dzisiejszy obiad zrobiłam niezwykle soczystego kurczaka pieczonego na butelce. Wszystkim mogę polecić bo smakuje wyjątkowo. Składniki: 1,5 kg tuszka kurczaka sól , pieprz, slodka i ostra papryka butelka ciemnego piwa 0,5 l warzywa na patelnię Iglotex Wykonanie: Kurczaka nacieramy na noc solą, pieprzem i paprykami. Na drugi dzień z butelki odlewamy pól szkl piwa, nadziewamy na nią naszego
Z Majeczką w kuchniPikantny krem z kukurydzy to alternatywa na szybki obiad lub rozgrzewającą przekąskę w chłodne wieczory. SKŁADNIKI (dla 2 osób): 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego puszka kukurydzy 1 marchewka 2 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 1 papryczka chili 2 łyżki masła 100 ml mleka łyżka mąki sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka, kurkuma, sproszkowany imbir KROK 1 Zagotowujemy bulion Marchewkę oraz
smacznieinatematJest proste i pyszne, a przy jego przygotowaniu nie spędzicie więcej niż 20 minut. Składniki: 0,5 kg makaronu spaghetti 2 ząbki czosnku 2 papryczki chilli
kgwjanczewoKotlety z zielonymi oliwkami, suszonymi pomidorami na sposób włoski jemy dość często na obiad lub kolację. Bardzo nam smakują, to chyba nasza ulubiona wersja mielonego. :-) Można smażyć je bez tłuszczu, na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. 500g mięsa mielonego 3 czubate łyżki bułki tartej 5-6 łyżek mleka 1 jajko 100g startego żółtego sera 10 zielonych oliwek 10 suszonych
Szefowa kuchniSurówka z porem, to pyszna surówka, ze sporą ilością chrupiących warzyw, które uwielbiam najbardziej. Proporcje składników są doskonale skomponowane, a smak który uzyskamy po jej zrobieniu, świetnie dopełni każdy obiad. Kapustę poszatkować bardzo cieniutko. Por pokroić w cieniutkie talarki. Kukurydzę odcedzić na sitku. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa dodać do kapusty. Skropić
Świat Domowej Kuchninotce o Julii i Paulu Child , nawet ta znakomita kucharka, guru kuchni francuskiej, swoje początki wspomina z rozbawieniem. Zrobiła kurs kulinarny, który absolutnie nic jej nie dał, a pierwszy obiad jaki ugotowała mężowi we Francji był kompletną katastrofą. Jak się przełamać? Trzeba działać dwutorowo - wzmacniać naszą motywację i eliminować to co zniechęca do podjęcia działań. Ja na przykład
W kuchni wieczoremwielką fanką makaronów, jem je często i często będą pojawiały się na blogu. Wystarczy kilka składników, które mamy pod ręką, paczka makaronu i możemy szybko wyczarować pyszne danie na obiad lub kolację czy przekąskę do pracy/szkoły. Dziś zapraszam Was na szybki w wykonaniu i bardzo smaczny makaron z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów i cukinii
Zawsze głodna!już wspominałam, jestem wielką fanką makaronów. Często przyrządzam makaron w formie zapiekanki, która świetnie sprawdza się zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno, jako przekąska w pracy. Ostatnio odkryłam i pokochałam muszle makaronowe. Zazwyczaj nadziewam je farszem z mięsa i warzyw z dodatkiem kremowego serka i zapiekam z sosem pomidorowym. Wypróbowałąm juz kilka kombinacji smakowych i za każdym
Zawsze głodna!każdą okazję. Dziś chcialabym Wam zaprezentować bardzo eleganckie danie, które przyrządza się w mniej niż 15 minut (jeśli wcześniej rozmrozicie krewetki). Idealnie nadaje się na romantyczną kolację, rodzinny obiad czy spotkanie w gronie znajomych. Do jego wykonania można oczywiscie użyć normalnego makaronu, jednak polecam czarny, który pięknie kontrastuje z jasnym sosem i różowymi krewetkami. Składniki na porcje
Zawsze głodna!Ostatnio jestem bardzo zabiegana. Mam milion spraw do załatwienia, z pracy wracam w środku nocy, a obiady jem głównie "na mieście", bo nie mam czasu gotować. Myślę, że niedługo wszystko się ustabilizuje i wrócę do normalnego rytmu, a na razie muszę sobie radzić jak mogę. W całym tym zamieszaniu potrzebowałam czegoś, co mogłabym zjeść na szybko, dosłownie "w biegu
Zawsze głodna!dłuższego czasu zaczęłam dość regularnie zamiast obiadu, jeść pełnowartościową sałatkę, można ją szybko przygotować i zabrać ze sobą do pracy. Jest bardzo smaczna, zdrowa i zdecydowanie mniej kaloryczna. A wiosna niedługo ;-) SKŁADNIKI: - garść rukoli - garść roszponki - jajko ugotowane na twardo - pomidorki koktajlowe - 3 czarne oliwki - kapary zielone - ogórek zielony - siemienie lniane - kilka kostek sera feta (o zmniejszonej ilości tłuszczu
SMYKWKUCHNIsałatek, prawdziwy raj dla podniebienia. :-) Do zrobienia jej używam kiełków, które sama hoduję, dokładnie opisałam to TUTAJ . Sałatka jest orzeźwiająca (taka wiosenna) i sycąca. Świetnie sprawdza się też jako obiad na wynos. 1 szklanka kaszy kuskus 200g dobrej jakości szynki w kawałku 1/2 dużego ogórka 2 garści kiełków rzodkiewki 3 łyżki serka homogenizowanego + 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz
Szefowa kuchniKrupnik to chyba jedna z moich ulubionych polskich zup. Kojarzy mi się z dzieciństwem i niedzielnym obiadem u babci. W polskiej kuchni można znaleźć różne wersje tej zupy. Bywa przyrządzana na żeberkach - cielęcych lub wieprzowych, na mięsie drobiowym - kurczaku lub kaczce, a także na drobiowych podrobach, a nawet na samych skwarkach z wytopionej słoniny. Różne są też rodzaje kasz wykorzystywanych
W SMAKdrugi tego lata zagościł na moim stole. Tym razem w wersji bardziej tradycyjnej - zasmażanej. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, a świetnie sprawdza się ono jako dodatek do obiadu. Ponadto jarmuż jest pyszny i bogaty w składniki odżywcze - zawiera prawie dwa razy więcej potasu niż pomidory i cztery razy więcej witaminy C niż cytryna. Składniki: jarmuż (ok.500 g) 1 cebula
W SMAKkwiatowe. Karczochy są lekkostrawne i bogate w wielocukry, kwasy organiczne, fitosterole, potas, wapń, żelazo i witaminę C. Słodko-kwaśna sałatka z karczochów, bobu i cukinii jest świetnym dodatkiem do obiadu. Składniki (3-4 porcje): 8 karczochów 2 średniej wielkości cebule 1 średnia cukinia 1 szklanka młodego bobu (świeżego lub konserwowego) 1/2 szklanki octu winnego 1 łyżka brązowego cukru garść
W SMAK