nijakie i słabej jakości. Tu bardzo miła niespodzianka. Wino ma dość intensywny aromat (gruszka, liczi, owoce cytrusowe). Jest pełne i dość mineralne. Przyjazne. Pić zdecydowanie schłodzone do owoców morza, sałatek, kurczaka w lekkich sosach. Marques de Castilla Sauvignon Blanc Chardonnay Blend dwóch popularnych szczepów. Efekt to aromatyczne, sympatyczne nieskomplikowane wino. Pachnie cytrusami, morelami agrestem. Jest świeże i soczyste(...)wiśniami i truskawkami. Ma przyjemną kwasowość. Jest dobrze zrównoważone i eleganckie Można pić samo ( schłodzone do 7-8 ° C) ale również z owocami morza, potrawami z ryżem i makaronem, sałatkami, Na koniec wino czerwone. Marques de Castilla Tempranillo-Syrah-Merlot (70% Tempranillo, 15% Syrah i 15% Merlot ). Wino aromatyczne , wyczuwalne aromaty czerwonych owoców oraz wanilii. W smaku
królestwo garówkarkówka karkówka z grilla II polędwiczki wieprzowe schab z grilla comber jagnięcy kaszanka/kapusta kiszona/ śliwki/ miód ser camembert grillowane warzywa kukurydza z grilla szparagi sałatka z grillowanych buraków sałatka z grillowanych pomidorów ziemniaki gruszki banany ananas
królestwo garówwina o dość wyraźnej dawce goryczki, dlatego w winie pozostawia się dość sporą dawkę cukru resztkowego, by zredukować ten efekt i podnieść walory smakowe wina. Polecane szczególnie latem do sałatek, owoców morza czy kurczaka. Pierwszym z czerwonych win było Terre del Barolo Verduno Pelaverga DOC 2013 Wino z powstało w 100% z odmiany Pelaverga Piccolo, która charakteryzuje się dość ziołowym(...)seminarium było wino deserowe Moscato d’Asti Tacco 12 DOCG od Scarpy. Niezwykle aromatyczne, orzeźwiające i słoneczne wino na niejedno letnie popołudnie. Idealne samo lub w połączeniu z owocową sałatką lub lekkim deserem. Doskonałe dla wielu podniebień Polaków. Po zakończonym seminarium i degustacji wybranych win uczestnicy ochoczo ruszyli między stoliki zastawione butelkami z winem, oliwą i serami, by oddać się
królestwo garówmleka. Potem trzeba już tylko czekać i czekać. Najlepiej smakuje podany w kawałkach ze świeżymi lub suszonymi owocami albo skropiony octem balsamicznym. Doskonale nadaje się też do zup, sałatek i dań głównych. Pogryzając go i delektując się jego idealnym smakiem oczami wyobraźni widziałam go jako składnik wielu dań. Można go podawać do większości włoskich dań z makaronów. Dodanie stopionej(...)skórki do zupy, na przykład Minestrone, nada jej niepowtarzalny smak. Jako dodatek w sałatkach ze świeżych warzyw skorpiony oliwą z pierwszego tłoczenia. Można go podać również ze świeżymi owocami jabłkami lub gruszkami. Ten bardziej dojrzały z figami, orzechami laskowymi , suszonymi śliwkami. Do dań głównych jako dodatek do carpaccio z wołowiny, ryb lub z pieczeni wołowej. Zastosowań jest naprawdę wiele
królestwo garówsię: - navajas; - ośmiornica – można kupić już ugotowaną, dzięki czemu jest zawsze miękką, delikatna i pyszna. Wystarczy do niej oliwa, cytryna, chili... i przekąska gotowa. Można podawać w formie carpaccio, sałatki lub na grzance; - tuńczyk bonito – tuńczyk mały, osiąga do metra długości i 35 kg wagi. Wspaniałe są steki z bonito; - pimientos de Padrón - wybór kiełbas hiszpańskich; - sery, między innymi(...)alvarinho pachnie cytrusami i owocami tropikalnymi, a bukiet jest wzbogacony o aromaty ziołowe. Na podniebieniu jest zrównoważone, dobrze kwasowe, pozostawia posmak brzoskwini i marakui. Świetne wino do sałatek z owocami morza, dań kuchni azjatyckiej. Monte da Peceguina Branco 2012 VR Alentejano, Heredade da Maladinha Nova Kwiatowo-owocowe, słodko pachnące wino z Alentejo. Mimo pewnego ciężaru gatunkowego nie brakuje mu świeżości
królestwo garówmięsa razem z czosnkiem, żółtkiem, musztardą, sosem Worcestershire . Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, ketchupem i ewentualnie Tabasco. Francuzi podają tatara z frytkami, ziemniakami pieczonymi sałatkami. Jest to bardziej danie główne a u nas raczej z pieczywem jako przystawka. Podczas warsztatów w Le Bistro Rozbrat , które prowadzili Maciej Nowicki i Alain Budzyk mieliśmy poznać smak tatara(...)zaskoczeniem dla mnie był ketchup, który okazał się całkiem „niegłupim” dodatkiem do doprawienia mięsa. No i zaskoczeniem był sposób podania z ziemniakami – frytkami, ziemniakami zapiekanymi i z sałatką. Polecam czasem w takiej formie podać tatara. Warsztaty z kuchni francuskiej wraz z Le Bistro Rozbrat zorganizowała Julita z Wrzącej kuchni . Oprócz tatara podczas warsztatów nauczyliśmy się przygotowywać ślimaki, podawać ostrygi
królestwo garówkurczaka podawanego ze słonymi lub pikantnymi sosami. Chardonnay Idealne do białej ryby, ostryg, homarów, skorupiaków – szczególnie z kremowymi, maślanymi sosami. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche lub łosoś w lekkim sosie holenderskim. Muscat / Moscato Wspaniałe do owoców i serów. Pinot Blanc Do makaronu z sosami na bazie pomidorów(...)Dobór win do poszczególnych potraw komentowali między innymi: Tomasz Kolecki-Majewicz, Andrzej Strzelczyk oraz Piotr Kamecki. I była to bardzo ciekawa, pouczająca lekcja. Degustowane menu: Marynowane przegrzebki z sałatką z kopru włoskiego, sosem jogurtowym curry i owocami cytrusowymi. Leaping Horse Chardonnay, California 2013 Robert Mondavi Private Selection Chardonnay, California 2013 Smażone piersi kurczaka z risotto z borowikami, truflami, pancetta
królestwo garówmięsa wołowego ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki białej gorczycy ½ łyżeczki ziaren kolendry ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 100 ml bulionu sól sos hamburgerowy: majonez musztarda dodatkowo: bułki hamburgerowe ketchup sałatka z ogórków dowolne dodatki Wykonanie: Mięso zmielić w maszynce do mięsa, przyprawy poza solą utrzeć w moździerzu. Przyprawy oprócz soli oraz bulion dodać do mięsa i dokładnie wyrobić rękoma(...)wymieszać z musztardą. U mnie proporcje wynoszą 1:1 jednak najlepiej to zrobić według własnych upodobań. Bułki przekroić i podpiec w piekarniku. Spód bułki posmarować sosem hamburgerowym, następnie nałożyć sałatkę, hamburgera, znowu sos i ketchup. Mięso przykryć drugą połówką bułki
Mama GotujeGruszkową Rakije (po jugosłowiańsku: kruškovača, крушковача/виљамовка,крушка), z tej okazji zaprosiliśmy znajomych na ucztę bałkańską:D Menu: Grillowana Nadziewana Cukinia Ćevapčići (mini kotleciki) + pasta z cukinii Sałatka z cieciorki, kaszy, pomidorów, papryki, pietruszki i mięty Bagietka z pastą truflową Czerwone wino (Kadarka) z brzoskwiniami Gruszkowa Rakija Grillowana cukinia Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, miąższ wykroić(...)przez 20 – 25 minut. Bagietka z pastą truflową Bagietkę pokroić na grube kromki, natrzeć czosnkiem, posmarować pastą truflową. Piec w piekarniku do chrupkości a na koniec posypać tartym parmezanem Sałatka z cieciorki Papryki kroimy w kostkę. Posiekaną w kostkę cebulę przysmażamy na oleju, dodajemy cieciorkę paprykę, a po kilku minutach pomidory z puszki. Dusimy do miękkości, dodając sporą ilość
MarciochaKucharzycałym tygodniu trzeba nam lekkiego obiadku, by być pełnym energii na czekający nas wspaniały weekend. Sałatka z rukoli, krewetek i pomidorów koktajlowych SKŁADNIKI: kilkanaście surowych krewetek pomidorki koktajlowe rukola 1-2 ząbek czosnku czarne oliwki ser typu greckiego lub feta 1 łyżka utartego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek 50ml białego wina sól, czerwona czubrica Na patelnie wlać oliwę(...)krewetki. Teraz dodać pomidorki, oprószyć solą. Całość zalać winem. Po 3-5 minutach ściągnąć z gazu. Krewetki z pomidorami ułożyć na rukoli posypanej oliwkami i serem, polać powstałym sosem. Sałatkę oprószyć tartym parmezanem. Smacznego
MarciochaKucharzyDalsze testowanie smacznych produktów firmy Kresto. Dziś postanowiłam przetestować słonecznik i ananasy w puszce, polecam produkty tej firmy bo naprawdę są przepyszne :) Świadome odżywianie . Sałatka z ananasa i słonecznika Składniki : ser żółty - 250 g ananasy - 1 puszka kukurydza - 1 puszka słonecznik - 1 szkl majonez - 3 łyżki sól i pieprz szczypiorek pokrojony - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Ser żółty pokroić w kostkę. Ananasy(...)odlać z syropu, odsączyć na sicie, pokroić w kostkę. Kukurydzę odlać z zalewy, dodać do ananasa. Połączyć składniki sałatki, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia DanusiPokrzywa obecnie znów wraca do łask i szczególnie jest lubiana przez kobiety ze względu na zbawienne działanie na cerę, włosy czy paznokcie. Jej działanie jednak jest
Kuchnia PROzdrowotnatłoczonego na zimno sól, pieprz rozmaryn Pesto: garść jarmużu łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 10-12 pistacji 15 gram parmezanu olej lniany sól, pieprz Do podania: tłuczone ziemniaki sałatka: suszone pomidory, świeży ogórek i czarne oliwki, sól, pieprz, łyżka oleju lnianego świeże zioła Wszystkie składniki marynaty mieszamy, nacieramy nią mięso i wkładamy do lodówki na minimum godzinę(...)pastę- jeśli jest za gęsta warto dolać oleju lnianego lub wody. Konsystencja pesto nie może być płynna. Upieczone mięso podajemy z pesto, tłuczonymi ziemniakami i prostą sałatką
Mango Papajaskładniki: 200 g makaronu wstążki 150 g wędzonego boczku 100 g cebuli 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju słonecznikowego wykonanie: Makaron gotujemy w
Domowy Smak JedzeniaWczoraj w sklepie zobaczyłam makaron - duże muszelki. Popatrzyłam, popatrzyłam i kupiłam. A dzisiaj rano przygotowałam smaczny farsz z mielonego mięsa, pieczarek i marchewki. Tym farszem wypełniłam
Salonik smaków