cukru 2 łyżki mąki łyżka soku z cytryny 5 łyżek wody ( może być gazowana) olej Z białek jaj i soli ubijamy pianę, nie musi być tak sztywna jak na biszkopt. Z żółtek, cukru i soku z cytryny ucieramy puszystą masę (najlepiej blenderem). Sok z cytryny można pominąć. Wciąż ucierając dodajemy mąkę a następnie wodę. Jeśli dodamy wody gazowanej
prawdziwe jedzenieSzarlotka królewska, czyli jabłecznik z bitą śmietaną to świetne urozmaicenie tradycyjnego jabłecznika. Do przepisu na biszkopt idealny dodałam 100ml oleju, by ciasto było nieco bardziej wilgotne i nie wymagało już nasączania żadnym ponczem. Do musu jabłkowego zaś dodałam galaretkę, by masa ładnie się zwarła i była smaczniejsza. Wierzch bitej śmietany smakowo dopełni potarta na wiórki […] The post Szarlotka królewska
Kulinarne Przebojejakości stali nierdzewnej i termoizolacyjnego tworzywa sztucznego. A cena 185 zł dla sprzętu, który zastępuje 3 urządzenia nie jest wygórowana. Szczerze polecam. Inne sprzęty, które testowałam: obręcz do krojenia biszkoptów maszynka do lodów naleśnikarka, c.d. zestaw noży The post Schab grillowany z pietruszką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUniwersalny krem do słodkich wypieków np. jako nadzienie do babeczek lub do biszkoptów Szybki w przygotowaniu oraz praktyczny, składniki do jego przygotowanie zawsze są w domu. Zrobienie tego kremu nie zajmie więc niż 20 minut. Krem ten jest uniwersalny, można go dowolnie barwic tak jak ja to zrobiła, dodawać ulubione smaki, i w ten sposób otrzymamy za każdym
RAROSSAWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto z malinami z masą z śmietany kremówki, mascarpone i startej czekolady. Proste w wykonaniu, wystarczy upiec czekoladowy biszkopt i przełożyć śmietanową masą, w środku układając maliny. Bardzo smaczne połączenie smakowe. Post Stracciatella z malinami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujewierzchu masy serowej ułożyć pozostałe owoce i zalać krzepnącą galaretką. Schłodzić w lodówce Uwaga – sprawdzona rada 1) na dno tortownicy można wyłożyć okrągłe biszkopty zanurzone wcześniej w letnim mleku Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku. Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał
Świat SmakuSkładniki - herbatniki lub okrągłe biszkopty - 3 naturalne serki homogenizowane ( 135g każdy ) - 400 g śmietany kremówki - 4 galaretki pomarańczowe - 5 mandarynek Wykonanie Herbatniki ułożyć na dnie tortownicy ( 26 cm ).Dwie galaretki rozpuścić w szklance wody, odstawić by zaczęły zastygać. Śmietankę ubić na sztywno. Serek zmiksować z tężejącą galaretką, pod koniec miksowania dodać ubitą śmietankę. Masę serową wyłożyć
Świat Smakupięknej niespodziance dla mojej mamy "wypłynęły" z mojej głowy tak samo szybko jak sernik z tortownicy... Ponieważ bardzo "zdolna istota" czyli Ja, źle zinterpretowałam przepis i zalałam spód wyłożony biszkoptami, rozpuszczoną galaretką, oczywiście nie doczytałam że musiała stężeć trochę... aż do tej pory się dziwie czemu akurat galaretka na dno a nie masa sernikowa, ale co się dziwić małej siedmioletniej
Zainspiruj się kuchniątroszkę pomyślałam i tak powstał mój eksperyment z arbuzem..i muszę powiedzieć, że wyszło całkiem nieźle..jako spód wykorzystałam ciasto kruche migdałowe..Takie ciasto można zrobić również na biszkoptach..i będzie też dobre.. 1 szkl. mąki 1/2 kostki margaryny 2 łyżki mielonych migdałów 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany Z wszystkich składników zagnieść ciasto ,zawinąć w folię spożywczą
Moje domowe kucharzeniepianę z białek, dodać cukier, ubić. Następnie dodać żółtka. Ponownie ubić a na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Piec ok. 30 minut w temp.180°C.Wystudzony biszkopt przekroić na 2-3 blaty. Blaty ciast nasączyć , przełożyć dowolną masą [ masa go tortów w proszku] , dowolnie udekorować [ maliny i kiwi
Moje domowe kucharzenieKolejny wypróbowany przepis na udany biszkopt..można upiec w prodiżu , tortownicy lub w blaszce..ja piekłam w blaszce ..i wykorzystałam go do pysznego ciasta...[ wpis z ciastem oczywiście będzie]. 7 jajek 1 szkl. cukru 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław 1 łyżka octu winnego Jamar Białka oddzielić od żółtek
Moje domowe kucharzenieupiec ] w blaszce lub tortownicy..ale ja akurat dostałam foremkę do tarty i od razu musiałam chciałam ją przetestować..Ciasto jest bardzo proste i szybkie do wykonania...biszkopt ..uprażone jabłka z dodatkiem budyniu [ u mnie kokosowy..mniam]..polewa i prażone wiórki z płatkami.. 3 jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Moje domowe kucharzenieTrochę nieudane...ale pokazuję...przepis na biszkopt znalazłam gdzieś w necie..miało wyjść 8 tartaletek..a u mnie wyszło 6..jabłka i bita śmietana [która nie chciała ubić się] to już mój pomysł...ale mimo wszystko wyszło co wyszło i zostało zjedzone...do jabłek dodałam pysznego miodu z cynamonem z Anielskich Przysmaków..Polecam miodek...pyycha... 3 jaja
Moje domowe kucharzeniepieczenia..Mycie takiej foremki też nie sprawia żadnego problemu..Można myć nawet z zmywarce.Drugą foremkę jaką od razu wykorzystałam była forma do tarty..ale piekłam w niej biszkopt..i wyszła piękna i smaczna tarta biszkoptowa ..ciasto pięknie się upiekło , nie było problemu z wyjęciem ciasta z formy i nic do niej przywarło..Kilka dni później foremki znów były
Moje domowe kucharzeniekokosowe ciasteczka Kruchy kącik Muffinki mocno kawowe Kuchnia bez Vat Coffee-cake-ciasto-kawowe Kuchenne Czary Mary Rolada kawowa z kremem orzechowym Kuchnia domowa Ani Blok kawowy Kuchnia Doroty Biszkopt kawowy Tort tiramisu Kulinarne Wariacje Ciasto czekoladowe z kawową polewą Muffinki czekoladowo-kawowe z posypką orzechową Makaron-kawowy z bitą śmietaną Kulinarne zapiski Olki Masełko kawowo-miodowe Lejdi
Moje domowe kucharzenie