przepis - 33114 przepisów (strona:846/2208)

Lekkie jabłka pieczone z pianką bananową i żurawiną 230

wiem jak Wy, ale ja po grzeszkach długiego weekendu staram się stawiać na jakieś niskokaloryczne przekaski. ;-) Stąd dzisiejszy przepis. Jabłka pieczone wypełnione pianką bananową na bazie jogurtu naturalnego, lub greckiego. Nie ma tu nawet grama białego cukru, a jedno jabłko ma ok. 140 zdrowych kalorii. :-)  Całość wychodzi niezbyt słodka, więc to dobry przepis dla osób ceniących delikatne przekąski(...)desery. Na dodatek wszystko przygotowuje się błyskawicznie- nie dłużej niż 10 minut, nie licząc czasu pieczenia. Przepis na 4 średniej wielkości jabłka. Składniki: 4 średnie jabłka 1 mały banan lub pół dużego 100g jogurtu greckiego lub naturalnego (gęstego) 1 średnie jajko 30g suszonej żurawiny opcjonalnie: łyżeczka miodu, cynamon itp. Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, jajko, żurawinę i mieszamy (możemy też

kuchnia do kwadratu
Babeczki kokosowe z białą czekoladą i migdałami 259

Przepis jeszcze urlopowy, więc mało dietetyczny, ale jaki pyszny! :-) Babeczki kokosowe, polane białą czekoladą i oprószone posiekanymi migdałami.... Jeśli zjedliście już wątróbkę przygotowaną wg. poprzedniego przepisu, to teraz czas na słodki deser. ;-) Przepis na 12 babeczek. Składniki: 125g masła 3 jajka 100g cukru (ok.3/4 szklanki) 65g wiórek kokosowych (ok. 1 szklanki) 8 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju 125g masła

kuchnia do kwadratu
Spaghetti z pesto ze szparagów i orzechów włoskich 139

Dzień dobry, Ostatnio na blogu Sto kolorów kuchni znalazłam niezwykły przepis wykorzystujący szparagi - pesto szparagowe z orzechami włoskimi. Jako fanka tradycyjnego włoskiego pesto, poczułam się w obowiązku wypróbowania tej ciekawej wariacji. Nie zawiodłam się, aczkolwiek przepis wymagał pewnych moich drobnych usprawnień, aby mógł lepiej wpasować się w moje kubki smakowe. Pesto jest jedwabiste, kremowe, o delikatnym szparagowym smaku i orzechowej(...)nucie. Naprawdę udany pomysł!   Poniższy przepis podany jest "na oko". W oryginale również nie było podanych konkretnych proporcji, a ja uważam, że najważniejsze jest to, aby nam smakowało:) Dlatego zachęcam do wypracowania swoich własnych proporcji. Po spróbowaniu pesto w podstawowej wersji uznałam, że jest nieco za mdłe, dlatego postanowiłam przyprawić go odrobiną czosnku i mięty. Z czosnkiem byłam bardzo

Chilli Czosnek i Oliwa
Szparagi - pochodzenie, historia i inne ciekawostki 143

post szparagowy. Szparag to fascynujące warzywo, o 5cio tysięcznej historii w świecie śródziemnomorskim, dlatego postanowiłam podzielić się z wami kilkoma ciekawostkami, które znalazłam na jego temat. Jeżeli szukacie szparagowych przepisów może zainteresuje was przepis na szparagi z pomidorkami koktajlowymi z patelni lub spaghetti z pesto szparagowym . Skąd się wziął szparag? Szparag jest byliną o śródziemnomorskim rodowodzie. Podobno pochodzi z terytoriów(...)odłamuje tylko zdrewniałe końcówki, nie odczuwam potrzeby obierania (mówimy o zielonych). Następnie gotuję we wrzątku przez 2-3 minuty, dzięki czemu pozostają jędrne i chrupiące. Szukasz szybkiego i prostego przepisu na szparagi? Owiń ugotowane szparagi szynką parmeńską (szwarcwaldzką, hamon..) i opiekaj w piekarniku przez 10 minut. Posyp parmezanem. A voila! Źródła: W czasie pisania posta korzystałam z Wikipedii oraz książki

Chilli Czosnek i Oliwa
La Puddica Brindisina - Drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami 206

kilku zasad oraz cierpliwości, bo ciasto drożdżowe musi mieć czas, aby niespiesznie wyrosnąć. Tak, jak drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami, przygotowane przeze mnie w sobotnie popołudnie według przepisu Marleny de Blasi . Owe chlebki, zwane puddica , są tradycyjnym wypiekiem portowego miasteczka Brindisi zlokalizowanego we włoskiej Apulii. Rybacy posilają się nimi podobno w czasie lunchu, gdyż stanowią doskonały sycący posiłek(...)innych rodzajów ciasta drożdżowego, np. na chleb. Ciasto jest dość słone - jeżeli tego nie lubicie, dodajcie trochę mniej soli do ciasta. Uwaga do przygotowywania ciasta: W oryginalnym przepisie Marlena de Blasi każde od razu wymieszać w misce mąki, drożdże i cały płyn. Ja tego nie polecam, gdyż może się okazać, że ciasto wyjdzie za rzadkie. Lepiej jest dodawać wodę

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczony kurczak z pikantnym sosem tzatziki, czyli pomysł na rodzinny obiad w stylu greckim 358

Dzień dobry, Dziś chciałam przedstawić wam przepis na prosty obiad, który z pewnością zasmakuje całej waszej rodzinie i wniesie nieco greckiego słońca i luzu na wasze stoły:) Pieczony kurczak to klasyka niedzielnych obiadów. Warto od czasu do czasu spróbować nowej wersji, szczególnie że przygotowanie tego pieczonego kurczaka, podanego z pikantnym sosem tzatziki i pieczonymi ziemniakami nie wymaga dużo pracy(...)kurczaka i ziemniaków wystarczy dodać zieloną sałatę z winegretem, sałatkę z pomidorów i ogórków lub sałatkę szopską i obiad w stylu greckim gotowy. Pieczony kurczak z pikantnym sosem tzatziki przepis na 4-6 porcji na podstawie książki Kuchnia. Przepisy z serca domu Nigelli Lawson czas pieczenia: 1,5 godziny (u Nigelli 45 minut, ale kurczak według mnie nie jest wtedy

Chilli Czosnek i Oliwa
Parmigiana z patisonów - włoska zapiekanka serowa 313

usmażeniu, przekłada się serem i sosem pomidorowym i zapieka. To było to! Zastąpię bakłażany moimi cudnymi paisonami i stworzę nową wersję tego włoskiego klasyka. Czym prędzej podpytałam koleżankę o przepis i przygotowałam dzisiejszą propozycję.  Zapiekanka smakuje bardzo włosko - pomidory, ser i bazylia to przewodnie nuty tej kompozycji - i  przypomina mi lasagne. Jeżeli nie macie pod ręką patisonów, wykorzystajcie(...)takie fantazyjne i dramatyczne, ze swoimi ostrymi kolorami i nieregularnymi kształtami. Mają niewątpliwie duże walory dekoracyjne. Koszyk z patisonami to bardzo fajna jesienna ozdoba stołu. Parmigiana z patisonów - przepis na 4-6 porcji przepis własny Składniki: 4 patisony mąka do obtoczenia patisonów oliwa z oliwek 2 kule mozzarelli lub 250 g mozzarelli do pizzy lub 250 g żółtego sera

Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto z grzybami i pieczoną dynią 184

ryż i chwilę smażymy intensywnie mieszając ( nie może się przypalić ), aż ziarna staną się szkliste, czyli zaczną być przezroczyste. Wlewamy wino.  Koniecznie białe i wytrawne (choć widziałam też przepisy z wykorzystaniem czerwonego wina, które nada różowy kolor risotto). Czekamy, aż wino wchłonie się/odparuje. Wlewamy bulion.  Bulion może być warzywny, drobiowy, grzybowy - dobrany do charakteru risotta. Najlepszy ugotowany(...)parmezanu, dorzućcie ją do risotto na samym początku gotowania, a odda swój smak daniu.  I co, było takie trudne? Jeżeli czegoś nie rozumiecie, czekam na pytania :) Mój dzisiejszy przepis jest pewnego rodzaju improwizacją opartą na skojarzeniach smaków i asortymencie mojej lodówki ;) Suszone grzyby w postaci borowików stanowią bazowy smak dla risotta. Ożywiłam go dodatkiem anyżowego kopru włoskiego oraz listkami

Chilli Czosnek i Oliwa
Marokański kurczak z pomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla 260

odparowaniu pozostawia gęsty, słodki, skarmelizowany sos. Posypka z uprażonych migdałów i nasion sezamu wieńczy danie dodając mu fajnej chrupkości. Jak pisze Claudia Roden w książce, z której pochodzi przepis, szczególną cechą kuchni marokańskiej, zwłaszcza w okolicach Fezu, jest umieszczanie wszystkich składników w rondlu w tym samym czasie, a nie smażenie na oleju kolejno poszczególnych elementów. Taka metoda przygotowania sprawia(...)humor w chłodny jesienny dzień. Myślę, że zasmakuje również dzieciom (wystarczy zamienić całego kurczaka na kurze piersi bez skóry).  P.s. Miłośników kuchni marokańskiej zapraszam do zajrzenia do przepisu na tażin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami . W przyszłym tygodniu planuję przygotować tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami, bowiem moje kiszone cytryny są już prawie gotowe:) Sporo tych tażinów

Chilli Czosnek i Oliwa
Kolorowa tortilla z piekarnika. Na imprezę. 1747

kęs. Postaram się przy tym, aby były efektowne przy niedużym wysiłku włożonym w ich przygotowanie. Bo kto chce siedzieć w kuchni gdy zabawa trwa? Na pewno nie ja:) Zaczniemy przepisem na kolorową tortillę z piekarnika .  Tortilla to hiszpańska odmiana omletu, przygotowywanego z jajek, ziemniaków i cebuli (klasyczna tortilla de patatas ), tu wzbogaconego dodatkiem zielonej i czerwonej papryki. Tradycyjną tortillę(...)imprezie coś ciepłego i konkretnego . Myślę, że Wasi goście się ze mną zgodzą i podziękują Wam, że podaliście im coś więcej niż miseczka chipsów:) Kolorowa tortilla z piekarnika przepis pochodzi z książki pt. Tapas, Wyd. Naumann & Gobel czas przygotowania: 25 min. + 35 min pieczenie Składniki: 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cebulki dymki lub 1 mała cebula, posiekane

Chilli Czosnek i Oliwa
Dip z pieczonych pomidorów. Do wszystkiego. 166

Dzień dobry, Niektóre potrawy po prostu nie są tak smaczne bez dodatku dipu... Dziś przygotowałam dla Was przepis na bardzo smakowity dip z pieczonych pomidorów . Słodko-kwaśno-pikantny, niebanalny w smaku dzięki dodatkowi octu balsamicznego. Dzięki niemu codzienne dania staną się bardziej interesujące.  To bardzo uniwersalny sos , który możecie podać z praktycznie każdą potrawą - zastąpcie nim ketchup(...)grzanek) i zaserwujcie razem z imprezowymi przekąskami. Ja zrobiłam go jako dodatek do "cygar" z ciasta filo nadziewanych serem feta ( Sigara Böreği , przepis wkrótce).  Przygotowanie dipu nie jest skomplikowane - pomidory, cebulę i czosnek układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy oliwą, octem i przyprawiamy (przypomina to szykowanie sałatki z pomidorów), następnie pieczemy i miksujemy. To wszystko. Zapraszam:) Do czego można

Chilli Czosnek i Oliwa
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 358

produktami greckimi i arabskimi . Ja swoje ciasto kupiłam w Almie w formie zamrożonej (tak więc szukajcie w dziale mrożonek), zaś świeże widziałam w sklepie arabskie.pl. Do przygotowania tego przepisu wystarczy jedno opakowanie ciasta (w opakowaniu z Almy było 11 arkuszy). Ilość ciasta filo podany w przepisie jest orientacyjny, ponieważ wielkość arkuszy ciasta różni się w zależności od producenta. Niewykorzystane ciasto(...)jeżeli zostało dobrze zawinięte w papier ochronny i folię. Podobno można je również ponownie zamrozić. Macie z tym jakieś doświadczenia? Sigara Böreği - ciasto filo nadziewane serem feta i ziołami przepis z książki Vegetarian Mediterranean Cooking , Beverley Jollands na 10 sztuk czas przygotowania: 30 minut + 20 min pieczenie Składniki: 250 g sera feta, pokruszonego 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

Chilli Czosnek i Oliwa
"Hummus z południowych Włoch" 164

Dzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na hummus z południowych Włoch . Nie słyszeliście o nim? Pewnie dlatego, że znany był dotąd tylko w mojej kuchni :) Nie, nie odkryłam nowej wersji hummusu przygotowywanej we Włoszech, ale uważam, że tak właśnie mógłby wyglądać, gdyby wynaleziono go w tej części świata.  Choć uwielbiam hummus w wersji tradycyjnej, jadam go na tyle(...)często, że postanowiłam nieco urozmaicić jego smak. Tworząc dzisiejszy przepis, inspirowałam się produktami, które są charakterystyczne dla kuchni południowych Włoch i występują np. w pesto sycylijskim. Do ciecierzycy dodałam  suszone pomidory, bazylię oraz migdały i tak powstała moja przewrotna wersja libańskiego klasyka. Suszone pomidory dodają hummusowi niesamowitej słodyczy i nadają mu piękny złamany różowy kolor. Lubię dosypać do hummusu

Chilli Czosnek i Oliwa
Dip z pieczonych buraków z za'atarem 214

Dzień dobry, Dziś chciałam zaprezentować Wam bardzo ciekawy przepis na dip z pieczonych buraków . Wielu osobom buraki kojarzą się jedynie z tradycyjnym obiadem z mielonym i ziemniaczkami oraz z barszczem, a można z nich przygotować tyle pysznych dań . Choćby sałatkę z ugotowanych buraków, polanych octem balsamicznym i oliwą, posypanych natką i pokruszoną fetą... Jej przygotowanie zajmuje mi tylko 5 minut(...)winogron . W krajach arabskich ma ona podobne zastosowanie do miodu, a melasa wymieszana z tahini to przysmak dzieci. Melasa ma delikatny karmelowo-winogronowy smak i konsystencję gęstego syropu. W przepisie dodałam ją zamiast syropu klonowego, Wy możecie równie dobrze użyć miodu.  Dip z pieczonych buraków przyprawiony za'atarem na podstawie przepisu z Food & Wine na dużą porcję (możesz

Chilli Czosnek i Oliwa
Lasagne wegetariańska - ze szpinakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi 276

post jako wpis promocyjny. Co jakiś czas będę testować kolejne produkty i dzielić się z Wami moją opinią. Obiecuję, że będzie to opinia szczera. To tyle dygresji, wróćmy do przepisu:) Kwintesencja kuchni włoskiej w jednym koszyku. Szczególnie cieszę się z dużej butli oliwy (aż 1 litr). Uwielbiam oliwę i taka butla wcale nie starczy mi na długo. Lasagne - uwagi techniczne(...)topi, ale jest trochę za mdła dla warzywnego farszu. Polecam więc wykorzystanie dowolnego intensywnego sera, może być nawet pleśniowy z niebieską pleśnią. To tyle uwag technicznych, zapraszam Was na przepis i do gotowania:) Lasagne ze szpinakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi przepis własny na 6 porcji czas przygotowania: 1 godz. + 50 min. pieczenie Składniki: 3 średnie cebule 500 g pieczarek oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa