Moja kuzynka robi taka surówkę ale z majonezem ( czasem dodaje jeszcze utartego ogórka kiszonego). Mnie zachciało się dziś do ryby (Tilapia w marynacie z sosu chili
Buniabaje w kuchniSosy chili Tao-Tao doskonale sprawdzają się jako przyprawy lub składniki dań. Mam ich całą baterię - i taki z chili z ananasem , z limonką
Buniabaje w kuchniW zasadzie gotując rosół ( bulion) podaję potem klasycznie tzn. z makaronem ( różnego rodzaju w tym ryżowym i z naleśników), kostką z kaszy manny ( lub odmiana tego
Buniabaje w kuchniLekko zupa z kurczaka . Gotuję ją często dla Rodzinki gdy ktoś choruje lub jest rekonwalescentem. Doskonale wspomaga leczenie . Kiedyś wyczytałam, że albuminy zawarte w mięsie kurczaka
Buniabaje w kuchniMożna planować to danie specjalnie -można wykorzystać pozostałości po rosole. U mnie jest do potrawa z cyklu dla dzieci , chorych i na diecie ( pomijam sos chrzanowy
Buniabaje w kuchniPowtórka z rozrywki. Ponownie stwierdzam, że warto mieć zachomikowaną paczuszkę suszonych buraczków i fasolę w puszce ( inne rzeczy też - ogólnie warto być ,,chomikiem"). W razie
Buniabaje w kuchniLekka zmiana – ciasto naleśnikowe doprawione mielonym szpinakiem. Czas : 30 minut Składniki : 1 jajko 1/3 szklanki mleka ½ szklanki mielonego szpinaku ( może być mrożony po rozmrożeniu – bez odsączania
Buniabaje w kuchniWielkanocny żurek to tradycja. Musi być . I musi być z jajkami i na białej kiełbasie . Co nie znaczy, że nie może być za każdym razem inny
Buniabaje w kuchniMały prosty pasztecik drobiowy z dodatkiem suszonych grzybów .Dla dekoracji obsypany białym sezamem. Pomysł na ten pasztet to w zasadzie przymus- bo jak upiec pasztet na
Buniabaje w kuchniPorcje potraw szykowanych na codzienne posiłki jak i od święta sukcesywnie się zmniejszają . I pewnie tak ma być. Ile bym nie zrobiła jest za dużo. Galaretka
Buniabaje w kuchniTeż tak macie , że zawsze ugotuje Wam się za dużo jajek na twardo na Wielkanoc ? Ja tak robię notorycznie. Ale znalazłam na to sposób- jak widzę
Buniabaje w kuchniPrzed Wielkanocą miałam w planach redukowanie octu balsamicznego bo co tu dużo mówić kupiłam ten ,, podrabiany" z dolnej półki , który z prawdziwym nie wiele ma
Buniabaje w kuchniMięso mielone drobiowe to u mnie żelazny zapas. Mielę sama ( pierś indyka lub kawałki kurczaka - bez skóry).Dzielę na małe porcje i mrożę. Z reguły porcja
Buniabaje w kuchniZostało mi od wczoraj kotletów ( bez sosu ) i ryżu . Zrobiłam więc tylko marchew trochę inaczej zamiast fasolki szparagowej . Czas : 20 minut Składniki : 3 średniej wielkości
Buniabaje w kuchniNareszcie rybka . Już mi przez te Święta brakowało rybnych smaczków ( a jakoś nie pasuje mi robienie śledzi czy ryby po grecku na Wielkanoc). A , że nakupowałam
Buniabaje w kuchni