też kwasu foliowego, cynku czy rzadkiego molibdenu. Zawarta w niej siarka również świetnie działa na urodę. Ta prosta surówka na słodko jest dobrą alternatywą dla standardowych surówek podawanych do obiadu. Można spokojnie ją zjeść samodzielnie i gwarantuje że Wam zasmakuje! Dla 1/2 osób Czas przygotowania: Kilka minut Składniki: 1 mniejszy korzeń rzodkwi białej Śmietana
Kuchnia PROzdrowotnaWczoraj na obiad przygotowałam tarty. Ich spód stanowi ciasto francuskie, a wnętrze ricotta z dodatkiem musztardy oraz szparagi, pomidor i kukurydza. Z podanej porcji wyszła jedna tarta o średnicy 20 cm i trzy małe tartaletki. I w tej mini formie polecam Wam je przygotować. Jeśli nie macie małych foremek na tarty, danie można przygotować w dużej prostokątnej blasze, pamiętając
Czerwień i błękitświeże warzywa na straganach są i żal byłoby z nich nie skrzystać. Szparagi, botwinka, świeże zioła, rabarbar, szpinak czy szczaw jest w czym wybierać. Moja propozycja na dodatek do obiadu to zasmażana botwinka z chrupiącymi listkami i kremowymi małymi bulwami, miód dla ciała, polecam serdecznie. Botwina zasmażana pod beszamelem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLekko kwaśny, orzeźwiający i bardzo smaczny - kompot na bazie rabarbaru i malin. Idealny jako napój do obiadu jak i dodatek do słodkich ciast. Aby przygotować poniższy kompot możecie użyć mrożonych malin. Przed podaniem całość schłodzić w lodówce. Składniki: 5 szklanek wody 8 gałązek rabarbaru (co najmniej 0,5 kg) maliny (mogą być mrożone; ilość wg uznania) cukier
UgotowaćDzisiaj obiad, który prawie sam się robi. Kawałki kurczaka wystarczy zamarynować w pysznej marynacie a kiedy po kilku godzinach przejdą jej smakiem upiec i zjeść. Przygotowanie marynaty do mięsa nie jest trudne, ale często wymaga nieco wyobraźni. Staram się nie stosować gotowych mieszanej tylko skomponować je sama. Mieszam i wypróbowuję różne połączenia ziół, sosów i innych dodatków. Jedne są bardziej
Smaczna PyzaDziś sporo pracy także obiad biurowy, wypiekany w domu ręcyma mojego osobistego pizzaman'a! Pizza salami z cebulką, pieczarkami i duuuużą ilością świeżej rukoli, uwielbiam! Przepis na ciasto o cienkim spodzie: - 1/2 szklanki mleka (jak będzie woda to się też nic nie stanie) - 2 szklanki mąki - 1 łyżka oleju - 1 łyżka cukru - 2 dag drożdży Dodatki: - salami, pieczarki
upichconaoznaczają porażkę komunikacyjną. Poszłabym pieszo. Ale wtedy akurat podjedzie zbawienie w postaci zielono-żółtego, długaśnego pojazdu, który ciężko dysząc spalinami, wyraża swoją dezaprobatę. Czekam więc dalej. I myślę o obiedzie. Szparagi, znowu szparagi! Aż do znudzenia? Nie ma takiej opcji. Z racji tej, że świeże można zdobyć ledwie przez miesiąc w ciągu całego, długiego roku, muszę się nimi nasycić
W kuchni Karmel-itkiRisotto ze szparagami! Pysznie! Zapraszam! Sezon na szparagi w pełni, ulubionym daniem ze szparagami jest risotto, robię je w różnych wersjach, cześć przepisów jest już na
SMYKWKUCHNIprzepyszne sery. Nie brakowało także owoców i słodkości z cukierni, a to już głównie dla dziecka. On za chlebem nie przepada więc śniadania miał na słodko plus kakao. Obiady i kolacje zdecydowanie na mieście w różnych zakątkach. Jedną z najbardziej popularnych potraw była PITA GYROS i GRILLED KALAMAKI (Strips). Grillowane kawałki wieprzowiny kurczaka lub jagnięciny serwowane na patyku (wyglądały
ClauditteMissCookingMoja propozycja na zdrowy wiosenny obiad. Bazą zupy są liście szpinaku i rzodkiewki. Zupę doprawiłam aromatycznymi przyprawami, czosnkiem i zieleniną i podałam z pikantnymi grzankami. Składniki: duża garść liści rzodkiewki 1 woreczek mrożonego szpinaku (może być puree) lub 150 g świeżych liści 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka
Czerwień i błękitalbo ekspresowy lunch to nie problem! Wystarczy szczypta fantazji, by zrobić coś genialnego i prostego zarazem. Jako że w sezonie szparagi serwuję co najmniej trzy raz dziennie - na śniadanie, obiad i kolację (jeszcze tylko przydałby się deser z ich udziałem), to mam dla Was coś ekstra! Ultra szybką i mega smaczną kanapkę na ciepło właśnie z tymi zielonymi pędami
Food Squarekolejny sposób (polecam również jajka zapiekane w awokado) na niebanalne i bardzo apetyczne zaserwowanie zwyczajnego jajka w duecie z pospolitymi ziemniakami. Smaczny, a przy okazji bardzo tani obiad w wytwornym stylu, który będzie ozdobą Twojego talerza, nawet na ważnych uroczystościach rodzinnych! :) Miseczki ziemniaczane: *ziemniaki- 400 g * jajko- 1 szt. * masło- 1 łyżka * gałka muszkatołowa, kurkuma- 1/4 łyżeczki * sól, pieprz
Kraina Miodem PłynącaProste i szybkie. Smaczne na ciepło i na zimno. Może więc być częścią obiadu albo służyć za domową wędlinę. Mało roboty, dużo smaku, czego chcieć więcej :) 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mały słoiczek kaparów musztarda sól olej Cebule obrać i podsmażyć na oleju. Wystudzić. Kapary odsączyć
Polska ZupaOstra i przeniknięta smakiem papryk karkówka. Jednakże pierwsze skrzypce gra cytryna a za nią musztarda, którą czuć w każdym kęsie. Syty i prosty pomysł na obiad. 1,2 kg karkówki 50 ml oleju z cytryną i bazylią 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki Chili pieprz cayenne 2 łyżki musztardy miodowej 1 marchewka 1 młoda cukinia 8 pieczarek
VioletoweKucharzenieWykonanie banalnie proste, a smak i aromat czarujące... nasączone majerankiem...pycha! U mnie w domu zapiekane ziemniaki są takim typowym obiadem piątkowym, zaraz po ziemniakach z gzikiem czy pomidorówce. Ziemniaki z majerankiem najczęściej podaję z rybą i surówką bądź mizerią. Składniki 1,5 kg ziemniaków 30 dag żółtego sera pół kostki margaryny majeranek sproszkowana papryka łagodna pieprz, sól Sposób
Kuchenne aromaty