proste przepisy - 3500 przepisów (strona:64/234)

Fasolka po bretońsku 141

Chciałam się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem na fasolkę po bretońsku. Składniki: - 400 gram białej fasoli/ Jaś karłowy - 4 kiełbaski śląskie - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - szklanka bulionu lub rosołku drobiowego 1,5 kostki - 1 cebula  - 2 ząbki czosnku - 2 listki laurowe - majeranek Ja nie namaczam fasoli dzień wcześniej. Fasolkę gotuję ok. 3h do jej miękkości. Do gotowego

upichcona
Pleurotus do syta czyli leśny gulasz w sosie boczniakowym, z suszoną śliwką i pieczarkami 172

Odkąd odkryłam boczniaki to pragnę ich smakować coraz to więcej! Dlatego bazowo opierając się na tych cudacznych grzybkach zrobiłam danie proste aczkolwiek ciekawe, przełamane smakowo, i ten zapach...słodki, wyrazisty, świeży i aromatyczny, nie wiem jak Wy ale mój zmysł powonienia szaleje gdy dostarczę mu rozkoszy podsmażanych grzybów, suszonych owoców, gotującego się ryżu jaśminowego z dodatkiem krojonego koperku

upichcona
Szaszłyki z mięsa wieprzowego /sezon grillowy 183

kawałkami wieprzowiny. W obu przypadkach dodatki stanowiły cebula, pieczarki, papryka, kabeczek oraz pomidorki koktajlowe. Marynata do szaszłyków Zanim mięsko trafi na ruszt nadaję mu aromatycznego posmaku za pomocą prostej marynaty: - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - łyżeczka octu balsamicznego - ząbek czosnku - po łyżeczce ziół: słodka papryka, chilli, oregano, tymianek Składniki mieszamy ze sobą w miseczce. Po wymieszaniu polewamy marynata pokrojone już

upichcona
Pomidory w sosie czosnkowym oraz żółtym serem/ sezon grillowy 260

Bywa, że minimalizm składnikowy rozczula nasze podniebienia, i dokładnie taka sytuacja spotyka moich gości podczas konsumowania przystawki grillowej z pomidorów. Proste, szybkie, przepyszne! Co Nam trzeba: - pomidory całe 4 sztuki - szczypta soli + szczypta pieprzu - ser żółty - sos/ wersja normal: łyżka majonezu + 3 łyżki śmietany 12% + 2 lub 3 ząbki czosnku, lub - sos/ wersja light: 4 łyżki gęstego

upichcona
Rozważania nad sadzonym jajem! 200

Jajko sadzone jest daniem uniwersalnym - ekstremalnie prostym w przygotowaniu a jednocześnie bardzo pożywnym i zdrowym. Jajo posadzić można na śniadanie, obiad i kolację przygotowując posiłek na wiele sposobów. Dla mnie idealne będzie takie, które najbardziej smakuje moim bliskim oraz mi samej ;) Mam kilka sprawdzonych sposobów sadzenia, którymi chętnie się z Wami podzielę - zapraszam  do lektury :) Sadzenie klasyczne: Metoda

upichcona
Ciastka bananowe /bez mąki pszennej ,cukru i jajek/ z truskawkami 1067

Proste, zdrowe  ciasteczka na bazie banana z dodatkiem  midzy innymi : otrębów,  kokosu, orzechów, sezamu...  .....oto kolejny   eksperyment , w wyniku którego powstały te oto pyszne słodkie ,  śniadaniowe  krążki . Dodatek truskawek pełni tu  głównie rolę dekoracyjną, choć  nadaje ciastkom  fajnego, świeżego  posmaku. Składniki : 2  dojrzałe banany 1 łyżka soku

Zakamarki mojej kuchni
Pychotka z bananami 134

Zapraszam na pyszne i proste ciasto , nazwałam je Pychotka z bananami :) w sam raz do kawki :)   Składniki : 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru kilka kropli olejku waniliowego 5 jajek 3/4 kostki margaryny Kasi 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  2 banany  Wykonanie : Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel . Następnie dodajemy olejek waniliowy i roztopioną

Sama słodycz i szczypta chili
Szaszłyki z kiełbasą i papryką 209

szaszłyki z kiełbasy to jedno z moich ulubionych dań, to były dania, które przygotowywałam samodzielnie zanim nauczyłam się gotować. Idealnie do kiełbasy pasuje też smażona cebulka, mmm, smaczne i proste. Bo przecież szaszłyki z kiełbasą i papryką obok smażonych kiełbasek z cebulką to najprostszy sposób na wykorzystanie kiełbasy i przygotowanie szybkiego posiłku. Inne nasze pomysły na szaszłyki znajdziecie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kuleczki ryżowe ze szpinakiem 275

zielone kuleczki, które można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu, ale także jako samodzielna przekąska. Mają duży plus, są bardzo proste w przygotowaniu ;) Polecam! :) Składniki: 2 torebki ryżu opakowanie (450g) mrożonego szpinaku, rozdrobnionego 2 jajka sól, pieprz, zioła prowansalskie cebula 3 ząbki czosnku 100g żółtego sera bułka tarta

Czerwona Porzeczka
Sorpresa – włoska pieczona rolada 155

Blueberry Corner by "jagodzianka" Kuchnię włoską najbardziej lubię za jej świeżość, prostotę i smak. Sorpresę polubiłam od pierwszego zrobienia. Dość proste (jednogarnkowe) włoskie danie, … Przeczytaj cały artykuł Post Sorpresa – włoska pieczona rolada pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Roladki z cukinii – Involtini di zucchini 130

Blueberry Corner by "jagodzianka" Bardzo fajna przekąska. Prosta, lekka i wyraźna w smaku. Świetnie pasuje na imprezę lub jako przystawka do uroczystej kolacji. Porcja … Przeczytaj cały artykuł Post Roladki z cukinii – Involtini di zucchini pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Karkówka duszona w maladze 133

Blueberry Corner by "jagodzianka" Proste, niedrogie danie. Nie wymaga dużo składników, ani uwagi a i tak smakuje bardzo dobrze. Jeśli nie zjecie wszystkiego, wystarczy … Przeczytaj cały artykuł Post Karkówka duszona w maladze pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Zielone naleśniki ziołowo – kokosowe 186

Blueberry Corner by "jagodzianka" Na dzień świętego Patryka – patrona Irlandii chciałam przygotować zielone proste danie. Wpadłam na pomysł – zielone naleśniki, które można … Przeczytaj cały artykuł Post Zielone naleśniki ziołowo – kokosowe pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Sałatka z kurczakiem i mango. 209

Pyszna, prosta w przygotowaniu, bardzo ładnie się prezentująca sałatka z kurczakiem i mango w stylu Azjatyckim. Ta sałatka jest bardzo zdrowa i dietetyczna, ponieważ mango ma w sobie dużo witamin i minerałów, ale przy tym bardzo mało kalorii. Kurczak to mięso zawierające dużo białka, a mało tłuszczu. Po połączeniu, te dwa składniki tworzą idealną bazę dla sałatki. Zapraszam

Kuchnia Łukasza
Zdrowy deser lodowy 184

najlepiej i najszybciej zrobić deser? Jak dobrze wykorzystać mrożone owoce? To proste - zrobić szybkie domowe lody! Bez maszynki do lodów, bez specjalnej maszynerii  - jedyne co nam potrzebne to blender z zamykanym pojemnikiem. Pyszne, zdrowe i szybkie - deser idealny! Składniki: (2 - 3 porcje) 300 g mrożonych owoców,* 4 łyżki gęstszego jogurtu naturalnego, miód/ syrop z agawy** Owoce wrzucamy

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania