stopień wypieczenia będzie idealnie dopasowany do danej potrawy. Sprawdzi się to wśród osób zabieganych, które nie mają czasu na szukanie pomysłów na obiad. Menu jest bardzo zróżnicowane, od dań prostych i szybkich, po bardziej wyszukane, takie jak np. cielęcina z sosem z tuńczyka, czy warkocz z łososia. Intuicyjny panel dotykowy , dzięki czemu ustawianie czasu i temperatury pieczenia jest bardzo(...)zakończeniu wytrzeć dół piekarnika wilgotną ściereczką, aby go oczyścić. Istotną funkcją w piekarnikach z serii I-Message Steam (szczególnie dla lubiących wypieki) jest także pieczenie parowe . To dzięki niej ciasta, ale też mięsa i ryby, są dobrze wypieczone na zewnątrz i przyjemnie soczyste/wilgotne w środku. Idealna funkcja do serników czy biszkoptów! Piekarniki Haier mają także wygodne drabinki i prowadnice teleskopowe
Kuchnia BazyliiSałatka makaronowa z serem i salami Smaczna, treściwa i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka makaronowo-warzywna z żółtym serem, salami, szynką i pysznym sosem. Polecam! Składniki: 200g makaronu – użyłam makaronu świderki 10dkg salami 10dkd chudej szynki 15 dkg żółtego sera 2 -3 ogórki gruntowe 1 czerwona papryka pół szklanki kukurydzy konserwowej pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku(...)NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sałatka makaronowa z serem i salami pochodzi
Blog z Apetytemgłębokiego smażenia Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki (mogą być nawet takie z poprzedniego dnia) przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto i formujemy nie za duże (wielkości orzecha włoskiego) kuleczki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy jako dodatek
Kuchnia w czekoladziekilka podejść do różnych wariantów i teraz moje opory przed nimi są znacznie mniejsze, dlatego i wyobraźnia zaczyna mi szaleć w tej nieodkrytej strefie i mam dla Was banalnie prosty przepis na bezglutenowe migdałowe ciasteczka z dodatkiem gorzkiej czekolady. W smaku przypominają trochę pieguski, a po ostudzeniu są idealnie kruche! Najpierw upiecz ciastka, następnie zrób sobie ulubioną herbatę lub czekoladę(...)erytrytolu )** ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżka zimnej wody Szczypta soli 2 kostki posiekanej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Do miski dodaj mąki, słodzidło, szczyptę soli, masło, wodę oraz ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i dokładnie zagnieść. Wstawić na 20 minut do lodówki. Następnie formować kule, które potem spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto
Fabryka pomysłównajlepszy suflet. Placki są wilgotne i dość ciężkie w sensie ich wagi. Dodatek mąki kokosowej do suchych składników doskonale podkręca smak i łączy się z kwaskowym agrestem. Zdziwicie się jak prosta i smaczna może być kuchnia wegańska. P.S dużo tego Vege... ale weganką nie będę ;) Składniki : na ok 10-12 dość sporych placków : 1 szklanka mąki pszennej(...)służy jako spoiwo (jajko). Odstawiamy. 3. Mleko ryżowe łączymy z octem i wodą. Do suchych składników dodajemy mieszankę mąki lnianej i wody mieszając partiami wlewamy płyny. Mieszamy. Ciasto zacznie momentalnie pracować, gdyż soda zareaguje z kawsem pochodzącego od octu. 4. Dodajemy przyprawy: cynamon oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy. 5. Pancakes smażymy na posmarowanej tłuszczem patelni (najlepiej teflonowej
vaniliowoczekoladowaurodziny mojego kochanego taty postanowiłam przygotować orzechowo- ciasteczkowy tort, którego słodycz przełamałam konfiturą z czarnej porzeczki. Biszkopt przygotowałam na bazie mielonych orzechów włoskich oraz kawy rozpuszczalnej. Krem jest bardzo prosty bo jest to zmiksowane masło orzechowe z mascarpone. Ciekawym dodatkiem są batoniki Lusette o smaku capuccino oraz o smaku czekoladowym, które użyłam zarówno do kremu, jak i do dekoracji(...)marki Lusette o smaku Capuccino oraz o smaku czekoladowym garść orzechów włoskich don dekoracji tortu Składniki na biszkopt miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Nie należy miksować ciasta zbyt długo, jedynie do połączenia składników, aby nie powstał zakalec. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Studzimy
Mango PapajaProsty i szybki przepis na beztłuszczowe i bezglutenowe babeczki z cukinii oraz z serem brie. Pyszne, delikatne. Mogą być w wersji wegetariańskiej lub upieczone w plastrach szynki długodojrzewającej lub chudego boczku. Obie wersje mega smaczne, wilgotne i puszyste. Mufiny z cukinii {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Babeczki z cukinii","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished(...)przypadku u\u017cycia szynki parme\u0144skiej (lub innej d\u0142ugo dojrzewaj\u0105cej) plastry w\u0119dliny uk\u0142adamy w foremce do mufinek tak, by przykry\u0142y dno i boki. Wlewamy ciasto i pieczemy jak wersji z papilotkami. "],"recipeCategory":"Pieczywo","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Babeczki z cukinii Danie Pieczywo , Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Składniki 300 g cukinia 1 średnia sztuka
Kucharzycabyć z dodatkiem piernika. Babeczki są mega pyszne, mięciutkie i co tu dużo mówić rozpływają się w ustach, a te powidła mmm. Zapraszam... Przepis z "Moje wypieki" Skala trudności - proste Stopień smaku 10/10 ja dałam polewę z czekoladą biała i taką wam polecam. Składniki na 12 babeczek: 2/3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka(...)masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek, wyrównać. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę powideł. Przykryć pozostałą częścią ciasta czekoladowego, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 22 minuty
Kubki smakuKolejna nasza jesienna propozycja, to pyszny pszenny chlebek z dynią. Taka słodka bułka, która długo zachowuje świeżość i idealnie nadaje się na jesienne śniadanie. Prosty w przygotowaniu i bardzo efektownie wyglądający na pewno zaskoczy waszych gości, albo domowników. Przepis Składniki: 500 g dyni (my użyliśmy dyni Hokkaido) 170 g cukru kostka drożdży (42 g) 1kg mąki 85 g masła(...)postawić je w miseczce przykrytej ściereczką na kaloryferze. Pozostałe pół kilo mąki ucieramy z masłem, jajkiem i szczyptą soli. Obie masy mieszamy ze sobą, aż do całkowitego połączenia. Przy cieście drożdżowym najwięcej pracy kosztuje wyrabianie go, jest to niestety ciężka fizyczna praca, no chyba, że mamy silny mikser, który zrobi to za nas. Gotowe ciasto znowu odstawiamy w ciepłe miejsce
KasiaiKrzysiu.plSzybkie, proste, przesmaczne – mowa o ciasteczkach. Udało nam się wypróbować te z dodatkiem puree dyniowego. Zawierają dużo płatków owsianych ale i dużo groszków czekoladowych. Są mięciutkie, umiarkowanie słodkie, idealne przy filiżance kawy / herbaty w jesienne dni. Faworyt wśród ciasteczek. Polubicie je Wy, polubią i Wasze dzieci. Dla każdego coś dobrego. Składniki: 320 g mąki pszennej 125 g płatków(...)groszków polecam zostawić by włożyć w uformowane surowe ciasteczka. Odstawiamy na około 5-10 minut. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia formujemy za pomocą łyżki, gałki do lodów kulki ciasta (wielkość – około 2 łyżeczek na jedno ciasteczko). Wciskamy na wierzch ciasteczek pozostałe groszki czekoladowe. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piernika. Pieczemy około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia
Made By Mom And SonOstatnio opisywałem jaką fajną formę do pieczenia chleba dostałem z AleDobre.pl , to teraz się pochwalę chlebem, który zrobiłem w tej formie. Taki zwykł prosty chleb cebulowy, ze zwykłej pszennej mąki. W ramach testów chciałem najprostszy chleb zrobić, że w razie jak coś się nie uda to żeby nie żałować za bardzo :) Ale udało się doskonale, chleb wyszedł mięciutki, puszysty, sprężysty(...)podsmażamy trochę. Żeby zeszklić znaczy się. Uuff, w końcu właściwe sowo znalazłem :) No i studzimy. Jak wystygnie to razem z resztą składników do miski i uczciwie 20 minut wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Przekładamy po tej godzinie do foremki (koniecznie kupcie sobie taką zajebiaszczą jak ja mam :)) i znów pod ręcznikiem na godzinę zostawiamy. Potem
Marder&Marder Manufacturebłyskawicznie, wystarczy przekroić pralinę na pół, oblać ją czekoladą i za pomocą tejże czekolady przykleić nogi:). Oczy zrobiłam z lukru plastycznego, ale nadadzą się do tego każde drobniutkie cukiereczki. Proste i efektowne babeczki, ucieszą nie tylko dzieci:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na około 10 babeczek): 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciemnego kakao 3/4 szklanki brązowego cukru 0,5 łyżeczki(...)puszystą masę, dodając pod koniec ubijania, miękkie masło, jogurt lub śmietanę oraz ekstrakt. Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Do formy na muffinki włóż papilotki. Każdą napełnij do połowy ciastem. Na środek nałóż po łyżeczce powideł i przykryj resztą ciasta. Piecz babeczki przez około 25 minut , do tzw. suchego patyczka . Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygniecia. KREM: Mascarpone zmiksuj
Słodko-Słony Świat Ilonyszybko mija. Ale to nic przed nami jeszcze dwa cudownie wolne dni, więc korzystajmy z nich ile się da. A dzisiaj mam dla was szybki i prosty przepis na pyszny i pulchniutki piernik. Przełożony powidłami. Bo oczywiście w święta bez niego ani rusz. Składniki: 1,5 szklanki mąki tortowej 4 płaskie łyżki imbiru 3 łyżki przyprawy do piernika płaska łyżeczka(...)mieszamy dokładnie, następnie dodajemy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Masa powinna być rzadka i jednolita. Masę przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 minut. Następnie studzimy. Wystudzone ciasto przekrajmy na pół i smarujemy dżemem i nakrywamy górną częścią ciasta. Piernik najlepszy jest na drugi lub trzeci dzień. Smacznego
Moje pyszne gotowaniesmaku Pavlovej, bardzo długo zwlekałam z jej upieczeniem po raz pierwszy. Jak się jednak okazuje, nie taki diabeł straszny jak go malują - deser jest tak naprawdę stosunkowo prosty w przygotowaniu, a przy tym niezwykle efektowny. W zestawieniu ze świeżymi figami całość wypada wspaniale! Beza: 6 białek 350 g cukru pudru łyżka octu łyżka mąki ziemniaczanej Na wierzch: 250 g śmietany(...)czekolady. Bezę najlepiej podawać na świeżo, kolejnego dnia nie jest już tak smaczna - to dobre usprawiedliwienie dla tych wszystkich, którzy mają permanentną ochotę na kolejny kawałek ciasta, i kolejny, i kolejny... :) Los Colorados to odkrycie ostatnich dni. Słuchaliście kiedyś Kings of Leon w ukraińskiej wersji? Ja też nie, ale teraz jest niepowtarzalna szansa ;) Dzięki
sama złodyczZawsze staramy się zachęcać do jedzenia warzyw i popierać te słowa przepisami, które powinny zasmakować nawet zatwardziałym mięsożercom. Nie inaczej jest i tym razem – proponujemy chrupiące
Nerds Kitchenmieszkaniu lub… blat kuchenny. Jeśli lubisz nowalijki, postaw na kiełki oraz na wiosenne warzywa, które można uprawiać w doniczce. W przypadku kiełków, warto eksperymentować – ich uprawa jest banalnie prosta. Jeśli chcesz wyhodować kiełki samodzielnie, możesz kupić kiełkownicę lub wykorzystać niepotrzebny słoik. Oba sposoby uprawy są skuteczne. Jeśli zaś chcesz uprawiać warzywa w doniczce (na balkonie(...)pomocy dużej ilości nawozów oraz środków ochrony roślin. Placek wiosenny – który smakuje najlepiej? Dbając o siebie, nie zapominaj także o drobnych przyjemnościach. Jedną z nich może być upieczenie pysznego ciasta wiosennego, które będzie wspaniałym dodatkiem do porannej kawy. O tej porze roku warto wybierać lekkie placki, z niewielką ilością cukru. Dobrym pomysłem jest także przygotowywanie ciast oraz deserów bazujących
Kuchnia MagdaLenyłyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do masy wmieszać figi - uprzednio pokrojone w kostkę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości. Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. (Posiadam piekarnik gazowy.) Ciastka wyjąć z blachy
Di gotujewymieszać, następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Jajko i żółtko lekko roztrzepać. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane żółtko
Opowieści z piekarnikaPrzygotowanie: Ugotowane ziemniaki dobrze posolić, dodać masło i dokładnie ugnieść na jednolitą masę, aby nie było grudek. Masę przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, stopniowo dosypywać mąki i zagnieść ciasto na plastyczną masę, która powinna być miękka, ale nie lepiąca się. Stolnicę oprószyć ponownie mąką i ciasto ziemniaczane delikatnie rozgnieść lub rozwałkować na placek grubości około centymetra. Ciasto pokroić
Codzienne Gotowaniesierpniowego wieczora a dziś przychodzę do Was z jednyma z moich ulubionych przepisów- na wspaniałe ciasteczka owsiane, które są niesamowicie pożywne, smaczne,chrupiące i zdrowe, oraz bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Są idealną przekąską do kawy, do pracy, dla dzieci. Jest to bardzo wydajny przepis, wychodzi z niego około 35 sporych ciasteczek. Powiem jedno-uzależniają. Możecie zrobić(...)osobnej misce lub rondelku rozpuszczamy masło, margarynę oraz miód-ja daję na 30 s do kuchenki mikrofalowej. Wlewamy do suchych składników, wszystko mieszamy razem -dodajemy łyżkę zimnego mleka-zagniatamy ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, bierzemy troszkę ciasta i formujemy kulkę, następnie dokładnie spłaszczamy, ciasto super się formuje, nie kruszy się, jest plastyczne. Ciasteczka układamy w odstępach, bo troszkę podrosną
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupodświadomości, szepcząc do uszka "Zjedz mnie!". Lista została zamknięta wczoraj, jest konkretna, przy czym nie będę się trzymać konkretnej kolejności, więc także dość elastyczna. Desery są przeróżne, zarówno całkiem proste, jak i nieco bardziej wymagające, skomplikowane, czy nietypowe. Dla przykładu zamierzam przygotować między innymi tort Sachera, Lawa cake, pianki Marmellows i Joconde cake. Na dziś wyznaczyłam pierwszy dzień projektu(...)przecisnąć przez praskę, bądź bardzo dokładnie rozgnieść widelcem, dodać do niego miękkie masło i dokładnie zagnieść, żeby się połączyły. Następnie partiami podsypywać mąką wymieszaną ze szczyptą soli. Zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i zwarte, uformować z niego kulkę, umieścić w misce, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. W międzyczasie obrać i usunąć gniazda nasienne z jabłek, a następnie pokroić
Przepysznik - BLW i nie tylkoOstatnio mam okres bułkowy. Może dlatego, że wybrałem się niedawno na coroczną przedświąteczną trasę po rodzinie, i w każdym miejscu namawiano mnie, abym coś upiekł. Musiało to być coś prostego i smacznego. Ze składników, które są praktycznie w każdej kuchni. Dla dzieci i dorosłych. Musiał to być pewniak, który na pewno się ładnie upiecze i przyjemnie zaskoczy. Ale jednocześnie musiało(...)chlebopiekarnicze, mając rodzinę za słuchaczy. Następnego dnia rankiem, zanim wszyscy wstaną, wyjmujemy podmłodę z lodówki. Niech się trochę ociepli, zanim dodamy resztę mąki, maślankę i pozostałe składniki. Wyrabiamy ręcznie - ciasta nie jest dużo i nie ma potrzeby wyciągać artylerii, zwłaszcza że ciasto jest bardzo przyjemne podczas wyrabiania, nie klei się i szybko nabiera sprężystości. Potem wstępne wyrastanie, formowanie bułek, drugie
Grahamka, weka i kajzerkaciasta dodajemy samo żółtko 1 łyżka śmietany 18% lukier: pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudru posypka cukrowa np: gwiazdki lub śnieżynki Dr. Oetker'; document.write(" "); Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy, formujemy kulę i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na 30-40 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na grubość nie większą niż 0,5 cm i szklankami(...)kolorowym maczkiem, cukrem pudrem lub perełkami – śnieżynkami Dr. Oetker. Choinki przygotowałyśmy z fantastyczną Kasią z Kuchni Nastrojowej . Polecam jej blog, Kasia robi świetne zdjęcia potraw. Piernikowe choinki są proste do zrobienia, ale za to bardzo efektowne. Taki ciekawy zielony lukier oferuje w sprzedaży firma Dr. Oetker – świetnie pasuje do wieżyczek. A to garść zdjęć z warsztatów, fotografie
Poezja smakumaliny, więc tym bardziej nie potrafiłam sobie odmówić przyjemności. Ale zaraz, zaraz. Tylko jak tu zjeść gofra i nie najeść się cukru? Jak zapanować nad szalejącą glikemią? Recepta jest prosta – przerobić przepis pod siebie. Ja mam lekkość w różnego typu modyfikacjach przepisów i przychodzi mi to z łatwością, dlatego też wcale się nie zdziwiłam, że te gofry(...)miodem albo ostatecznie cukrem (jeśli ktoś używa), ale wtedy zwiększy się liczba węglowodanów w porcji. Do mieszanki w misce dodać jajko i mleko kokosowe, wymieszać dokładnie tworząc gęste ciasto. Zupełnie nie będzie ono przypominać lejącego ciasta na gofry. Ciasto podzielić na 4 części. Na rozgrzaną gofrownicę wykładać po porcji ciasta, zamknąć i piec do zrumienienia (około 3-4 minuty). Podawać
DietologControl Florina. Na środku patelni znajdziecie dwa wgłębienia, jedno małe, które po zapełnieniu się odpowiada 5 g tłuszczu, i większe, odpowiadające 10 g oleju. W ten bardzo szybki i prosty sposób możecie kontrolować ilość spożywanego tłuszczu, i szybko liczyć kacl. To właśnie system Oil Control Florina. Czy jeszcze wyróżnia się patelnia FLORINA? - dzięki specjalnemu, innowacyjnemu i unikatowemu na polskim(...)rzepakowego W/w składniki wymieszaj rózgą w misce. Uruchom piekarnik i nagrzej do temp. 170 stopni C, wstaw patelnie aby osiągnęła w/w temp. Przez rękawicę wyjmij patelnię z piekarnika, wlej ciasto i wstaw na 25 minut, temp pieczenia 170 stopni C, grzanie dół i termoobieg. Po upieczeniu wyjmujemy naleśnik, układamy na wierzch pieczarki i posypujemy natką pietruszki. Naleśnika możesz również
SMYKWKUCHNIniezbędny atrybut, natomiast ulżyć czekającym ludziom stojącym na zimnie już jest łatwiej. Wymyślił on budki na kółkach, które stawiany były niedaleko przystanków, a w nich miało być sprzedawane danie proste, tanie i gorące. Wymyślił zatem placki drożdżowe smażone na głębokim oleju lub pieczone, a żeby obniżyć dodatkowo ich koszty produkcji postanowił zorganizować skupy ugotowanych ziemniaków, które zostawały ludziom(...)Wykonanie: Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i zasypujemy małą ilością mąki. Jak powstanie piana dodajemy resztę mąki, ziemniaki i ugniatamy. Możemy dosypać więcej mąki, bo ciasto nie ma być klejące. Urywamy kawałki, formujemy kulki i rozpłaszczamy je na placki wielkości małego talerza, które następnie smażmy na głębokim oleju. Możemy je upiec, ale proponuje dodać trochę oleju
Kryzysowa Książka KucharskaWitam serdecznie Propozycja na bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny chleb pełnoziarnisty na drożdżach z płatkami owsianymi. Można do niego użyć innej mąki niż pszennej pełno ziarnistej której ja użyłam w przepisie, chlebek wyjdzie tak samo smaczny. Do przygotowania chleba będziemy potrzebować: Użyłam foremki o wymiarach spodu 24 cm x 9 cm i wysokości 8 cm 500 g mąki(...)lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Po 15 minutach: Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę, sól, mleko, płatki owsiane. Składniki ciasta mieszam łyżką w misce przez około 4 minuty tak żeby składniki dokładnie się wymieszały, ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne i cały czas mieszam ciasto w misce
Uwaga Babcia Piecze ChlebKolejna książka jaką otrzymałam do recenzji, tym razem od wydawnictwa esprit.com pt. "Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen" autorstwa B. Pregenzer i B. Schmidle Książka jest w miękkiej oprawie i liczy 224 strony. Na początku znajdziemy krótki wstęp od autorek oraz charakterystykę używanych w przepisach potraw. To bardzo przydatne, ponieważ część z nich jest raczej mało(...)Inne dania główne (np. Pizza z tuńczykiem) Dania główne na słodko (np. Tarta z kawałkami pigwy) * Dodatki (np. Słodkie marchewki, Przystawka z selera) * Desery (np. Krem czekoladowy, Pigwowe cukierki) * Ciasta, torty i inne wypieki (np. Ciasteczka wspomagające nerwy, Tort Sachera) * Wypieki na przyjęcia (np. Wieńce z ciecierzycy, Pikantne ptysie) * Ciasta podstawowe (np. Ciasto na tartę, Błyskawiczne ciasto francuskie) * Chleb
Z miłości do słodkościDelikatny, prosty, niezbyt słodki torcik pod pierzynką z podprażonych płatków migdałowych, które nadają mu odświętnego charakteru. Torcik, bo upieczony w małej foremce o przekroju 20 cm. Biszkopt wykonany z mąki orkiszowej i krem o smaku mango świetnie harmonizuje ze świeżymi malinami. Na uwagę zasługuje kruchy, razowy spód, przełamujący delikatną strukturę tortu. Opis jest dość przydługi, ale tort jest bardzo łatwy(...)łyżeczki żelatyny 1 op. (100 g) płatków migdałowych 4 łyżki ulubionego dżemu maliny - dowolna ilość Wykonanie: wymieszaną mąkę rozetrzeć z masłem między palcami na kruszonkę. Zlepić ciasto w kulę, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Foremkę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem i upiec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dawna szukałam. Naczynie podobne do durszlaka choć niedziurawe. Praktyczne uchwyty, krótki i długi pozwalają na jego umieszczenie na dowolnej wielkości garnku. Coś wspaniałego, a zarazem tak prostego. Zaliczam to akcesorium do jednych z najpraktyczniejszych. Od dawna czaiłam się z kupnem podstawki na książkę lub ipad. W końcu na nią natrafiłam. Jest to bardzo praktyczne akcesorium, które również może spełniać funkcję(...)prezencie regulowany wałek. Wałek jest 50 cm długi co jest dużym plusem. Na końcach wałka znajdują się 4 kółka, przykręcone plastikową śrubą. Przykręcając wybraną parę kółek można wałkować ciasto od 2 mm do 10 mm grubości. Taki wałek jest bardzo pomocny, zwłaszcza przy przyrządzaniu ciasteczek. Jakie są Wasze ulubione kuchenne akcesoria? Lubicie tak jak ja chodzić po sklepach z kuchennymi
codojedzeniapotrzeba i orientacyjnie wyliczyć: np. kilogram marchwi, pół kilograma pietruszki, 2 puszki kukurydzy...i tak dalej. Przy każdym daniu zrobić podobną listę, a na końcu zsumować wszystko. Trudne? Proste, prawda? :) Kiedy lista zakupów będzie gotowa, wtedy pozostanie już tylko zdecydowanie kiedy i co będziemy przygotować. Niektóre potrawy powinny być na kilka-kilkanaście dni wcześniej przygotowane, a inne wręcz przeciwnie(...)nabrać smaku, więc je nawet trzeba wcześniej przygotować. Zalewy octowe potrzebują, w zależności od wielkości i rodzaju ryby (kawałki z ośćmi, pulpety) średnio 5-10 dni, aby oddać smak. Ciasta - wiem, że niektórzy zjadają i ponad tygodniowe...ja jednak uważam, że ciasto najsmaczniejsze jest do maksymalnie 3 dni od przygotowania. Pieczywo - kupione w sklepie ma zawsze określoną trwałość, jednak
Codzienna kuchnia niecodziennaMazurek musi się pojawić na wielkanocnym stole. Zapraszam zatem na prosty, pyszny mazurek z musem czekoladowym. Idealny, kruchy spód można upiec dużo wcześniej. Nie jest kłopotliwy, bo nie ma potrzeby przechowywania go w lodówce. Mus zadowli wszystkich czekoladocholików i nie tylko. Jest lekki, puszysty, a zatopione w nim "pijane" śliwki rumowe dodają mu smakowitego aromatu. W mazurku przeznaczonym dla dzieci(...)kawałeczki. Rozetrzeć w palcach, aż do otrzymania kruszonki. Następnie dodać żółtka i zagnieść do połączenia się składników. Uformować dysk, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut ciasto rozwałkować i rozłożyć w foremkach wyścielonych papierem do pieczenia. Część ciasta zostawić do uformowania rantu dookoła foremki. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!