu indywidualne upodobania, to jego podstawą zawsze jest zakwas. Można go albo kupić, albo(...)boczku, w którym kolor zamiast od wędzenia pochodzi ze sztucznych barwników, bo również zepsujemy nasz żurek. Żurek 2015-03-31 11:04:55 Tradycyjna polska zupa, nie tylko na Wielkanoc. Na wywarze z wieprzowych żeberek i wędzonego boczku, z dużą ilością białej kiełbasy, doprawiony gęstą kwaśną śmietaną. Zapisz przepis Drukuj Składniki 250g dość chudych żeberek wieprzowych 120g wędzonego boczku
Kulinarna Pokusabył wyjątkowo długi dzień, ale znalazłam w końcu chwilkę, żeby złożyć wam życzenia z okazji zbliżającej się Wielkanocy. Wiec tak, życzę wam smacznych,aromatycznych świąt, cudownej rodzinnej atmosfery i oczywiście mokrego dyngusa (i nie chodzi mi tu o odwilż stulecia). Dziękuję wam serdecznie,że te święta przygotowaliście razem z moim blogiem i życzę smacznego! A tak na osłodę zobaczcie(...)się działo podczas Wielkanocy pod naszym dachem. Smacznego! Ps. świąteczne nie tuczy :D Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytWielkanoc bez mazurka nie byłaby Wielkanocą. Idealny, wilgotny rozkocha w swoim smaku każdego. Noi ten aromat marcepanu- dla mnie ideał! Jego wygląd zależy tylko od twojej inwencji, więc możesz przed świętami porządnie zaszaleć w kuchni. Składniki: na ciasto 270g marcepanu 100g masła 4 jaja 8 łyżek mąki pomada 100g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka
Wielki apetytWielkanoc bez pasztetu, to nie Wielkanoc, przynajmniej u nas. Zwykle bywa u nas wykwintny pasztet z indyka lub królika , który jest naszym zdecydowanym faworytem. Jest on zupełnie inny od pozostałych pasztetów, przygotowywany z surowego, mielonego mięsa, ma zupełnie odmienną strukturę, wielbicielom pasztetów polecam go bardzo gorąco. U nas w tym roku była mała zmiana, ze względu na pewne ograniczenia pokarmowe
Smaczne ZdroweWitajcie kochani. Wielkanoc przeminęła w dosłownie chwilę. Jednak te krótkie dwa dni zawsze pozostawiają po sobie masę ciepłych, rodzinnych wspomnień, kolejną garść opowieści do kolekcji, kolejne fotografie do albumów, czy w ramki, no i nie zapominając o najczęstszym przypadku czyli.. przepełnione jedzeniem brzuchy. (; Ale żeby się ładnie usprawiedliwić zawsze można ująć, iż w Święta nie należy lecz TRZEBA(...)jeść(dużo jeść).. taka to już jest ta tradycja. Dzisiaj, nieco spóźniony post, który miał pojawić się tuż przed Wielkanocą, jednak uznałyśmy, iż ten rodzaj ciasta drożdżowego każdy powinien koniecznie znać, poznać, a już na pewno skosztować. Topielec . Nazwa wywodzi się od techniki przygotowania, a mianowicie zatapiania ciasta w zimnej wodzie w procesie rośnięcia. Owinięte lnianą ściereczką, delikatne, pulchne
Symfonia Smaków