Uwielbiam małe słodkości, takie na jeden kęs. Dziś zapraszam Was na przepis na orzechowe kuleczki deserowe. Kuleczki przygotowałam na bazie ciasteczek i masła orzechowego. Wyszły
Słodkie okruszkiPierś z gęsi piekłam pierwszy raz i okazała się wielkim sukcesem. Nie pamiętam kiedy jakieś danie tak pozytywnie mnie zaskoczyło. Jak już kiedyś pisałam moja rodzina
Codziennik KuchennySos chrzanowy z żurawiną podaje się z wędlinami, pasztetami lub pieczonymi mięsami. Dodatek żurawiny i jogurtu łagodzi smak chrzanu. Jeśli chcecie jeszcze bardziej urozmaicić smak tego
Codziennik KuchennyChyba każdy zna oldschoolową rybę po grecku. Była daniem pewniakiem na przyjęciach w czasach, gdy dorastałam. Dziś to danie jest nieco zapomniane, dlatego je przypominam, ale
Codziennik KuchennyŚledzie marynowane w oleju lnianym, to pyszna przekąska pod warunkiem, że jest przygotowana ze składników wysokiej jakości. Należy użyć śledzi lekko solonych, zbyt słone ,,zagłuszą" smak
Codziennik KuchennyGdy byłam dzieckiem kapusta z grochem była moją ulubioną potrawą wigilijną. Najlepsza gotowała babcia Józia i po niej już nikomu nie udało się zaczarować mnie smakiem
Codziennik KuchennyJeśli chcecie ugotować smaczny barszcz biały, będziecie potrzebować zakwasu pszennego. Jest on łagodniejszy w smaku niż zakwas żytni, z którego gotuje się żurek. W sklepach
Codziennik KuchennyPrzygotowanie domowego majonezu jest bardzo proste, a według tego przepisu również i szybkie. Majonez kupiony w sklepie nie zawsze nam smakuje, często ma konsystencję niewłaściwą do
Codziennik KuchennyNa wielkanocny barszcz biały i żurek jest tak wiele przepisów, że trudno ustalić jaki jest ich jedynie słuszny skład tych zup;) Zamieszczam przepis na najprostszy jaki
Codziennik KuchennyRilletes, to pochodzące z Francji smarowidło do pieczywa. Pierwotnie przygotowane z wieprzowiny, drobno pokrojonej i długo gotowanej w tłuszczu. Finalnie otrzymywano produkt przypominający miękki pasztet, łatwy
Codziennik KuchennyKarp smażony z sosem szarym będzie tematem kolejnego spotkania w kuchni Regionalnych Smaków. Myślę, że to odpowiednie danie na grudzień;) Karp w sosie piernikowym, szarym
Codziennik KuchennyKarp smażony, to obowiązkowa pozycja na wigilinym stole. Miłym akcentem w tej potrawie jest sos szary, słodko-kwaskowy o piernikowej nucie. Rybę polewamy gorącym sosem lub
Codziennik KuchennyDziś zapraszam Was na czekoladowe ciasto aromatyzowane syropem o smaku wanilii meksykańskiej. Przygotowałam je specjalnie na moją 5 rocznicę ślubu. Oboje z mężem lubimy tego typu
Słodkie okruszkiAromatyczne, o umiarkowanej słodyczy i przyjemnie wilgotne w środku muffiny z daktylami. Takie muffiny bardzo szybko się przygotowuje, nie wymagają miksowania, ani długiego mieszania. Dodane
Kuchcik gotujeUwielbiamy pizze. Dziś polecam Wam przepis na pizze na ziołowym cienkim cieście z szynką, papryką i pieczarkami. Ciasto pięknie wyrasta, dzięki czemu z podanych składników przygotujecie
Słodkie okruszki