Bardzo fajne mięsko zarówno do obiadu, jak i na kanapkę. Jeśli lubicie słodko-pikantne smaki, ta szynka jest specjalnie dla Was ;) Przepis pochodzi z Kuchni Maćka. Standardowo nie trzymałam się zbyt sztywno przepisu- taka natura ;) Uwaga! zgodnie z moim przepisem mięso trzeba zamarynować dzień wcześniej! Składniki: 1kg szynki czubata łyżka musztardy łyżka miodu pieprz ziołowy papryka słodka rozmaryn
Czerwona PorzeczkaPrzepis na nuggetsy w płatkach kukurydzianych Dostałem parę wiadomości, czy w moim przepisie na nuggetsy można zamienić panierkę panko na płatki kukurydziane. W takim razie zrobię też przepis na nuggetsy z pomocą panierki wykonanej z płatków kukurydzianych. W porównaniu z panko tutaj czuć trochę kukurydziany posmak z tych płatków, ale zaletą jest to, że grubość panierki sami możemy ustalić podczas
zjem to blog kulinarnyjest ok, ale ja zawsze przygotowuję wieczorem, tak by była na ranne śniadanie. Tak, że na jakiś czas zawiesiłam przyrządzanie tej potrawy. Do czasu aż natknęłam się na ten przepis, a znalazłam go w książce Marty Grycan Moja Dolce Vita. I w pełni mnie ten przepis satysfakcjonuje. Nawet mała ilość majonezu i zmiksowanie (a nie poduszenie, jak dotychczas robiłam) gwarantuje(...)przygotowana pasta wcale nie jest sucha, jak mogłoby się wydawać. Jest dość puszysta i bardzo smaczna. Tak więc polecam, idealna na jesienne śniadanie, do tego pełnoziarnista kanapeczka (przepis już niebawem), trochę pesto i mamy pełnowartościowe śniadanko, które doda nam energii na kilka następnych godzin.Składniki:- 10 jajek ugotowanych na twardo- 1 łyżka majonezu- 2 szalotki- 1/2 pęczka natki pietruszki- sól
Smaczne ZdroweGruszki, jabłka i ciasto francuskie to doskonałe połączenie. Niedawno dodałam przepis na jabłka w cieście francuskim, który zrobił furorę na FB-ku. Polecam Wam też przepis na ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Jak już wcześniej napisałam ciasto francuskie mam zawsze w lodówce, jabłka i gruszki również. Zawsze z tych składników można przygotować wspaniały i efektownie wyglądający deser- gruszki w cieście(...)francuskim. Te gruszki można również podać na śniadanie. Pora przełamać monotonię i przegonić nudną kanapkę z naszej kuchni. Przepis przygotowałam specjalnie na konkurs Dżem dobry, pobudka. Przygotujcie te Gruszki w cieście francuskim z dżemem malinowym do porannej śniadaniowej kawy. Składniki na ok. 10 szt. 5 gruszek 1 op. ciasta francuskiego 10 łyżeczek dżemu malinowego Łowicz + do posmarowania gruszek Gruszki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwpadło mi w ręce. I wiecie co? Sernik wyszedł delikatny, kremowy i pyszny! A do tego bajecznie prosty w wykonaniu! Biszkopt: Pieczemy biszkopt z dwóch jajek <-----z tego przepisu (klik). Pieczemy go w tortownicy o średnicy 23 lub 26 cm. Masa serowa: 500 g sera dwukrotnie zmielonego (ja użyłam z wiaderka) 250 g cukru pudru sok z połowy cytryny(...)łyżeczki żelatyny Dodatkowo: Cytrynki z kwiatem czarnego bzu ETERNO Pomarańcze w syropie ETERNO Mango z wanilią ETERNO kilkanaście lisków świeżej melisy Wykonanie: Biszkopt: Pieczemy według przepisu, który umieściłam w linku. Dla przypomnienia napiszę, że na moim blogu wszystkie wyrazy w kolorze czerwonym to linki, pod którymi kryją się przepisy, bądź produkty :) Wracając do biszkopta, to po upieczeniu studzimy
Blondynka GotujePuszysta kokosowa masa serowa, rozpływająca się w ustach, na wierzchu delikatna pianka z kokosem... Ciasto iście anielskie ;) Przepis wpadł mi do głowy, gdy przeglądałam mój stary zeszyt z przepisami, gdzie znalazłam przepis pod tytułem "Sernik z wiórkami". Dodałam trochę modyfikacji i tak oto powstało moje ciacho ;) Polecam! ;) Blacha 24x24cm Składniki: Kruchy spód: 2 szklanki mąki 3/4 margaryny 2 żółtka
Czerwona PorzeczkaDzień dobry! Dawno nie zamieszczałam żadnego przepisu, ale jak Wam wspominałam na początku września, to był dość pracochłonny miesiąc, nie było zbytnio czasu na zdjęcia, gotowanie i pieczenie. Trzeba to zdecydowanie zmienić, bo wierzę, że z niecierpliwością czekacie na nowe przepisy. Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować wyborny sos, który możecie przygotować w wolnowarze (lub tradycyjnie, jeśli ktoś nie posiada tego urządzenia(...)węgierki dają mu fajną słodycz, a po długim gotowaniu tworzą gęsty sos, który otacza delikatne mięso. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kaszy. Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćlada gratka. Można poznać nowe receptury, ludzi i obserwować zachowania stadna. Dziś będzie o degustacjach, festiwalach i atmosferze piknikowej, która w niektórych ludziach wyzwala instynkty pierwotne. Na koniec jeden przepis podpatrzony i ukradziony Targi to możliwość zaprezentowania swojej kuchni, potraw i filozofii gotowania. Brzmi fajnie prawda? Jeśli ktoś tak jak my kocha kuchnie to dla niego jest(...)których fajnie się gotuje i są autentycznie zainteresowani tym, co się dzieje. Żeby osłodzić sobie chwilę i wam wynagrodzić absencję blogową, na początek ciastko. Nie byle jakie ciastko. Przepis ukradziony Rafałowi, z którym mam przyjemność gotować. Osoba Rafała zasługuje na osobny rozdział, ale o tym później. Robiliśmy ciastko czekoladowe z kremem waniliowym, konfiturą z wiśni i suszonymi śliwkami z miętą
ladykitchennaleśnikach. Dla nas to pikuś, przerywnik w codziennym ulepszaniu swojej kuchni. Dla innych, w szczególności niegotujących - prawdziwe wyzwanie. Dzięki nam gotowanie staje się łatwiejsze i bardziej przystępne. Wystarczy znaleźć przepis i do dzieła. Szkoda, że tak dużo ludzi nadal boi się pary znad gotującej się zupy czy skwierczącego na patelni oleju. NALEŚNIKI - PRZEPIS PODSTAWOWY. na ok. 8-10 naleśników(...)nadmiaru tłuszczu. Z każdym następnym naleśnikiem postępuję tak samo. Najbardziej lubię naleśniki z zimnym jogurtem, posypanym cukrem lub z odrobiną dżemu owocowego. Oczywiście, można zrobić również wytrawne nadzienie - przepis jest uniwersalny. SMACZNEGO! A Ty jakie dodatki lubisz najbardziej? Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiciasto bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa. Mama robiła je bardzo często. Dodawała do niego domowe powidła. Potem z tego przepisu robiła też szarlotkę, ale już bez dodatku kakao. Pleśniaka nie jadłam jednak od wielu lat. Ostatnio kiedy przeglądałam zeszyt z przepisami mojej mamy, odnalazłam przepis na pleśniak. Zrobiłam więc sama, ale zamiast powideł dałam mocno
Sto kolorów kuchniJeśli lubicie mule, ten przepis na pewno Wam posmakuje. Jeśli nie lubicie - to jest dobry moment, żeby zacząć :) Aromatyczna trawa cytrynowa, sok z limonki i papryczki chilli całkowicie eliminują ten "dziwny" posmak, charakterystyczny dla owoców morza. Pomimo, że osobiście nie jestem fanką muli, zajadałam się nimi, aż uszy mi się trzęsły! ;) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny. Zapraszam(...)minutes. 3. Sprinkle mussels with chopped coriander, stir and serve when they're still steaming - preferably in a pot in which they were prepared. Enjoy your meal! :) Ten przepis bierze udział w akcji: Zapraszam do polubienia mnie na FACEBOOK'U. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz :) If You like the recipe, please leave comment:) You can also find
Tajskie smakiNajważniejsze to dobrze zacząć dzień ! A nic nie smakuje lepiej niż własnoręcznie przygotowana granola., którą dodamy do jogurtu lub mleka. Mój przepis to kompilacja różnych internetowych przepisów, a także aktualna zawartość mojej szafki kuchennej :-). Nie musicie się kurczowo trzymać przepisu, jeśli nie macie jakiegoś składnika, dodajcie coś innego. Granola, czyli domowe musli Składniki: 450 g mieszanki płatków
Kulinarne przygody GatityUwielbiam ciężkie razowe chleby z ogromną ilością ziaren. Ten chleb próbowałam u Beatki P. Bardzo mi posmakował, dostałam przepis i postanowiłam go upiec, ale nie w piekarniku, tylko w garnku rzymskim. Rewelacja ! Beatko, jeszcze raz dzięki za przepis :-) Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie Składniki: 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki dyni 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych) 1/2 szklanki(...)gryczanej 330 ml aktywnego zakwasu 3 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie skadniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może byc twarde, powinno być lekko lejące. Jeśli ilość wody podana w przepisie nie jest wystarczająca dajemy jej trochę więcej. Ciasto przekładamy do namoczonego, natłuszczonego i posypanego otrębami garnka rzymskiego lub dużej keksówki i odstawiamy na 10-12 godzin. Wstawiamy do zimnego piekarnika
Kulinarne przygody GatityWróciły upały, więc dzisiaj danie, które przygotujemy szybko i bez konieczności zbyt długiego stania "przy garach" :-). Oczywiście do tego przepisu możemy wykorzystać także przepis na to szpinakowe pesto. Spaghetti ze szpinakiem i pesto Składniki: 250 g makaronu 200 g szpinaku 3 łyżki pesto z natki pietruszki i orzeszków50 g startego sera typu parmezanoliwa z oliwek EVWykonanie:Szpinak płuczemy(...)odcinamy łodyżki i gotujemy na parze 5 minut, przelewamy zimną wodą.W garnku z dużą ilością posolonej wody gotujemy makaron, według przepisu producenta.Gdy jest już al dente odcedzamy, zostawiając parę łyżek wody, w której się gotował.W misce mieszamy makaron, pesto, szpinak i trochę wody z makaronu, gdyby był za suchy.Skrapiamy oliwą, posypujemy startym serem i od razu podajemy
Kulinarne przygody GatityDzisiaj kolejny przepis do którego wykorzystamy pieczoną dynię. Przepis podpatrzyłam u Kasi na blogu Gotuję bo lubię, upiekłam je z małymi modyfikacjami: dałam więcej przecieru z dyni, dodałam kardamon, a bułeczki zrobiłam malutkie, więc wyszło mi ich całe mnóstwo ! Do tej pory nie robiłam ciasta drożdżowego z dynią i jestem tym przepisem zachwycona ! Serdecznie Wam polecam
Kulinarne przygody Gatity