boczku. Ja uwielbiam takie mezalianse w daniach, ale nie każdy przepada za tego typu połączeniami. Na dodatek sos jest lekko słodki, bo z dodatkiem miodu. Tak więc zapraszam na przekąski wbrew porzekadłu, że smakują jak miód z boczkiem, bo naprawdę są przepyszne. Składniki na 2 porcje: ? 12 sztuk suszonych daktyli bez pestek ? 6 plastrów wędzonego boczku ? garść różnych sałat
To co kochamsmakują trochę jak puree ziemniaka z marchewką. Same są dość mdłe, ale rozmaryn, orzechy i ser z niebieską pleśnią nadają im charakteru. Chrupiące orzechy i ostry ser uzupełniają teksturę przekąski. Składniki na 8-10 plastrów: ? 1 duży batat ? garść orzechów pekan ? 100 g sera z niebieską pleśnią ? sól, pieprz do smaku ? kilka igiełek świeżego rozmarynu ? 2 łyżki oliwy Wykonanie: ? Bataty
To co kochamProponuję trochę egzotyki w kuchni, bo bataty tak się jeszcze niektórym kojarzą. O ich właściwościach zdrowotnych pisałam już poprzednio. Bardzo zdrowa i szybka przekąska na podwieczorek, kolację lub jako starter do dania głównego. Składniki na 8-10 plastrów: ? 1 duży batat ? 2 pomidory ? 1 łyżka pokrojonych czarnych oliwek ? sól, pieprz do smaku ? świeża bazylia ? 1 łyżka soku z cytryny
To co kochamMoniką, bo chłopaki jeszcze nie dojrzeli do ich smaku. Lepiej dla nas. Zawijane w boczku są naprawdę wyśmienite. Smakują na ciepło i na zimno jako doskonała, prosta i szybka przekąska. Składniki: ? 8 sztuk szparagów ? 8 plastrów boczku wędzonego ? 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: ? Szparagi gotować w osolonej wodzie przez 5 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. ? Każdy szparag owinąć plastrem
To co kochamZielony, aromatyczny dip z awokado i bazylii idealnie nadaje się jako sosik do warzyw. Ma gęstą, aksamitną konsystencję, dzięki temu nie spływa z kalarepki i marchewki. Na przekąskę, na mały głód, na podwieczorek, a nawet na kolację dla dbających o linię. Składniki: ? 1 dojrzałe,miękkie awokado ? 1 mały jogurt naturalny ? 10 listków bazylii ? szczypta soli do smaku ? kalarepka ? marchewka Wykonanie
To co kochamdzięki „opakowaniu” ich w pyszne dodatki pachnące cebulką, miodem i cynamonem. Spróbowała nawet Monika, która nigdy wcześniej nie spojrzała w stronę śledzi, a to dobry początek. Taka przekąska śledziowa pojawi się u mnie w świątecznym menu. Składniki: ? 4 filety śledziowe 250 g – u mnie Lisnera w oleju ? 3/4 szklanki śliwek suszonych ? 1 cebula ? 2 łyżki miodu
To co kochamostro również miała swoich zwolenników i zniknęła jako pierwsza. Chcecie pochrupać przed telewizorem i nie mieć przy tym wyrzutów sumienia? Jesli tak, to jest to idealna przekąska. Dobrze wysuszona cieciorka jest chrupiąca, aromatyczna i niesłychanie wciągająca. Składniki: Cieciorka na słono ? 1 puszka cieciorki jasnej ? 2 łyżki oliwy ? 1/2 łyżeczki mielonej papryki, słodkiej lub ostrej albo wymieszanej ? szczypta soli Cieciorka
To co kochamRolada z mielonej masy mięsnej z kurczaka i farszu z dodatkiem szpinaku może być podawana na ciepło do obiadu lub na zimno jako przekąska. Mnie osobiście bardziej smakuje na zimno z dowolnym sosem albo z żurawiną. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu, wyśmienicie smakuje i delikatnie pachnie czosnkiem. Polecam na imprezy, bo można przygotować tydzień wcześniej, potem zamrozić i wyjąć
To co kochamciepło, na zimno, czyli jak kto lubi. Taka właśnie jest ta rolada z mięsa kurczaka, pieczarek i sera żółtego. Mnie najbardziej smakuje na zimno jako przekąska. Na ostatniej imprezie urodzinowej prezentowała się na talerzu razem z roladkami z kurczaka z farszem szpinakowym i z pomidorów suszonych i fety. Składniki: ? 3 filety z kurczaka Farsz ? 500 g pieczarek ? 200 g sera
To co kochamNiestety nie mam zdjęcia po przekrojeniu, bo nie było czasu, aby je zrobić. Musicie mi uwierzyć, że ma ładne warstwy. Porcja tortu skropiona sokiem z cytryny to naprawdę smaczna przekąska. Składniki: Ciasto na ok. 10 naleśników ? 1 szklanka mleka ? 1/2 szklanki gorącej wody ? 1/4 łyżeczki soli ? 2 małe jajka ? 1,5 szklanki mąki pszennej ? 1 łyżka oleju
To co kochammiąższ maślano-czosnkowy z ciągnącym się serem. Sposób wykonania jest bardzo prosty, czas oczekiwania krótki, dlatego też można podać taki chleb gościom, którzy zapowiadają się w ostatniej chwili. Idealna przekąska „last minute”, karnawałowa i nie tylko. Składniki: ? 1 mały okrągły chleb ? 100 g masła ? 3 ząbki czosnku ? sól do smaku ? 200 g sera żółtego w plastrach Wykonanie: ? Chleb
To co kochamSzybka słona przekąska na zakończenie karnawału. Może to być również alternatywa dla pączków w Tłusty Czwartek, szczególnie dla osób, które ze słodyczy najbardziej lubią śledzie. Składniki: ? 2 płaty ciasta francuskiego ? 3 łyżki zielonego pesto ? 3 łyżki czerwonego pesto ? 100 g startego sera żóltego ? 100 g startej mozzarelli Wykonanie: ? Rozłożyć oba płaty ciasta francuskiego. ? Jeden posmarować zielonym pesto, a drugi czerwonym
To co kochamFaszerowane jajka na buraczkowo czyli z dodatkiem ćwikły. Taka przekąska nie tylko ładnie prezentuje się na talerzu, ale też wybornie smakuje. Lekko chrzanowy smak nadzienia świetnie komponuje się z jajkiem i szynką. Polecam na różne rodzinne uroczystości jako kolorową przystawkę. Składniki: ? 6 jajek ? 6 plastrów szynki konserwowej ? 2 łyżki ćwikły ? sól do smaku ? kilka pomidorków koktajlowych ? natka pietruszki do ozdoby
To co kochamTakie pieczarki posmakują nie tylko domownikom, ale i gościom. Wyglądają trochę jak pulpeciki. Są idealne jako przekąski lub jako dodatek do dania głównego. Taka przystawka będzie hitem na każdym przyjęciu lub smaczną niespodzianką podczas obiadu. Pieczarki smażone są w cieście piwnym, nadziewane bryndzą i pachnące pietruszką. Mogą być podane z różnym ulubionymi sosami np. czosnkowym, lub z surówkami. Składniki
To co kochamplacuszki. Większość z nich jest na słodko. Dzisiaj przychodzę z pomysłem na wytrawne placuszki z dodatkiem sera żółtego w cieście. Placuszki są miękkie, wilgotne, przepyszne. Sprawdzą się na śniadanie, przekąskę na wynos i kolację, przepis jest bardzo uniwersalny. Taką wielkość placuszków polecam zawsze dla niemowląt i małych dzieci, gdyż dziecku jest je łatwiej złapać w rączkę niż tradycyjnego dużego naleśnika
ProstePesto.pl