przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:509/934)

Tortilla na śniadanie. Czemu nie ? 192

Kto powiedział, że na śniadanie czy do pracy musi być kanapka albo jogurt. Dzisiaj bardzo fajna alternatywa dla najmłodszych. Taka forma tortilli skradła serducho mojego brata

Niezły Młynek
Muffinki migdałowe z jabłkami 130

osobnej misce wymieszać masło, wodę i jajka.  Dolać do miski z suchymi składnikami.  Następnie dodać pokrojone jabłko, czekoladę i ponownie wymieszać.  Przełożyć do przygotowanej formy ciasto (ciasto jest dość rzadkie).  Na wierzchu posypać płatkami migdałów.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut, do suchego patyczka

Sto kolorów kuchni
Rogale na śniadanie 134

przesianą) , drożdże instant , ksylitol oraz sól. Wymieszałam składniki . W mikrofali podgrzałam mleko i rozpuściłam masło . Letnie dodałam do sypkich składników, wbiłam jaja i włączyłam mikser . Koło 10 minut miksowałam. Ciasto wyszło gładkie i elastyczne. Zostawiłam je na 2 godziny do wyrośnięcia . Ciasto podzieliłam na dwie części , Rozwałkowałam na okrąg , wyszło 6 rogali . Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia  Każdy

Różowa kuchnia
Kruche ciastka. 171

szklanki cukru kilka kropli ekstraktu z migdałów 3 łyżki lodowatej wody Na wierzch : jedno jajko ,roztrzepane ,do posmarowania migdały,ciemny cukier do posypania Z powyższych składników zagnieść szybko jednolite ciasto ,zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.Po tym czasie ciasto podzielić na trzy części ,rozwałkowywać na podsypanym mąką blacie i wycinać dowolne kształty.Przekładać na blaszkę wyłożoną

Ladylaura.
Biały lukier z serka waniliowego. 138

laski wanilii Sposób wykonania :   S erek waniliowy wymieszaj z cukrem pudrem i miąższem z wanilii. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodaj jeszcze trochę serka waniliowego. Gotowym lukrem dekoruj ciasta i odstaw, aby lukier zastygł. Po całkowitym zastygnięciu lukru, możesz pokroić ciasto na porcje.  Rada : Zamiast miąższu z wanilii, możesz dodać kilka kropel olejku waniliowego

Przepisy i porady kulinarne
Kokosanki - pyszna klasyka 134

kiedy to je ostatnio zrobiłam. Jednakże w końcu są i wiecie co? Były tak pyszne, że jak już sobie przypomniałam ich smak to na pewno zacznę robić je częściej. Ciasto: 125 dag (1/2) margaryny lub masła 4 jaja 1 szklanka cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki szczypta soli By zaoszczędzić czasu i brudzenia(...)masła 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka wiórki kokosowe Rozpuszczamy margarynę z cukrem, dodajemy kakao i mleko i mieszamy podgrzewając aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto kroimy w kwadraty. Każdy kwadrat zanurzamy w polewie, a następnie obtaczamy w wiórkach i gotowe. ps. Kokosanki najlepiej smakują gdy poleżą

Cynamonowe szczęście
Muffinki czekoladowe na Halloween 109

muffinki. Warto ozdobić je piankami marshmallow i czekoladą, ponieważ w ten sposób stworzycie "straszne" duszki. Pianki na pewno nie odkleją się od muffinek, ponieważ pod wpływem ciepła przywierają do ciasta.  Składniki na 18 muffinek: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru brązowego 0,5 szklanki cukru zwykłego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao 1 szklanka(...)sobą. Następnie wbić jajko, dodać ostudzone masło i mleko. Za pomocą miksera wszystkie składniki połączyć ze sobą. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki wlać 2 łyżki ciasta i włożyć połowę kostki czekolady. Muffinki piec około 20 minut w 195°C.  Po 17 minutach pieczenia - na muffinkach ułożyć pianki marshmallow. Wstawić jeszcze na 3 minuty do piekarnika. Upieczone

Ugotować
Półkruche ciastka z marmoladą 149

marmoladą w środku. Pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Kruche nawet po kilku dniach, choć u mnie zawsze znikają w dniu upieczenia :) Polecam! Składniki: (na około 30-40 sztuk) Ciasto półkruche: 1 kostka zimnego masła (200 g) 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego 2 1/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18 % Dodatkowo: twarda marmolada(...)puder do posypania  Przygotowanie: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami, uformować w kulę i owinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny (najlepiej całą noc). Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i za pomocą ostrego noża wykrawać kwadraty o boku 6-8 cm. Na każdy kwadracik nałożyć łyżeczkę marmolady. Dwa przeciwległe końce zlepić ze sobą. Ciastka umieścić na blaszce

Nastoletnie Wypiekanie
Muffiny bananowe z masłem orzechowym 155

mieszam razem. Banany obieram i rozgniatam, wystarczy widelcem. Do miski z sypkimi składnikami dodaję banany, płynną margarynę (zimną) mleko i jajko, całość mieszam łyżką, bez miksowania! Wykładam po łyżce ciasta, do przygotowanych foremek, nakładam łyżeczkę masła orzechowego i znowu nakładam na wierzch łyżkę ciasta. Muffiny piekę około 35 – 40 minut w 185 st C Na gorących układam po pół kosteczki

Takie tam pichcenie
Nastroszone bułeczki drożdżowe 129

mleka, 1/2 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodajemy szczyptę soli, aromat, 2 żółtka i jedno całe jajko, pozostałe mleko i mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, jeszcze raz wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło. Przekładamy na stolnicę i dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy dość cienko i kroimy na prostokąty. Każdy

Maminek kulinarny
Murzynek ze śliwkami 125

Klasyczne jesienne ciasto - bardzo łatwe do przygotowania i bardzo smaczne - i to przez kilka dni. Polecam wykorzystanie śliwek węgierek, które naprawdę dobrze komponują się z kakaowym smakiem. Ja przygotowałam to ciasto na weekendowy wyjazd ze znajomymi szukając czegoś co dobrze zniesie podróż i zachowa świeżość przez kilka dni. Zniknęło całe

Milion Smaków
Razowe placuszki z gruszką 151

Serdecznie polecam wypróbować właśnie te placuszki. Robi się je w kilka minut. Wystarczy obrać gruszki, wymieszać wszystkie składniki, usmażyć i jeść :) Smacznego!   Składniki: (na około 10 placuszków)   Ciasto: 1,5 szkl mąki razowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szkl jogurtu naturalnego 2 jajka 1-2 łyżki miodu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 gruszki, obrane i pokrojone(...)Przygotowanie:   Wszystkie składniki (oprócz gruszek) wymieszać za pomocą trzepaczki. Następnie wmieszać pokrojone w kostkę gruszki. Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron do zezłocenia. Podawać na ciepło ulubionymi dodatkami. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasteczka na Halloween „paluchy wiedźmy” 5434

dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i aromaty. Wymieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 3. Z kruszonki rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Drewnianą deskę lub stolnicę podsypać mąką. Z ciasta odrywać małe kawałki i formować paluszki ( patrz FILM

Mała Cukierenka
Krwawe drinki na Halloween 741

Halloween już się zbliża, nie wiem jak jest u Was ale ja jakoś nie traktuję tego jako zabawy. Jednak wiem, że wielu z Was uwielbia ten

Niezły Młynek
Gruszka w syropie skąpana z ciasteczkiem podana 142

prawdziwą wanilią Wykonanie: Wszystkie "suche" składniki umieść w misce, dodaj do nich żółtka oraz masło. Masło posiekaj w misce nożem mieszając je jednocześnie z pozostałymi składnikami. Zagnieć następnie ciasto - musi być gładkie i jednolite. Uformuj je w kulę i włóż do lodówki lub zamrażalnika, aby się schłodziło.  Następnie obsyp obficie blat mąką, rozwałkuj cienko ciasto, wycinaj koła lub inne

Garniec Magalie