przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:491/600)

Babka kokosowa z białek 727

zastygnięcia czekolady, można schłodzić w lodówce Babka kokosowa z białek to delikatne ciasto, które mogę zaproponować nie tylko wielbicielom kokosowych smaków (dla nich zamieściłam w poprzednim poście przepis na biszkopt z masą kokosową), ale przede wszystkim osobom, które nie mają dużo czasu na przygotowanie ciasta. Babki ucierane są bardzo szybkie w przygotowaniu, a ładnie udekorowane będą bardzo dobrze prezentować się

Smakołyki Bereniki
MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. 178

wykukuje zza chmur.Czujesz to?Ten specyficzny zapach radości i szczęścia? MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. (na małą tortownicę) 500g serka śmietankowego 5 galaretek cytrynowych (lub pomarańczowych) puszka mandarynek garśc rodzynek biszkopty 3 galaretki rozpuściłam w 1/3 ilości wody z przepisu na opakowaniu. Mandarynki osączyłam. Syrop zmieszałam z wodą tak, by powstała z tego szklanka soku. Zagotowałam i w tym rozpuściłam pozostałe

W kuchni Karmel-itki
Tato...Słoneczne ciasto ANANASEK. 260

pomysłu, poza tym, a nuż bym nie trafiła?Zresztą, zakupy nie są niczym ambitnym i satysfakcjonującym.Wolałam dać coś od serca. ANANASEK. (autorski; inspiracja z zewnątrz, z cukierni.) kakaowy biszkopt: 4 jajka200 g cukru pudru70 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanej2 pełne łyżki kakaoOddzieliłam białka  od żółtek i ubiłam  na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodałam

W kuchni Karmel-itki
Wariacja na temat...RED VELVET CAKE. 173

czas ok. 60-70 minut (najlepiej, po upływie godziny,  zrobić "test suchego patyczka" - kiedy będzie czysty, można wyjąć z pieca).  Wyciągam z piekarnika i studzę. Zimny biszkopt dzielę na 3 blaty.  U siebie wykorzystałam tylko dwa z trzech,  ten który został, zawinęłam w folię spożywczą. Krem: Jedną szklankę mleka podgrzewam dość mocno, ale nie zagotowuję

W kuchni Karmel-itki
TORT KAWOWY Z WIŚNIAMI. 155

suchego patyczka. Gorące ciasto wyciągam z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuszczam je  (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Boki biszkoptu oddzielam nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu. Kroję na 3 blaty. krem: Naparem z kawy zalewam agar. Czekam 10-15 minut, aż się namoczy, po czym podgrzewam, aż cały się rozpuści. Studzę

W kuchni Karmel-itki
Truskawkowa chmurka w różowej galaretce 142

Smaki z dzieciństwa. Ta wersja wyszła przypadkiem, nie chciało mi się piec biszkopta. Zwykle piekę biszkopt, na niego wylewam tą masę, układam owoce, a na wierzch wylewam galaretkę. Padało, więc  i deser wyszedł "chmurkowy". Składniki: 0,5 l zsiadłego mleka, kefiru, maślanki lub śmietany 1/2 szklanki cukru 5 dag żelatyny 3/4 szklanki zimnego mleka truskawki, jagody lub maliny galaretka

Blondynka Gotuje
Ciasto Confetti 153

blogu pewnej chyba amerykanki. Troszkę sama zmodyfikowałam wykonanie. Postanowiłam przełożyć je frostingiem, ale w i proporcje składników we frostingu zmieniłam. Ciasto jest mokre i cięższe od klasycznego biszkoptu. Chciałam aby frosting nie był tak słodki jak w klasycznych przepisach i chciałam aby był rzadszy, więc zmniejszyłam o połowę ilość cukru. W efekcie wyszło smaczne ciasto. Postanowiłam sobie jednak

Blondynka Gotuje
Tort Makowy z Kremem z Białej Czekolady 247

Boków tortownicy nie smarujemy niczym. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku  nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut do tzw, suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy i dopiero zimny możemy przekroić na trzy blaty biszkoptowe. Nasączenie: 0,5 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody 3 łyżki rumu Opcjonalnie: gorzka czekolada na dekorację kwaśny dżem, np. morelowy przyprawa

Blondynka Gotuje
Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką 698

serkiem i opcjonalnie ze śmietan-fix'em. Poncz. 1/2szkl. przegotowanej wody wymieszać z sokiem cytrynowym i z rumem. Posłodzic do smaku. Złożenie ciasta. Na upieczony, ostudzony i nasączony ponczem biszkopt wyłożyć krem, położyć truskawki i zalać tężejącą galaretką np. truskawkową (wykonac wg przepisu na opakowaniu). Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto kawowe (kawowiec) 1400

mleka, cukru i mąk (1 szkl. mleka zagotować a w drugiej rozrobić mąkę i cukier). Utrzeć masło i dodawać po łyżce budyń, odłożyć trochę na wierzch, dodać kawę. Przełożyć biszkopt masą kawową, wierzch posmarować masą bez kawySzklankę mleka zagotować, a w drugiej rozrobić mąki z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mleka i mąk, całość cały czas mieszać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto orzechowo - serowe 342

wielbicieli serników i ciast orzechowych. Ciasto prezentuje się i smakuje wyśmienicie.Zarówno biszkopt orzechowy jak i  sernik puszysty i wilgotny. Idealnie pasuje na wszelkie uroczystości rodzinne. Polecam wypróbować. Składniki:Ciasto orzechowe: 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 6 jajek 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 100g pokrojonych orzechów włoskich 1 op. cukru waniliowego 16 g 1 łyżeczka

Słodkości i nie tylko
Rolada wuzetkowa 444

wuzetka tym razem pod postacią rolady. Wuzetkę uwielbiam a w takiej wersji jeszcze nie jadłam i jestem pod wielkiej jej wrażeniem. Krem z dodatkiem kefiru odświeża jej smak i biszkopt czekoladowy , to jest coś czego mi właśnie brakowało do mojej kawki ;).Temp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia ok. 10 minutwymiary blaszki : blaszka duża piekarnikowa źródło : "Gotuj krok po kroku " Składniki

Słodkości i nie tylko
Bombowy sernik z roladkami 353

boki a w środku masa. Wygląda to ciekawie, prawda ? Podczas przygotowywania zastanawiałam się tylko czy całość mi się nie rozpadnie, czy odpowiednio wszystko złożę . . . Pierwsze kłopoty zaczęły się przy biszkopcie - przyznam się bez bicia, że nieco go przepiekłam i roladę źle się zwijało a potem trochę się kruszyła. Ale pierwsze koty za płoty - i tak Wam pokażę co mi wyszło

Smaczna Pyza
Bułki z mąką gryczaną i siemieniem 158

doprawionym cynamonem, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem - są przepyszne ! Jednak ja próbuję tę mąkę wykorzystać także do innych potraw - piekłam już na przykład ciasto gryczane z nektarynkami ,  jabłecznik na gryczanym biszkopcie , muffinki z budyniem i robiłam naleśniki gryczane . Mąka gryczana ma specyficzny smak, który bardzo lubię. Jednak nadaje ciastu bardziej kruszącą się konsystencję więc dobrze jest łączyć ją z mąką pszenną

Smaczna Pyza
Tort przekombinowany ? 96

Przyznam szczerze, że nie miałam konkretnego pomysłu na ten torcik. Poszłam na żywioł. Upiekłam biszkopt a potem kombinowałam dalej. Gdy skończyłam to nawet przez chwilę  zastanawiałam się czy nie przekombinowałam - roboty jakoś dużo, ale czy efekt będzie zadowalający ? Wyszło jak widać a jak smakowało to już musicie uwierzyć mi na słowo - było przepysznie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania