upalne dni proponuję pyszne babeczki. To moje ulubione ciasto do babeczek, jest mięciutkie i rozpływa się w ustach :) W zależności od pogody i nastroju zmieniam dodatki. Czasem wystarczają mi same, czasem dodaje cynamon i jabłka, a jeszcze innym razem robię z nadzieniem czekoladowym lub z powidłami. Tym razem zrobiłam z bitą śmietaną, borówkami i jeżynami(...)macie swoje ulubione przepisy na babeczki? Jeśli tak, to bardzo chętnie je poznam, możecie śmiało pisać w komentarzach :) Składniki na ciasto: 150 g cukru 150 g miękkiego masła 190 g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka Przygotowanie: Masło miksujemy z cukrem stopniowo dodając jajka. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy
The Sweet Damselbiała czekolada maliny borówki gorzka czekolada Przygotowanie: Masło miksujemy z cukrem stopniowo dodając jajka. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Na dno foremki nakładamy troszkę ciasta tak, żeby przykryć jej dno. Kładziemy kostkę białej czekolady, borówkę i malinę. Przykrywamy ciastem tak, żeby nie przekroczyć 3/4 wysokości foremki. Na wierzch kładziemy drugą kostkę białej czekolady
The Sweet DamselSkoro mam jagody i czereśnie to nie może zabraknąć ciasta z tymi owocami. Ciasto jest z tych szybkich i prostych ale smacznych. Możecie użyć innych owoców jeśli nie macie takich jak ja, też będzie smaczne. Oczywiście jak to bywa najlepiej smakuje jeszcze letnie choć to nie zdrowe. No ale trudno się oprzeć pokusie. Ciacho na każdą okazję
Ewa w kuchniTargami i straganami zawładnęły borówki ( jagody ? ) , porzeczki i maliny. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie przyrządziła z nich słodkości na upalne dni jakie mamy za oknem. Po przepysznym Czekoladowym cieście z masą grysikową i owocami przyszedł czas na sernik na zimno. Delikatny, niezwykle puszysty i wypełniony obficie borówkami, które fantastycznie komponują się z delikatnym smakiem sera. Taki sernik na zimno
Ostra na Słodkołyżki mleka - Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią dodać po jednym żółtku cały czas ucierać wsypać mąkę dodać mleko chwilkę miksować później zagnieść elastyczne ciasto rękami - Ciasto przełożyć porcjami do maszynki wyciskać ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia piec 180 stopni ok 15 minut
W królestwie smaków Beatyjeszcze mi parę deko brakowało to wsypałam orzeszki niesolone ** żelatyna nie nada sztywnej konsystencji, masa będzie kremowa ale dzięki niej nie będzie spływała, można żelatynę pominąć ale wówczas ciasto należy jeść od razu po wyjęciu z lodówki 1. Ciastka skruszyć w malakserze lub włożyć do woreczka i dokładnie roztłuc tłuczkiem/rozwałkować wałkiem. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami (całość
Kto ugości moich gości?Pisałam o tym kilkukrotnie, że bardzo lubię piec ciasta warstwowe, które wymagają cierpliwości i czasu, także nic dziwnego, iż zdecydowałam się przyrządzić kolejnego już Napoleona. Tego typu torty są bardzo popularne u naszych wschodnich sąsiadów. "Biały Napoleon" jest tortem okazałym i stosunkowo prostym, więc powinny z nim sobie poradzić osoby średnio-zaawansowane w kuchni. Dla mnie to ciasto
Przepisy AleksandryAsia swoją przygodę z fotografią zaczęła niedawno, ale obserwuję i podziwiam postępy, coraz lepsze zdjęcia i coraz większą wiedzę. Was też serdecznie zapraszam do śledzenia jej profilu na facebooku . Ciasto czekoladowe: tabliczka czekolady gorzkiej 3/4 szklanki mleka kostka masła 1 szklanka cukru 3 jajka 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku(...)powstanie jednolita masa. Ważne, by masy nie gotować. Jaja miksujemy z jogurtem, dodajemy przestudzoną masę czekoladową i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek, sodę, sól i mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą pieczemy oddzielnie w tortownicy o średnicy 26 cm przez ok 15 minut w 180 st. C Krem czekoladowy: 1 łyżeczka żelatyny 2/3 szklanki śmietany
Cynamonowe szczęścienich aromat karmelu, są sprężyste i mięciutkie, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, kiedy drobinki czekolady są półpłynne. Pycha! :) SKŁADNIKI (16 sztuk) 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka ( jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać trochę więcej) 1/4 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1 duże jajko lub 2 mniejsze(...)drewnianą łyżką lub trzepaczką, niezbyt dokładnie, mogą pozostać grudki (muffinów nie należy miksować!). Do czekoladowej masy wsypać posiekane czekolady i delikatnie wymieszać. Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20-25 min. Smacznego
DefinicjaSmakuwarzywa sezonowe do ostatniej owocki. Wiem że zimą znów zatęsknię za nimi ale teraz muszę się nasycić. Zapraszam zatem dziś na placek z rabarbarem bardzo szybki a jakże smakowity. Ciasto z rabarbarem szybkie i puszyste. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBaaardzo puszysty, wilgotny, doskonały. Ukochane ciasto mojego męża i dzieci. Najlepszy murzynek przepisu mojej mamy po moich niewielkich modyfikacjach. Składniki: 200g masła ½ szklanki oleju 2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 6 łyżek kakao miąższ z jednej laski wanilii lub aromat waniliowy 4 jajka 2 szklanki mąki 20g proszku do pieczenia Wykonanie: W garnku umieszczamy masło, olej. Gdy tłuszcz się rozpuści(...)miksujemy aż masa będzie jednolita. Wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm (lub kwadratowej 22x22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach C. Wierzch ciasta smarujemy odłożoną wcześniej polewą. Kroimy po wystygnięciu
Pyry na GazDzisiaj słodkie ciasto, ale całkiem zdrowe. Trochę owoców i warzywo, którego wiele osób nie lubi. Jednak w takim wydaniu zjadł je nawet mój Żarłoczek dziwiąc się jednak bardzo kiedy powiedziałam co nadało taki piękny kolor ciastu. Skomentował nawet, że chyba koniec świata blisko skoro mu już szpinak zaczął smakować! Te zielone liście to u nad rzadki gość - używam szpinaku przeważnie
Smaczna Pyzapamiętając jak były ułożone te na dole. Później podczas krojenia, będzie to ładniej wyglądało. Odstawić do ostygnięcie. W tym czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wylać na górę ciasta i rozprowadzić. Ja rozprowadziłam pędzelkiem i powstał fajny wzór. Na cieście układać plaster kiwi oraz nektarynki. Po przestygnięciu kroić w kostkę (wg ułożonych herbatników). Smacznego
e-PrzepisyKulinarneNiespodzianka truskawkowa to ciasto bez pieczenia. Może być super prezentem dla bliskiej osoby. Nie tylko ładnie wygląda, ale w smaku rewelacja. Składniki: Warstwa truskawkowa: 600 g truskawek sok z 1 cytryny 1 szklanka cukru pudru 30 g żelatyny 300 ml śmietany kremówki 36% Warstwa śmietanowa 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru lub według własnego smaku 2 łyżeczki(...)zgęstniał. Śmietanę ubić na sztywno po czym powoli dodawać i stale miksować . Musi powstać jednolita masa. Wlać delikatnie do tortownicy i schłodzić. Kiedy masa zastygnie możemy przygotować kolejną warstwę ciasta. Warstwa śmietanowa: Mocno schłodzoną śmietanę ubić wraz z cukrem na sztywno. Na sam koniec dodać namoczoną w bardzo małej ilości wody żelatynę i poczekać aż napęcznieje, a następnie włożyć
O kuchni z uczuciemjajko, wsyp cukier oraz przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj i wylej na blaszkę, pokrytą uprzednio papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w 180 °C . Ciasto powinno być wilgotne i lekko zakalcowate. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Masa serowa: 700 g delikatnego twarogu (użyłem President ) 300 g jogurtu greckiego 100 g cukru pudru skórka(...)dokładnie rozpuść ją w wodzie. Wlej ją do zmiksowanych truskawek i dokładnie wymieszaj. Mus wylej na masę serową. Odstaw na minimum 3h do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe ciasto możesz ozdobić również plasterkami lub połówkami truskawek. Smacznego
Food Square