Z ogromną satysfakcją informujemy, że „Ostry Kęs” rozpoczął współpracę z portalem „ Dobra Kiełbasa „. Razem przygotujemy domowe kiełbasy i wędliny na Wielkanoc. Cieszymy
OstryKęsMięso na kiełbasy doprawiliśmy i daliśmy mu 2 dni by przeszło smakiem. Szynki przeleżały w doprawionej solance 5 dni. Wszystko jest już przygotowane do wędzenia. Jelita
OstryKęsWreszcie nadszedł czas wędzenia. Długo na to czekaliśmy. Przy wędzeniu można, przy okazji, miło spędzić czas ze znajomymi:) To był debiut naszej wędzarni, ale takich okazji
OstryKęsTe święta były wyjątkowe. Postanowiliśmy podejść bardziej ambitnie do tematu wędlin i kiełbas i przygotować je samodzielnie. W efekcie, wraz z DobraKielbasa.pl , przygotowaliśmy: białą kiełbasę wędzoną
OstryKęsLubię kaczkę w małym chińskim barze na Pradze Południe. Kaczka ta jest smażona w głębokim oleju w woku, dzięki czemu jest chrupiąca. Podawana jest z gęstym
OstryKęsJuż chyba zawsze baranina będzie kojarzyć mi się z zapachem kuminu rzymskiego. Kiedyś codziennie dane mi było mijać pewną chińską restaurację gdzie serwowano min. szaszłyki z
OstryKęsSałatkę z kaszy kuskus robi się błyskawicznie. Podstawowe dodatki, które sprawią, że sałatka nie będzie mdła i sucha to sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól
OstryKęsSzparagi budzą we mnie wielkie kulinarne emocje. Czekam na nie tak długo, a potem gdy już są, chciałabym przygotowywać je na wszystkie możliwe sposoby. Ten, który
OstryKęsNiedawno razem z DobraKielbasa.pl przygotowaliśmy kiełbasy i wędliny na stół wielkanocny. Efekty smakowe przerosły nasze oczekiwania. A biała kiełbasa była hitem wśród całej naszej rodziny. Sezon
OstryKęsUwielbiamy szparagi i makarony, więc pomysł na takie danie po prostu musiał się w końcu narodzić. Danie jest aksamitne i delikatne (ale nie nudne!). Delikatny smak
OstryKęsGrillowanie trwa na całego. Na moim małym osiedlu w sobotnie popołudnie dymi się z co drugiego ogrodu. My również grillujemy i co tydzień wymyślamy coś zupełnie
OstryKęsProsta, szybka i przyjemna sprawa. Ogórki małosolne. Od lat robi je moja mama. W sezonie – kilka razy w tygodniu. Bo te ogórki robi się błyskawicznie
OstryKęsOkazało się, że truskawki świetnie pasują do sałatek. Miałam szparagi więc postanowiłam zrobić sałatkę na ich bazie. Do tego dodałam ser brie. Zamiast robić tradycyjny sos
OstryKęsTo nasze kolejne grillowanie z Dobrą Kiełbasą i zarazem ostatnie z tych majówkowych. Aby to uczcić postanowiliśmy przygotować coś wyjątkowego. Gdy pierwszy głód na grillowe smakołyki
OstryKęsOstatnio bardzo lubię żółty. Dlatego mój krem z białych szparagów ma właśnie taki kolor (dzięki kurkumie), który przełamuje soczysta zieleń z pesto powstałego z mojego ogródkowego
OstryKęs