pieprz Wykonanie: Brokuły zmiksować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić. Nakładać na naleśniki Wartości: wartość energetyczna 308 kcal; - białko 25,8 g - węglowodany 13,2 - tłuszcz 17,8 g Obiad: Składniki na zupę pomidorową: - pół puszki pomidorów; - 2 łyżki przecieru pomidorowego; - ząbek czosnku; - łyżeczka drobno posiekanej świeżej bazylii; - mała garść orzeszków nerkowca; - 1/2 łyżeczki soli morskiej - 4 kawałki mini sera
dom-agi.plOdkąd nadeszła wiosna miałam ochotę na owocowy obiad, taki, który byłby smaczny i sycący. Mój P. mówił, że zjadłby pierogi z jagodami, którymi postanowiłam umilić mu dzień. Pamiętam takie pierogi z dzieciństwa. Mama przyrządzała je z truskawkami lub jagodami. Do tego śmietana i cukier. Pycha. Jak już wcześniej wspominałam jestem osobą dość zabieganą, rzadko kiedy mam czas robić normalne zakupy
dom-agi.plOstatnio zajadałam się samymi ciężkimi potrawami, dużo kalorii, bitej śmietany, czekolady, na obiad też nie najzdrowiej. Postanowiłam troszkę coś odmienić. Zastanawiałam się, czy mój eksperyment wyjdzie smaczny i zaakceptowany przez resztę rodziny. Na szczęście wszyscy byli zadowoleni a zdrowe muffinki zniknęły w błyskawicznym tempie. Moja mała pociecha zajadała się nimi z ogromnym apetytem. Muffinki przygotowuje się błyskawicznie, co przy obecnym
dom-agi.plktóry trafiłby idealnie w nasz wspólny gust, ale udało się. Strogonow kojarzy mi się przede wszystkim z oczekiwaniem i z wieczornym jedzeniem po podróży. Gdy nie mamy pomysłu na obiad i postanawiam go ugotować wszyscy są zadowoleni. Wbrew pozorom danie jest dość proste, lecz lekko czasochłonne. Polecam, bo pyszne! Składniki: - 70 dag łopatki wieprzowej; - 0,5 kg pieczarek; - 3 ogórki
dom-agi.pltygodniu nigdy nie było czasu na tak wymagający posiłek. Usmażenie naleśników, zrobienie farszu zajmuje kilka godzin, więc dla wiecznie głodnych dzieci nie było możliwości na wyczekiwanie na obiad. Ale były takie dni, które płynęły wolniej, które spędzaliśmy wspólnie. Jesienią zbieranie grzybów, później czyszczenie ich i suszenie. Na grzyby jeździliśmy rowerami, czasami dość spory kawałek drogi, pewnego razu po takim
dom-agi.plcodziennych obowiązków, każda chwila jest ważna, gdy Maleństwo kręci się po kuchni, gdy telefon dzwoni cały czas, gdy jest taki okres, że każdy czegoś potrzebuje. Pomimo wszystko dom bez obiadu nie przejdzie, po prostu zawsze muszę chociaż na chwilę wejść do kuchni, zrobić coś z tego co mam i tak zajrzałam na smakowity blog i z chęcią wypróbowałam przepis. Smaczny
dom-agi.plbył kilka razy i przyniósł kosz grzybów, a w tym kilka kani. Pytałam się chyba kilkakrotnie, czy to aby na pewno nie muchomor, ale ufam jego wiedzy, a obiad dzięki temu mieliśmy pyszny. Składniki: - kilka kani; - 2-3 jajka; - bułka tarta; - sól, pieprz, ulubione zioła - olej do smażenia Wykonanie: Kanie dokładnie myjemy, ale nie za długo, żeby nie nasiąkły wodą
dom-agi.plprostu nic nie robić. Czerpię całą sobą takie chwile. Mimo, że uwielbiam gotować, czasami lubię, gdy ktoś ugotuje za mnie. Są takie dni, że oboje nie mamy czasu przyrządzać obiadu dla siebie, bo dla dzieci zawsze staramy się gotować i wtedy wykorzystujemy możliwość zamówienia jedzenia. Ostatnio zainteresowała mnie strona w ww.foodpanda.pl nie tylko możliwością jedzenia, ale również nazwą. Pandy kojarzą
dom-agi.pldanie idealnie pasuje do makaronu, ale myślę, że równie smacznie można zjeść je z ziemniakami. Dodatek koperku nadaje ciekawy smak i aromat, który uzupełniony jest pietruszką. Na dodatek obiad robi się bardzo szybko i równie szybko znika. Składniki: - 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki; - 1 op. passaty pomidorowej (400g); - 3 łyżki oleju; -2 łyżki mąki; - 2 jajka; - 2 łyżki bułki
dom-agi.plZdecydowanie fasolka po bretońsku nie należy do letnich obiadów, zdecydowania. Niestety zdecydowanie mimo lata astronomicznego lata nie mamy, trzeba chodzić w bluzach i kurtkach. Pogoda zdecydowanie nas nie rozpieszcza, a gdy patrzę na termometr i widzę 13 stopni w czerwcu to jestem rozczarowana. Może nie należę do zwolenników upału, ale te 20 stopni mogło by być. Taka chłodna jesienna aura
dom-agi.plOstatnio brak czasu na wszystko. Ciągle coś do zrobienia, człowiek zabiegany, dzieci do szkoły, maluszek w domu. Praca, praca, obiady i zapomina się o codziennych przyjemnościach. A ja czerpie je z gotowania, pieczenia, ale takiego kiedy mam wenę i nastrój, kiedy chcę, a nie muszę. Gdy coś mi pachnie w głowie i muszę to urealnić. Tak było i tym razem
dom-agi.plsera jest wspaniałe dla mojego i mojej rodzinki podniebienia. Risotto najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu a nie odgrzewane. Chociaż z drugiej strony gdy pozostanie mi risotto z obiadu to podgrzewam je i również jest smaczne :) Składniki: 300g pieczarek 1,5 szklanki ryżu Arborio 1 duża cebula 1 ząbek
Amatorka kuchennaWołowina to temat niełatwy chyba dla większości początkujących kucharzy. Trzeba do niej wyczucia, wiedzy, czasem sporej intuicji. Dobrze przygotowana pozostaje w pamięci długo, potrafi wręcz rozkochać
Codzienna kuchnia niecodziennajest słodki i mdły, ale orzeźwiający i do tego bardzo zdrowy. Jaka jest historia jego powstania? Całkiem niechcący :) Chciałam jakość wykorzystać połowę pojemnika świeżego szpinaku, który został z ostatniego obiadu, postanowiłam połączyć go z grejpfrutem, dodałam mrożone truskawki i spirulinę, aby podnieść jego wartość witaminowo odżywczą. Wyszedł pyszny i nie słodki!. Mocno wyczuwalny smak grejpfruta, więc jeśli nie lubicie tego
Blondynka Gotujerosołem) niż poniedziałkowa pomidorowa z ryżem. I chociaż tradycja ta powoli odchodzi w zapomnienie, to jednak nadal jest pierwszą odpowiedzią na niedzielne pytanie „co by tu jutro zrobić na obiad”. Proponuję Wam inną, piekielną odmianę zupy pomidorowej. Jej bazą jest
Gotuj z Blue Raven