Dziś polecam pyszne skrzydełka z grilla. Są łatwe, tanie i szybkie do przygotowania. Zachwycą zaproszonych na grilla gości. SKŁADNIKI: 1/2 kg skrzydełek z kurczaka, 1 cebula, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżki oleju. PRZYGOTOWANIE: 1. Cebulę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach(...)cebuli dodaję olej oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Do marynaty wkładam skrzydełka. Mięso nacieram marynatą i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Na tacce aluminiowej układam skrzydełka. Tackę układam na rozgrzanym grillu. Skrzydełka grilluję po około 12-15 minut w każdej strony. Podaję z sałatką
Tradycyjna kuchnia KasiKolejny zawieruszony przepis..Miało w sumie być coś innego...skrzydełka ugotowałam..ziemniaki obrałam..i już chwilę gotowały się w garnku...ale postanowiłam zrobić danie jednogarnkowe..a raczej blaszkowe...lekko ugotowane ziemniaki przełożyłam na blaszkę , dodałam ugotowane skrzydełka..trochę zieleniny, warzywka i do piekarnika..a rosołek był też...i był pyszny..z resztkami makaronów..chyba ze trzy rodzaje.. skrzydełka(...)cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] Sol, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek, natka pietruszki ziemniaki makarony Marchewkę obrać, cebulę opalić ,skrzydełka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Ziemniaki obrać, pokroić
Moje domowe kucharzenierazy. W ciągu ostatnich 5-10 minut grillowania, żeberek już nie polewamy pozostałą marynatą. Tak ugrillowane żeberka wyjmujemy z grilla, posypujemy prażonymi ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem. Skrzydełka z grilla składniki: 4 kg skrzydełek z kurczaka (około 24 szt)marynata: 1 szklanka octu z jabłek2 łyżki oleju roślinnego2 łyżki sosu Worcestershire2 łyżki chili w proszku1 łyżka płatków czerwonej papryki1 łyżeczka(...)niebieskiego sera pleśniowego2/3 szklanki kwaśniej śmietany½ szklanki majonezu2 łyżki stołowe mleka2 wyciśnięte ząbki czosnku2 łyżeczki sosu Worcestershiresól i pieprz do smakuPrzygotowanie: Wszystkie składniki marynaty połączyć razem i dobrze wymieszać. Skrzydełka z kurczaka umieścić w dużym zamykanym naczyniu i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na około 2-6 godzin. Przygotowanie sosu: Połączyć ser pleśniowy, śmietanę, majonez, czosnek i sos Worcestershire
naRuszcieBardzo wyraziste i ostre skrzydełka prosto z grilla. Smaku nadaje sos sojowy, cytryna i bardzo ostra papryka zawarta w harissie. I ta chrupiąca skórka. 1 kg skrzydełek z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kebaba Skworcu (klik) 1 łyżeczka harissy Skworcu (klik) 2 łyżki sosu sojowego Sok z cytryny (2 łyżki) Skrzydełka dokładnie myjemy, osuszamy i odcinamy lotki. Mięso(...)lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla na 200 *C. Kurczaka układamy na ruszcie. Dodatkowo smarujemy pozostałym sosem. Grillujemy około 60 minut, od czasu do czasu obracamy skrzydełka. Podajemy z ulubionym sosem
VioletoweKucharzeniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Prosty, ale bardzo smaczny i niecodzienny sposób na mięciutkie skrzydełka. Całość jest niezwykle aromatyczna i doskonale łączy się z chrupiącym boczkiem. 1 kg skrzydełek z kurczaka 10 dag surowego wędzonego boczku 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (lub wody) 1 cebula 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki soli 6 ziaren jałowca 3/4 łyżeczki(...)suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu odrobina pieprzu czarnego (mielonego) 3 łyżki oliwy 3 łyżki masła Do miseczki wsypać: sól, pieprz, rozgniecione ziarna jałowca, tymianek i rozmaryn. Skrzydełka natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki (na kilka godzin). Po tym czasie na patelni rozgrzać oliwę z masłem i obsmażyć kurczaka - z obu stron na średnim ogniu (ma być zarumieniony, jasnobrązowy). Mięsko
Di gotujePyszne chrupiące skrzydełka..u mnie sumie są to same ramiona ze skrzydełek kurczaka ,pierwszy raz takie udało mi się kupić. 1 kg skrzydełek kostka rosołowa sól, pieprz ziele angielskie listek laurowy wegeta mąka do panierowania jajka bułka tarta Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować je (około 10 min ) w wodzie z przyprawami.Wystudzić.Panierować
Moje domowe kucharzenieSkładniki : skrzydełka Nasz Kurczak 2 x 440 g, 10 skrzydełek 2- 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka pieprzu 2 płaskie łyżeczki soli 4 ząbki czosnku płaska łyżka imbiru lub około 3-4 cm imbiru świeżego łyżka cynamonu ewentualnie 2-3 gwiazdki anyżu - można pominąć Przygotowanie : Miód rozpuścić w 2-3 łyżkach letniej(...)wody Dodać do niego wszystkie przyprawy i rozgnieciony czosnek Umyte skrzydełka umieścić w naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowaną miksturą, powinny być zanurzone Najlepiej pozostawić je w przyprawach do dnia następnego, kilka razy skrzydełka pomieszać Następnego dnia piec pod przykryciem około 30 min, potem zdjąć pokrywę i dopiec na rumiano, gdyby zalewa wyparowała, dolać 1/2 szklanki wody. Można podawać z ryżem
Proste Potrawywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Przepyszne, delikatne i aromatyczne skrzydełka, które w połączeniu z serkiem mascarpone smakuję naprawdę rewelacyjnie. Kurczak idealnie komponuje się z ryżem lub makaronem. 1 kg skrzydełek papryka w proszku ostra/słodka pieprz ziołowy sól 1/2 cytryny (skórka + sok) posiekana zielenina olej czosnkowy (najlepiej z kawałkami czosnku) Nadzienie: 4-5 łyżek serka mascarpone(...)łyżki rozmarynu sól, pieprz cytrynowy Serek wymieszać z rozmarynem i doprawić solą oraz pieprzem cytrynowym. Skrzydełka umyć, osuszyć i poodcinać z nich lotki (najmniejsze części). Każde skrzydełko dokładnie (pod skórką) nasmarować serkiem. (Skórę można delikatnie ponacinać. Serka nie żałować i dodawać go jak najwięcej.) Naczynie żaroodporne pokryć warstwą oleju czosnkowego i ułożyć w nim kurczaka. Całość oprószyć solą, pieprzem
Di gotujeśredniego batata 1 marchew 1/4 pietruszki plaster selera 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku 3 łyżki białego ryżu przyprawy: warzywko, susz warzywny, 2 ziela angielskie, liść laurowy 2 skrzydełka z kurczaka woda Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Ryż dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Do wrzącej wody wrzucamy umyte skrzydełka. Czekamy, aż skrzydełka trochę się podgotują(...)Następnie dodajemy pokrojone warzywa (oprócz cebuli i czosnku) i ryż. Gotujemy kilka minut, aż ryż będzie al dente, a następnie dodajemy przyprawy. Gotujemy jeszcze chwilę. Następnie wyjmujemy skrzydełka, ziele angielskie i liść laurowy. Gotową zupę miksujemy na gęsty krem. Smacznego
Truskawkowa Fiestapodawać ryż niż takie konkretne kluchy ;) By jednak nie było tak nudnie, postanowiłam przemycić im troszkę mięska, na którym zresztą przygotowałam to danie. Składniki: Dla 6 osób 6 skrzydełek 4 małe marchewki 2 małe pietruszki 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 duże pomidory 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 3 litry wody pieprz do smaku 1 łyżeczka ziarenek(...)smaku Ponadto: 1/2 pęczka natki pietruszki 1,5 szklanki ryżu białego śmietana 18% Sposób przygotowania: Skrzydełka myjemy i zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy na wolnym ogniu, zbieramy szumowiny i dodajemy marchewkę, korzeń pietruszki, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 25 minut. W tym czasie pomidory zalewamy wrzątkiem, delikatnie ściągamy skórkę i kroimy na ćwiartki. Wycinamy twarde środki. Ryż
Kuchnia w czekoladzieOboje z mężem bardzo lubimy KFC i był taki czas, że często wybieraliśmy się ja na stripsy, a mąż na skrzydełka. Zmieniło się to kiedy na blogu „Uwielbiam Gotować” wypatrzyłam ten przepis. I teraz kiedy mamy ochotę na KFC robimy je w domu. I powiem Wam, że smakiem i wyglądem przypominają te, które możemy kupić. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze(...)można zwiększyć ilość pieprzu i ostrej papryki. Idealnie pasują do frytek i sosu czosnkowego, jak również są pyszne z samą surówką. Zapraszam!!!! Składniki: 60 dag skrzydełek, 60 dag piersi z kurczaka, 2 łyżeczki pieprzu Cayenne, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, Ciasto naleśnikowe: 2 jajka, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu
Passion of CookingSkrzydełka zrobione na specjalne życzenie męża.Bardzo apetyczne , upieczone w piekarniku .Smacznego. Składniki: 1 kg skrzydełek ,u mnie pokrojone i bez lotki ,ale mogą być w całości 1 ząbek czosnku ,przepuścić przez praskę 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki oliwy 10 łyżek dobrego ketchupu 3 łyżki miodu majeranek ,papryka słodka,pikantna ,sól i pieprz Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą(...)marynaty wkładamy skrzydełka ,dobrze mieszamy ,aby wszystkie były obtoczone w marynacie.Odstawiamy do lodówki pod przykryciem na całą noc.Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy skrzydełka w 180 stopniach przez około 45 minut
Ladylaura.wyciskać małe krople na papier do pieczenia, kiedy lukier wyschnie dodajemy czarne źrenice z rozpuszczonej kuwertury czekoladowej. Tak samo można przygotować kły dla nietoperzy. Z gotowej polewy czekoladowej robimy skrzydełka. Rozpuszczamy czekoladę i wyciskamy na papier do pieczenia malując skrzydełka (można zrobić sobie szablon i podłożyć pod papier). Skrzydełka nie mogą być zbyt duże, bo nie będą chciały się trzymać(...)babeczkach. Na gotowe babeczki przyklejamy czekoladą skrzydełka i malujemy brwi i różki. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercygrube paski, dzięki czemu zupa u moich synów zyskała dwa dodatkowe punkty. Naleśnikowy makaron proponuję także do rosołu lub niezabielanej pomidorowej. Składniki: 250 g świeżych kurek 2-3 skrzydełka z kurczaka 1 mały seler 1 gałązka naci selera 1 pietruszka 2 gałązki natki pietruszki 2 marchewki 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry wody 1 łyżka(...)masła 1/2-2/3 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka majeranku (świeży lub suszony) 1 łyżeczka suszonego rozmarynu posiekana natka pietruszki sól i pieprz Skrzydełka umyć. Kurki dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą. Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa, także nać selera i pietruszki, skrzydełka oraz grzyby umieścić w garnku, zalać zimną wodą i gotować
Czerwień i błękit