przekąski - 40822 przepisów (strona:448/2722)

Mięsne smakołyki 22

Powoli szykujemy się na powitanie Nowego Roku. A mięsne smakołyki to idealna propozycja treściwych przekąsek dla mięsożerców. Można je przygotować dużo wcześniej, bo smakują na zimno. Pulpeciki z indyka: – 500 g mielonego mięsa z indyka – 1 jajko – 1 bułka kajzerka – sól, pieprz, 1 ząbek czosnku – 1 mała cebula – olej do smażenia – 2 łyżeczki

To co kocham
Ser Brie z malinami 23

Ostatnio w naszej lodówce, dzięki pewnej zaprzyjaźnionej rodzinie, znajduje się sporo serów. Dzisiaj więc przekąska z sera Brie Saint Benoit, który jest bardzo delikatny i łagodny, a dodatek malin sprawia, że smak staje się wyrafinowany. Pychota! Składniki na 4 porcje: ? 2 sery Brie Saint Benoit ? 200 g malin mrożonych ? 3 łyżeczki cukru ? kilka kropli tabasco ? pieprz grubo mielony Wykonanie: ? Odłożyć

To co kocham
Babeczki z łososia z różą ziemniaczaną 22

Połączenie idealne łososia ze szpinakiem. Przekąska typu „piękna i inteligentna”, która powstała w mojej kuchni na Konkurs Kreatywny II. W pierwszej edycji tego konkursu zdobyłam I miejsce, ciekawa więc jestem, czy i tym razem spodoba się jury? A wam się podoba? Składniki na 12 babeczek: ? 700 g filetu z łososia ? 250 g szpinaku mrożonego w liściach

To co kocham
Kulki serowe z winogronami 21

Bardzo szybka, prosta, zdrowa i zarazem elegancka przekąska. Składniki na 26 sztuk: ? 30 dkg sera białego tłustego ? 30 dkg sera z niebieską pleśnią typu rokpol ? sól, pieprz do smaku ? 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich ? 1/2 szklanki płatków migdałowych ? po kilkanaście winogron ciemnych i jasnych ? czipsy ziemniaczane Wykonanie: ? Ser biały zmiksować z pleśniowym na gładką masę, przyprawić. ? Na łyżeczkę masy

To co kocham
Jajka faszerowane łososiem wędzonym 20

Następna odsłona menu wielkanocnego. Tym razem jajka faszerowane wędzonym łososiem z pikantną masą żółtkową. Przekąska nie tylko na wielkanocny stół. Składniki: ? 6 jajek ? 2 łyżeczki ostrej musztardy ? 2 łyżki majonezu ? 3 plastry wędzonego łososia ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i po chwili obrać ze skorupek. ? Ściąć wierzchołki jajek po skosie, wyjąć żółtka. ? Żółtka

To co kocham
Schab pieczony z morelami 23

Przepis ten to numer popisowy mamy Sławka. Schab jest bardzo kruchy, lekko słodki dzięki morelom i łatwo się kroi. Idealna przekąska, która wygląda znakomicie i równie wybornie smakuje! Składniki: ? ładny kawałek schabu środkowego ok. 1,5 kg ? 40 dkg moreli suszonych ? 1/4 szklanki oleju ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Schab naciąć wzdłuż w trzech miejscach, na środku i po bokach

To co kocham
Pomidory z żółtym serem 18

bardzo prosta i szybka przekąska, która często ląduje na imprezowym stole. Równie efektownie wyglądają również małe pomidorki nafaszerowane serem. Wersja zimowa to żółty ser na krakersach. Składniki: ? 5 pomidorów ? 150 g sera żółtego ? 2 ząbki czosnku ? 2 łyżki majonezu ? 50 g orzechów pecan lub włoskich ? kiełki pora Wykonanie: ? Pomidory pokroić na 1 cm plastry i ułożyć na kiełkach pora

To co kocham
Czipsy z żółtym serem czosnkowym 21

Pyszna przekąska serowa, którą bardzo często przygotowuję nie tylko na przyjęcia. Latem serem żółtym z majonezem i czosnkiem faszeruję małe pomidorki lub układam na plastrach pomidorów. Zimą ser żółty idealnie współgra z krakersami lub czipsami, a połączenie sera z czosnkiem i majonezem jest zaskakujące i bardzo smakowite. Prostota i pychota! Składniki: ? 200 g sera żółtego ? orzechy pekan ? 2 ząbki czosnku

To co kocham
Łosoś na pumperniklu 18

świętecznym menu przyszła pora na karnawałowe przekąski. Moja propozycja jest błyskawiczna, prosta do wykonania i bardzo smakowita. W sam raz na powitanie Nowego Roku w sylwestrową noc. Jest to przeróbka istniejącego na blogu przepisu na babeczki z łososiem. Składniki: ? 150 g wędzonego łososia ? 2 serki śmietankowe, np. Almette ? 2 łyżki musztardy ? 1 opakowanie pumpernikla – talarki ? koperek ? cytryna Wykonanie: ? Każdy

To co kocham
Tatar z łososia wędzonego 22

Szybka przekąska, nie tylko sylwestrowa, z łososia wędzonego i kolorowych pikli. Składniki: ? 200 g łososia wędzonego ? 4 ogórki konserwowe ? 1/2 słoiczka dyni marynowanej ? cytryna Wykonanie: ? Łososia pokroić bardzo drobno. ? Tak samo w kosteczkę pokroić ogórki i dynię. ? Za pomocą metalowej obręczy ucisnąć łososia, ogórek i dynię. ? Można również wymieszać wszystkie składniki razem. ? Łososia skropić sokiem z cytryny bezpośrednio przed podaniem

To co kocham
Daktyle w boczku 19

boczku. Ja uwielbiam takie mezalianse w daniach, ale nie każdy przepada za tego typu połączeniami. Na dodatek sos jest lekko słodki, bo z dodatkiem miodu. Tak więc zapraszam na przekąski wbrew porzekadłu, że smakują jak miód z boczkiem, bo naprawdę są przepyszne. Składniki na 2 porcje: ? 12 sztuk suszonych daktyli bez pestek ? 6 plastrów wędzonego boczku ? garść różnych sałat

To co kocham
Pieczone bataty z orzechami i serem pleśniowym 28

smakują trochę jak puree ziemniaka z marchewką. Same są dość mdłe, ale rozmaryn, orzechy i ser z niebieską pleśnią nadają im charakteru. Chrupiące orzechy i ostry ser uzupełniają teksturę przekąski. Składniki na 8-10 plastrów: ? 1 duży batat ? garść orzechów pekan ? 100 g sera z niebieską pleśnią ? sól, pieprz do smaku ? kilka igiełek świeżego rozmarynu ? 2 łyżki oliwy Wykonanie: ? Bataty

To co kocham
Pieczone bataty z pomidorową salsą 16

Proponuję trochę egzotyki w kuchni, bo bataty tak się jeszcze niektórym kojarzą. O ich właściwościach zdrowotnych pisałam już poprzednio. Bardzo zdrowa i szybka przekąska na podwieczorek, kolację lub jako starter do dania głównego. Składniki na 8-10 plastrów: ? 1 duży batat ? 2 pomidory ? 1 łyżka pokrojonych czarnych oliwek ? sól, pieprz do smaku ? świeża bazylia ? 1 łyżka soku z cytryny

To co kocham
Szparagi w boczku 26

Moniką, bo chłopaki jeszcze nie dojrzeli do ich smaku. Lepiej dla nas. Zawijane w boczku są naprawdę wyśmienite. Smakują na ciepło i na zimno jako doskonała, prosta i szybka przekąska. Składniki: ? 8 sztuk szparagów ? 8 plastrów boczku wędzonego ? 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: ? Szparagi gotować w osolonej wodzie przez 5 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. ? Każdy szparag owinąć plastrem

To co kocham
Dip z awokado do kalarepki 33

Zielony, aromatyczny dip z awokado i bazylii idealnie nadaje się jako sosik do warzyw. Ma gęstą, aksamitną konsystencję, dzięki temu nie spływa z kalarepki i marchewki. Na przekąskę, na mały głód, na podwieczorek, a nawet na kolację dla dbających o linię. Składniki: ? 1 dojrzałe,miękkie awokado ? 1 mały jogurt naturalny ? 10 listków bazylii ? szczypta soli do smaku ? kalarepka ? marchewka Wykonanie

To co kocham