Jajka faszerowane pachnącą wędzonką pastą pomidorową to ciekawy pomysł na przekąskę jajeczną imprezowego stołu. Fajnie będą prezentować się również na świątecznym stole podczas Wielkanocy. Składniki: 6 jajek 250g wędzonej szynki 140g serka śmietankowego 1 łyżka majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki ostrej szczypta słodkiej papryki sól morska świeżo mielony pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić
Szalona Kuchnia EwelinyJajka na twardo faszerowane masą z brokułu, posypane pachnącym świeżym szczypiorkiem z pewnością będą hitem Wielkanocnego śniadania. Sprawdzą się również w roli jajecznej imprezowej przekąski. Składniki: 6 jajek 260g brokułu 4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól morska świeżo mielony pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie
Szalona Kuchnia EwelinyWyjątkowo mięciutkie, puszyste paluchy drożdżowe wzbogacone keczupem będą idealną przekąską na podwieczorek, jak również świetnym dodatkiem na śniadanie lub kolację. Z powodzeniem możemy je zabrać na wycieczkę, piknik, czy do pracy. Będą w sam raz zarówno na ten mały, czy też większy głód. Polecam! Składniki na paluchy keczupowe: 450 g mąki tortowej 50 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru
Rozpustne gotowanieChoć powstają z różnych składników, łączy je wiele. To dzięki nim tradycyjne sałatki nabierają wyjątkowego charakteru, a nasze menu staje się bardziej różnorodne. To one sprawiają, że przekąski sporządzone z prostych składników stają się wykwintnymi daniami. Sosy sałatkowe to nie tylko wspaniały smak i aromat. Wśród wielu sosów znajdziemy przecież i takie, które – dzięki poszczególnym składnikom – stają się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nadzieję tylko, że nie rozchoruję się i że pogoda nam dopisze Tyle o Półmaratonie, czas na kilka słów o dzisiejszym przepisie – Taralli z kolendrą to typowa, włoska przekąska, którą zajadałam się podczas nauki do egzaminu semestralnego z języka włoskiego. Kiedyś dzieliłam się już z Wami przepisem na Tarallucci , a Taralli z kolendrą to ich inna wersja, równie smaczna Taralli
365 dni dookoła kuchniQuesedilla to jedna z najlepszych i najszybszych przekąsek jakie robiłam. Najfajniejsze w tym daniu jest to, że koncepcja tego co znajdzie się w środku zależy tylko i wyłącznie od nas samych :) Polecam z SOSEM CZOSNKOWYM :) Lubicie qusedillę? :) Składniki (na 2 quesedille): 4 okrągłe placki tortilli 3 łyżki masła 500g piersi z kurczaka duża cebula duża czerwona papryka 8 suszonych pomidorów
ChilliJemyDziś zapraszam Was na czosnkowo-bazyliowe pieczarki na maśle . Proste, pyszne, idealne jako dodatek do sucharków, świeżego pieczywa lub jako jedna z przekąsek na przyjęciu (wato je wówczas przygotować w większej ilości). Polecam Wam taką aromatyczną wersję pieczarek. Jeśli macie malutkie pieczarki możecie je przygotować w całości, będą jeszcze lepiej prezentować się na stole Spróbujcie. Składniki: 8 pieczarek 2 ząbki
Słodkie okruszkiWieprzowo-drobiowa rolada ze szpinakiem świetnie komponuje się z ziemniakami i surówką tworząc danie obiadowe ale również idealnie prezentuje się podana w formie przystawki lub przekąski. Składniki: Masa mięsna: 300g łopatki wieprzowej 300g fileta z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka lubczyku 1 łyżka majeranku sól pieprz Farsz: 600g mrożonego szpinaku
Szalona Kuchnia EwelinyZapraszam na przepis roladki z szynki parmeńskiej. Jest to świetna przekąska na zimno , którą warto przygotować na Wielkanoc czy choćby na filmowy wieczór w gronie przyjaciół. Uwielbiam szynkę parmeńską zwaną tu i ówdzie prosciutto. Jest wspaniała! Roladki z szynki nafaszerowałam sałatką z raków. Wieprzowa szynka doskonale współgra ze skorupiakami, więc często łączę szynkę z sałatkami ze skorupiaków. Oczywiście do takiej
codojedzeniawarzywo, smaczne i idealne na pesto. Wczoraj byłam zaproszona do włoskiej restauracji. Zostałam mocno zainspirowana i dzisiaj nabrałam ochoty na crostini posmarowane z pesto z karczochów. Crostini to idealna przekąska do wina na sobotni wieczór. Lubicie domowe crostini? Najlepsze są te z bagietki na zakwasie . Pesto z karczochów zmiksowałam z karczochów w zalewie z oliwy wraz z orzechami makadamia
codojedzeniaDzisiaj góralskie smaki Grillowany oscypek z sosem żurawinowym i posypany uprażonymi orzechami włoskimi. Pycha! Do przygotowania tej przekąski można użyć dużego oscypka pokrojonego w plastry lub małych, które grillujemy w całości. Do żurawiny dodałam łyżkę octu balsamicznego i wody, ale nie jest to konieczne. Można dodać sam dżem żurawinowy prosto ze słoiczka, będzie równie smaczne. Polecam Składniki: 1 oscypek garść
Oryginalny smakDziś miałam ochotę na sajgonki. W lodówce znalazłam pierś z kurczaka, a w spiżarni pozostałe składniki. Nie było innego wyjścia i wiecie co? Przygotowanie takiej sycącej przekąski nie zajęło mi więcej czasu niż godzinę - łącznie ze smażeniem. Rewelacja! :) Potrzebujemy: podwójna pierś z kurczaka 1/2 czerwonej cebuli 1 cm imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki sosu
MamaOskarkaJajka faszerowane łososiem wędzonym, to jedne z naszych ulubionych. Często goszczą w formie kolacji czy popołudniowej przekąski. Proste, kilkuskładnikowe wypełnienie świetnie pasuje do przystawki na zimno, nie tylko na świątecznym stole. Składniki (5 porcji) -5 jaj -100 g łososia wędzonego -kilka gałązek szczypioru -1 czubata łyżka majonezu -sól, pieprz Przygotowanie Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić na połówki
Zielona KuchniaKochani jako jedno z nielicznych mieliśmy możliwość spróbować nowości, która niebawem pojawi się w sprzedaży – Majonez Kielecki Lekki . W swoim składzie ma zredukowaną o 30
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybka sałatka z melonem, szynką i rukolą. Sałatka z melonem, szynką i rukolą to szybka i smaczna sałatka. To moja propozycja na lekką i elegancką przekąskę, która pięknie będzie się prezentować na talerzu, będzie idealna na uroczystą kolację. Niedługo Dzień Kobiet, więc może podacie Panowie taką sałatkę swoim dziewczynom, żonom, czy kochankom. Sałatka bardzo dobrze smakuje, a na uznanie zasługuje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię