dlatego nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych potraw. Można w nim zapiekać farsze mięsne, warzywne czy owocowe albo serowe. Można zrobić jedną dużą zapiekankę albo małe przekąski tak jak ja to właśnie zrobiłam. Trzeba pamiętać, że to ciasto jest cieniutkie więc szybko wysycha. Dlatego przygotowując je po otwarciu opakowania powinniśmy zużyć je od razu a nawet podczas pracy(...)ciasta francuskiego filo nie rośnie i nie rozwarstwia się więc żeby uzyskać kilka warstw trzeba po prostu użyć kilku płatów nałożonych na siebie, najpierw przesmarowanych tłuszczem. Zobacz przepis na przekąski z ciastem francuskim ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazłocistych, chrupiących nachosów. I do tego meksykański sos: Kremowe awokado z dodatkiem czosnku. Gruba warstwa sosu meksykańskiego. Na to puszysty serek twarogowy. A całość oprószona wiórkami żółtego sera. Pyszna przekąska imprezowa! Składniki: 1 miękkie awokado; 2 ząbki czosnku; 1/2 słoika sosu meksykańskiego (około 260 g - u mnie sos meksykański Łowicz ); Opakowanie puszystego serka twarogowego o smaku naturalnym (waga
Gospodyni Miejskafasoli. Warstwa lekko pikantnej pasty z awokado. Na to salsa pomidorowa z cebulą i jalapeno. Na wierzchu kwaśna śmietana oprószona słodką papryką. A do tego chrupiące nachosy. Pyszna meksykańska przekąska! Idelana na imprezę czy spotkanie ze znajomymi! Składniki: Puszka czerownej fasoli konserwowej; 1 miękkie awokado; Łyżka soku z cytryny; 1 łyżeczka sosu tabasco; 1 ząbek czosnku; 2 średnie pomidory
Gospodyni Miejskapopularniejszych jest suluguni – lekko słonawy, przypomiający mozzarellę. Jest podstawą narodowego gruzińskiego dania – chaczapuri. Sery i tradycyjna sałatka gruzińska zawsze muszą być na stole Chaczapuri i inne przekąski Chaczapuri (Khachapuri) to placek nadziewany serem (puri – chleb, chaczo – ser). Jedzony o każdej porze jako przekąska. To gruzińska pizza – w każdym mieście znajdziemy bary specjalizujące się
Poezja smakuŚwietny pomysł na wyjątkową przekąskę na długie jesienne i zimowe wieczory. Połączenie grillowanego sera z sosem śliwkowym nadaje tej przekąsce wyjątkowo rozgrzewającego charakteru. składniki: 1 ser camembert 2 łyżki stołowe dżemu śliwkowego 1 łyżka stołowa śliwowicy kilka suszonych śliwek ¼ łyżeczki chili Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w małym rondelku (oprócz sera). W międzyczasie rozgrzewamy grilla do średniej temperatury. Ser polecamy grillować
naRuszcieCiekawa alternatywa dla zwykłych parówek - parówki w cieście francuskim - doskonałe na ciepło, dobre jako przekąska na zimno. SKŁADNIKI parówki (u mnie z szynki) żółty ser w plastrach - sztuk tyle co parówek opakowanie ciasta francuskiego (wystarczy do ok. 10 parówek) papryka słodka 1 jajko PRZYGOTOWANIE Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na paski o szerokości około(...)stopni i pieczemy około 20 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. Podajemy z keczupem , sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Możemy pokroić parówki w krążki i podawać jako zimną przekąskę. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeSzybka przekąska lub naprawdę dobry dodatek do mięs DYNIA. Właśnie zrobiłam i zjadłam, i całą odpowiedzialnością polecam! przekąska dla jednej osoby szykujemy: - Dynia - mała cebula - ząbek czosnku - łyżeczka tymianku - szczypta soli - dwie łyżki wody - dwie łyżeczki masła 200-300 gram dyni, obranej i oczyszczonej kroimy w kostkę. Małą cebulkę i ząbek czosnku drobno siekamy . Rozgrzewamy 2 łyżeczki masła ,dodajemy cebulkę
Pasje Jolkiprzekąska może nie jest najszybsza i najprostsza w przygotowaniu, ale mina dzieci, które rozgryzą tęczowego lizaka z pewnością jest warta naszego czasu i wysiłku. Lizaki możemy też zrobić "przy okazji": jeśli zostanie nam trochę masy podczas robienia tęczowych babeczek na pewno jest to dobry sposób, żeby ją wykorzystać. Do przygotowania tej przekąski wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, ciasto wystarczyło
CiastkozercyTrudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia
Kuchnia ŁukaszaJeżeli ciągle oglądacie mego bloga, to na pewno zauważyliście, że jestem miłośnikiem serników. Bardzo je lubię w każdej postaci. Na zimno, na ciepło każdy mi
Kuchnia ŁukaszaCzasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej
Kuchnia ŁukaszaPancake lub częściej nazywane w Polsce pankejki, to bardzo puszyste i smaczne placuszki, najczęściej podawane z syropem klonowym lub miodem i masłem. Ja bardzo lubię
Kuchnia ŁukaszaWiększość uważa, że domowy makaron jest to bardzo skomplikowana sprawa. Ja właśnie tak nie uważam, bo moim zdaniem jest to do zrobienia bardzo łatwe, najtrudniejsze
Kuchnia ŁukaszaHalloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a
Kuchnia ŁukaszaPrzyznam się, że nie obchodzę Halloween, bo dla mnie to jest głupie, aby przebierać się w kostiumy potworów lub wycinać potworków z dyni lecz bardzo
Kuchnia Łukasza