Google+ i na Facebook'a. Niestety, zostało mi tylko jedno zdjęcie, gdyż reszta poleciała w kosmos podczas awarii komputera.Myślę jednak, że to jedno zdjęcie wystarczy, żeby Was zachęcić :) ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i niezwykle smaczne :)Składniki ciasta:7 jajek,3/4 szklanki cukru,1/2 szklanki mąki pszennej,3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,4 łyżki(...)waniliowego,1 łyżeczka soku z cytryny.Dobrze schłodzona śmietanę ubić z cukrem. Na koniec ubijania dodać sok z cytryny. Ilość soku jest uzależniona od upodobań :)Jeśli chcemy, żeby ciasto postało przynajmniej do następnego dnia to do śmietany należy dodać śmietanfixa.Ciasto przekroić, nasączyć obie części ponczem i przełożyć bitą śmietaną. Górę polać ulubioną polewą czekoladową i udekorować
Codzienna kuchnia niecodziennawyjęciu z pieca lub na zimno, kiedy przestygną. Można je podawać z masłem lub żółtym serem. Mnie zasmakowały gorące z odrobiną topiącego się masła :)Składniki ciasta:30 dkg mąki pszennej,pół szklanki ciepłego mleka,2,5 dkg świeżych drożdży,1 jajko,1/4 kostki masła,1 łyżeczka cukru,1/2 łyżeczki soli.Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem(...)żeby nie było gorące lecz ciepłe. Wlać do rozczynu, wsypać resztę przesianej mąki i sól. Jajko roztrzepać, odlać odrobinę do posmarowania bułeczek. Resztę wlać do ciasta i wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i bez problemu odchodzić od dłoni.Po dokładnym wyrobieniu odstawić je przykryte czystą ściereczką na około godzinę.Nadzienie:1 większa cebula
Codzienna kuchnia niecodziennaNastępnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy makowej i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy makowej i całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 30 cm x 20 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175C i pieczemy przez ok. 60 minut(...)suchego patyczka). Po upieczeniu, ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie łączymy cukier puder z wrzątkiem i nakładamy powstały lukier na wierzch ciasta
Emcia Pichcisłodyczami bez wyrzutów sumienia i ze świadomością, że robi się coś dobrego dla swojego organizmu. Brzmi zupełnie absurdalnie, a jednak! Dowodów na potwierdzenie tego znajdziecie u mnie mnóstwo- od ciasta marchewkowego, przez szarlotkę, pralinki, muffiny z komosy ryżowej, aż po peanut butter granola bars i wiele, wiele innych przepisów, które łączy jedna wspólna cecha- samo zdrowie w przepysznej oprawie!Idąc(...)nutą. Ostrzegam, że znika w ekspresowym tempie! U mnie nie przetrwało nawet jednego dnia.Tak, jak wspomniałam na początku- nie dość, że pyszne to i zdrowe. Wszystkie użyte do przygotowania ciasta składniki to bogate źródła wartościowych związków. W bardzo dużym skrócie: kasza jaglana- bomba witaminowa, migdały i orzechy- zdrowe tłuszcze, kakao- przeciwutleniacze, żelazo, magnez, jajka- pełnowartościowe białko i witaminy, miód
peanutbuttermonsterosiągnąć? Nic trudnego! Wystarczy postępować dokładnie według przepisu. W biszkopcie tym nie używamy żadnych dodatków specjalnych — zero proszku do pieczenia, octu i jakichkolwiek innych ulepszaczy; nasze ciasto ich po prostu nie potrzebuje. Jeśli należycie do grona ludzi, którym biszkopt lubi się nie udać, to wypróbujcie przedstawiony przeze mnie przepis. Na pewno stanie się on waszym ulubionym.Z przepisu(...)części. I teraz najważniejsze! Dodając mąkę do masy, nie miksujemy jej, ponieważ zaburzy to napowietrzoną strukturę. Wsypujemy najpierw pierwszą część mąki i mieszamy, zaczynając od środka i powoli podnosząc ciasto, rozprowadzamy ją na boki. Należy pamiętać, by ciasto mieszać tylko w jedną stronę! Gdy pierwsza część mąki będzie już w masie, dodajemy kolejną, delikatnie mieszamy. Dalej postępujemy podobnie aż cała
Food Squareskładający się z delikatnych kakaowych blatów, mocno nasączonych likierem, przekładanych kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki oraz pysznym kremem maślanym, a wszystko to zwieńczone bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Ciasto jest słodko-kwaśne, a smaki idealnie się równoważą, dzięki czemu nie poprzestaniecie na jednej dokładce. Polecam upiec od razu dwa, bo znika w tempie natychmiastowym :). Skorzystałem z przepisu(...)mieszać łyżką aż do całkowitego jej rozprowadzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać. Dodawać powoli do masy delikatnie mieszając łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać nań gotowe ciasto. Piec 35-45 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Ciasto wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Składniki na krem maślany:200 g niesolonego masła600 g kremowego serka typu Philadelphia4
Food Squareosiągnie temperaturę pokojową, wyjąc skórkę oraz cynamon.Do dużej misy wsypać mąkę oraz sól. Dokładnie wymieszać. Do osobnej misy wlać wino oraz aromatyzowaną oliwę, a następnie wsypywać powoli mąkę, mieszając ciasto łyżką. Gdy stanie się gęste zacząć wyrabiać rękami. Ciasto powinniśmy ugniatać przez około 5 minut, aż stanie się odpowiednio elastyczne.Z gotowej masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę(...)rozwałkowywać dość cienko na kształt koła. Gotowy placek umieszczać na palcu wskazującym, dwa końce ciasta skleić ze sobą, formując rurkę. Pozostałe na bokach fragmenty ciasta zgiąć do środka. Tutaj znajduje się instrukcja z obrazkami, jeżeli macie problem z prawidłowym formowaniem ciasta.Gotowe paluszki smażyć na rozgrzanej oliwie, tak, aby w całości były zanurzone. Gdy staną się złociste, wyjąć i odsączyć
Food Squaresztuk):100 ml ciepłego mleka30 g świeżych drożdży2 łyżki cukru3 łyżki mąkiZ podanych wyżej składników przygotować zaczyn i odstawić na 10-20 minut w ciepłe miejsce. Składniki na ciasto:750 g mąki2 jajka100 ml ciepłego mleka140 g roztopionego masła80 g cukruszczypta soliDo mąki dodać sól, wsypać cukier, wbić jajka, wlać masło, mleko oraz zaczyn. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto(...)razie potrzeby wlać więcej mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1-2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Nadzienie:500 g jagód2 łyżki bułki tartej6 łyżek cukruJagody umyć, osuszyć, a następnie wymieszać z cukrem i tartą bułką.Kruszonka:2 łyżki masła3 łyżki cukru6 łyżek mąkiZ podanych składników zagnieść kruszonkę. Lekko ją schłodzić.Przygotowanie:Ciasto podzielić na 18 równych części
Food Squarepieczenia 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, dodajemy posiekane masło, 3 żółtka i 1 całe jajko. Całość zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.Od schłodzonego ciasta oddzielamy 1/4 i pozostawiamy w lodówce. Pozostałe ciasto wałkujemy (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i wykładamy nim dno i brzegi foremki do tarty o średnicy 30 cm.Na ciasto wykładamy(...)białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy pozostały cukier (1/4 szklanki), ubijamy dalej, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Jabłka przykrywamy ubitą z białek pianą. Pozostałą część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce i posypyjemy nim warstwę piany.Szarlotkę pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez godzinę
Smakowity Blog KulinarnyŻółtka utrzeć z cukrem, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać. Dużą blachę (od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut. Gorące ciasto położyć na ściereczce wierzchem do ściereczki i zwinąć razem z nią w roladę. Odłożyć(...)wytudzenia. Przygotować krem. Masło utrzeć , dodawać porcjami rozkruszoną chałwę. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować konfiturą a następnie kremem chałwowym. Ciasto delikatnie zwinąć w roladę. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową i wstawić do lodóki do schłodzenia
Monia miesza i gotujepogodę w ogóle nie czuję, że to już grudzień! A to już pora, żeby w domu zapachniało cynamonem, imbirem i pomarańczą. W natłoku codziennych zajęć przegapiłam czas na zagniatanie ciasta na leżakujące pierniki. Na szczęście znalazłam kilka przepisów, które poratują mnie w tej sytuacji. Będą pierniczki miękkie od razu, korzenne kruche ciasteczka i... Sama nie wiem, co jeszcze. Dziś przeglądam(...)efekty... Nie mnie oceniać. Ale sądzę, że głównemu zainteresowanemu przypadły do gustu.Tort to kakaowy biszkopt, który zawsze przygotowuję z tego samego przepisu. Masa to lekko zmodyfikowana propozycja z Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie Kasi, a kokardę wykonałam według instrukcji z książki Niezwykłe ciasta czekoladowe, 20 przepisów na wyjątkowe okazje Toma Phillipsa
Pożeraczka, czyli raz adobrzezwiązku z tym dodatkowy cytrusowy aromat nadaje ciekawego posmaku i jest jak najbardziej wyczuwalny.Smaku dyni nie czuć - a przynajmniej ja go nie czuję. W zależności od gatunku, jakiego użyjecie, ciasto może przybrać bardzo intensywną, pomarańczową barwę. Moje jest stonowanie kremowe, ale w niczym to nie przeszkadza.Czekoladowy, ciężki spód wspaniale tutaj pasuje, przełamując niesamowitą kremowość i delikatność masy serowej. Orzeszki nadają(...)masłem rozpuścić na parze, ostudzić. Wsypać cukier, zmiksować. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z orzechami. Partiami dodawać do ciasta, miskując na najniższych obrotach miksera.Ciasto równomiernie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 175 st. C. przez 15 minut.Przestudzić.Serek zmiksować na gładką masę z dyniowym puree, mlekiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzepierwsze z dumą chciałam donieść, że wczoraj przerosłam samą siebie: upiekłam focaccię, ciasto ucierane bez zakalca i biszkopt z ośmiu jajek, i od momentu, kiedy przygotowałam zaczyn do wyjęcia ostatniego ciacha z piekarnika minęły raptem cztery godziny. Wzniosłam się na absolutne wyżyny dobrej organizacji czasu i pracy, i sama siebie za to podziwiam, bo ostatnio mam totalnego lenia, odkładam wszystko(...)tydzień, zasypiam bez ostrzeżenia w najdziwniejszych pozycjach i naprawdę bardzo, ale to bardzo chcę już nosić szorty. O.Dzisiaj jednak, nie bacząc na moje wczorajsze poczynania, chcę Wam napisać o cieście z początku tygodnia, które przygotowałam, żebyśmy mieli coś słodkiego do podjadania w urodziny C. (i nic nie szkodzi, że tak się najadłam w restauracji, że ciacho jedliśmy dopiero dnia następnego
Pożeraczka, czyli raz adobrzekakao, sól, barwnik i ocet, dokładnie miksując po każdym dodaniu. W osobnej misce ubić jajka, delikatnie wmieszać je do masy maślanej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. 4/5 ciasta rozłożyć równomiernie w formie na muffiny wyłożónej papilotkami. Następnie rozłożyć masę serową, a na wierzch resztę ciasta. Wykałaczką lub patykiem do szaszłyków zrobić(...)cieście esy-floresy tak, żeby masy się nieco wymieszały.Piec w 180 st. C. przez 18-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Kupiłam sobie barwniki. Do tej pory miałam tylko czerwony i czarny, teraz mam jeszcze żółty, zielony i niebieski. Z tych kilku kolorów można tworzyć niekończące się kombinacje. Może wreszcie zdecyduję się na tort tęczowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzektórą ostatnio kupił mi C.: Brød: 100 lækre opskrifter. Stwierdził ostatnio, że to wyjątkowo udany zakup, nie mogę się bowiem powstrzymać, żeby nie piec kolejnych i kolejnych bułek i ciast. Zdjęcia są wyjątkowo apetyczne, a przepisy wręcz wołają o jak najszybsze wypróbowanie. Nie umiem się oprzeć...Tym razem zdecydowałam się na chlebek bananowy. Uwielbiam ten typ ciasta - słodycz z bananów(...)Tutaj zaproponowano połączenie z orzechami włoskimi, na które chętnie przystałam - jakoś mi to bardzo do siebie pasuje. Okazało się, że wyszło jeszcze lepiej, niż myślałam (a oczekiwania miałam duże). Ciasto jest wilgotne, ale nie zakalcowate, mięciutkie i ślicznie pachnie bananami. Orzechy chrupią i nadają tego charakterystycznego smaku, który bardzo lubię, szczególnie w połączeniu z bananami. Całość idealnie nadaje się
Pożeraczka, czyli raz adobrze