Koniec roku to czas podsumowań. Co mogę powiedzieć o 2014 roku? Przykro mi, że się już kończy. W tym roku udało nam się odwiedzić przepiękne miejsca
Słodkie Przyjemnościsię, że żadna z warstw nie będzie miała jako takiej konsystencji postanowiłam wszystko wymieszać i dodać żelatynę. To była jedyna opcja na uratowanie składników. Wyszedł naprawdę przyzwoity sernik na zimno. Składniki: 350 ml espresso (zostało mi około 70 ml) 200 ml likieru czekoladowego 400 g pierniczków (bez lukru) 1 jajko 1 żółtko
Sto kolorów kuchniświęta Bożego Narodzenia przygotowałam orzechowo-korzenną wersję sernika gotowanego. Zmian dokonałam w cieście, masa serowa właściwie pozostała bez zmian... Ciasto miodowe: 50 dag mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy piernikowej po 60 g grubo mielonych orzechów włoskich i laskowych15 dag cukru pudru30 dag masła2 jajka2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka Masa serowa
Czerwień i błękitskładnikiciasto10 dag miękkiej margaryny12,5 dag cukru1 łyżka cukru waniliowego2 jajka15 dag mąki5 dag mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa twarogowa1/2 kg malin4 jajka15 dag miękkiej
Mix smakuŚwięta nieodłącznie kojarzą nam się z makowymi smakołykami.Makowce … serniki z makiem … rolady itd.Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny makowy deser , który jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta!Połączenie kremowej, puszystej śmietanki … z białą czekoladą , makiem i dużą ilości ulubionych bakalii sprawia, że już po pierwszym kęsie wzdychamy z zachwytu!Orzechy laskowe, włoskie
Ostra na SłodkoKolejny miesiąc minął..a nawet kolejny roczek..a u mnie jak zawsze ciągle mam za mało wolnego czasu...W miesiącu grudniu opublikowałam troszkę więcej wpisów- 38
Moje domowe kucharzenieŚwięta nieodłącznie kojarzą nam się z makowymi smakołykami.Makowce … serniki z makiem … rolady itd.Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny makowy deser , który jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta!Połączenie kremowej, puszystej śmietanki … z białą czekoladą , makiem i dużą ilości ulubionych bakalii sprawia, że już po pierwszym kęsie wzdychamy z zachwytu!Orzechy laskowe, włoskie
Ostra na SłodkoŻYCZENIA NOWOROCZNEźródło: kartkolandia.plSzczęścia, zdrowia, pomyślności,miłości, pieniędzy, radości.By uśmiech co dzień zawitał na twarzy. Byście mieli wszystko, co Wam się wymarzy. Aby
My Culinary Artjest załatwienie dostępu do internetu jest w błędzie. Jako powrotny post zamieszczamy przepis na przepyszne ciasto pomarańczowe wg przepisu mamy Brasileiro. Ciasto pomarańczowe jest tak popularne w Brazylii jak sernik czy szarlotka w Polsce a każda Pani Domu ma swój własny przepis. A o to i on.Składniki na ciasto: 200 gram margaryny Kasi2 szklanki cukru (brązowego
Smaki BrazyliiOczywiście, że poplamiona książka kucharska. III. Blogi nominowane przeze mnie:http://pocztowkizirlandii.wordpress.com/http://kulinarnyblogsamanthy.me/http://mlodagotuje.blogspot.ie/http://dancia.bloog.pl/http://olivciowepasje.blogspot.ie/http://czoch.com.pl/http://mojeprzepisy-ania.blogspot.ie/http://kuchnia-moni.zgora.pl/ http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.ie/http://slodkieniebo.blogspot.ie/http://kuchniazwyrakiem.blogspot.ie/ Pytania do nominowanych: Produkty, które zawsze masz w lodówce (nie chodzi o przechowywanie).Sernik, czy napoleonka, a może coś innego?Ulubione owoce.Z czym Ci kojarzy się lato?Potrawa pewniak, czy eksperyment.Czy robisz domowe przetwory?Co Ci najbardziej przeszkadza w kuchni?Bazylia, tymianek
mojewypiekiinietylkoblaszce i wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Po ok. 15 minutach, delikatnie zdejmujemy gotowe listki czekoladowe.Gotowe ozdoby wykorzystujemy nie tylko do tortów. Z kwiatami z ananasa pięknie wyglądają serniki, muffinki… i nie tylko. Najprostsze ciasto nabierze zupełnie nowego wyrazu z taką dekoracją. Nie jest to ozdoba pracochłonna, ale czasochłonna – owszem. Mam jednak nadzieję, że jej wygląd będzie
mojewypiekiinietylkozapraszając na kolejne wpisy, do kolejnych komentarzy, poszukiwania nowych smaków… i nie tylko. Pierwsza rocznica bloga nie może się obyć bez czegoś słodkiego. Choć wirtualnie, ale serdecznie zapraszam na sernik czekoladowy z wiśniami w „tortowym” wydaniu (przepis będzie w dniu jutrzejszym).Danusia Wydrukuj przepisThe post Pierwsza rocznica bloga appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkowłaśnie patrzyłam na profil "Piekę, bo lubię" (https://www.facebook.com/piekebolubie?ref=hl) i zauważyłam, że jako zdjęcie w tle ustawiony jest właśnie powyższy sernik. Przeglądając bloga nie znalazłam na niego przepisu. Więc muszę szybko naprawić swój błąd i dać przepis na popisowe ciasto mojej mamy.Składniki:*Masa serowa i bezowa600 g twarogu z wiaderka lub półtłustego zmielonego na gładką masę2 szklanki
Piekę, bo lubięciastami z owocami. Tzn są takie, które uwielbiam ale muszą być naprawdę wyjątkowe. Jabłeczniki i drożdżowe z owocem kocham, ucierane robię tylko Małżonowi bo sama raczej nie przepadam, za sernikami na zimno również, i biszkoptem z galaretką także. A tart nie wykonałam zbyt wielu gdyż jem je właściwie tylko ja i też nie każda mnie zachwyca. Dzisiejsza
Dzieje kuchennej WiewióryNazbierało mi się smakowitych przepisów z ubiegłego tygodnia. Poniżej specjalnie dla Was mini fotogaleria i prośba...salatka kalafiorowa z prazonymi orzeszkami i czekoladarybne kotlety z nutka cytrynydelikatny sernik dyniowy z przyprawa korzennadrozdzowe usta jablkoweA prośbę mam następująca, napiszcie w komentarzu, który z przepisów chcielibyście zobaczyć na blogu jako
Dzieje kuchennej Wiewióry