Pyszna, prosta, delikatna sałatka serowa to idealna propozycja dla miłośników żółtego sera. Składniki: ser żółty w kostce puszka kukurydzy 3 ząbki czosnku puszka ananasa majonez sól
Wasze PrzepisyMakaronowa patelnia to świetny pomysł na szybki obiad, kiedy nie masz czasu (albo ochoty) stać przy garach. Składniki oraz sposób przygotowania: Mięso mielone podsmażyć na patelni
Wasze PrzepisyRyba po grecku to jedno z tych dań, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Składniki: 1 kg fileta z ryby (tilapia) 4 marchewki 3 średniej
Wasze PrzepisyKlasyczny wypiek, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Składniki: mąka pszenna – 250g cukier – 180g masło – 250g 5 jajek 1/2 łyżeczki sody
Wasze PrzepisyPrzepis kruche, chrupiące, delikatne ciasteczka maślane. Bardzo proste i szybkie do przygotowania. Składniki: 250g mąki pszennej 250g masła 250g twarogu – półtłusty Sposób przygotowania: Wszystko razem
Wasze PrzepisyObłędnie smaczne, kakaowe szyszki to ciekawy pomysł na deser. Idealne na świąteczny stół oraz rodzinne uroczystości. Składniki: 100g miękkiego masła 90g cukru pudru 50ml oleju 1
Wasze Przepisynazwisko, szybko zyskując światową renomę. Od 1995 roku poświęcił się głównie pracy konsultanta. W 2003 otworzył nową restaurację o nazwie „L’Atelier de Joël Robuchon”, rodzaju tapas baru, serwującego przekąski i dania w mistrzowskim wydaniu. Posiada również liczne restauracje na całym świecie, w Las Vegas, Nowym Jorku, Tokio. Joël Robuchon był prekursorem eksperymentowania w kuchni, tworzenia nowych połączeń smakowych, bazując(...)jego serwowania, sprzętu kuchennego, a także słownik terminów kulinarnych. Joël Robuchon zaprasza do stosowania prostych, odpowiednio wybranych produktów i odkrycia ich smaków w licznych przepisach na sosy i wywary, przekąski, sałatki i przystawki, zupy, kremy, rillettes i terriny, ryby i owoce morza, podroby, mięso, drób, dziczyznę. Kusząco brzmią przegrzebki z cykorią, jajka w sosie z czerwonym winem, purée z bakłażana
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSzybki przepis na zdrową i pyszną sałatkę z gruszką, serem pleśniowym i orzechami. Składniki: gruszka orzechy włoskie (przesmażyć na patelni) mix sałat ser pleśniowy Sos: miód
Wasze PrzepisyUwielbiacie znane czekoladki rafaello? Dzięki temu przepisowi wykonacie je samodzielnie w domu! Składniki: 200g masła 250g cukru 250g mleka w proszku 200g wiórków kokosowych 2 wafle
Wasze PrzepisySos tatarski to popularny sos przygotowywany na bazie majonezu. Idealny jako dodatek do kanapek i zimnych mięs oraz wędlin. Składniki: majonez słoik marynowanych pieczarek ogórki kiszone
Wasze PrzepisyJak raz je upieczesz to te bułki ze sklepu już nie będą Ci tak smakować jak kiedyś. Składniki oraz sposób przygotowania: Zaczyn z drożdży pół kostki
Wasze PrzepisyPrzepis na pyszne racuszki drożdżowe, idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolację. Składniki: 500g mąki 1 łyżka cukru 30g drożdży świeżych lub 16g drożdży instant łyżka
Wasze PrzepisySałatka z tuńczykiem i ryżem to pyszna i sycąca propozycja na obiad lub kolację. Składniki: 1,5 woreczka ryżu 2 puszki tuńczyka w sosie własnym puszka
Wasze PrzepisyKarkówka pieczona w plastrach to pomysłowe i smaczne danie dla całej rodziny, idealne na świąteczny obiad. Danie jest proste w przygotowaniu, do tego smaczne i bardzo
Smakowite DaniaSchab w galarecie to świetny pomysł na przystawkę podczas imprezy w gronie znajomych. Składniki oraz sposób przygotowania: Dwa kilogramy schabu gotuje w wodzie z marchewką, kilkoma
Wasze Przepisydanie bardzo ładnie prezentuje się na stole Doskonale sprawdzi się na rodzinnych imprezach lub wigilijnej kolacji. Samą galantynę można podać do pieczywa jak wędlinę, na przekąskę z zimnym sosem czosnkowym lub na obiad z ciepłym sosem i surówką Polecam: ** Śledź w sosie musztardowym ** Tatar ze śledzia z oliwą ** Śledź w śmietanie ** Tatar z łososia z oliwą (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Kulinarny S.O.S.ziarna (owsiane, jęczmienne) oraz kukurydza prażona bez tłuszczu będą produktem pełnoziarnistym. jedz rośliny strączkowe – mają mnóstwo błonnika i są pyszne wybieraj suszone owoce i orzechy na desery i przekąski zamiast bezwartościowych słodyczy wybierz blender zamiast sokowirówki – koktajle przygotowane z całych owoców i warzyw są bardzo bogate w błonnik w przeciwieństwie do soków owocowych, które są pozbawione błonnika sięgnij
Dorota SmakujeBardzo smaczne wydanie śledzi w sosie pomidorowym z suszoną śliwką i kiszonym ogórkiem. Świetna przekąska na święta! Artykuł Śledzie po kaszubsku pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjągrzybami, lub wtedy kiedy z Wigilii zostanie Wam spora porcja kapusty i potrzebny będzie pomysł na jej ciekawe podanie. Kulebiak to bowiem pyszne drożdżowe ciasto, super jako samodzielna przekąska lub podany jako dodatek do barszczu. Książka Zapach Świąt 45,00 zł Kup teraz Polecam Wam także: – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
nietylkopasta.plPOLECAM TAKŻE: CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE PRZEPIS TUTAJ (klik) PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kremowy sernik z musem pomarańczowym pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemwspaniałe połączenie nie tylko na Święta. Paszteciki z kapustą i pieczarkami z tego przepisu są puszyste, delikatne i z pewnością sprawdzą się nie tylko na Wigilię – to świetna przekąska na różnego rodzaju imprezy typu parapetówka czy urodziny, a także pomysł na kolację. Z racji, że zamiast tradycyjnych grzybów leśnych są tu pieczarki – paszteciki mogą śmiało wcinać także młodsze
Poezja smakuBułki na drożdżach z pieczarkami, cebulą to pyszna przekąska, a zrobiona w mniejszych wersjach podana do barszczu idealnie go uzupełni. Składniki: 300 g mąki + do podsypania, 150 ml mleka, 8 g suszonych drożdży, łyżeczka soli, łyżka oleju, jajko, 250 g pieczarek, mała cebula, sól, pieprz, majeranek, łyżka masła dodatkowo: jajko + czarnuszka Przygotowanie: Mleko podgrzewamy - musi być ciepłe, ale nie gorące
Lena Gotujekanapki z tym, co miała pod ręką. Ale była przy tym tak kreatywna i hojna, że stali bywalcy zaczęli przychodzić punktualnie w porze lunchu, żeby zjeść pyszne i pomysłowe przekąski Petry. Wkrótce zjawili się nowi klienci, a sława „smørrebrød u Davidsena” rozprzestrzeniła się na cały kraj. Obecnie restaurację przy Store Kongensgade 70 w Kopenhadze prowadzi już piąte pokolenie Davidsenów
smakowitehistorie.comChyba każdy lubi sobie czasem coś poprzegryzać. Niestety większość kupnych przekąsek ma dramatyczny skład. Inna sprawa to wartość kaloryczna, o tym nawet tutaj wspominać nie trzeba. Sama czasami lubię sobie coś dziubnąć i muszę się przyznać, że często gęsto są to właśnie kupne badziewia. Nie dajmy się tak zupełnie zwariować, nie musimy przecież od razu z wszystkiego rezygnować. Można jednak
KardamonovyBardzo fajna przekąska na styczniowe popołudnie. Wchłonęliśmy swoje porcje raz dwa, nie czuliśmy się po nich pełni i przesłodzeni. Kiedy jadłam swoje pieczone jabłko, pomyślałam że chciałabym spróbować takich jabłek prosto z ogniska. Muszę poczytać trochę na temat ogniskowych potraw. Zresztą, sezon ogrodowy już niedługo. Bloga prowadzę niby od lipca, ale na początku skupiałam się na trochę innych przepisach niż
Kardamonovypowodu wrzucam dzisiaj taki przepis. We wtorek – ostatki. Z drugiej strony, przepisów na śledzie nigdy dość, w końcu nie tylko od święta przyrządzamy te smaczne przekąski. Od razu wiedziałam, że dzisiejszy przepis będzie z ogórkami konserwowymi. Po pierwsze, powoli już wychodziły same z lodówki, po drugie, trochę już dość mam śledzi z ogórkami kiszonymi. Jogurt też sprawdził się świetnie
Kardamonovykonsystencji śmietany, z parmezanem i masłem. Znając życie, może być jeszcze pod inną postacią. Ja chciałam Wam dziś zaproponować pierwszą wersję, do innych na pewno jeszcze wrócę. Fajna, ciekawa przekąska. Myślę, że z polskimi malinowymi pomidorami, będzie jeszcze lepsza. Składniki: 1 szklanka kaszy kukurydzianej 700 ml wody 500 g pieczarek 20 g świeżego szpinaku 50 g parmezanu (ja użyłam
KardamonovyTosty z camembertem, szpinakiem i żurawiną polecają się na śniadanie lub przekąskę. Miałam dylemat dotyczący żurawiny. Myślałam nad dodaniem jakichś owoców – karmelizowanych jabłek lub gruszek. Jakoś mi jednak do camemberta pasuje żurawina, no nic na to nie poradzę . Od razu się przyznam, że nie miałam w swojej spiżarni takiego cuda, więc musiałam kupić. Studiowałam jednak skład i wybrałam najlepszą
Kardamonovysię filetować kurze nogi, kto wie. Tzn. inaczej, nauczę się na pewno. Reszta składników była wg mojego wcześniejszego widzimiesię. I jeszcze jedna uwaga, ja tę potrawę potraktowałam jako sałatkę, przekąskę na zimno. Myślę jednak, że na ciepło będzie równie smaczna. Naprawdę wyszło prze py sznie. Składniki: 200 g makaronu ryżowego 3 filety z udka kurczaka (można użyć dużej piersi
KardamonovyPrzepis Dominiki był trochę inny niż mój dzisiejszy, aczkolwiek bardzo się nim inspirowałam. Róbcie, bo warto. Zeżarłyśmy z Tolą całą porcję. Przy okazji przypominam Wam przepis na inną wegańską przekąskę, na seler z suszonymi pomidorami, kaparami i musztardą francuską . Składniki: 1 duży bakłażan 1 większa cebula pół pęczka koperku garść obranych migdałów 1 płaska łyżeczka curry sól pieprz
Kardamonovyciężko będzie je wmieszać w resztę składników, ale nic z tych rzeczy. Polecam jednak wszystko wymieszać rękami, powoli i dokładnie. Granola to bardzo zdrowe i przepyszne śniadanie lub przekąska. Jak zrobicie jedną, będziecie próbować robić kolejne. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych górskich pół szklanki ziaren słonecznika pół szklanki pestek dyni pół szklanki ziaren siemienia lnianego 2 łyżki płynnego miodu
Kardamonovyzmieniłam, dodałam np. ocet, którego w przepisie nie było). Chociaż ten przepis jest tak popularny, że i bez Hani spokojnie dałabym radę. Zresztą na blogu mam wegańską wersję tej przekąski. Zapytacie z czym? A z bakłażanem . I składniki są praktycznie identyczne. Nie licząc ryb oczywiście. Tytułowe śledzie są jednymi z moich ulubionych. Od czasu do czasu zdarzało mi się kupować
KardamonovyeCookbook’a i wiele innych. Każde ciasto z jabłkami , a także większość ciast dyniowych ma w sobie spore ilości tej wspaniałej przyprawy. Kiedyś moim absolutnym hitem jeśli chodzi o przekąski były cynamonowe płatki śniadaniowe znanej firmy. Mogłam je wciągać jak odkurzacz na sucho, tym bardziej że nigdy nie byłam fanką płatków z mlekiem. Udało mi się odtworzyć wersję niskowęglowodanową
Modern Cave GirlRyba po grecku to jedno z tych dań, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Składniki: 1 kg fileta z ryby (tilapia) 4 marchewki 3 średniej
Wasze PrzepisyŚwiąteczne śledzie po cygańsku to pyszna propozycja na śledzia z warzywami w słodko pikantnym sosie. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2-4osób Trudność przygotowania
karolgotujeTradycyjna sałatka jarzynowa i przepis na jej oryginalne podanie, czyli sałatka jak grzybek. Podstawą do wykonania przepisu jest klasyczna sałatka warzywna. Prezentacja sałatki zapewne spodoba się
Kuchnia Na Wypasiewkawiarence.pl Szybkie pączki – przepis , na podstawie którego wyczarujecie bardzo proste i pyszne mini pączki w 10 minut! Nie wierzycie? Sprawdźcie! Super szybki przepis na pączki
W KawiarenceDelikatne w smaku śledzie, idealne na świąteczny stół jak i na każdą okazję. Przepis jest prosty a efekt końcowy rewelacyjny! Artykuł Popieprzone śledzie na zakąskę pochodzi
Pieprzyć z FantazjąFoie gras to przysmak kuchni francuskiej przygotowywany z wątróbki kaczej lub gęsiej. W odróżnieniu od zwykłej wątróbki kaczej oraz gęsiej, foie gras ma nie tylko inny
MeCooksDietetyczne torciki to rzadkość, a tu ba! Przygotowałam w zdrowej wersji torcik kawowo-jogurtowy! Bardzo prosty w wykonaniu! Biszkopt nasączony kawą jest rewelacyjny! Składniki: Biszkopt 2
Truskawkowa FiestaPrzepis na pyszne racuszki drożdżowe, idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolację. Składniki: 500g mąki 1 łyżka cukru 30g drożdży świeżych lub 16g drożdży instant łyżka
Wasze PrzepisyTrwa sezon bakłażanowo-cukiniowy. Cukinia, którą zapodam Wam może jutro, już się piecze. Na pierwszy rzut – bakłażan. Prosty dodatek do grilla, sałatek, obiadów, bardzo uniwersalny
KardamonovyOryginalne zielone pesto jest z bazylii i z orzeszków piniowych. Znowu nie widzę przeciwwskazań żeby trochę poprzeinaczać. Bazylię zastąpiłam natką pietruszki, orzeszki piniowe – pestkami dyni
KardamonovyTak, tak, frytki z marchewki – kolejne kulinarne odkrycie. Smakowane przez 4 osoby dzisiaj, nikt nie jęknął, że niedobre. Obowiązkowo podajcie do nich jakiś dip. Ja
KardamonovyJak blog kulinarny to obowiązkowo hummus, jak hummus to tahini. Postanowiłam wszystko wrzucić do jednego worka. Tahini jest tak banalne w wykonaniu, że nie widzę powodów
KardamonovyCzęsto, gdy robię domowe odpowiedniki sklepowych produktów, przypominają mi się zakupy w jednym z hipermarketów. Zbliżał się weekend, jakaś impreza, trzeba było kupić większą ilość pieczywa
KardamonovyKuchni arabskiej jeszcze nie ogarniam. Jeżeli się za nią zabieram, to jedynie za podstawy. Poznałam i polubiłam ostatnio ciecierzycę. Dodatkowo jestem szczęśliwą posiadaczką przypraw, przywiezionych z
KardamonovyTego rodzaju pesto mogłabym jeść łyżeczkami tak o – bez niczego, to zdecydowanie moje smaki. Ogólnie jestem wielbicielką suszonych pomidorów. Jeżeli do tego dorzucić czosnek i
KardamonovyZawsze, kiedy jemy z My zupy robione z gotowych warzywnych mrożonek, jest megawalka o brukselki. Mogłabym rzec, że nawet wtedy nie liczy się mięso, które zostało
KardamonovyMiała być harissa, znowu nie jestem z niej zadowolona, a nie chcę wrzucać posta na siłę. W międzyczasie okazało się, że My znowu wybywa, będzie miał
KardamonovyTosty z bananami i czekoladą były już przetestowane wiele razy, bardzo je lubię. Dzisiejszy post miał być z masłem orzechowym, ale po otwarciu lodówki, okazało się
KardamonovyChyba każdy lubi sobie czasem coś poprzegryzać. Niestety większość kupnych przekąsek ma dramatyczny skład. Inna sprawa to wartość kaloryczna, o tym nawet tutaj wspominać nie trzeba
KardamonovyŚwięta już niedługo, powoli zaczynam rozpędzać się kulinarnie bożonarodzeniowo. Pomysłów jak zwykle milion, mogłabym nie wychodzić z kuchni. „Problem” polega na tym, że potem
KardamonovyCiąg dalszy śledzi, tym razem z bakaliami. Zawsze przepadałam za słodkimi dodatkami do ryb. Wiele razy miałam możliwość próbowania śledzi zrobionych w ten sposób i zawsze
KardamonovyW końcu się udało. Walczyłam z harissą już tyle razy, że straciłam nadzieję, że kiedyś się nią z Wami podzielę. Niby wcześniej problem był z blenderem
KardamonovyBardzo fajna przekąska na styczniowe popołudnie. Wchłonęliśmy swoje porcje raz dwa, nie czuliśmy się po nich pełni i przesłodzeni. Kiedy jadłam swoje pieczone jabłko, pomyślałam że
KardamonovyZdecydowanie mam na blogu za mało ryb, muszę to w końcu nadrobić. A lubię, lubię bardzo i właściwie nie wiem czemu tak mało się nimi raczymy
KardamonovyJuż nie pamiętam kiedy ostatnio ugotowałam jakiś odpowiednik sklepowy. Nadszedł czas na sos chili, który idealnie nadaje się do ryb, do drobiu, do warzyw i ryżu
KardamonovyPycha. Wszystko jakoś tak do siebie spasowało. Słodki granat, kremowa feta, pikantna i wyrazista rukola. Dzisiaj mam jakąś wenę na słuchanie muzyki, więc póki co się
KardamonovyNowy weekend, nowe przepisy, jak ja to lubię. Blog zaprząta moją głowę w 90%, zupełnie nie przeszkadza mi fakt, że budzę się w sobotę o 7
KardamonovyNie bez powodu wrzucam dzisiaj taki przepis. We wtorek – ostatki. Z drugiej strony, przepisów na śledzie nigdy dość, w końcu nie tylko od święta przyrządzamy
KardamonovyPogoda za oknem jest taka, że jeszcze bardziej tęskni mi się za sezonem owocowo-warzywnym. Kurcze, maliny na śniadanie, borówki, jagody. Cóż, pozostają póki co, jakieś
KardamonovyDziś trochę kuchni włoskiej, jutro także. Polenta to nic innego jak kasza kukurydziana. Może być tylko ugotowana, ostudzona i pokrojona. Usmażona lub nie. Może być o
KardamonovyA tak sobie dzisiaj wymyśliłam placki ziemniaczane. Tego typu placki na słodko, jakoś mi tak nie bardzo. Zresztą, oboje nie jesteśmy słodkolubni, dlatego placki jemy najczęściej
KardamonovyJuż dawno chodziło za mną takie połączenie: ciepłe pomidory i rozpływający się ser pleśniowy. Całość postanowiłam jeszcze potraktować octem balsamicznym. Pycha, pycha, pycha! My, co prawda
KardamonovyKonfitura z czerwonej cebuli i octu balsamicznego została zrobiona z myślą o innym przepisie. Ale o nim, pewnie jutro. Jeżeli jesteście miłośnikami octu balsamicznego, będziecie zachwyceni
KardamonovyPieczone ziemniaki to prosty i naprawdę fajny dodatek do obiadu. Ja postanowiłam połączyć ziemniaki z rozmarynem, ale oczywiście nie musicie ściśle się tego trzymać. Możecie użyć
KardamonovyNo to lecim dalej z kuchnią włoską. Tym razem caponata, czyli sycylijska potrawa z bakłażanem, pomidorami i oliwkami. Widziałam ją wiele razy w różnych programach kulinarnych
KardamonovyNie, kuchnia włoska NIGDY mi się nie znudzi. Wczoraj, zajadając szparagi, stwierdziłam, że dla mnie nie ma nic lepszego. To są te smaki i nic na
KardamonovyDramatycznie ciepło, nie znoszę takiej pogody. Lenia mam wyjątkowego, gotowanie też w sumie raczej na pół gwizdka, takie temperatury niczemu nie sprzyjają. Odwaliłam dzisiaj pyszny dżem
KardamonovyPrzeglądając ostatnio książki Jamiego, natknęłam się na przepis: kalafior pieczony z kminkiem, kolendrą i migdałami. Jak tylko zobaczyłam składniki i zdjęcie, od razu wiedziałam, że go
KardamonovyTen przepis jest znany wielu osobom, wiem. Wielu blogerów kulinarnych ma ten przepis u siebie. Nie chcąc być w tyle, wrzucam go również i tu. Pomysł
KardamonovyNie wiem skąd pomysł na tę potrawę, ostatnio w ogóle dużo myślę kulinarnie. Wczoraj złapałam się nawet na tym, że pomyślałam, że nie jestem do końca
KardamonovyTen przepis jest gotowy już od dawna. Niestety mój laptop, na którym było zdjęcie, zaniemógł i dopiero po 3 tygodniach został odratowany. Odebrałam go wczoraj z
KardamonovyZa nami fajny weekend. Pracowity, ale spędzony w tak dobrym towarzystwie, że zmęczenie aż tak bardzo nam nie doskwiera. W piątek grill. W głowie już od
KardamonovyTen sposób przygotowywania ziemniaków, praktykuję od wielu lat. Pasuje do wielu potraw, jest prosty i szybki w przygotowaniu. Jak raz spróbujecie zrobić ziemniaki w ten sposób
KardamonovyParę dni temu zachciało nam się pizzy, a do pizzy zachciało nam się rukoli. W związku z tym, że dziewczyna pakowana jest w większe porcje, nie
KardamonovyNo i mamy jesień pełną parą, zaczyna być zimno jak 150. W takie dni, dobrze jest coś upiec/usmażyć/ugotować coś rozgrzewającego. Do posypki, która
KardamonovyMachałam dzisiaj niewielką ilość tartych buraków w słoikach. Przy okazji miałam ochotę na coś octowego… jak to ja. A jak ocet, to buraki przecież. Odłożyłam
KardamonovyBył piękny i dorodny post. Zaczęłam jednak grzebać w ustawieniach bloggera i się … nie powiem co zrobił. Nie lubię bezsensownie lać wodę, więc nie będę
KardamonovyZnowu niby nic. Prosta sałatka z gruszkami i camembertem, która na kolana nie powala, zupełnie zwykła. Mogłabym się jednak żywić tylko takimi potrawami. Lubię warzywa, obojętnie
KardamonovyZ ciężką wątrobą oglądam finał ME w piłce ręcznej. Jasna cholera, nie tak to miało wyglądać. Szkoda. Nie od komentarzy sportowych jednak tu jestem… Ostatnio
KardamonovyZrobiłam wczoraj przegenialną potrawę z fasoli. Nie podzielę się jednak z Wami przepisem, ponieważ praktycznie wchłonęliśmy ją od razu. Dziś My, z oczami biednego pudla, zmusił
KardamonovyTe przepyszne śledzie, wyczarował na Wigilię, pewien Smok. Smok ten ma to do siebie, że nie zawsze pamięta co z czym wymieszał, a potrafi czasem namieszać
KardamonovyTosty z camembertem, szpinakiem i żurawiną polecają się na śniadanie lub przekąskę. Miałam dylemat dotyczący żurawiny. Myślałam nad dodaniem jakichś owoców – karmelizowanych jabłek lub gruszek
KardamonovyKorzystając z tego, że My gdzieś biegał, mogłam w spokoju kucharzyć po swojemu – dla siebie. Byłam bardzo ciekawa smaku pieczonego selera, więc postanowiłam zrobić sobie
KardamonovyMój pierwszy przepis z ciastem francuskim, nie wiem właściwie czemu dopiero teraz. Na pierwszy strzał poszła tarta z kiełbasą i brukselką. Jak wszystkim wiadomo, ciasto francuskie
KardamonovyA tak! Bo niby czemu tego tak nie połączyć? Dodatkowo, jak wiecie, jestem maniaczką różnych zielenin. I święta i zielenina i moje najulubieńsze pesto, lub raczej
KardamonovyTo chyba ostatni świąteczny przepis. Przede mną jeszcze sernik, ale wątpię, że uda mi się zrobić fajne zdjęcie. Już ja tam wiem, jak bardzo nie potrafię
KardamonovyDziś na śniadanie było praktycznie wszystko to, co znalazłam w lodówce. Dokopałam się między innymi do zielonego ogórka. Przypomniało mi się, że jakiś czas temu miałam
KardamonovyMoże i dziwactwo, może i nie. Jeżeli lubicie kaszankę, zupełna norma, tylko podana w trochę inny sposób. Postanowiłam połączyć ze sobą smaki pasujące do tego rodzaju
KardamonovyJuż dawno miałam ochotę zrobić jakąś potrawę z popcornem. Pierwsze pomysły dotyczyły zup. Skończyło się jak zwykle na zieleninie. Najbardziej jestem zadowolona z sosu miodowo-musztardowego
KardamonovyWczoraj na obiad zażyczono sobie spaghetti bolognese… no bo jak bez mięsa? No jak? Trochę przegięłam z ilością makaronu, więc musiałam wykminić co zrobić z
KardamonovySzczęśliwam! Rano zaliczyłam z tyską rodziną, targ warzywny. Dajcie mi więcej pieniędzy, dajcie mi więcej czasu, z kuchni nie wyjdę wcale. Mam tyle pomysłów na potrawy
KardamonovyPieprz syczuański zakupiłam już stosunkowo dawno i o nim zapomniałam. Przy okazji robienia porządku w przyprawach, natknęłam się na niego. Byłam również szczęśliwą posiadaczką krewetek, więc
KardamonovyPierwszy raz miałam okazję spróbować czarnej soczewicy w Mañana Bistro w Chorzowie. Tak, to zdecydowanie był mój smak. Jadłam i jadłam, jadłam i jadłam i
KardamonovyZ wczorajszego obiadu zostało mi parę sztuk szparagów. Jedyne co przyszło mi do głowy tak na szybko, to pasta do pieczywa. Ja lubię takie duperele, nic
KardamonovyTosty zrobione, zjedzone. Powiem Wam, że bardzo pasował do nich dżem figowy. Bez słodkiego dodatku były dobre, ale z dżemem jeszcze lepsze. Nie musicie oczywiście skupiać
KardamonovyOj już dawno się za tym rozglądałam. Nie wiedziałam, że pieczona feta jest tak genialna w smaku. Przepis ukradłam z bloga rngkitchen.pl. Trochę pozmieniałam skład, bo
KardamonovyZacznę od tego, że mam mokre ręce, chyba od godziny. Godzinę temu skończył się mecz Polaków ze Szwajcarami. Wykończą mnie, tak jak nasi siatkarze i szczypiorniści
KardamonovyPomidory mistrze! Teraz smakują najlepiej. Nie mam nawet potrzeby jakoś szczególnie się z nimi „babrać”, wystarczy je umyć, pokroić i skropić oliwą z cytryną
KardamonovyBiegając dziś rano po targu (zwanym przez moją ekipę ryneczkiem), starałam się omijać większość straganów, żeby znowu nie zwariować. Wiedziałam, że uraczę się dziś krewetkami –
KardamonovyNie wiem jak Wy, ale ja nie potrafię raczyć się jedynie mięsnym grillem. Mięso jest ok, ale nie korzystać z warzyw w sezonie, to najnormalniejsza zbrodnia
KardamonovyOstatnio jakoś nie mam apetytu, nic mi nie smakuje, jem bo muszę. I tak wczoraj kminiliśmy co moglibyśmy zjeść, żebym znowu nie marudziła. I stanęło na
KardamonovyW końcu koniec urlopu. Tak, w końcu. Brakowało mi blogowania, moich przyjaciół, rodziny, mieszkania i futer. Wiecie jak jest… Urlop spędziliśmy między innymi w Czarnogórze
KardamonovyAjvar gotowy, zasłoikowany, jak to zwykle bywa przy okazji takich past, smaczniejszy będzie najwcześniej jutro. Na moim blogu istnieje już podobny przepis, jest jednak bez bakłażana
KardamonovyMiało być jutro, miało być z ajvarem, nie wyszło. Nic na siłę, pamiętacie? Może za jakiś czas dopracuję przepis i podzielę się nim z Wami. Nie
KardamonovyBrukselkę albo się lubi albo nie. Tak, wiem, odkrywcze. My i ja (my) należymy do tej pierwszej grupy, nawet chyba kiedyś Wam pisałam, że zawsze prowadzimy
KardamonovyW ostatnią niedzielę wyczyniałam barszcz ukraiński . Jednym z jego składników była kapusta włoska, której dość spora część została mi po skompletowaniu zupy. Chodził mi po głowie
KardamonovyTakie dania są idealne do pracy. Robimy je dzień wcześniej, pakujemy do lodówki, a rano nie zapominamy ich ze sobą zabrać. Kombinacji jest pełno, postaram się
KardamonovyNiby to pasta, ale nie do końca. Chciałam ją zrobić na początku z jogurtem naturalnym, ale jak zwykle wygrała oliwa i sok z cytryny. Pastę na
KardamonovyPyszne! Naprawdę. Jedząc je, czułam się trochę jak na wakacjach. Trochę. Polecam wchłonąć je z bagietką. Standardowo jadłam je sama. Niby jakoś szczególnie mi to nie
KardamonovyMiał być hummus. Sezam jednak wyparował i nie miałam z czego zrobić tahini . Dodałam więc masło orzechowe. Nie taki głupi pomysł, moi drodzy. Tą pastą zajadaliśmy
KardamonovyKurczę, nie pamiętam u kogo jadłam tytułowy groszek w sosie majonezowym. Nie pamiętam też, czy było to przy okazji świąt czy nie. Zakodowałam go sobie jednak
KardamonovyW ten weekend ogólnie nie zrobiłam, blogowo, nic. Trochę warsztatów kulinarnych, urodziny, dziś cały dzień obijamy się z tymi i owymi. Około 15 zaczęłam mieć takie
KardamonovyJakie to było dooobre. Pierwszą porcję wchłonęliśmy na ciepło i na szybko, w biegu. Drugą zajadałam się po nieudanym Restaurant Week’u, na zimno i
KardamonovySobotnie śniadanie dla mnie, dla innych obiad. Na początku zamysł był zupełnie inny i po próbach i zdjęciach zrezygnowałam. Nic na siłę, pamiętacie? Co do
KardamonovyKlasyczne, znowu bez udziwnień. Można je jeść z czymś, można i bez niczego. Mogą być postawą makaronu, sosu, dodatkiem do kasz, mięs, pieczywa, co Wam tylko
KardamonovyOszukali mnie. Właściwie gliwicka mama, która miała zostać na śniadaniu. Specjalnie z myślą o niej zrobiłam tę pastę (bo tylko takim dziwakom jak ona i ja
KardamonovyTo jest sałatka, o której wspominałam tu parę tygodni temu. Tak, wiem, znowu tortellini i znowu feta. Nic nie poradzę, tortellini już dawno były w planie
KardamonovyWeekend z dziećmi, więc za bardzo nie chciałam eksperymentować z jedzeniem. Wiecie, naleśniki i mielone z mizerią zawsze się sprawdzają. Chciałam zrobić jeszcze coś dodatkowo dla
KardamonovySzprotki w pomidorach wielbię. Wybieram zawsze sprawdzone, z dobrym składem, kupuję tylko od jednego producenta. Lubię je na śmierć rozdrobnić widelcem, położyć na pieczywie, dodać czerwoną
KardamonovyI znowu faszerujemy się zdrowotnością. Jakie to wszystko (wszystko!) było pyszne. Zrobiłam tę sałatkę bez wielkich nadziei. Pokroiłam, ugotowałam, zgrillowałam, później zdjęcie. No, potem zaczęłam wiosłować
KardamonovyPasta w smaku bardzo przypomina ajvar. Postanowiłam jednak nie miksować całości, tylko zostawić w takiej właśnie wersji. Wiecie jakie to jest dobre? Najlepsze na drugi dzień
KardamonovyNo dobra, powoli trzeba się zabierać za przepisy świąteczne, takie życie blogera. Niby to trochę słabe, bo święta zaczynamy nieco wcześniej, ale nie przeskoczę tego. W
KardamonovyTak, to znowu ja. I bezmięsna sałatka. Miałam dziś opublikować przepis na bigos, ale póki co go ratuję. Za parę dni napiszę Wam co i jak
KardamonovyDacie wiarę, że jadłam ją pierwszy raz w życiu? Nie przypominam sobie, żeby którakolwiek część mojej rodziny robiła tę potrawę na święta. Zresztą to samo dotyczy
KardamonovyMiał być post z bigosem, ale przerzucę go na jutro. Przypomniało mi się przy okazji, że czeka zaległy przepis z pastą na śniadanie, więc proszę bardzo
KardamonovyNo dobra, to już ostatni świąteczny przepis. Jeszcze jutro coś tam wyczaruję, ale przepis wrzucę jakoś przed Sylwestrem, też będzie dobrze. Część z Was pewnie wie
KardamonovyDawno u mnie nie było mojej ulubionej zieleniny, więc nadrabiam zaległości. Sałatkę zrobiłam w pierwszej opcji z sałatą rzymską, wyszła pyszna. Tego samego dnia zrobiłam identyczną
KardamonovyIdealna sałatka do pracy, dodatkowo z sezonową botwinką. Ze składnikami możecie kombinować, możecie zmienić rodzaj sera, zamiast cebuli dodać szczypiorek, inne orzechy, itd. Polecam zamienić także
KardamonovyOd jakiegoś czasu sporo gotuję, robię zdjęcia, ale jakoś z publikacją średnio na jeża. Ten przepis jest chyba sprzed 2 tygodni i naprawdę nie pamiętam przy
KardamonovyWłaściwie podobny efekt uzyskacie, gdy dodacie do fasolki pietruszkowe pesto. Było pysznie, kompletnie. Ps. No szkoda Chorwacji, szkoda. Składniki: 500 g fasolki szparagowej pół pęczka natki
KardamonovyJeżeli komuś znudził się kalafior z bułka tartą, można go upiec. Dobór przypraw jest właściwie dowolny, ja będę na pewno kombinowała na różne sposoby. Tym razem
KardamonovyDopadł mnie dziwny chcieizm na śledzie, w lipcu. No i co? No i zrobiłam. Dodałam do nich jeszcze odrobinę miodu, ale myślę, że był zbędny, wyszły
KardamonovyI znowu moje smaki. Kasza, kasza, zielenina i biały ser. Na obecne upały nic tak dobrze mi nie wychodzi jak tego typu sałatka. O zdrowotności nie
KardamonovyPyszne, pyszne, py szne! Dodatkowo bardzo zdrowe, pożywne i zimne. To, że są zimne jest dość istotne przy okazji obecnych upałów. Jedzcie na zdrowie. Składniki: 1
KardamonovyCzasu na gotowanie jakoś mniej niż zwykle, więc nie spodziewajcie się skomplikowanych przepisów. Chociaż kto wie… kto wie. Póki co dzielę się z Wami przepisem
KardamonovyAleż mi wchodzą ostatnio owsianki. I gruszki. Nie pozostało mi nic innego jak połączyć te dwie gwiazdy. Dodatkowo dorzuciłam do tego odrobinę przyprawy do piernika, z
KardamonovyPyyszna. Zrobiona w celu uzupełnienia bułek z szarpaną wieprzowiną, przy okazji goszczenia u siebie brata z córą. Przepis dostałam od młodego jegomościa Filipa. Na pytanie: ile
KardamonovyCzarne oliwki to jedyne ustrojstwo w kuchni, za którym nie przepadam (chociaż te naprawdę dobrej jakości, wchłaniane na wakacjach, wchodzą jak złoto). Jednak jako farsz np
KardamonovyPierwszy raz suszoną morwę jadłam jakoś z pół roku temu. Chociaż nie do końca pierwszy raz, bo jej smak przypomniał mi dzieciństwo. Jest bardzo prawdopodobne, że
KardamonovyMoje pierwsze podejście do okry parę miesięcy temu skończyło się kiepsko. Trochę przekombinowałam z przepisem i okra wyszła po prostu niesmaczna. Parę dni temu znowu zostałam
KardamonovyZnacie tę sytuację, kiedy Wam coś bardzo smakuje, jecie to często i macie w końcu tego dość? Ja tak mam właśnie z tą sałatką. Przez ostatnie
KardamonovyTo chyba już ostatni post z przepisem na dodatek do bułek z szarpaną. Ostatni obecnie, nie ogólnie. Przepis szybki i przyjemny (poza uronieniem paru łez). Zastawiam
KardamonovyNa jakiś czas muszę ograniczyć nabiał, więc te wszystkie serki, którymi smaruję sobie pieczywo, idą w odstawkę. Dlatego od czasu do czasu na blogu będą się
KardamonovyNie pamiętam jaki był powód robienia tego pasztetu. Chyba mam jakiś fasolowy czas ostatnio, nie wiedzieć czemu. Poszperałam na internetach i znalazłam ten przepis u Kingi
KardamonovyKolejne smarowidło do chleba, w przypadku kiedy nie możemy jeść nabiałów i innych laktoz. Pyyyszne. Zresztą, wszystko co jest z suszonymi pomidorami nie może nie być
KardamonovyZacznę może od tego, że średnio przepadam za anyżowym posmakiem czegokolwiek. Fenkuł ten posmak ma, po upieczeniu jest jednak minimalnie wyczuwalny. Jeżeli chodzi o sam przepis
KardamonovyDawno już nie brałam udziału w żadnym konkursie. Czas trochę pokombinować. Z tych kombinacji wyszło (póki co) coś naprawdę pysznego. Głównym bohaterem jest łosoś, za którym
KardamonovyPrzepis nie różni się prawie niczym od mojego poprzedniego, poza tym, że dodałam do niego po prostu więcej ziół. I już. Falafel dobry jak zawsze. Przepis
KardamonovyŻadne tam tegoroczne odkrycie, żeby nie było. To odkrycie zeszłoroczne, przepyszne. W tym roku spróbuję dla odmiany zakisić marchewkę. Taki plan. Na zdrowie. Składniki: 4 pęczki
KardamonovyOesu, uwielbiam. Robiłam to już wielokrotnie i za każdym razem smakuje tak samo dobrze. Jak nie chce Wam się babrać z suchą ciecierzycą, użyjcie tej z
KardamonovyRyż z truskawkami lubi prawie każdy i prawie każdemu kojarzy się z dzieciństwem. Muszę (a właściwie chcę) wracać powoli do takich przepisów. Będę rozpieszczać w tych
KardamonovyParę dni temu udało mi się dorwać wiejski ser (coś w stylu sera korycińskiego). Ser tak genialny, że zjedliśmy go właściwie w 2 dni (plan przewidywał
KardamonovyTak myślę, że to ostatni truskawkowy post w tym roku. Nie boli mnie to jakoś strasznie, jedyne co chętnie wchłaniam truskawkowego to tak naprawdę dżemy. Tytułowej
KardamonovyA tak, śledzie w sierpniu. Bo kto niby mi zabroni? Lepszego czasu na świeży koperek już chyba nie będzie, teraz jest moment idealny, żeby pakować go
KardamonovyNormalnie przepadłam. Wiecie, że lubię owsianki – pod każdą postacią. Ta pieczona to już w ogóle niebo, a morele… których tak bardzo nie lubiłam
KardamonovyAle się tym objadłam. Uszczknęłam też trochę z porcji My, wiecie jak jest. Podzielił się ze mną niezwykle chętnie – to także rozumiecie. Tego typu deser
KardamonovyAle się dziś nastałam w kuchni, pfff. Jutro wielka impreza. Wymyśliłam sobie między innymi śledzie w trzech odsłonach: tytułową, z curry (które są na blogu) i
KardamonovyPierwszy raz zrobiłam je ze dwa tygodnie temu. Zostało zjedzone w ekspresowym tempie, nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Postanowiłam je zrobić drugi raz, żeby podzielić się z
KardamonovyWiecie co miałam wczoraj na obiad? Zupę grzybową i łazanki z makiem. Tak zaczyna się grudzień blogera. Część potraw, które zrobię wcześniej, zamrożę. W sumie to
KardamonovyTak, jestem Haliną z Bolesławca. Mieszkam na Śląsku jednak na tyle długo, że mogłam podpytać o hekele tu i ówdzie, jednocześnie podglądając Remigiusza Rączkę. Oglądałam odcinek
KardamonovyTo chyba jedne z najlepszych śledzi, jakie jadłam w życiu. Poważnie. Dajcie im postać z tymi wszystkimi dodatkami ze dwa dni w lodówce. Poezja, normalnie poezja
KardamonovyTylko bez marudzenia mi tu. Śledzi mam sporo na blogu, miałam ochotę na świąteczną odmianę. Jedną z nich jest właśnie seler, który zastępuje śledzie. Jego specyficzny
KardamonovyI tak jak za selera mogę dostać baty, bo może faktycznie przekombinowany, tak za tytułowego bakłażana to się proszę od tegować. Pyszne. Chociaż w sumie tak
KardamonovyWłaśnie zjadłam ostatnią sztukę. Wyszło pysznie. Z dodatkami możecie oczywiście kombinować, ja postawiłam znowu na wersję wegetariańską. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 kulki mozzarelli 15
KardamonovyJakiś czas temu miałam okazję uczestniczyć w evencie dotyczącym gruzińskich win. I tam poznałam Ketevan, która dała mi przepis na dwie świetne przystawki. Jedną z
KardamonovyTrochę przypadkowa sałatka. Termin ważności kaszy prawię minął, w słoiku z paprykami ostały się tylko 2 sztuki, w lodówce walała się też połówka fety. Ugotowałam co
KardamonovyAwokado to afrodyzjak. Pojutrze walentynki (nie, nie obchodzę, ale może komuś z Was siądzie ten przepis), na śniadanie będzie jak znalazł. My właśnie raczyliśmy się guacamole
KardamonovyTak, wiem. Smalec nie może być wegański. Zostawmy już to nazewnictwo i skupmy się na smaku. Był pierwsza klasa. I coś w tym jest, że od
KardamonovyParę lat temu uczestniczyłam w warsztatach kulinarnych z Dominiką Wójciak. Jedną z potraw, którą robiliśmy były tytułowe bakłażany. Przepis Dominiki był trochę inny niż mój dzisiejszy
KardamonovyOstatnio miałam jakieś ciągotki do ciecierzycy, bite 4 dni jadłam albo falafele albo hummus. Musiałam nieco zmienić przepis na hummus, bo sezam wyszedł z domu i
KardamonovyZupełnie nic nadzwyczajnego. Tzn. smak pesto jest zawsze nadzwyczajny, chodziło mi bardziej o pomysł na post. Bardzo często robię pesto, ale jednak najczęściej z natki pietruszki
KardamonovyPrzepis na tytułowy chutney z pomidorów pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Pikantne marynaty”. Pisałam Wam już, że uwielbiam tę panią? Że mam jej milion
KardamonovyZapomniałam o tym przepisie zupełnie. Śledzie w jogurcie z cebulą i groszkiem zrobiłam przy okazji urodzin Bro. Zawsze w jego urodziny robię jakąś wersję tych ryb
KardamonovyParę dni temu opublikowałam przepis na sos zielonej bogini . W tym samym dniu, do potraw z grilla, zrobiłam raitę. Szukałam przepisów na ciekawe sosy do grilla
KardamonovyParę dni temu wpadli do mnie na kolację weganie. Lubię kiedy to robią, wtedy uruchamia się u mnie inna część mózgu. Dodatkowo dzięki nim, mam jeszcze
KardamonovyTa sałatka powstała z resztek, jakich chciałam się pozbyć przed wyjazdem na drugą część wakacji. Kupiliśmy trochę za dużo niektórych produktów, postanowiłam zrobić z nich drugie
KardamonovyPrzy okazji ostatniego spotkania z weganami, zrobiłam na kolację m.in. hummus z grochu . Dla urozmaicenia powstała także pyszna pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami. Nie spodziewałam się
KardamonovyNie pytajcie mnie jak wpadł mi w oko ten sos. Szperam ostatnio częściej na amerykańskich stronach i tak od słowa do słowa wyświetliła mi się muhammara
KardamonovyParę dni temu My poprosił, żebym zaczęła robić więcej wegetariańskich past do pieczywa. Do tej pory robiłam je bardzo sporadycznie, średnio jedną w miesiącu. Kombinowałam głównie
KardamonovyMamy już grudzień, więc nie jest niczym dziwnym, pojawienie się pierwszego świątecznego przepisu. Od dziś, praktycznie do ostatnich przedwigilijnych dni, będę wrzucała tutaj propozycje świątecznych potraw
KardamonovyCo dziś jemy? Pyszna i zdrowa pieczeń z chudej, mielonej szynki, z dodatkiem warzyw. Pyszna jako mięso do obiadu - na świeżo, ale także na zimno jako
Szefowa kuchniWiele lat temu zauroczył mnie swym smakiem śledź pod pierzynką. Niestety jakoś zawsze były inne plany śledziowe i ten śledź schodził na dalszy plan, aż
Smaczne ZdroweSchab w galarecie to świetny pomysł na przystawkę podczas imprezy w gronie znajomych. Składniki oraz sposób przygotowania: Dwa kilogramy schabu gotuje w wodzie z marchewką, kilkoma
Wasze Przepisy