Ciasto Łabędzi Puch to lekkie ciasto biszkoptowe z kremem bułeczkowo- kokosowym. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, ¾ szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa: 3 szklanki mleka, 2 czerstwe bułki kajzerki, 100g wiórków kokosowych, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki cukru kryształku, 300g masła(...)Posypka: 80g wiórków kokosowych, 1 łyżka masła, 3 łyżki cukru, Dodatkowo: ½ słoika dżemu z czarnej porzeczki. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut
Tradycyjna kuchnia KasiDługo szukałam idealnego ciasta z użyciem wafelków i orzechów. Bo kto z nas nie lubi wykorzystywać gotowych słodyczy do wypieków? Dokładniej opisując ciasto składa się z biszkoptu kakaowego nasączonego kawą i amaretto, puszystego budyniowego kremu, wafelków, orzechów i aksamitnego kremu śmietanowego. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała jednocześnie kilku przepisów, gdyż uwielbiam eksperymentować i modyfikować już popularne przepisy . Ciemny biszkopt(...)orzechy rozdrabniamy. Jaja ubijamy na puszystą masę. Wafelki, orzechy mieszamy z mąką i proszkiem, następnie dodajemy do masy. Pieczemy 30min w temp 180oC w takiej samej foremce jak biszkopt. Gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z masłem. Śmietankę ubijamy wraz z mascarpone i cukrem pudrem. Gdy otrzymamy puszystą masę dodajemy startą na tarce czekoladę. Biszkopt przekrajamy na dwie części. Dolną część nasączamy
Słodki ZakątekSezon gruszkowy w pełni! U mnie za oknem są dwa ogromne drzewa klapsów. Wymyśliłam smaczne ciasto w sam raz ta tą porę roku. Delikatny biszkopt przekładany bitą śmietaną z mascarpone i owocami zwieńczone musem z gruszek. Niebo w gębie! Składniki na biszkopt (średnica 24cm): 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 100g borówek amerykańskich Poncz: ½ łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru Mus gruszkowy: 1 kg obranych, pokrojonych gruszek 2 galaretki gruszkowe Wykonanie biszkoptu: Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem
Słodki ZakątekTort mocno orzechowy i karmelowy z batonikami Snickers. Słodycz tortu przełamuje gorzka kawa. Dekoracja szybka, bo tort robiony spontanicznie kawy. Składniki na biszkopt czekoladowy: 1 ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 masło 2 łyżki kako ¼ szklaki wody 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Składniki na krem śmietanowy: 1 litr śmietanki 30% 500 g serka(...)cukru pudru 2 batony Snickers Składniki na warstwę karmelową: 400g masy karmelowej 200g niesolonych orzeszków ziemnych Składniki do nasączenia: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru 1 szklanka wrzątku Biszkopt : Wodę, cukry, masło i kakao umieścić w żaroodpornym naczyniu, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Do kakaowego sosu dodajemy pojedynczo żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem
Słodki ZakątekCiasto czekoladowe z bezą to ostatnio mój faworyt wśród przekładanych ciast. Czekoladowy biszkopt, krem z mascarpone i czekoladowa, chrupiąca beza, to mój przepis na idealne ciacho. Słodycz przełamana sporą porcją dżemu porzeczkowego sprawdza się w każdym cieście. Świetne na każdą okazję. Z kubkiem ulubionej kawy smakuje podwójnie dobrze:). Bardzo lubię ciasta przekładane serkiem mascarpone i bezowe , więc to ciasto, które(...)mnie wyznacznikiem perfekcyjnego ciasta. Spróbujcie, a się nie zawiedziecie!. Inspiracja – Zjem to . Do przygotowania ciasta użyłam blaszki o wymiarach dna 21×32. Ciasto czekoladowe z bezą Biszkopt czekoladowy 5 jajek 3/4 szkl drobnego cukru 2/3 szkl mąki tortowej 1/3 szkl kakao 50 g gorzkiej czekolady Beza czekoladowa 4 białka 200 g drobnego cukru 1 kopiasta łyżka kakao
Pieguskowa Kuchniatort jest niezwykle pyszny, lekki i puszysty, ma piernikowy smak i zapach. Dodanie przyprawy do piernika do biszkoptu było bardzo dobrym pomysłem. Biszkopt ma ładny kolor i smakuje jak piernik. Krem również jest o smaku piernikowym, całość dobrze smakowo do siebie pasuje. Taki tort można upiec na świąteczny stół i poczęstować nim gości, dodam, że dzieci również będą nim zachwycone(...)bardzo pięknie się prezentuje, a kruche ciasteczka dodają mu uroku. Tort jest bardzo łatwy w wykonaniu, więc każdy sobie z nim poradzi. Polecam, upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam :) Składniki: Biszkopty x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika Ciasteczka: 1 szklanka mąki
Izabelawkuchnibardzo podzielny. Nie jest trudny i czasochłonny w przygotowaniu, a dodatkowym atutem jest to, że pracę można rozłożyć w czasie. Ponieważ przed złożeniem tortu blaty są dość mocno nasączane, biszkopt można upiec dzień lub nawet dwa dni wcześniej. Poradzą z nim sobie osoby, które na co dzień nie pieką ciast i tortów. Krem robimy ze śmietany 30%, którą ubijamy(...)kropli). Muszę jednak przyznać, że tort lepiej smakuje w wersji tylko z bitą śmietaną i taką opcję także Wam polecam. SKŁADNIKI / na formę o średnicy 22-23 cm BISZKOPT PIERNIKOWY 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie szczypta soli 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej (można zastąpić pszenną) 1 opakowanie przyprawy
cool and mintyJestem wielką fanką tego ciasta-deseru, składa się z warstw biszkoptów savoiardi maczanych w kawie z nutą korzennego aromatu , kremu na bazie jajek i mascarpone, dopełnieniem smaku są maliny osączone z syropu, ciasto podaje się dobrze schłodzone, jest tak pyszne, że nie można się od niego oderwać, a przy tym pięknie się prezentuje na świątecznym stole jako deser główny(...)Kwadratowa forma 24/24 Składniki: 40 dag biszkoptów savoiardi ½ kg sera mascarpone 5 żółtek 3 białka 3 łyżki cukru ¾ szklanki mocnej zaparzonej kawy ½ łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka rumu 10 dag malin z syropu Kakao do oprószenia Wykonanie: Żółtka jaj wbijamy do szklanej miski, wsypujemy cukier stawiamy na garnku z gorącą wodą i mieszadłem do piany ubijamy mikserem
Wanilia i Kardamonpiekła i nie ubiła piec! ). Teraz nie może się doczekać jak wyciągnie z piekarnika kolejne pyszne ciacho! Tak było własnie w przypadku tego – to Jej dzieło! Delikatny makowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i lekką, truskawkową galaretką oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne(...)Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki. Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT MAKOWY: * jajko – 4 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mak – 3 łyżki * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki BEZA KOKOSOWA: * duże białka – 3 szt * cukier – 100 g * kokos – 200 g KREM BUDYNIOWY: * mleko
Ostra na SłodkoBISZKOPT: SKŁADNIKI (na 1 biszkopt) 3 jajka 0,5 szkl cukru kryształu 0,5 szkl mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 cukru waniliowego upiec 2 sztuki WYKONANIE: Ubić białka, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Na końcu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około 25 min. w temp. 180* CIASTO KOKOSOWE: SKŁADNIKI: 5 białek 20dag(...)budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodać zimny budyń oraz kawę cappuccino. MASA nr 2 SKŁADNIKI: 0,5 l. śmietany 30% 2 śmietany śnieżka 3/4 szkl adwokata 1 duża paczka biszkoptów 2 łyżki wiórków kokosowych 1 biała czekolada 2 łyżki słodkiego mleka 1-2 łyżeczki żelatyny 4-5 łyżek wody WYKONANIE: Białą czekoladę rozpuścić w mleku. Żelatynę rozpuścić
Dziś Ja gotujePodaje przepis na pyszne ciasto, nasączone espresso, z kawałkami czekolady w masie serowej. Ciasto jest na biszkoptach do tiramisu. Jest niezwykle proste, a co najważniejsze pyszne! Szklanka to 250 ml brytfanna prostokątna, jaką chcecie. Składniki 2 opakowania biszkoptów do tiramisu lub więcej.To zależy ile opakowanie ma rzędów biszkoptów ;-) ok.30 ml espresso lub mocnej kawy 500 g twarogu z wiaderka(...)ubij i wmieszaj delikatnie w masę. Możesz dodać trochę czekolady startej na dużych oczkach. Jeśli masa jest za rzadka, włóż ją do zimnej wody z misą, powoli zacznie tężeć. Biszkopty jeden po drugim obtaczaj w wylanej na talerz kawie. Proces musi być bardzo szybki. Biszkopty nie mogą leżeć w tej kawie, bo się rozciapią. Moczymy brzuszek i plecki biszkopta, boczki
Z Kuchni Do KuchniWitajcie. Robiłam to ciasto już dość dawno temu, ale pomyślałam, że może ktoś jeszcze nie wie co piec w Święta to podrzucę przepis :) W oryginale biszkoptu nie przekrawa się ,ale mi wydawało się, że biszkopt jest dość wysoki, a masy serowej sporo, to podzieliłam to na kolejne warstwy. Ciasto bardzo dobre. Polecam. Składniki (blaszka 34x26cm): Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki(...)szklanka cukru pudru 2 żółte galaretki + 2/3 szklanki wrzątku Pianka: 4 białka 1/2 szklanki cukru 1 czerwona galaretka + 1/4 szklanki wrzątku Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zrobić biszkopt, upieczony i wystudzony przekroić na dwa blaty. 2. Zrobić masę serową. Galaretki żółte rozpuścić we wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia. Miękkie masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem. Dodawać stopniowo
Kuchnia domowa AniDziś mam dla Was prawdziwą ucztę smaków! Plus wskazówki dla ciekawych jak zrobić baardzo wysoki tort z biszkoptu. Śmietankowy tort z żurawiną robiłam z okazji przyjęcia mikołajkowego, na które zaprosiliśmy całkiem sporo gości – więc ciasto też musiało być słusznych rozmiarów. Piekłam je w tortownicy o średnicy 20 cm. Jest połączeniem aromatycznych puszystych biszkoptów pieczonych z dodatkiem mielonych goździków, cierpkiego(...)świeżej żurawiny i delikatnego kremu z mascarpone i bitej śmietany. Całość doprawiamy prażonymi orzechami laskowymi i galaretką w cukrze – to musi być dobre! ;) Składniki na 1 blat biszkoptu (potrzebne będą 2): 4 jajka 12 łyżek cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek mąki pszennej pół łyżeczki mielonych goździków (można kupić zmielone lub zmielić w młynku do kawy) Składniki
CiastkozercyWitajcie, kolejna propozycja na świąteczne słodkości - dzisiaj jest to torcik smakiem podobny do znanego wszystkim wafelka Knopers. Bardzo orzechowy smak przełamałam połączeniem sera mascarpone z jogurtem. Biszkopt powstał na bazie mąki kukurydzianej ale można również użyć mąki kokosowej (przez co jest bezglutenowy). Jest bardzo pyszny i idealnie wkomponowuje się w świąteczne klimaty. Wartości odżywcze w 100 g: 249 kcal(...)Składniki Biszkopt - 40 g mąki kukurydzianej - 4 jajka - 0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej - 40 g cukru/słodzika Biały krem - opakowanie serka mascarpone - duże opakowanie jogurtu greckiego - 2-3 łyżki cukru/słodzika Krem orzechowy - 100 g orzechów laskowych - 5 daktyli namoczonych w wodzie - 2 łyżki kakao - 1/4 szklanki wody Dekoracja - kilka orzechów laskowych Wykonanie Dzień
Health-Fit-LifeBananowiec to jedno z ulubionych ciast mojego męża. Tym razem zrobiłam za wysoki biszkopt w stosunku do masy i galaretki, ale i tak ciasto było pyszne i już zbliża się ku końcowi :-) Przed podaniem polecam go dobrze schłodzić w lodówce. Zapraszam na przepis 😊 Składniki (tortown ica 26 cm): biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana(...)łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy równomiernie do blaszki i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt rzucamy na ścierkę z wysokości ok 40 cm i odstawiamy w blaszce do ostygnięcia. Następnie blaszkę obkrawamy w koło nożem, wyciągamy biszkopt i odrywamy z niego papier do pieczenia
kulinarne odsłony pati