przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:60/600)

Czekoladowa rozpusta – czyli idealne ciasto z czekoladą i bananami 668

lodówce to byłoby to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. Ale przy odrobinie organizacji można to bardzo fajnie połączyć. Ale przejdźmy do samego ciasta. Wyszło niesamowicie dobrze: mocno nasączony kakaowy biszkopt, masa czekoladowa z pomieszanej czekolady gorzkiej i mlecznej, a do tego dodatek bananów skropionych w cytrynie, no i jeszcze polewa kakaowa oraz orzeszki. Ojej tyle dobroci naraz Ciacho przygotowałam(...)mnie, idealne ale z krojeniem czy przenoszeniem mam już większe problemy. No chyba, że istnieją na to jakieś ukryte sposoby Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: Biszkopt: – 3 jajka (białka i żółtka osobno) – 0,5 szklanki cukru – 0,5 szklanki mąki – 2 łyżki kakao – szczypta proszku do pieczenia Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Foremkę

Relaxtime
Imieninowa rolada 186

Moja pierwsza i na pewno nie ostatnia rolada. Zrobiłam ją z okazji wczorajszych imienin babci. Solenizantce jak i gościom bardzo smakowała :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl mąki 2 łyżki kakao 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu  Krem: 250 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone ananas z puszki cukier puder Przygotowanie: Biszkopt: Białka(...)ocet, delikatnie wymieszać do połączenia składników. Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem. Wstawić do nagranego piekarnika i piec przez ok 20 minut bądź do tzw suchego patyczka. Gdy biszkopt się upiecze, ciepły przełożyć na ścierkę posypaną cukrem, papierem do góry. Papier delikatnie ściągnąć. Z pomocą ścierki delikatnie zwinąć biszkopt wzdłuż dłuższego boku. Tak zwinięty biszkopt zostawić do wystygnięcia.* Krem: Kremówkę

Motylkowa Kuchnia
Tort makowy z kremem marcepanowym 201

tort makowy z kremem marcepanowym to kwintesencja Świąt Bożego Narodzenia. Pachnący migdałami i pomarańczami wprawia w cudowny nastrój. Delikatny biszkopt z makiem i bakaliami, nasączony pomarańczowym syropem i otulony kremem marcepanowym sprawi, że Wasze Święta będą wyjątkowe. Jego przygotowanie nie zabierze Wam dużo czasu, więc myślę, że spokojnie możecie go upiec w wolnej chwili między sernikiem, a makowcem. Gorąco polecam(...)SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 21-23 cm Biszkopt makowy: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki pszennej 50 mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki maku ½ szklanki posiekanych bakalii Dodatkowo: 50 g płatków migdałów tuzin kartofelków marcepanowych Krem marcepanowy: 200 g marcepanu 200 g sera mascarpone 300 ml śmietany kremówki 36% kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie

Food Square
CIASTO PIERZYNKA 258

Składniki na biszkopt: 9 jaj 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Składniki masy śmietankowej: 25 dkg masła 1/2 l śmietany kremówki 36 % cukier puder do smaku Składniki pierzynki: 1/2 l śmietany kremówki 1 galaretka czerwona 1-2 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki gorącej wody(...)Dodatki: twarda czekolada lub inna posypka Sposób przygotowania biszkoptu ciemnego: Białka ubijać na sztywno, stopniowo dodając cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubiłam na sztywno za pomocą blendera Braun MQ9. Piec w temperaturze 150-180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut. Forma o wymiarach 23 cm x 38 cm. Uwaga: biszkopt upiec

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką 360

przygotowaniu „ciasto prince polo” z brzoskwiniami i galaretką. Przepis dostałam od czytelniczki Pani Marzeny Szportun, bardzo dziękuję. Wafelki mieszamy z ubitą śmietanką, brzoskwiniami lub morelami i kładziemy na biszkopcie. Wierzch polewamy truskawkową galaretką, pycha! W przepisie użyty jest fix do śmietany, więc nie musimy się martwić żelatyną, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g Masa: 1L śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń lub moreli (użyłam moreli) 4 wafelki Prince Polo

Mała Cukierenka
Słodki puszek 766

gdzieś w książce. Jednak nie byłabym sobą, gdybym go nie przerobiła. W oryginale była jeszcze masa migdałowa, ja dodałam drobno posiekane orzechy laskowe, wymieszałam je z kajmakiem. Dodatkowo nasączyłam biszkopty kawą z alkoholem. Ciasto jest delikatne, dość słodkie ale nie przesadnie i prezentuje się bardzo elegancko. Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku(...)cukru pudru, dodajemy połowę żelatyny. Z pozostałą śmietaną postępujemy analogicznie, z tym, że po ubiciu dodajemy do niej kakao i dopiero żelatynę. Dodatkowo: puszka masy kajmakowej garść orzechów laskowych biszkopty szklanka mocnej kawy pół kieliszka wódki czekolada Złożenie ciasta: Parzymy kawę i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z alkoholem Orzechy drobno siekamy, mieszamy z masą kajmakową i rozsmarowujemy

Cynamonowe szczęście
Ciasto "Rafaello" - Najlepsze 1554

lubi popularne pralinki "Raffaello" z pewnością pokocha "Ciasto Raffaello". Przepyszny, aksamitny, rozpływający się w ustach krem, kokos, migdały, oraz puszysty, delikatny biszkopt naponczowanym malibu. Wszystko pokrywa biała czekolada oprószona wiórkami kokosowymi - ideał.... Ponadto ciasto "Rafaello" jest eleganckim, prostym w przygotowaniu ciastem o niebiańskim smaku. Polecam przepis.    Ciasto "Rafaello" - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek(...)wiórków kokosowych ok. 50 g płatków migdałów ok. 75 g wiórków kokosowych (na wierzch) odrobina malibu/ wódki rozcieńczonej w mleku (opcjonalnie) Ciasto "Rafaello" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę wykładamy pergaminem (średnica 20x28 cm). Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej

Słodka Strona
Ciasto z kremem dyniowym 282

Zapraszam na smaczne ciasto z kremem dyniowym. Biszkopt, krem serowy i krem z korzennymi przyprawami. Całość wieńczy bita śmietana posypana cynamonem i uprażonymi orzechami, bardzo aromatycznie. Ciasto ciekawie się prezentuje i łączy w sobie smaki typowo jesienne. Lubię taki zestawienia, polecam… (przepis autorki) Ciasto z kremem dyniowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g cukru 120g mąki(...)imbiru, gałki muszkatołowej Wierzch: 500ml śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany (można pominąć lub usztywnić śmietanę żelatyną) 150g orzechów włoskich cynamon do posypania Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając

Mała Cukierenka
Ciasto truskawkowe z bezą 221

nawet tym, którzy nie mają większego doświadczenia w pieczeniu Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki wody 1 łyżka octu 3/4 szklanki mąki szczypta soli 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia   Beza: 2 białka 4 łyżki cukru pudru(...)łyżka octu szczypta soli   Krem maślany: 20 dkg masła 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 limonki 2 żółtka   Nadzienie truskawkowe: 40 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa Biszkopt: Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywno. Gdy gotowe stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas kontynuując ubijanie. W osobnej miseczce wymieszaj żółtka, proszek do pieczenia, ocet i wodę. Teraz

mecooks
Rolada Biszkoptowa z Masą Śmietanową i Malinami 196

Delikatny, puszysty biszkopt z lekką, puchatą masą śmietanową i świeżymi malinami to niebiańska rolada stanowiąca świetny pomysł na leciutki, letni deser. Maliny idealnie komponują się z bita śmietaną, co razem tworzy przepyszne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć.   Rolada Biszkoptowa z Masą Śmietanową i Malinami - Składniki: Biszkopt: 6 jaj ek 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka(...)śmietanki kremówki 30% 2 op. fixu do ubijania śmietany  ok. 3-4 łyżki cukru pudru nieduży k oszyczek malin Rolada Biszkoptowa z Masą Śmietanową i Malinami - Sposób przygotowania: Biszkopt: Blaszkę wyłożyć pergaminem ( ok. 35 x 28 cm) .  Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę

Słodka Strona
Tort truskawkowy z kolorowym biszkoptem 193

dzieci, które postanowiły zrobić małe przyjęcie. A dla mnie nie ma większej radości jak ktoś poprosi mnie o zrobienie np. tortu, calzone czy pizzy. Wtedy wiem, że smakuje :) Składniki: biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek galaretka truskawkowa 2 szt. śmietanka 30% lub 36% 1 litr  truskawki 1 garść dżem truskawkowy(...)barwniki spożywcze cukier pół szklanki kwasek cytrynowy 1/4 - 1/2 łyżeczki wrząca woda 100-120 ml herbata truskawkowa bardzo słodka  Zaczynam od zrobienia biszkoptu. Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczypta soli ubijam na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodaję stopniowo cukier (3/4 szklanki), żółtka a na sam koniec na wolnych obrotach miksera dodaję przesiane   mąki. Teraz dzielę

Kuchnia Viki
Truskawkowiec 631

odpuściłam. Zaproszenie od Joasi na Ciasto na niedzielę nie pozostawiło cienia wątpliwości. Ma być „Truskawkowo mi !” Będzie, i to bardzo, jak upiekę truskawkowiec. Przepis zmodyfikowałam – biszkopt i polewa czekoladowa z mojego przepisu na Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie . Składniki na biszkopt: (forma keksowa 30 cm x 12 cm) - 4 jajka (o temperaturze pokojowej) - 2 czubate łyżki mąki(...)delikatnie mieszamy łopatką lub rózgą. Ciasto przekładamy na blaszkę o wym. 28cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º C na ok. 15 minut. Biszkopt powinien być lekko rumiany. Po wyjęciu z piekarnika wykładamy go na czystą ściereczkę, zdejmujemy papier, obracamy i zwijamy na kształt rolady. Odstawiamy do ostudzenia. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy

mojewypiekiinietylko
Tort z frużeliną wiśniową 216

pełnej satysfakcji podczas realizacji wszystkich przedsięwzięć, a także dalszego owocnego wypełniania swojej misji ;) P.S. zapraszam na więcej kulinarnych inspiracji do samego Marco Ghia oraz jego Akademii Whirlpool . Składniki na biszkopt jasny: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: Białka oddzielić(...)mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Składniki na biszkopt ciemny: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku

Kulinarna (nie)codzienność
Biszkopt z musem truskawkowym 519

bardzo polecam. Zamiast truskawek możemy użyć innych owoców np.: jagód, porzeczek, malin, wiśni.   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits oraz White Rose .     Biszkopt z musem truskawkowym Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 140g cukru 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Krem(...)galaretki truskawkowe w proszku lub czerwone w innym smaku 600g umytych, obranych truskawek Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru     Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając

Mała Cukierenka
Ciasto z truskawkami i pianką toffi 439

Składniki: Biszkopt: 4 jaja; 3/4 szklanki białego cukru; 3/4 szklanki mąki pszennej; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 250 g czekolady mlecznej, z czego 50 g do starcia i posypania po wierzchu ciasta; 30 g masła; 1,5 kg truskawek; 500 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki), z czego 4 łyżki do rozpuszczenia(...)czekoladą; 400 g masy krówkowej; 1 czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia. Poncz do nasączenia biszkoptu: 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny; 1 łyżka białego cukru; 1/3 szklanki letniej, przegotowanej wody; Kilka kropel aromatu rumowego. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Upiec biszkopt. Białka jaj odddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać cukier, przez krótką

Gospodyni Miejska