się! Schab nie wyszedł suchy, czego się najbardziej bałam i prawie tak samo smaczny jak ten przyrządzony w szynkowarze. Część tego schabu została zjedzona na kanapkach, a część na obiad w sosie chrzanowym. Podczas pieczenia wytworzyła się ciemna galaretka, taka esencja sosu pieczeniowego, czyściutka i klarowna, którą wykorzystałam jako bazę sosu. Wyszło pysznie. Dodatkowym plusem tych poczynań był fakt(...)mój syn odkrył, że chrzan z imbirem wpisał się na stałe do jego ulubionych smaków. Nie będę ukrywać, praktycznie sam zjadł cały słoiczek Chrzanu z Imbirem Eterno. Częściowo podczas obiadu, bo wkładał sobie na talerz dodatkowe porcje chrzanu, a resztę na kanapkach :) Widok najbliższych zajadających się tym co ugotuję to dla mnie jeden z najfajniejszych widoków. No dobrze, przejdźmy zatem
Blondynka GotujeKochani witam Was w Nowym Roku 😁. Echh jak ten czas szybko leci, a my wracamy z nowymi przepisami. Dzisiaj serwujemy pyszną warstwową lasagne ze szpinakiem i
Niezły MłynekBardzo istotne do obiadu są dodatki typu ryż, kasze, ziemniaki… W zależności od tego, co kto lubi i jak lubi. Ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, frytki, purée…, a może tym razem dufinki? Składniki: - 1,5 kg ugotowanych ziemniaków- 4 jajka (żółtka do masy, 3 białka do ubicia na pianę, 1 białko do smarowania dufinek)- 130g masła- 3 łyżki fresh(...)matą) wyciskamy porcje ciasta formując rozetki. Przy użyciu pędzelka smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.Puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne dufinki pasują do obiadu, na specjalne uroczystości… i nie tylko. Możemy je podać jako przystawkę, albo dodatek do wszelkich mięs, czy jak u mnie – do jajek sadzonych w krążkach papryki i surówki ze szpinaku
mojewypiekiinietylkoKuskus, to produkt łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Ma zastosowanie jako dodatek do obiadów, sałatek, czy też deserów. W zależności od upodobań może być serwowany na słodko lub wytrawnie. Ceniony w kuchni z uwagi na szybkość przygotowania… i nie tylko. Kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną. Składniki: - 400g kaszy kuskus(...)suszonych jabłek. Dodatkowo, jak kto lubi, można podać z bitą śmietaną.W zależności od sposobu podania kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną może być, jako śniadanie, do obiadu, czy na deser. Jeśli ktoś lubi, może zjeść też na kolację. Bogactwo smaków zadowoli najbardziej wybrednych. Kuskus, to potrawa lekkostrawna i sycąca. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Kuskus kokosowo waniliowy
mojewypiekiinietylkoOdwieczny dylemat młodych gospodyń – dodatki do obiadu – surówki, sałatki, warzywa gotowane… Ta propozycja, to wspomnienia z przedszkolnych, szkolnych… i nie tylko – stołówek. Marchewka z groszkiem na gęsto. Składniki: - 4 większe marchewki- 1 puszka groszku- 1 łyżka masła- różowa sól himalajska- czarny pieprz mielony- 1 łyżeczka cukru (do smaku)- 1 łyżka mąki pszennej Obrane i umyte marchewki(...)cukrem, zagotowujemy. Podajemy na ciepło.Marchewka z groszkiem na gęsto idealnie pasuje do mięs, szczególnie do kotletów mielonych, ale… nie tylko. To szybki, łatwy i bardzo smaczny dodatek do obiadu uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Marchewka z groszkiem na gęsto appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoKlasyka obiadu :) kotlet mielony do tego ziemniaki i surówka . Dziasiaj zapraszam na mielone z serem, które daje mielonym wyrazisty smak. W przepisie nie napisalam ile dokładnie dodajemy przypraw, ponieważ każdy z nas ma , nieco inne wymagania , jeżeli chodzi o przyprawy w kotletach. My lubimy dobrze doprawione, i ja nie żałuję przypraw. Zapraszam po przepis i zaczynamy : Składniki na 5 kotletów(...)mielonego wołowego ( x2 na dwa obiady)1 jajko1 cebula 3 łyżki startego miękkiego sera1 łyżka bułki tartej + bułka tarta do obtaczania kotletówsól, pieprz, papryka, sucha natka pietruszki3 ząbki czosnku oliwa do smażeniaWykonanie:Do mielonego dodajemy posztkowaną cebulę, jajko i bułka tarta, doprawiamy przyprawami i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do całkowitego połącznia składników. Na koniec dodajemy
Smaki Edytysmaki z dzieciństwa, które się zawsze bedzie pamiętać… Obiad robiony przez Mamę w dzieciństwie… często wraca robiony własnymi rękoma w dorosłym życiu… Jak zawsze niezastąpiony, bardzo prosty w przygotowaniu, doskonały na obiad dla rodziny czy na imprezę…Kurczak pieczony w majeranku – składniki:udka kurczaka ok. 1 kgsól, pieprz, majeranek, oliwa Udka myję, osuszam
UgotujmyTo.pltaki problem, że zawsze przygotowuję wszystkiego za dużo… a że nie lubię wyrzucać jedzenia, to zawsze staram się coś wymyśleć, żeby zagospodarować te resztki. Jednego dnia przygotowałam na obiad gotowane ziemniaki i smażoną rybę a następnego dnia pyszne kotlety rybne, w ten sposób zagospodarowałam obiady na dwa dni! Podaję je z sosem czosnkowym. Zapraszam!Składniki na kotleciki rybne
UgotujmyTo.plDzisiejszy obiad powstał niejako z przypadku i w wyniku improwizacji ;) Wyjęłam z zamrażarki dwa kawałki mięsa (jak sądziłam), a po rozmrożeniu okazało się, że w jednym z nich nie znajduje się wołowina lecz opiekana papryka. Trzeba było zatem zagospodarować to "znalezisko". Wymyśliłam paprykowe pulpety - wystarczyło tylko zmielić wieprzową szynkę, a reszta zrobiła się(...)sama ;) Wyszedł pyszny i aromatyczny obiad. W domu pachniało papryką i... jesienią, bo taka opiekana papryka kojarzy mi się własnie z wczesną jesienią, kiedy to robię przetwory z papryki, między innymi takiej opiekanej. Dzisiaj wykorzystałam ostatnią jej porcję z ubiegłego sezonu - było pysznie :)Składniki:około pół kilograma chudego mięsa wieprzowego,2 średnie czerwone papryki,średnia cebula
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś nie będzie świątecznie :-). Dziś będzie pomysł na obiad lub ciepłą kolacje z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Jak pisałam już poprzednio, z reguły zawsze mam w lodówce, tak na wszelki wypadek, opakowanie tego ciasta. Na szybko możemy coś z niego wyczarować, przy użyciu dosłownie 2-3 składników. Dziś w ruch poszedł szpinak, ricotta i feta. Tarta jest bardzo sycąca, więc(...)doskonale zastąpi nam obiad. Szczerze powiedziawszy po zjedzeniu porządnego kawałka tarty byłam najedzona. Tarta ze szpinakiem i ricottąProporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: 50 minutSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego250 g ricotty450 g mrożonych liści szpinaku120 g sera feta1 łyżeczka gałki muszkatołowejsól morskapieprzWykonanie:Szpinak wrzucamy na patelnię, rozmrażamy go na małym ogniu i odparowujemy z nadmiaru wody. Przyprawiamy gałką, solą
Kulinarne przygody Gatitykiedy nie mamy czasu na zabawy w kuchni przygotowując obiad a ciepły choć jeden posiłek w ciągu dnia to podstawa. Takim rozwiązaniem jakie ja stosuje są kluski leniwe. Podaję je na różne sposoby, jednym z nich to z karmelizowanym jabłkiem. Świetnie idzie przemycić dziecku nabiał oraz owoc. Znikają w oka mgnieniu. Dobrym też rozwiązaniem jest zrobić większą ilość i zamrozić
Basia w kuchniBył pstrąg, był łosoś, był tuńczyk, więc pora na dorsza. Delikatne, chude mięso zapiekane z suszonymi pomidorami, czyli pyszny i niezwykle aromatyczny posiłek, którego przygotowanie to
peanutbuttermonsterŻeby każdy obiad nie był monotonny, warto poeksperymentować z surówkami i innymi dodatkami. Dziś u mnie gościła do obiadu sałatka z roszponki, pomidorków i cebuli. Nawet teraz o niej myśląc cieknie mi ślinka :-)Składniki:1 opakowanie (125 g) roszponki2 duże pomidory1 średnia cebula1 łyżka majonezu (opcjonalnie jogurt grecki)pieprz i sólświeża bazyliaopcjonalnie zioła prowansalskieWykonanie:Do miski włożyć umytą roszponkę
Anielska Kuchnia Anigdyby tak zafundować sobie kaszodzień? Śniadanie. Manna latte. Lunch. Kuskusianka. Obiad. Bulgur 5 smaków. Kolacja. Kaszopasztet.Można? A kto mi zabroni...Kolejny poniedziałek bez mięsa. Z kaszą w tle.ŚniadanieOd pewnego czasu śniadaniami (współ)rządzi manna. Przemycana co rano w Gizmowsiance.Gizmo ma swoją flachę. A ja mam mój kubeczek. A raczej dwa. Jeden
bastalenaocenić sami, na podstawie tego i najbliższych postów jakie się pojawią na blogu ;)A w dzisiejszym poście zapraszam Was na danie, które można by zaliczyć do kuchni fusion. Klasyczny obiad, porównywalny do niedzielnego schabowego, tłuczonych ziemniaków i sałaty ze śmietaną. A jakże inny, różnorodny, bogaty w nowe, nieznane mi dotąd połączenia smaków. Spróbujcie sami :)SKŁADNIKI:Obiad dla 3 - 4 osób
W kuchni Katie