też masa marcepanowa, a teraz zastanawiacie się cóż z niej wyczarować, spieszę z podpowiedzią – marcepanowe ciasto z wiśniami:) Ciasto jest proste i – nie licząc czasu, w jakim wiśnie muszą się rozmrozić, a masło zmięknąć – szybkie do przygotowania. Do tego świetnie i niebanalnie smakuje, a to jest przecież najważniejsze. Moje dziecko było zachwycone i przyznam się(...)jajku – miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy starty na dużych oczkach tarki marcepan oraz mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia na niższych obrotach miksera. Przygotowane ciasto przekładamy na blaszkę (23x23cm lub nieco mniejszą) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy osączone wiśnie. Posypujemy całość garścią płatków migdałowych. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około
Smaki Na Talerzuwłasny wzór..Polecam, bo naprawdę warto mieć takie foremki i potem piec pyszne ciasteczka..Ja już swoje foremki wykorzystałam do kilku rodzajów ciast i będą wpisy na blogu..a na początek pokażę Wam proste i szybkie do zrobienia ciasteczka bez jajek ..takie ciasteczka w sumie można zrobić i bez użycia foremek..Z okazji świąt mam też fajną foremkę(...)udekoruję..Pomysł na takie ciasteczka znalazłam tutaj , ja co prawda dodałam dodatkowo troszkę mąki pszennej, ale to chyba nie konieczne.No i ja nie miksowałam masła, a po prostu zagniotłam ciasto ręcznie. 125 g miękkiego masła 65 g cukru pudru 225 g mąki krupczatki 2-3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 1/2 łyżki zimnej wody Masło zmiksować
Moje domowe kucharzenieRewelacyjne knedle z ciasta parzonego z borówką amerykańską z sosem także z borówki :).Przepis znalazłam na blogu SMAKI KATRINY Wyszły obłędne,robi się je naprawdę szybko
Mała w garnku mieszaProste ciasto ze śliwkami – obowiązkowa pozycja w sezonie. Babcia robiła podobne w każde lato, dlatego kojarzy mi się z wakacjami i domową atmosferą. Ucierane ciasto jest łatwe i szybkie do przygotownia. Każdy sobie z nim poradzi, a smakuje wyśmienicie. Oryginalnie babcia stosowała olejek migdałowy – ja wolę amaretto. Dodatkowo fajnie urozmaica je dodatek płatków migdałowych. Przepis na niewielką, kwadratową blaszkę
Poezja smakuTarta zazwyczaj serwowana jest na śniadanie z filiżanką espresso lub podwieczorek ze świeżo wyciskanym sokiem. Tarta jest prosta i szybka w przygotowaniu, nie wymaga użycia wielu składników . To nic innego jak zapiekane kruche ciasto z konfiturą. Konfitura w połączeniu z kruchym ciastem smakuje wyśmienicie. Smacznego! **** La crostata alla confettura è un classico
La grande e la piccola cuocaUwielbiam babki. W ogóle wprost przepadam za prostymi słodkościami, które idealnie smakują zarówno w towarzystwie porannej herbaty, jak i same. Dziś polecam Wam przepis na pyszną i szybką babkę bez miksera. Jedna miska, kilka składników (, które znajdziecie bez problemu w każdej kuchni), drewniana łyżka i… już po kilku minutach przygotowań ciasto wkładamy do piekarnika. Taką babkę możecie przygotować(...)dość gęstej masy. Ciasto przekładamy do foremek (u mnie dwie małe 155x60x55 mm) . Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Uwaga! Jeśli użyjecie jednej tradycyjnej keksówki czas pieczenia może się wydłużyć, dlatego proszę stosować się do zasady „suchego patyczka”. Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem
Słodkie okruszkipewnie całe lato podmieniając jedynie owoce. Uwielbiamy jeść świeże owoce, ale jeszcze trudniej odmówić sobie przyjemności delektowania się ciastem z owocami. To nasze ulubione. Do popołudniowej kawki w ogrodzie, na balkonie lub tarasie idealne! Proste i niewątpliwa zaleta, szybko się piecze. By się udało trzeba spełnić tylko jeden warunek: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tak ciasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mini pączki z serka Danio Bardzo szybkie i proste w wykonaniu, mega delikatne w smaku i niesamowicie puszyste pączusie, które najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Robi się je naprawdę błyskawicznie, wystarczy wymieszać wszystkie składniki ciasta i już można smażyć Składniki: 150g serka Danio waniliowego – małe opakowania 1,5 szklanki mąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku
Blog z Apetytemnawet grama miodu, który jest jednym z podstawowych składników prawdziwego piernika. Ale za to jest bardzo szybkie i proste do zrobienia, od razu mięciutkie, puszyste i mega aromatyczne. Tak więc jeśli jeszcze nie macie ciasta na świąteczny stół spokojnie dziś albo nawet jutro możecie je upiec, gościom na pewno bardzo zasmakuje :) Składniki na blachę
Simply Foodwami upiec dziecko, a następnie schować pod choinką dla swoich dziadków czy innych krewnych? Myślę, że świetnie do tego nadają się ciasta florentynki. Znalazłam je u Doroty . Słodkie, pełne bakalii, chrupiące. Do tego szybkie i proste w wykonaniu. Frajda przy pieczeniu dla dzieciaków, a i one same chętnie spałaszują takie ciastka z mnóstwem bakalii od Bakalland . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJabłka w cieście nie są jakąś wyrafinowana przekąską (deserem?). Ale czasem szukamy czegoś prostego, szybkiego i smacznego. Czegoś co udałoby nam się zrobić nie stojąc pół dnia w kuchni. Smażone jabłuszka są wg mnie właśnie takim... powrotem do dzieciństwa :-) Składniki: 1,5 szkl. mąki szczypta soli 1 łyżka stołowa cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka(...)misce, dodajemy roztopione masło i rodzynki. Dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy pół szklanki letniej wody i całość dokładnie wyrabiamy. Podobnie jak przy naleśnikach, odstawiamy ciasto na pół godziny. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne (ja zrobiłam to nożem), kroimy na plastry ok 1cm. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy
Walijskie PichcenieDelikatne, puszyste ciasto jogurtowe, bez miksera, szybkie, delikatne i bardzo smaczne. Dziś z dodatkiem bakalii, bajeczne w smaku i bardzo proste w przygotowaniu; wystarczy wrzucić wszystkie składniki i wymieszać rózgą. Polecam przepis Ciasto jogurtowe z bakaliami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej, przesianej 150 g gęstego jogurtu naturalnego greckiego 3 jaja ¾ szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki cukru trzcinowego opakowanie
Zasmakuj KuchniDelikatne ciasto o intensywnym maślanym smaku z sezonowymi, słodkimi truskawkami i chrupiącą, lekko kokosową kruszonką. Pyszne, rozpływające się w ustach, zniewalające zapachem, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Idealny dodatek do mrożonej kawy, herbaty lub lemoniady. To zdecydowanie mój ulubiony rodzaj ciast i kolejna obowiązkowa pozycja na liście moich letnich wypieków. A czy Wy już rozpoczęliście
Fitsweet.meDelikatne ciasto o intensywnym maślanym smaku z sezonowymi, słodkimi truskawkami i chrupiącą, lekko kokosową kruszonką. Pyszne, rozpływające się w ustach, zniewalające zapachem, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Idealny dodatek do mrożonej kawy, cherbaty lub lemoniady. To zdecydowanie mój ulubiony rodzaj ciast i kolejna obowiązkowa pozycja na liście moich letnich wypieków. A czy Wy już rozpoczęliście
Fitsweet.meszybką i prostą babkę Wielkanocną, która będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole. Receptura „szybkiej babki” jest banalna. Nawet oporni na kulinarne podboje pokochają ten przepis. Aby zachować świeżość babki polecam zamknąć ją w szczelnym pojemniku lub przykryć foliowym woreczkiem. Do dekoracji babki wielkanocnej użyłam lukru z przepisu: LUKIER Szybka babka(...)Wymieszać drewnianą łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( funkcja góra i dół) aż do uzyskania złotego koloru. W moim piekarniku szybka babka piecze się około 1 godziny. Pamiętaj,aby przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest już upieczone. Rusty fork http://rustyfork.pl/ Artykuł Szybka babka Wielkanocna pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Fork