Wigilia to wyjątkowy czas. Jednoczymy się przy stole zastawionym wyjątkowym jadłem. Wraz z opłatkiem dzielimy się dobrocią. W blasku świec wirują życzenia, płyną w przestrzeń z
W mojej kuchniNa świątecznym stole musi się znaleźć miejsce na tradycyjne wypieki. Każdego roku przygotowuję różne rodzaje ciast. Tym razem, oprócz tradycyjnych staropolskich pierników, tortu bezowo-kawowego i
W mojej kuchniNo i kolejna propozycja na Wigilijny stół. Tym razem inspiracją dla mnie był przepis, który znalazłam w grudniowym „Moim Gotowaniu”. Karp podany w ten sposób jest
W mojej kuchniNa wigilijnym stole nie może zabraknąć czystego barszczu z czerwonych buraków. Ja uwielbiam ten barszcz z dodatkiem uszek, ale smakuje równie dobrze z rumianymi pierogami lub
W mojej kuchniU nas rozpoczęły się ferie. Wprawdzie w tym tygodniu jestem codziennie w szkole, bo pracuję z maturzystami, ale od piątku odpoczywam. Udało mi się wygospodarować chociaż
W mojej kuchniPonieważ Tłusty Czwartek zbliża się dużymi krokami, dziś ponownie zapraszam na pączki. Tym razem skorzystałam z przepisu Dorotus . Jeśli będziecie przygotowywać pączki w swoich domach, pamiętajcie
W mojej kuchniJutro Tłusty Czwartek! Dzięki feriom mam trochę więcej wolnego czasu, więc już dziś usmażyłam faworki. W tym roku wybrałam przepis Magdy Gessler, ostatnio publikowany w Internecie
W mojej kuchniTo nie jest przepis, raczej pomysł moich wspaniałych koleżanek z pracy, który realizowałyśmy razem z naszymi dziećmi już w tamtym roku. Owieczki wielkanocne to zabawne ciasteczka
W mojej kuchniWykonanie majonezu sojowego jest niezwykle proste i szybkie. Owszem, po część składników trzeba będzie się nieco nachodzić po sklepach, ale sól kala namak czy płatki drożdżowe
Bananowe PoleJakiś czas temu moja serdeczna znajoma poczęstowała mnie przepysznym ciastem. Doskonale wie, że mam swoje ulubione serniki ale tym razem pokusiła się by przekonać mnie do
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSałatka z grillowanym kurczakiem, kapustą pekińską i ciecierzycą. Najlepsze sałatki powstają przypadkiem z tego, co akurat pod ręką. Taką jak ta, możesz przygotować np. aby zużyć
Kraina Tysiąca SmakówKiedy pierwszy raz usłyszałam o marynowanych jajkach pomyślałam: "Czy to może być smaczne?" Marynowane grzyby, warzywa - owszem uwielbiam ! Ale jajka? Okazało się jednak, że ten
Taste TherapyMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Pomarańczowa babka z czarnuszką to pyszne, wilgotne ciasto. Domowa skórka pomarańczowa i czarnuszka sprawiają, że ciasto wygląda, pachnie i smakuje …
My Blueberry CornerPrzepis na domowy pasztet cielęco - wieprzowy, który nie jest ani za suchy, ani za tłusty i dobrze się go kroi. Pasztet zrobiony w domu ma dużą
Przepisy KulinarneMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Mus z wędzonego pstrąga jest lekki i delikatny. Można go wykorzystać na kilka sposobów: można nim nadziać profiteroles , można … Przeczytaj
My Blueberry Corner