ugotowanej (bez soli) ciecierzycy: Wartość energetyczna - 164 kcal Białko ogółem - 8,86 g Tłuszcz - 2,59 g Węglowodany - 27,42 g (w tym cukry proste 4,80) Błonnik - 7,6 g Witamina C – 1,3 mg Tiamina – 0.116 mg Ryboflawina – 0.063 mg Niacyna - 0.526 mg Witamina B6 - 0.139 mg Kwas foliowy
Pause Gotowanie!patelni, ananasa tniemy na małą kostkę i siekamy czosnek. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy kilka łyżek majonezu i doprawiamy do smaku. Prosta i smaczna :) Smacznego
Niezły MłynekJesiennie się zrobiło na dworze dlatego postanowiłam sięgnąć po konkretne dania, sycące i rozgrzewające. Jako pierwsze zrobiłam żeberka duszone w piwie. Proste danie, aromatyczne, soczyste i takie polskie. Na chłodne, październikowe dni idealne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejne domowe bułeczki, tym razem z ostropestem i ziarenkami szałwi hiszpańskiej - chia. Równie proste i pyszne jak poprzednie. Bez konieczności sporządzania rozczynu co także ułatwia ich przygotowanie. Składniki na 10 bułek: 350 g mąki pszennej typ 450 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 10 g drożdży instant
Ze smakiem i z pasjąrozpadać. Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 2015-10-14 02:03:13 Znane i lubiane włoskie cannelloni wypełnione farszem na bazie mielonej wołowiny, zapiekane pod pomidorowo-ziołowym sosem. Proste i efektowne. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 350g mielonej wołowiny 150g marchewki lub dyni (bez pestek i skórki) 1 nieduża cebula (120g) 2 ząbki czosnku
Kulinarna PokusaRisotto z grzybami leśnymi to pomysł na proste, nieskomplikowane danie jednogarnkowe. Przygotowane z delikatnego ryżu arborio, świeżych leśnych grzybów zebranych podczas spaceru oraz z cebulą i czosnkiem. Danie idealne na sobotni obiad lub kolację z przyjaciółmi przy dobrym winie. Wegetarianie na pewno skorzystają, wszak grzyby są bardzo zdrowe. Grzyby jadalne to źródło smaku i aromatu. Są niskokaloryczne, ponieważ
Naturalna Kuchniapołączenia dwóch ukochanych smaków - ogórków kiszonych i rzodkiewki, powstała niebanalna, sycąca sałatka. Propozycja idealna na zimne, jesienne popołudnie. Zapraszam Was na prostą, ale jednocześnie bardzo ciekawą w smaku sałatkę z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie. Spróbujcie. Składniki: 4-5 rzodkiewek 3 średnie ogórki kiszone 1 średni ziemniak około 3/4 łyżki posiekanej pory sól i pieprz
Słodkie okruszkiwięc i ja go wypróbować :) Zaczerpnęłam recepturę z bloga "100 smaków" - dziękuję bardzo za przepis :) Ciasto okazało się banalnie proste do zrobienia, świetnie się z nim pracowało, a samej roboty wbrew pozorom jest naprawdę niewiele. Wszystkie składniki wyrobiłam hakiem
Słodko-Słony Świat Ilonyszło oderwać się od widelca (a jestem bardzooo wybredna, jeżeli chodzi o mięsne dania). Na dodatek „Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami” jest daniem dość prostym w przygotowaniu, wymaga jedynie czasu (marynowanie + duszenie). Koniecznie spróbujcie! „Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami” to świetny pomysł na niedzielny obiad w gronie najbliższych. Składniki gulaszu z dzika
Moja DelicjaDzisiaj kolejny raz będę próbowała Was przekonać do prostych tradycyjnych potraw Podkarpacia. Kapusta duszona z kminkiem jest daniem łemkowskim, ale jadało (i jada) się ją na całym Podkarpaciu. Taką kapustę znam z domów moich ciotek i mojej babci. Niemal identyczny przepis można znaleźć również wśród przepisów Terezy Kyszczak w „Tradycijni łemkiwśki strawy”. Polecam jako dodatek do mięs, albo
Trzeci talerzdłuższego czasu braliśmy się za zrobienie odwróconej tarty ale jakoś ciągle odkładaliśmy ten temat. Ciężko stwierdzić dlaczego tak było zwłaszcza, że to naprawdę proste ciacho (choć jednak musimy się przyznać, że pierwsza jakoś nie do końca wyszła) więc kiedy podczas jednego programu kulinarnego Merry Berry przygotowywała swoją wersję tarty tatin to nie było odwrotu i trzeba było
Kuchenne WariacjeDlatego dziś prezentuje Wam zupełnie coś nowego, coś co możecie zapakować swoim pociechom i mieć świadomość, że zjedzą pożywny, zdrowy i pełnowartościowy posiłek . Naleśniki są na prawdę bardzo proste do przygotowanie, szybie do zrealizowania, a mimo to smakują obłędnie pysznie :) Wiadomo, że rano nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie pożywnego śniadania, dlatego zrobiłam coś łatwego
Zdrowie na języku :PJeżeli nie macie pomysłu na szybką ale wykwintną kolację to ten przepis jest w sam raz. Danie proste jak omlet a jednocześnie zaskakujące swoja formą i nazwą. Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem Składniki (na 6 muffinów) ok. 200 g dyni 1 papryka 3 garści świeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta 3 jajka 2 ząbki czosnku pieprz
Pyza i Surówkapiórka, papryki, czarnych oliwek (najlepiej z pestkami, są bowiem bardziej aromatyczne), sera feta (nie "typu" feta), oliwy z oliwek, octu winnego, natki pietruszki, oregano, oraz soli i pieprzu. Składniki proste i sezonowe i z pewnością najlepiej smakują w słonecznej Grecji, gdzie ich jakość gwarantuje korzystny, śródziemnomorski klimat. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sałatkę. Grecko...globalny. Oczywiście nie oznacza
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaMaliny i jeżyny to idealna lekko kwaśna kompozycja ze słodkim puddingiem chia. Wszystko oczywiście zadziwiająco proste w wykonaniu i bardzo smaczne! :) Pudding chia z musem malinowo-jeżynowym Przepis na ok. 3-4 porcje Potrzebujemy: - 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) - 1/3 szklanki mleka roślinnego (u nas ryżowe) - 1/3 szklanki nasion chia - 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika
Bananowe Pole