Galaretkowiec - ciasto na zimno z galaretkami i jogurtem 2423Galaretkowiec to ciasto na zimno, które wygląda bardzo efektywnie, a zarazem nie wymaga użycia piekarnika ani robota kuchennego. Ciasto idealne dla osób, które lubią lekkie smakołyki
Ugotować
Paszteciki z mięsem 249Paszteciki z mięsem są to drożdżowe małe wypieki nafaszerowane mięsnym nadzieniem. Idealnie pasują do kubka gorącego barszczu. Po upieczeniu możecie je zamrozić. Dzięki temu, gdy
Ugotować
Jajka z łososiem i kawiorem. Wyborna, błyskawiczna, imprezowa przekąska. 277Jajka z łososiem i kawiorem to bardzo smaczna, błyskawiczna, bardzo prosta w przygotowaniu przekąska-przystawka, idealna na sylwestrowy stół, doskonale sprawdza się na każdej i małej i dużej imprezie. Polecam :) Składniki - jajka ugotowane na twardo - łosoś wędzony - kawior czerwony lub czarny - majonez Wykonanie Jajka przekrawam na połówki, na każdej z nich układam po plasterku łososia, dodaję kleks kawioru i kleks
Kuchnia z widokiem na ogród
ŻÓŁTE PlaCUszKi 237dolewamy oliwę, mieszamy smażymy na oliwie na złoty kolor, podajemy z sosem czosnkowym lub paprykowym. SMACZNEGO! P.S. placuszki są doskonałą przekąską także na zimno:) Jako bezmięsna przekąska dla wegetarian na Sylwestra idealna z sosem guacamole lub śmietanowo - paprykowym
Luźna Kuchnia
Na francuską nutę 937Zainspirowana "Przepisem na życie" przedstawiam "Przepis na parówki" w cieście francuskim, z suszonymi pomidorami.Czytaj więcej »
bistro mama
Gruszka z serem pleśniowym i orzechami 157To mój dzisiejszy obiad i jedna z tych zachcianek, które jak już wbiją mi się do głowy, to odliczam minuty do końca pracy :)Czytaj więcej »
bistro mama
Tartaletki ze szpinakiem 343Dziś bistro mama serwuje przysmak wszystkich dzieci ;) zwłaszcza tych dużych, urodzonych w latach 70-tych i 80-tych, które musiały jeść zieloną papkę w przedszkolu i
bistro mama
Drugie śniadanie. Z gruszką. 164Z gruszką i nie tylko... Rzadko zdarza się, żeby w lodówce/piekarniku/domu były jeszcze resztki tego co akurat publikuję. Ale dziś jest ten dzień.Jem właśnie
bistro mama
Sałatka francuska z Grabówki 476Jest w Opolu takie miejsce, za którym tęskni nawet Edyta Górniak. I nie jest to amfiteatr :)Na Placu Wolności, tuż obok Zielonego Mostku, znajduje się Grabówka
bistro mama
Śledzie w miodzie z grzybami i orzechami. Galeria Sylwestrowych Propozycji. 187Co roku staram się przygotować świąteczne śledzie na dwa sposoby z nowych przepisów. Tych nie miałam w planie, ale kiedy przeczytałam przepis, wiedziałam, że muszę je
bistro mama
Paszteciki z ciasta francuskiego... na ostatnią chwilę 1188Mam albo mylne wrażenie, albo się starzeję ;) Czy coraz więcej osób pragnie spędzać sylwestrowy wieczór w domowym zaciszu? Gdzie się nie obejrzę, kogo nie zapytam - wszyscy
bistro mama
Śledzie po kaszubsku 606bardzo lubiane i popularne nie tylko na Kaszubach, ale w całej Polsce. Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Polecam jako przekąskę na zbliżającego się Sylwestra! Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 2 cebule 100 ml przecieru pomidorowego 500 ml mleka 50 ml oleju 2 łyżki cukru 4 łyżki octu 10 ziarenek
Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka gyros z domową przyprawą 822Koniec świąt, czas na imprezy sylwestrowe, a potem karnawałowe. Czas na sałatki, przekąski, rzeczy które łatwo się przygotowuje i które zawsze są chętnie zjadane. Taką klasyczną
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Babeczki z orzechowymi powidłami 208Pamiętacie mocno czekoladowe babeczki ? Postanowiłam lekko zmodyfikować przepis i tym razem podać je z orzechowymi powidłami. Jest to świetna propozycja na świąteczny stół lub sylwestrową zabawę. Małe, słodkie przekąski, w sam raz dla łasuchów, którzy nie wyobrażają sobie przecież życia bez słodkości ;) Zamiast posypywać te babeczki cukrem pudrem lub oblewać polewą, połóżmy na nich łyżeczkę
Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak w marynacie pomidorowej 243Przed chwilą zrobione...będzie w sam raz na Sylwestra....pomysł na taką przekąskę znalazłam tutaj. ..ja mięsko natarłam przyprawą do shoarmy i odstawiłam na kilka godzin lodówki..a potem smażyłam na oleju rzepakowym Rapso ..Zalewę zrobiłam z większej porcji..ale podaję tak jak znalazłam w necie..wiadomo ..ilość zalewy zależy od ilości mięsa.. pierś
Moje domowe kucharzenie