przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:436/600)

Ciasto z brzoskwiniami 157

Składniki: biszkopt 5 jajek 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru masa owocowa 900 ml dżemu brzoskwiniowego z kawałkami                                    owoców (użyłam 3 słoiczki po 300 ml) 1 galaretka brzoskwiniowa 2 łyżeczki żelatyny masa śmietanowa 500 ml śmietany

magiczna kuchnia Kasi
Truskawkowe trifle wg Aleex 142

zwykle, dopasowałam danie do swoich upodobań. Wyszło świetnie, w sam raz na pierwszy dzień lata. Częstujcie się, proszę. Składniki na 4 porcje: • ok. 30 dag truskawek, • herbatniki lub biszkopty (5-6 sztuk), • 300 ml zimnego mleka, • 1 pudding na zimno o smaku waniliowym, • ziarenka z 1 laski wanilii, • 1 galaretka truskawkowa • 1-2 łyżki alkoholu (amaretto, limoncello) – można pominąć

W mojej kuchni
Jamajka 119

papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu upuszczamy formę z ciastem na podłogę z wysokości ok. 30 cm (jak przy biszkopcie rzucanym). Pozwoli to uniknąć opadnięcia ciasta. Odstawiamy ciasto do wystudzenia. Wystudzone kroimy na 2 blaty. Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Aby proces przyspieszyć warto

MyCookBook.pl
Ciasto biszkoptowe z owocowym nadzieniem 143

Rating: Uwielbiam ciasto biszkoptowe! Mogłabym go jeść na okrągło. Moje chłopaki też uwielbiają ciasto biszkoptowe. Tak wiec tuż po świętach przygotowałam kolejną słodkość. Tym razem zamiast

Magiczny Garnek
Babka z likierem kawowym 195

tego lepiej niż inne. Do takich należą babki z gęstego, ciężkiego ciasta, do którego używa się dużej ilości masła oraz ciasta, które się krótko pieką, takie jak lekkie biszkopty. Dzięki wewnętrznej tulei ciepło jest rozprowadzane do środka ciasta, zapewniając równomierne pieczenie. To samo ciasto w zwykłej formie często pozostaje niedopieczone w środku, podczas gdy brzegi zaczynają się już przyrumieniać. Książka

Grunt to przepis!
Rafaello inaczej 148

takie rafaello znalazłam w książeczce dołączonej do foremki..ja w sumie troszkę zrobiłam inaczej, a efekt..pycha..zwłaszcza dla smakoszy kokosu..w oryginale  była tylko jedna porcja i biszkopty , ja zrobiłam z podwójnej i użyłam dwóch innych galaretek i krakersy...kombinować można ile się da.U mnie w domu to chyba tylko ja jestem takim smakoszem kokosu..i zjadałbym wszystko

Moje domowe kucharzenie
BANANOWY SONG 146

zagotowujemy. Biała masa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy czekoladę i ser, a na końcu wystudzoną żelatynę. Przełożenie ciasta: Biszkopt nasączamy sokiem pomarańczowym, wylewamy na niego ciepłą zieloną masę. Banany kroimy wzdłuż na 2 części, układamy na zielonej masie, smarujemy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Zalewamy tężejącą zieloną galaretką

słodki bratek
Cappuccino z kokosem Siostry Anastazji. 234

ciastem kokosowym. Przepis znalazłam w Wielkiej księdze przepisów Siostry Anastazji jednak troszeczkę go zmieniłam. Ciasto jest bardzo pyszne, mięciutkie i nie za słodkie. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 szklanka cukru 170 g mąki pszennej typ 550 Młynomag 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku 2 łyżki kawy cappuccino orzechowe Białka ubić z cukrem na sztywną pianę

Sama słodycz i szczypta chili
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 110

mój alfabet produktów, których wg mnie nie może zabraknąć w kuchni u żadnego cukiernika-amatora :) A - amoniak i amaretto (wystarczy syrop - nie musi być alkohol) B - biszkopty i budyń (wiadomo - lepiej zrobić domowy, ale awaryjnie budyń śmietankowy czy waniliowy na pewno się przyda), bakalie - wszystkie jakie lubicie C - cukier waniliowy oczywiście domowej roboty, a także cukier biały (najlepiej drobny), puder

Mania Wypiekania
Przesyt. I zielone ciasto z czerwonymi pomarańczami 147

może ktoś z Was odkryje w sobie chęć do haftowania...? Na osłodzenie tych szokujących wieści mam dla Was jeszcze jedno ciasto. Zupełnie wyjątkowe, zielono-czerwone. Niesamowicie wilgotny biszkopt z herbatą matcha nie tylko wygląda wspaniale, ale tak też smakuje. Soczyste, krwiste pomarańcze na jego tle wyglądają niczym kwiaty na łące. I tu muszę nadmienić, że pierwsze podejście mnie rozczarowało. Użyłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto ze szpinakiem 198

godzinę. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe – czasem godzina to za dużo, zależy od piekarnika. Tak przygotowane ciasto możemy jeść jak babkę. Możemy użyć go również zamiast biszkoptu przygotowując tort, dodać ulubiony krem i owoce, czy wykorzystać przy robieniu ciasta z galaretką. Czego dusza zapragnie! Smacznego

MarcinChef
Rolada z kremem kawowym. 183

Rolada z kremem kawowym ,oblana czekoladą , bardzo delikatna i apetyczna .Dodatek wody i oleju w biszkopcie sprawia,że jest wilgotniejsza i łatwo się zwija i nie łamie .Mało cukru,ale o to przecież chodzi. Składniki:na blaszkę dużą ,tę w piekarniku 5 jajek oddzielnie białka i żółtka 5 łyżek mąki 2 łyżki kakao 5 łyżek cukru 2 łyżki wody

Ladylaura.
Babeczki z parowaru 136

deser przygotowany w parowarze – był to debiut, ale na pewno na tym nie poprzestanę, bo uważam to za fajne urozmaicenie, a w najbliższym czasie pojawi się przepis na biszkopt z parowaru i babeczki na wytrawnie :) Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki szklanka wody jabłkowej 1 jajko 1 jabłko starte na dużych oczkach 2 łyżeczki kakao 3 łyżeczki cukru waniliowego

NiePieprz.pl
Sernikowa zebra 181

Myślałam, że ciasto będzie miało bardziej wyraziste kolory, w sumie mogłam dać barwniki dla zaostrzenia tychże kolorów, ale nie chciałam..Myślę, że  nada się do akcji Zielono mi ?.. biszkopty [ u mnie herbatniki] 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 5 jajek 100 g masła 3/4 szkl.cukru cukier waniliowy 1 kisiel jabłkowy [40g] 1 kisiel truskawkowy

Moje domowe kucharzenie
Ajerkoniak - domowy likier jajeczny 417

próbowaliście zrobić go w domu, to może zbliżająca się Wielkanoc będzie dobrą ku temu okazją. Poza oczywistym przeznaczeniem, można go także wykorzystać jako polewę do lodów, do nasączenia biszkoptów do tiramisu czy przygotowania kremów do ciast. Z całą pewnością się nie zmarnuje;)   Składniki: 6 żółtek 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 200 g cukru 1 laska wanilii 200 ml wódki

Smakowity Blog Kulinarny