drogą pokarmową, objawy pojawiają się dopiero po około 6-24 godzinach. Najczęściej dochodzi do wymiotów, ostrej biegunki, gorączki sięgającej 40 st. Celsjusza, odwonienia i typowego kurczliwego bólu brzucha . Z czym zjadamy tą Salmonella? Zazwyczaj z zainfekowanymi jajami. Jako przykład podam: Na zainfekowane bakterią Salmonella pudełko na jaja położysz kawałek sera żółtego. Wystarczy aby został(...)nawet dokładna higiena przyrzadzania takiej jajecznicy nic nie da... I tu warto podkreślić, że jaja wystarczy dokładnie umyć detergentem i wyparzyć wrzątkiem (10 sekund ) aby pozbyć sie ewentualnej bakterii Salmonella. Wyrzucajmy też wspomniane już przeze mnie opakowania po jajach. Pamiętajmy również o dokładnym myciu rąk bo bakterie są żywe i potrafią migrować. Salmonella bowiem
IzaGotujeSprawdź inne wyszukiwania: