proste i szybkie przepisy - 4315 przepisów (strona:42/288)

Wyciskarka Sana Omega + przepisy i dużo zdjęć 239

Ważne jest żeby nie wkładać za dużych porcji na raz i najlepiej na przemian wkładać miękki i twardy owoc, wtedy wszystko sprawnie idzie, nie trzeba nawet używać popychacza. Takie proste a jednocześnie super pyszne. Do picia na pierwszy ogień poszedł nietypowy sok Składniki: - 4-5 marchewek, - pół pęczka białych szparagów, - 4 duże łodygi selera naciowego. Wykonanie: Przy pomocy nakładki

Co na wege obiad?
Klops pieczony z kaparami 126

Proste i szybkie. Smaczne na ciepło i na zimno. Może więc być częścią obiadu albo służyć za domową wędlinę. Mało roboty, dużo smaku, czego chcieć więcej :) 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mały słoiczek kaparów musztarda sól olej Cebule obrać i podsmażyć na oleju. Wystudzić. Kapary odsączyć

Polska Zupa
Łosoś z cytryną i koperkiem 145

Całkiem niedawno wspominałam, że łososia lubię najbardziej w wersji klasycznej. Cały czas trzymam się tej wersji, bo najlepiej smakuje mi taki przygotowany z jak najmniejszą ilością dodatków. Do tej prostej wersji wracamy bardzo często. Polecam również łososia z pistacjami, na którego przepis niedawno umieściłam na blogu: KLIK . :-) 500g filetów z łososia 1 cytryna kilka gałązek świeżego koperku sól, pieprz

Szefowa kuchni
Pierogi z rucolą i ze szpinakiem 139

roślinnego) Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów, farsz nakładamay łyżeczką- ja ułatwiam sobie życie i używam takiego oto jak na zdjęciu „zlepiacza). Jak widać na zdjęciu- dziecinne proste! Pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty od ich wypłynięcia. Smacznego

greenscarf
Moja wersja meksykańskiego ciasta Tres Leches = 3 rodzaje mleka + hibiskus + mango 239

Ciasto Tres Leches to stosunkowo proste w wykonaniu, klasyczne, domowe ciasto. W szczególności popularne w Ameryce południowej i środkowej. „Tres Leches” w wolnym tłumaczeniu znaczy „3 Rodzaje Mleka”. Tak jak sama nazwa wskazuje, trzy różne rodzaje mleka używane są jako kluczowe składniki smaku i tekstury ciasta. Kiedy dobrze wykonane, tres leches jest kremowe, wilgotne

Jem więc Jestem
Bezy 126

Bezy Dawno, dawno temu wymyśliłam sobie, że upiekę bezy. Dwa składniki główne powodowały we mnie przeświadczenie, że to szalenie prosty przepis. Prawda okazała się bardziej okrutna i bezy oczywiście mi nie wyszły. Minęło kilka lat, nim znów spróbowałam je upiec. Po prostu naszło mnie któregoś wieczoru, miałam białka, które pozostały od innego dania, pomyślałam więc, że najlepiej będzie spożytkować

Moje Qulinaria
Zapiekane ziemniaki z majerankiem 134

Wykonanie banalnie proste, a smak i aromat czarujące... nasączone majerankiem...pycha! U mnie w domu zapiekane ziemniaki są takim typowym obiadem piątkowym, zaraz po ziemniakach z gzikiem czy pomidorówce. Ziemniaki z majerankiem najczęściej podaję z rybą i surówką bądź mizerią.  Składniki 1,5 kg ziemniaków 30 dag żółtego sera pół kostki margaryny majeranek sproszkowana papryka łagodna pieprz

Kuchenne aromaty
Piaskowiec z owocami 135

razem bardzo proste i szybkie ucierane ciasto PIASKOWIEC. W moim wypieku posłużyłam się świeżymi jabłkami, równie dobrze smakuje ze śliwkami, nawet tymi z kompotu. Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego, bardzooo starego zresztą. Składniki 25 dag masła 2 szkl maki 1 szkl cukru torebka budyniu śmietankowego 3 jaja mus owocowy lub świeże owoce (najbardziej smakuje ze śliwkami

Kuchenne aromaty
Tatowa nalewka wiśniowa 186

ciast, szczególnie dobrze smakują we wszelakich tortach z czekoladowymi kremami, bardzo prosto można je wykorzystać również do tarty, wykładamy wiśnie na spód, zasypujemy cukrem, zalewamy galaretką i mamy proste ciasto z dodatkiem alkoholu

Kuchenne aromaty
Tarta grzechu warta 118

dziś przedstawiam Wam przepis na wykorzystanie wiśni- jak to by powiedział mój Profesor "produktów ubocznych w procesie powstawania nalewki"... a teraz do rzeczy prezentuję Wam pomysł na bardzo dobrą, prostą i tanią tartę z wiśniami z nalewki zasypaną cukrem i zalaną galaretką- nic trudnego- a smak wiśni mówi sam za siebie....PYCHA!!! Tarta z wiśniami z nalewki Składniki

Kuchenne aromaty
Fasolka po bretońsku 131

Chciałam się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem na fasolkę po bretońsku. Składniki: - 400 gram białej fasoli/ Jaś karłowy - 4 kiełbaski śląskie - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - szklanka bulionu lub rosołku drobiowego 1,5 kostki - 1 cebula  - 2 ząbki czosnku - 2 listki laurowe - majeranek Ja nie namaczam fasoli dzień wcześniej. Fasolkę gotuję ok. 3h do jej miękkości. Do gotowego

upichcona
Pleurotus do syta czyli leśny gulasz w sosie boczniakowym, z suszoną śliwką i pieczarkami 159

Odkąd odkryłam boczniaki to pragnę ich smakować coraz to więcej! Dlatego bazowo opierając się na tych cudacznych grzybkach zrobiłam danie proste aczkolwiek ciekawe, przełamane smakowo, i ten zapach...słodki, wyrazisty, świeży i aromatyczny, nie wiem jak Wy ale mój zmysł powonienia szaleje gdy dostarczę mu rozkoszy podsmażanych grzybów, suszonych owoców, gotującego się ryżu jaśminowego z dodatkiem krojonego koperku

upichcona
Szaszłyki z mięsa wieprzowego /sezon grillowy 174

kawałkami wieprzowiny. W obu przypadkach dodatki stanowiły cebula, pieczarki, papryka, kabeczek oraz pomidorki koktajlowe. Marynata do szaszłyków Zanim mięsko trafi na ruszt nadaję mu aromatycznego posmaku za pomocą prostej marynaty: - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - łyżeczka octu balsamicznego - ząbek czosnku - po łyżeczce ziół: słodka papryka, chilli, oregano, tymianek Składniki mieszamy ze sobą w miseczce. Po wymieszaniu polewamy marynata pokrojone już

upichcona
Pomidory w sosie czosnkowym oraz żółtym serem/ sezon grillowy 244

Bywa, że minimalizm składnikowy rozczula nasze podniebienia, i dokładnie taka sytuacja spotyka moich gości podczas konsumowania przystawki grillowej z pomidorów. Proste, szybkie, przepyszne! Co Nam trzeba: - pomidory całe 4 sztuki - szczypta soli + szczypta pieprzu - ser żółty - sos/ wersja normal: łyżka majonezu + 3 łyżki śmietany 12% + 2 lub 3 ząbki czosnku, lub - sos/ wersja light: 4 łyżki gęstego

upichcona
Rozważania nad sadzonym jajem! 186

Jajko sadzone jest daniem uniwersalnym - ekstremalnie prostym w przygotowaniu a jednocześnie bardzo pożywnym i zdrowym. Jajo posadzić można na śniadanie, obiad i kolację przygotowując posiłek na wiele sposobów. Dla mnie idealne będzie takie, które najbardziej smakuje moim bliskim oraz mi samej ;) Mam kilka sprawdzonych sposobów sadzenia, którymi chętnie się z Wami podzielę - zapraszam  do lektury :) Sadzenie klasyczne: Metoda

upichcona

Proponowane wyszukiwania