połówki. Blanszować w lekko osolonym wrzątku 2-3 min. Odcedzić ,po przestudzeniu zalać je marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Posypać koperkiem i podawać jako przekąskę, ale jest też doskonałym dodatkiem do mięs. Szybka przekąska. Składniki: 3 liście bazylii 3 pomidorki koktailowe 3 kulki małe mozzarella kilka kropel octu balsamicznego Całość spiąć wykałaczką i skropić octem
Kulinarny karnet ChristopheraCzy widzieliście, że zrobienie twix`a w domu jest na tyle proste, że z jego przygotowaniem poradzi każdy? Ja sam się zdziwiłem, że jest tak
Kuchnia ŁukaszaPołączenie kalafiora i ziemniaka kojarzy się dla mnie z puree, ale także można z tych dwóch pysznych warzyw wyczarować zupkę krem. Przyznam się, że taką
Kuchnia ŁukaszaZastanawiacie się czasem jak zrobić szybkie, łatwe i smaczne przekąski... polecam do tego wafelki ryżowe... z których wyczarujecie różne smakowite przekąski. Dzisiaj u mnie są z jajecznicą, ale robiłam je już z pastą jajeczną oraz twarożkiem . Składniki: 1 opakowanie mini wafelków ryżowych Kupiec, 5 jajek, 2 łyżki masła, sól, pieprz, szczypiorek. Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło
Aga w kuchniKoreczki- sprawdzona i pyszna przekąska na każdą spontaniczną imprezkę czy przystawkę do kolacji :) Składniki: 10 zielonych oliwek, 10 marynowanych cebulek, 10 ząbków czosnku w oleju, 7 mini kabanosów chorizo Pekpol, 1 ogórek konserwowy. Przygotowanie: Kroimy na mniejsze kawałki kabanosy chorizo oraz ogórek konserwowy. Na specjalne patyczki do szaszłyków nadziewamy najpierw zieloną oliwkę, kawałek kabanosa chorizo, ząbek czosnku(...)oleju, chorizo, kawałek ogórka, chorizo i na koniec cebulkę marynowaną. Układamy koreczki na talerzu. Stanowią one idealną przekąskę na kolację lub zagryzkę
Aga w kuchniWszyscy wiedzą, że ryba z cytryną i ziołami, to boskie połączenie. Dziś właśnie prezentuję wam przepis na taką pyszną, pachnącą, mięciutką, soczystą rybkę. Do tego
Kuchnia ŁukaszaSkładniki na 15-25 kibinów: 1 kg wieprzowiny 3 cebule 1 łyżka Vegety 450+50 g margaryny 1 kg mąki 4 jajka 200 g śmietany
Kuchnia ŁukaszaSkladniki na 4 osoby: Kaczka (ok. 1-2,5 kg) 4 pomarańcze 5 ząbków czosnku Odrobinę rozmaryny 2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki mąki kukurydzianej Sól
Kuchnia Łukasza1 sposób: żółty ryż. Składniki na 4 osoby: 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody 1 łyżeczka curry sól Przygotowanie: Ryż przemywamy w zimnej wodzie, dopóki woda
Kuchnia ŁukaszaSkładniki na 10 osób: Kurczak o wadze 2,5 kg 5 kwaśnych jabłek 10 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 4 łyżki oliwy
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: 200g masła 500g cukru pudru 2 łyżki mleka Przygotowanie: Masło o temperaturze pokojowej kręcimy na biały krem. Następnie dodajemy cukier puder i miksujemy około 3
Kuchnia ŁukaszaSkładniki na 4 osoby: 400g sałaty 2 Piersi z kurczaka 50g parmezanu 200g bagietu jajko 50ml oliwy sól, pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Pierść z kurczaka
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: 3 pomidory 250g mozzarelli łyżka oliwy suszona lub świeża bazylia sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory myjemy i krojimy w cienkie plastry. Mozzarellę także krojimy w cienkie
Kuchnia ŁukaszaSkładniki na 6 osób: 3 pomidory 100g ogórka 2 długie zielone papryki 100g bryndzy 2 łyżki oliwy pieprz Przygotowanie: Pomidor, ogórek i paprykę myjemy, a także
Kuchnia ŁukaszaSkładniki na 2 kubeczki gorącej czekolady: 100g czekolady 200ml mleka 3% łyżeczka masła Przygotowanie: W rondelku zagotowujemy wodę do 70 stopni, a na rondelek stawiamy misę
Kuchnia Łukasza