ciacho nie tylko wyśmienicie smakuje, ale jest również pełne cennych składników odżywczych. Klasyczny kruchy spód zastąpiłem w tym przepisie amarantusem ekspandowanym i daktylami, malinowy dżem pełen cukru zamieniłem na lekki mus z nasionami chia, zaś białą czekoladę przygotowałem, topiąc blok kokosowy i aromatyzując go wanilią. Ciasto totalnie wymiata! Wypróbujcie koniecznie! * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 20 cm (8 porcji) Spód
Food Squareskładniki: 360 g mąki pszennej (u mnie troszkę więcej mąki orkiszowej) 120 g masła, schłodzonego 120 g smalcu (dobrej jakości), schłodzonego 3 żółtka 120 g cukru
Domowy Smak Jedzeniajest niezwykle plastyczne i równocześnie mięciutkie i delikatne. Wałkowanie ciasta jest naprawdę łatwe i przyjemne. Możne je rozwałkować tak cienko, że prześwituje, ale nadal bez problemu da się wywijać i wykładać na rozgrzany tłuszcz. Chrusty szybko się smażą, i ładnie rosną, a gotowe są pełne pęcherzyków powietrza. Bardzo lekkie i kruche. Polecam. SKŁADNIKI / ok. 100 sztuk 300 g (2 szklanki(...)oleju do smażenia, cukier puder do posypania WYKONANIE Mąkę przesiewamy do dzieży miksera, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Formujemy kulę i zostawiamy na około 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, składamy na pół, kładziemy na krawędzi blatu i wybijamy/ uderzamy wałkiem. Ponownie rozwałkowujemy, składamy i wybijamy. Powtarzamy wielokrotnie. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części
cool and mintyzdecydowaną zaletą jest fakt, że ciasto wyrabia się mikserem i wyciska na blaszkę z pomoca rękawa cukierniczego, nie wymaga zagniatania na blacie ani wałkowania i wycinania foremką. Przygotowanie trwa zaledwie chwilkę. Zmieniłam trochę składniki i proporcje;) Ciasteczka z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem brązowego cukru i mielonych orzechów,; taka zdrowsza wersja słodkości. Są bardzo kruche i strasznie pyszne, idealne nie tylko
6nieboSkładniki: 1 główka kruchej sałaty 1/2 szklanki czerwonej porzeczki 2 łyżki masła 1 łyżkę cukru 1 kg młodych ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej sól i pieprz
kgwjanczewoTakie podanie z pewnością przypadnie do gustu nie tylko Twojej rodzinie ale i znajomym, śmiało możecie przygotować taką porcję na imprezę. Quiche możecie również przygotować na kruchym spodzie, będzie smakowało równie pysznie :) Składniki: 250 g mąki 15 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka 40 g roztopionego masła 1 jajko szczypta soli(...)szklanki mąki, dodać 0,5 szklanki ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżkę cukru, zamieszać i odstawić na 15 minut aby rozczyn zaczął pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut aż podwoi swoją objętość, następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wykładamy spód formy do tary
Niezły MłynekNa początku września dotarła do nas przesyłka z produktami do testowania marki Lestello, od razu w oko wpadły mi paczki ekspandowanych ziaren. Pamiętacie z dzieciństwa dmuchany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięInne niż zawsze. Babeczki na kruchym, kakaowym spodzie . Są równie smaczne i tak samo szybko znikają! Wypróbuj już dziś przepis na kakaowe babeczki z chałwą. Składniki na kruche spody (25szt): 2 żółtka 200g masła 1 szklanka cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej (ująć 2 łyżki) 2 łyżki kakao 2 łyżki gęstej śmietany 18% Składniki na krem: 2 budynie waniliowe(...)foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Budyń należy ugotować w 3 szklankach mleka i ostudzić. Masło ucieramy i dodajemy małymi porcjami zimny budyń. Na koniec pokruszoną chałwę. Krem nakładamy na kruche spody. I dekorujemy dowolnymi owocami. Smacznego
Słodki Zakąteksmaczne. Polecam również do kawy ciasteczka zbożowe , Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) albo Kruche ciasteczka czekoladowe , czy też Ciasteczka kruche z orzechami . Wszystkie te ciasteczka są delikatne, kruche, pyszne. Ciasteczka jaglane z żurawiną i migdałami: Przepis na 16 sporej wielkości ciasteczek jaglanych: 1 szklanka płatków jaglanych 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru 1 kopiasta masła lub margaryny(...)ciasteczka widelcem. Nie robimy z ciasta kulek, ani nie formujemy ciasteczek w specjalnie kształty. Ciasteczka jaglane mają mieć nieregularne kształty o lekko porowatej powierzchni. Taki ich rustykalny urok. Pieczemy w temp. 160 stopni z termoobiegiem około 20-25 minut, aż się zrumienią. Smacznego! Ciasteczka jaglane z żurawiną i migdałami są lekkie, kruche, ale są zwarte i nie rozsypują się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPlacek drożdżowy z wiśniami i kruchą, słodką kruszonką o smaku amaretto jest fenomenalny. Wysoki, puchaty, mięciutki i bardzo maślany, po prostu niebo w gębie. Kiedyś myślałam, że do upieczenie takiego ciasta potrzebne są nadzwyczajne zdolności. Zapewniam, nie są potrzebne, bo taki cudowny placek upieczesz bez trudu. Wystarczy zaopatrzyć się w wysoką foremkę i do dzieła! Drożdżówki są co prawda bardziej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciastem a spodem blaszki, delikatnie naciągając końce ku górze. Tak uzyskujemy gładką, równą i bez zacięż powierzchnię ciasta. Dekoracja dowolna, u mnie to był winogron, każdy może to zrobić po swojemu. I tym sposobem mamy, prosty, delikatny idealnie równy sernik na mega kruchym czekoladowym spodzie
Dieta moja pasjainne marchewki mają ostre, podobne do pietruszkowych, końce – karotka ma okrągły, tępo zakończony korzeń. Jest mocno pomarańczowa, krucha, słodka, charakterystyczna i bardzo soczysta – idealna na soki. Ale nie tylko, bo nadaje się do każdej obróbki – jako surówka, marchew duszona, pieczona, składnik marchwiowego ciasta, czy jak w tej zupie – po prostu ugotowana. Niskokaloryczna (27kcal/100g) i zdrowa – pełna beta karotenu, witaminy
Karo in the KitchenSzklanką wycinałam koła. Na każde koło nakładałam po kawałku jabłka i zlepiałam ciasto pośrodku. Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni. Układałam ciasteczka bezpośrednio na blasze. Powinna być cienka,bo wtedy rożki szybciej się zarumienią i będą bardziej kruche. Piekłam ciasteczka około 20-25 minut. Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu
potrawyregionalneDzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką, okraszoną czekoladą, cynamonem, anyżem i laską wanilii. Efekt wspaniały, ale najlepiej będzie jak sprawdzicie sami!.Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk:30 dag mąki20 dag masła1 jajo + 1 roztrzepane jajo do smarowania wierzchu kibin2
Apetyczna babeczkazimno. Częstujcie się i pędźcie na zakupy, a później podzielcie się wrażeniami, czy smakowało :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego) 250g margaryny lub masła 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 2% 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru pudru ok 250g czekoladowych(...)obrotach miksera, by masa się nie zważyła. Połowę masy wykładamy na kruche ciastka. Na masę budyniową wykładamy obok siebie warstwę herbatników czekoladowych. Do pozostałej masy wsypujemy płatki migdałów. Połowę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą, na którą rozsmarowujemy resztę kremu. Całość posypujemy uprażonym na patelni kokosem. Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą
Kuchnia w czekoladzie