przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:514/934)

Bliny ziemniaczane z gulaszem grzybowo - warzywnym 163

Mniami dzisiaj bardzo sycący obiad bezmięsny. Takie obiady są bardzo rzadko w moim domu, a szkoda, bo na prawdę jest pyszny. Oczywiście można taki gulasz przygotować

Niezły Młynek
Z brzoskwiniami i galaretką 167

Wczoraj był Dzień Chłopaka i z tej okazji upiekłam coś słodkiego chłopakom z domu (czyt. tacie i bratu). Ciasto to jest bardzo proste i łatwe w zrobieniu i oczywiście bardzo pyszne. Do ciasta zrobiłam domowej roboty krem, taki jaki zawsze robiła/robi moja mama. Brzoskwinie są ogródkowe. ;) Biszkopt jest zrobiony z tego przepisu ->  Biszkopt Krem: kostka miękkiego masła

Motylkowa Kuchnia
Wyrazista surówka z rzodkwi, selera i rukoli 262

Witajcie! Dziś będzie trochę o surówkach, które w naszej Polskiej tradycji obiadowej zawsze znajdowały swoje miejsce na talerzu. W czasach gdy robi się moda na wykwintnie

Kuchnia PROzdrowotna
eklery z Master Chef 98

Ciasto Składniki: 250 ml wody 250 ml mleka 3,2% 250 g masła szczypta soli 275 g mąki pszennej 7  jajek Wykonanie Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. W rondlu zagotowujemy wodę, mleko, masło i dodajemy szczyptę soli. Szybko wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Podgrzewamy przez minutę, ciągle mieszając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia(...)Przekładamy masę do miski i dokładnie studzimy. Dodajemy po jednym jajku, bardzo dokładnie miksując po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie się gładka. Wkładamy  ciasto do rękawa  i wyciskamy  podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy eklery z piekarnika, lekko studzimy i przy pomocy noża do chleba przekrawamy eklery

w mojej kuchni
Strucla z jabłkami 201

cukrem, dodajemy 1/3 mleka i 1/2 szklanki mąki tortowej. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe mleko, wanilię, sól, 2 żółtka i jedno całe jajko, pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Dolewamy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło: Przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na 2 części. Każdą część

Maminek kulinarny
Mąka kokosowa - do czego używać, czym sie wyróżnia i ile kosztuje? 168

się Wam przybliżyć właściwości wybranych produktów. Na pierwszy ogień poszła mąka kokosowa.   Do czego używać mąki kokosowej? Mąka kokosowa ma łagodny zapach i lekką konsystencję - nadaje się do ciast, ciasteczek, naleśników, placków, muffinek, chlebów czy innych wypieków, raczej na słodko. Można jej także używać do zagęszczania sosów, koktajli czy zup lub w formie panierki.   Czym się wyróżnia? Charakteryzuje(...)inne mąki, o mniej zawartości włókna pokarmowego.   O czym należy pamiętać, używając mąki kokosowej? Przede wszystkim jest tą mąka bez glutenu - zachowuje się zupełnie inaczej niż mąka pszenna, ciasto nie będzie tak plastyczne, a ciastka z jej użyciem mogą pękać. Czasem trzeba się nieźle nakombinować, żeby dojść do perfekcji (ale warto!). Dodatkowo jest bardziej chłonna (ze względu na błonnik

Powiedz dietom nie
Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami, miętą i sosem jogurtowo-szafranowym 209

Sałatka z pieczonym kalafiorem, suszonymi daktylami, rodzynkami, uprażonymi migdałami i miętą. Całość polana sosem jogurtowo-szafranowym. Inspiracją do przygotowania tej sałatki był program MasterChef Australia, w

Oryginalny smak
Muffinki ze śliwkami 115

śmietanę i wbić jajka. Za pomocą miksera wszystkie składniki połączyć ze sobą. Śliwki przekroić na pół, pozbawić pestek i ponownie przeciąć na pół (tworząc ćwiartki). Przygotowane owoce dodać do ciasta. Za pomocą łyżki całość ze sobą wymieszać. Nakładać po 2 łyżki ciasta do jednej papilotki. Piec około 25-30 minut w 180°C . Upieczone muffinki przełożyć na kratkę

Ugotować
Krokiety ruskie. 159

smażenia       Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą mątewki, na gładką masę pozbawioną grudek. Powstałe ciasto ma konsystencję słodkiej śmietany, odkładamy je na co najmniej 20 minut, by masa odpoczęła i odrobinę zgęstniała. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię (ważne jest by była naprawdę dobrze nagrzana), smarujemy olejem(...)małą chochelką wlewamy niewielką porcję ciasta, pamiętając o tym, że mają być one cieniutkie. Gdy naleśnik się już z wierzchu zetnie, a od spodu lekko zarumieni, przewracamy na drugą stronę, a po chwili zdejmujemy z patelni (nie wysmażamy ich, mają być mięciutkie).  NADZIENIE: 500 g ugotowanych ziemniaków 500 g świeżego twarogu 2 cebule obrane i pokrojone w drobną kostkę

Rozpustne gotowanie
Kopiec Kreta 152

Kopiec kreta powstał specjalnie dla Męża z okazji Dnia Chłopaka. Generalnie nie obchodzimy takich dni, no i to właśnie była doskonała okazja żeby zrobić niespodziankę. Do przygotowania ciasta użyłam mojego niezawodnego czekoladowego biszkoptu , brzoskwiń i bitej śmietany z dodatkiem startej czekolady deserowej. Biszkopt czekoladowy (przepis  tutaj ) Masa śmietankowa: 500 ml. śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny(...)dokładnie. Na koniec wlać przestudzoną żelatynę i również wymieszać. Masę wyłożyć na brzoskwinie w miarę szybko, bo żelatyna będzie zastygać. Uformować z masy górkę (kopiec). Na wierzch posypać rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć. Kopiec kreta przechowywać w lodówce. Smacznego! Tutaj jeszcze przed pokrojeniem Przekrój ciastka - brzoskwinie z boku się schowały :) Posypka na wierzchu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Piwne ciasteczka 175

margaryny [ w tym 2 łyżki oleju kokosowego Olvita ] słodki dżem lub marmolada szczypta soli cukier puder do posypania Margarynę wymieszać z mąką i szczyptą soli, piwem i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na trzy godziny. Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy i wykrawać ciasteczka.Układać na natłuszczonej blasze i wstawić do nagrzanego

Moje domowe kucharzenie
Racuszki drożdżowe z jabłkami i miodem 177

jednolitej masy.  Odstawiamy na 10 minut.  Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na plasterki niezbyt cienkie, obtaczamy w miseczce z cynamonowym cukrem.  Łyżką kładziemy porcje ciasta na patelnię z niewielka ilością oleju, na ciasto rozkładamy jabłuszka i smażymy na wolnym ogniu z każdej strony na złocisto, osaczamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.  Podajemy polane płynnym

Wanilia i Kardamon
Krem z pieczonej dyni z oscypkiem 160

Dzisiaj rozgrzewający krem z pieczonej dyni i oscypka. Ostatnio trochę pochodziłam po naszych górach i przywiozłam dużo wędzonych serów w tym oscypków. Co prawda teraz oscypka

Niezły Młynek
Makaron z sosem grzybowym 205

Składniki: 500 g makaronu Farfalle 300 g ugotowanych grzybów np. borowiki 100 g boczku wędzonego parzonego 1 cebula 1 serek mascarpone 200 g śmietany 30% pomidory

kgwjanczewo
Liebster Blog Award (liczę na Waszą wyrozumiałość) 193

walić, ale mleka zabraknąć nie może. 4. Bez czego nie wyobrażasz sobie uroczystej kolacji? Eleganckiego nakrycia stołu, świeżych kwiatów, świec i podniosłego nastroju zebranych. 5. Czy kiedykolwiek zrobiłaś własnoręcznie ciasto francuskie? Owszem. Dawno temu w domu, a później w szkole robiłam je kilkanaście razy - jest to dużo zabawniejsze ze specjalną maszyną do wałkowania. 6. Czy cierpisz na manię kupowania naczyń(...)raczy. Chciałabym tak umieć wpływać na ludzi poprzez moją pracę. 8. Gdzie widzisz siebie za 10 lat? W mojej małej kawiarence, z której ludzie będą wychodzić szczęśliwsi o kawałek ciasta. 9. Jakie jest Twoje największe dziwactwo albo fanaberia? Nie mam dziwactw... Albo inaczej: mam ich tyle, że lepiej nie zaczynać... 10. Jaki jest Twój ulubiony serial? I znów: jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze