ciasta dodać sok i otartą skórkę z jednej cytryny. Baby po raz pierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII […] Artykuł Tradycyjna babka piaskowa na Wielkanoc pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukRoladki z szynki z sałatką chrzanową – to propozycja na sałatkę podaną nieco inaczej niż standardowo :) Takie roladki można również nadziać np. sałatką jarzynową (zobacz przepis
Kulinarne PrzebojeWielkanoc tuż tuż, więc i przygotowania, a przynajmniej zamysły na wielkanocne menu już w toku… W tym roku oprócz tradycyjnego, mojego ukochanego ponad wszystko sernika, nie zabraknie na naszym świątecznym stole mazurka. To nowość, jeżeli chodzi o moją osobę. Prezentowany Wam wypiek to mój pierwszy w życiu mazurek. Inspirowany sernikiem i wiosennym, zielonym czasem w przyrodzie, stąd zielony dodatek(...)oczywiście, eksperymentem. Nie do końca byłam pewna, czy limonka i jej obecny w masie miąższ smakowo zgra się z całością. Ku mojej niepewności, wszystko wyszło smakowicie, zatem w tę Wielkanoc kolejny egzemplarz z pewnością zagości na naszym świątecznym stole! Składniki kruchy spód 160 g mąki pszennej tortowej 120 g zimnego masła 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej
Raj dla Podniebienianich wciąż nowe dodatki lub smaki. W tych dominuje aromat pomarańczy, lukier też jest przyrządzony na bazie soku pomarańczowego. Niech Wam będzie pomarańczowo, a przede wszystkim pysznie w tę Wielkanoc! Chciałabym złożyć moim Czytelnikom życzenia zdrowej i wiosennej Wielkanocy! Składniki na 10 sztuk 170g mąki 150g masła 100g cukru pudru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/5 łyżeczki
Raj dla PodniebieniaPyszna książka kulinarna" to autorskie przepisy na zdrowe i szybkie dania na Boże Narodzenie, Wielkanoc, domowy chleb, ciastka i potrawy na cztery pory roku. Przepisy to kuchnia pięciu przemian, polega ona na tym, żeby dodawać składniki w określonej kolejności, żeby użyć produktów, które pobudzą w odpowiedniej kolejności wszystkie narządy wewnętrzne, dzięki czemu każdy zostanie nakarmiony tym, czego najbardziej potrzebuje. Przepisy(...)kasza jaglana dla strapionego żołądka, czy ciasteczka wesołych reniferów :-). Zima, gdzie dania są rozgrzewające i bardziej sycące, wiosna z młodymi ziemniaczkami i marchewką, tym wszystkim co znajdziemy w ogródkach, Wielkanoc gdzie znajdziemy mazurka, lato to dania orzeźwiające i bardziej lekkie oraz jesień, gdzie królują kasze i nie tylko. Dodatkowo znajdziemy też ciastka, które mają ciekawe nazwy jak poziomkowe ciastka jaskiniowców
kruche babeczkiPrzepis ten doskonale nadaje się jako przystawka lub dodatek do innych potraw. Jajka na twardo stają się dużo bardziej ekscytujące, gdy połączymy je z czymś aromatycznym
COOKMAGAZINEBABA DROŻDŻOWA z orzechową posypką to jedna z wariacji na... Artykuł ŚWIĄTECZNA BABA Z ORZECHOWĄ POSYPKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEbędzie idealny przepis na Wielkanoc, ale jest tak pyszny, że warto jadać go przez cały rok. Tak jak na wigilię je się barszcz czerwony, czyli codzienną zupą, ale w wersji na bogato, tak żur wielkanocny ma się nijak do codziennego białego barszczu. Przede wszystkim jest przygotowany na domowym zakwasie, który trzeba nastawić co najmniej tydzień wcześniej. Im dłużej stoi
Ugotowane pozamiatanenajlepszych ciast z dodatkiem twarogu. Jest smaczne, wilgotne i można je jeść i jeść, po prostu je upieczcie, nie będziecie żałować 🙂 Tego kakaowego murzynka z serem upiekłam na Wielkanoc, ale w zwykły dzień też jest idealnym ciastem do kawy, bo jest łatwy i tani. Twaróg w tym cieście za każdym razem zachowuje się inaczej i inaczej wygląda, przeważnie rozkłada się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświęta? Ten kto lubi tego typu zupy (na zakwasie, ostre, z chrzanem i z "jajem";) z pewnością przygotuje ją jeszcze nie raz w tym roku, nie tylko na Wielkanoc (to za cały rok!). Ponadto, znam osoby, które na Wielkanoc wyjeżdżają, wracają i chętnie coś na spokojnie (jeszcze w świątecznym nastroju i klimacie) przygotowują. Kiedy kuchenny i świąteczny kurz opada
Zasmakuj KuchniJeśli smakowało wam tzatziki chrzanowe i postanowiliście zacząć jeść chrzan nie tylko na Wielkanoc, to dziś wracamy do korzeni. Najbardziej typowym chrzanowym dodatkiem do mięs jest ćwikła. Po co kupować, skoro można ją zrobić samemu Składniki: ćwierć kilo upieczonych lub ugotowanych w mundurkach buraków 2 czubate łyżki kupnego chrzanu ze słoika sok i skórka starta z połowy cytryny szczypta
Ugotowane pozamiatanekrólem tegorocznego wielkanocnego stołu. Piotrek stwierdził, że to mój najlepszy sernik jaki miał okazję do tej pory zjeść 😉 Polecam ten sernik, bo nadaje się nie tylko jako ciasto na Wielkanoc, ciasto na Boże Narodzenie, to idealne ciasto do co dziennej kawy. Sernik z brzoskwiniami jest kremowy, lekki, puszysty, rozpływa się w ustach, na wierzchu jest pyszna polewa czekoladowa, kolorowa posypka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmega szybkie w przygotowaniu: przekładane wafle, najczęściej smarowane marmoladą, czekoladą, kajmakiem, nawet budyniem. Mazurek może być kwadratowy, prostokątny, okrągły, w każdej wersji prezentuje się wspaniale. Ile wersji, tyle smaków, Wielkanoc jedna:) I choć Mazurek jest typowo Wielkanocnym deserem - mogłabym go przygotowywać w różnych wersjach na inne okazje, nie tylko na Wielkanoc - jest taki prosty w przygotowaniu, a prezentacja - jak tylko
Zasmakuj Kuchniczęsto w moim przypadku bywa, Wielkanoc przyszła z zupełnego zaskoczenia. Dopiero co kupowaliśmy choinkę, chwilę poganialiśmy do pracy, odbębniliśmy parę urzędów, a tu już trzeba kupować twaróg na paschę. Mam nadzieję, że Wasza gotowość na ten czas była większa. Ale nawet jeśli tak jak ja rozglądacie się ze zdumieniem, patrząc na te wszystkie kurczaczki, zajączki i baranki, życzę Wam, żeby(...)miał się okazać porażką. Potem trochę zniesmaczenia, kiedy dodawałam cztery łyżki majonezu do masy. Następny był zachwyt jej smakiem- tak wielki, że zrobiłam ją jeszcze raz, tydzień później, na Wielkanoc. A w tym roku tęsknota i panika- ponieważ okazało się, że mimo usilnego guglania nie mogę znaleźć przepisu. Na koniec była wielka ulga, kiedy znalazłam swoje nabazgrane notki wśród luźnych
les mirabellesMazurka nie ma Wielkanocy, to proste ciasto prawdopodobnie przywędrowało na nasze stoły z Turcji, a jego nazwa wywodzi się od słowa "Mazur" jak kiedyś nazywano mieszkańców Mazowsza, gdzie ciasto to było szczególnie popularne. To proste ciasto pozwala na wykazanie się kreatywnością i pomysłowością w wykonaniu i dekorowaniu, ja dziś chciałam zaproponować bardzo delikatne kruche ciasto z dżemem wiśniowym i białą
Cynamonowe szczęście