I znajomi i rodzina wiedzą , że jestem pierogowym maniakiem. Lepię pierożki ze wszystkim. Podaję na dziesiątki sposobów. I ciągle mnie kusi by spróbować czegoś nowego. Mięso
Buniabaje w kuchniWydawało by się , że kaszanka to typowo polski produkt . Nic bardziej błędnego .Jest jadana w wielu odmianach w wielu krajach ( Niemcy, Anglia , Francja ) .Zainspirowana doprawianiem potraw
Buniabaje w kuchniNajprostsza forma ryby- skropiona sokiem z cytryny, posolona, oprószona mąką .Usmażona na złoto na maśle ( z olejem) .Podałam z koperkowym puree z kalarepki. Podałam je w
Buniabaje w kuchniTłumaczyłam już kiedyś , że za krupnikami nie przepadam. Niestety tak to jest , że jestem w zdecydowanej mniejszości. Muszę więc tak z nimi kombinować by wilk był
Buniabaje w kuchniWłaściwie powinnam napisać z serca :). Był krupnik na serduszkach to musi być coś z serduszkami. Nie chciało mi się kleić pierogów- prościej było usmażyć naleśniki. Do
Buniabaje w kuchniRoladki, zrazy zawijane duszone w sosach zawsze są u nas mile widziane. Kruche, chude mięso ze schabu owinięte wokół klasycznego nadzienia do zrazów ( ogórek, wędzonka, suszone
Buniabaje w kuchniOd zawsze jeśli ktoś w domu chorował podawało mu się do picia bulion. I to zarówno przy przeziębieniach jak i w przypadku innych chorób jako wzmocnienie
Buniabaje w kuchniMięso z rosołu zawsze wykorzystuję do zrobienia innych potraw. Drugiego dania, pierogów, krokietów itp. Warzywa też przydają się do zrobienia np. sałatki. Dziś zrobiłam puree z
Buniabaje w kuchniUwielbiam faszerowane warzywa. Cenię też sobie wykorzystywanie w inny sposób potraw , które robię w większych ilościach i zamrażam ( np. kotlety mielone).Wynalazłam w zakamarkach szuflady zamrażarki
Buniabaje w kuchniLubię ryby smażone w wersji najprostszej. Jak dobrze je skropimy sokiem z cytryny i usmażymy na rumiano nic więcej nie trzeba. Tym razem smażyłam filety z
Buniabaje w kuchniFascynuje mnie kuchnia tajska. Aromat i zapach limonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta
Buniabaje w kuchniCzęsto zostają mi nadprogramowe ziemniaki. Nie ma żadnego problemu z ich wykorzystaniem. Robię sałatki, kopytka, knedle, Placki z gotowanych, krokiety , farsz do ruskich pierogów. Ale najbardziej
Buniabaje w kuchniGroszek cukrowy w strączkach jest do zdobycia na rynku przez bardzo krótki czas. Potem to już jest młody groszek , który trzeba wyłuskać ze strąków. Ja lubię
Buniabaje w kuchniDopadło mnie ,,leniwe zmęczenie" związane z niedoczynnością tarczycy ( bardzo duża i wrednie osłabiająca). Podejrzewam , że nie ja jedna tak mam z różnych powodów. Podpowiadam jak
Buniabaje w kuchniRobiłam już krokiety z tuńczykiem w oleju .Tym razem podjęłam próbę zrobienia podobnych krokietów z tego co było w lodówce czyli puszki makreli w sosie pomidorowym
Buniabaje w kuchni