Niebawem jesień pochłonie cały kraj. Wielka szkoda, bo to będzie oznaczać przymrozki. A jak przymrozki to koniec sezonowych owoców, w tym malin, które są teraz jak
Słodkie PrzyjemnościNastał nam nowy rok. Weszliśmy w niego tanecznym, imprezowym krokiem i jakże hucznie. I właśnie o tym huku chciałam dzisiaj napisać, licząc, ze podejmiecie temat
Codzienna kuchnia niecodziennaZapraszam Was na pierwszy przepis w 2015 roku :) Zaczynamy na słodko!Kakaowe ciasto przykryte delikatną masą śmietankową z bananami, do tego pyszna polewa. Ktoś się skusi
Mienta blogAby uczcić dzień św. Patryka, który przypada właśnie dzisiaj, przygotowałam bezę Pavlovej, ale niezwykłą, bo jest to… Zielona Pavlova. Składniki na bezę: - 245g białek (ok
mojewypiekiinietylkoTorcik zrobiony przypadkowo. Zostało mi ciasto na muffinki (bo brakło mi foremek) więc upiekłam resztę ciasta w małej formie na torcik. A potem już improwizowałam...wyszło
Bon Appetit MałgorzatyW moim domu pachnie już choinką i piernikami. Brakuje tylko światełek na choince, bo nie wiemy, gdzie je schowaliśmy po ubiegłorocznych świętach. W domu zrobiło się
Czerwień i błękitProste, aromatyczne ciasto korzenne z polewąa i pysznymi orzechami. Święta będą dobrą okazją by je upiec, polecam :)170 g mąki pszennej150 g masła100 g cukru3 małe
Mienta blogMoja propozycja ciasta piernikowego na Wigilię i Boże Narodzenie. Przepis na ciasto zaczerpnęłam od Doroty , zmieniając nieco składniki. A krem z Michałkami i dżem pomarańczowy to
Czerwień i błękitCiasta biszkoptowe przekładane masą są najlepsze i proste do przygotowania. A jednocześnie bardzo smaczne. Ten torcik jest częstym gościem na naszym stole.Biszkopt :5 jajek ( rozmiar L
Ewa w kuchniWiele opinii usłyszałam i czytałam na tema masy z soku Kubuś. Zdania były bardzo podzielone, oczywiście musiałam sama się przekonać. I tak jak dla mnie masa
Ewa w kuchniTak się przymierzałam i przymierzałam i w końcu postanowiłam zmierzyć się z masą cukrową. Robiąc torcik z tą masą podpatrzyłam przepis na masę na blogu Joli
Ewa w kuchniSkładniki na piernik:225 g masła150 g cukru300 g miodu225 g cukru pudru4-5 łyżeczek przyprawy do piernika375 ml mleka3 jajka1
Świat CiastaBiszkopt jasny (na dwa blaty):6 jajek2/3 szklanki cukru2/3 szklanki mąki pszennej tortowej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejBiszkopt kakaowy (na jeden blat):3 jajka1/2 szklanki cukru1/3 szklanki mąki
Świat CiastaZ sezonu rabarbarowego staram się korzystać na maxa!Zrobiłam już ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.Zrobiłam też smakowite drożdżówki …więc teraz przyszła pora na
Ostra na Słodko