przepis na obiad - 9000 przepisów (strona:232/600)

Kurczak w marynacie II 177

Różne odsłony kurczaka goszczą często na moim stole. To kolejny pomysł na bardzo prosty , a przepyszny obiad, w sam raz  na niedzielę. Marynatę przygotowuję dzień wcześniej  i maceruję w niej mięso do następnego dnia. Potem pieczenie w rękawie i ... czekanie z niecierpliwością , aż kurczak się upiecze, bo jego zapach unosi się w całym domu... KURCZAK W MARYNACIE

Kuchnia Beaty
Murzynek z jabłkami. 373

dobrym obiedzie czas na kawkę i coś do kawki. Proponuję szybkie ciasto nie wymagające wielkich umiejętności, a naprawdę godne polecenia, na moim stole gości bardzo często- MURZYNEK Z JABŁKAMI. Proporcje, które podaję są na prostokątną blachę: 36x28. SMACZNEGO! SKŁADNIKI: 6 jaj 1,5 szkl.cukru 2 i 3/4 szkl. mąki 2 cukry waniliowe proszek do pieczenia (30 gr.) 3 czubate łyżeczki

Kuchnia Beaty
Kurczak marynowany I 145

Obiad z serii tych, które można przygotować dzień wcześniej. KURCZAK MARYNOWANY W PRZYPRAWACH. Lubię mięsa, które mogę przygotować przeddzień i będą pyszne, to ułatwia życie pracującym kobietą. SKŁADNIKI: 3-4 udka MARYNATA: sos sojowy do drobiu oregano przyprawa:suszone pomidory, czosnek,bazylia - Kamisa sól, pieprz, papryka ostra oliwa z oliwek WYKONANIE: udka podzielić na udziec i pałkę przygotować marynatę, włożyć

Kuchnia Beaty
Zupa pieczarkowa. 153

ZUPA PIECZARKOWA , to dobry pomysł na obiad. Istnieje wiele przepisów, ja mam własny, ale pyszny. SKŁADNIKI: 1/2 kg żeberek wieprzowych, 0,80 dag.  pieczarek 2 marchewki 1/4 selera 1 mały por 1 pietruszka nać pietruszki 3 litry wody 6 dużych ziemniaków 4-5 łyżek makaronu "muszelki" malmy 200 gram śmietany słodkiej 18%  sól ,pieprz 1 czubata łyżka vegety

Kuchnia Beaty
Żurek 165

Wielkanocnym stole nie może zabraknąć ŻURKU Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ. Ja podaje go  drugiego dnia na świąteczny obiad.   SKŁADNIKI: 50-60 dag. białej kiełbasy około 2 szkl. zakwasu włoszczyzna 2 marchewki 4 ziemniaki 10- 15 dag. wędzonego boczku lub szynki 5- 6 jaj 3- 4 ząbki czosnku 1 mała cebula, 2 łyżki masła klarowanego 4 liścia laurowe 5 ziaren

Kuchnia Beaty
Krakersy z pastą serową, łosoś z mozarellą, sałatka owocowa 157

PASTĄ SEROWĄ są super przystawką Amuse-bouche - z języka francuskiego jest to drobna przekąska podawana jako poczęstunek dla rozbudzenia kubków smakowych w sam raz na czas oczekiwania na konkretny obiad, ale również jako przekąska na imprezie imieninowej itd. Smak tej pasty poznałam dzięki mojej przyjaciółce Krysi, pasta była tak pyszna, że została w pamięci do dziś. Chcę się z Wami

Kuchnia Beaty
Kompot z truskawek. 96

trzeba więc pomyśleć o zapasach na zimę. Kompot z truskawek przypomni nam w zimowe wieczory, o gorącym czerwcowym słońcu. W moim domu "prawdziwy kompot" to nieodzowny towarzysz dobrego niedzielnego obiadu. Fajnie, gdy truskawki zachowują jak najwięcej jędrności, dlatego mam własny sposób na kompot. A oto pierwsze zaprawy... Słoiki trochę zaparowane, ale kompot super! SKŁADNIKI: 3-4 kg. świeżych truskawek

Kuchnia Beaty
Kapusta kiszona. 114

jesieni tylko już teraz ją zrobić na bieżące potrzeby( na przechowanie zimowe trzeba skorzystać z tej jesiennej). Kapusta kiszona jest źródłem wielu witamin i stanowi wspaniały dodatek do obiadu, a bigos z takiej domowej kapusty marzenie... KAPUSTA KISZONA SKŁADNIKI: (1kg. kapusty to 1 słoik 0,7) 3 kg. białej twardej kapusty 4-5 marchewek łyżeczka soli około 5,5gr. (musi

Kuchnia Beaty
Buraczki na ciepło. 151

W ubiegłym tygodniu zaproponowałam Państwu przepisy na  BURACZKI NA ZIMNO, dziś kolejna odsłona tych pysznych warzyw, tym razem na gorąco. Przepis ten ma już trochę

Kuchnia Beaty
Kapusta z pomidorami. 133

Bardzo lubię gołąbki, ale zostaje mi kapusta z którą do nie dawna nie wiedziałam co robić- ale drogie Panie mam rozwiązanie!! Resztę kapusty przygotowuje jako dodatek

Kuchnia Beaty
Miniszarlotki z malinami. 256

popołudniowej kawki ze znajomymi, czy na deser po obiedzie pachnąca ciepła szarlotka zadowoli każdego ( z podanej porcji 10 szarlotek). SKŁADNIKI: ciasto: 125 g masła  2 jajka  2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia  cukier waniliowy (17 g)  szczypta cynamonu   mus jabłkowy w litrowym słoiku lub 1kg jabłek, usmażyć z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, cynamonu

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania