proste ciasta - 17526 przepisów (strona:925/1169)

Orzeźwiająca sałatka na grilla 360

Grillowanie można przekornie nazwać już sportem :) Jak tylko nadarza się okazja rozpalamy grilla i przygotowujemy smaczne potrawy. Jednak oprócz smacznego mięsa warto zastanowić się na jakimś

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bazyliowe wrapy z kurczakiem w marynacie satay i chrupiącą szynką serrano. 138

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Prosta i pyszna potrawa. Wrapy można podawać na ciepło lub zimno. Marynata do kurczaka jest pikantna. Polecam ją również do wieprzowiny. Idealna do mięs na grilla. Składniki: I. Wrapy(...)marynaty wrzucamy przygotowane wcześniej mięso. Miskę zakrywamy i wkładamy do lodówki na 6-12 godzin.  Mąkę z solą przesiewamy, dodajemy bazylię i zalewamy gorącą wodą.   Dodajemy oliwę. Ciasto wyrabiamy w robocie kuchennym 2-3 minuty. Powinno mieć konsystencję plasteliny. Odstawiamy   na 15 minut, aby odpoczęło. Następnie dzielimy je na 10 kawałków i z każdego rozwałkowujemy cieniutki placek

DominikaDolci
BABKA KAJMAKOWA 167

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Prosta, puszysta i pełna kajmakowego aromatu. Pyszna propozycja na święta jak   i na spotkanie z rodziną czy znajomymi :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)łyżek cukru 190g mąki pszennej 90g mąki ziemniaczanej 300g + 50g kajmaku ( można użyć gotowy lub domowy ) 100g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść płatków migdałowych do posypania ciasta Wykonanie: kajmak podgrzewamy żeby był płynny, odstawiamy do ostudzenia białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, odstawiamy żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek, miksujemy ( cisto

Słodkie zapomnienie
Bezglutenowa kuchnia 133

łyżeczka soli ulubione bezglutenowe dodatki oregano sos pomidorowy ser żółty Do miski należy wrzucić mąkę i wymieszać z drożdżami suszonymi i solą. Następnie dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Na samym już końcu dodajemy olej i krótko wyrabiamy. Odstawiamy miskę z ciastem do ciepłego miejsca do wyrośnięcia Przygotowujemy okrągłą blachę o średnicy ok 27-28 cm Ciastem wykładamy formę

Kuchcik gotuje
Kawowa legumina z wiśniową frużeliną 150

poszukiwaniu ciekawych smaków, a jednocześnie prostych przepisów, znowu sięgnęłam do notatnika mojej cioci-babci Wiesi. Znalazłam tam leguminę - deser bardzo popularny kiedyś. Leguminą nazywano dania mączne, przeważnie na słodko, które można było podać na podwieczorek. Najczęściej były to różne rodzaje budyni, kasz, sufletów, podawanych z owocowymi sosami, konfiturami czy świeżymi owocami. Naleśniki i racuchy też zaliczano do legumin(...)garnuszku zagotować mleko wraz z masłem, cukrem i kawą. Zestawić z ognia, wsypać mąkę mieszając energicznie cały czas. Powstanie dość gęsta masa, podobna do tej, jaką robi się do ciasta parzonego np. do karpatki. Masę wystudzić. W tym czasie przygotować foremki. Ja użyłam średniej wielkości kokilek do zapiekania. Należy je wysmarować dokładnie masłem i obsypać kaszą manną. Leguminę będziemy gotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolada serowa z szynką, pastą jajeczną i sałatą 561

Rolada serowa nadziana szynką, pastą jajeczną i sałatą to przekąska na słono, która zachwyci gości. Wbrew pozorom jej przygotowanie jest bardzo proste. Poniższa rolada świetnie smakuje z chlebem bądź podana jako samodzielna przekąska.  Składniki: 0,4 kg sera żółtego w kawałku*, np. goudy 2 serki topione o smaku śmietankowym (200 g) 4 jajka kilka plasterków szynki konserwowej kilka(...)szynki, wyłożyć pozostały farsz jajeczny, równomiernie rozsmarować, a na sam koniec dodać liście zielonej sałaty. Za pomocą dłoni zrolować roladę (zwijać od szerszego boku). Gotowa rolada musi być dosyć ciasto zwinięta! Na sam koniec przełożyć na papier do pieczenia łączeniami do dołu. Z papieru uformować tzw. cukierka i gotową roladę wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc. Na drugi dzień

Ugotować
Obwarzanki krakowskie 175

Mieszkając za granicą często tęskni się za różnymi smakołykami. I tak oto dziś prezentuje Wam Obwarzanki Krakowskie :) Myślę, że każdy kto choć raz odwiedził Kraków doskonale

Tagebuch po polsku
Bułeczki z pieczarkami 198

muszę przyznać, że taka domowa jest o wiele lepsza;)  We wtorek przygotowałam tradycyjne danie kuchni włoskiej - risotto z pieczarkami . Pyszne, delikatne i kremowe danie z ryżu jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i z pewnością każdemu zasmakuje. W czwartek postanowiłam zaszaleć i przygotować coś oryginalnego - pieczarki faszerowane mięsem krabowym z dodatkiem bekonu i chilli. Danie okazało się(...)jajko roztrzepane do posmarowania bułek Na farsz : 500g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz duża szczypta słodkiej i ostrej papryki masło do smażenia Przygotowanie :  Przygotowanie ciasta : Mąkę przesiać do miski i wymieszać z drożdżami suszonymi i solą. Dodać letnią wodę i mleko i jajko - wyrobić aż składniki się skleją. Dodać oliwę i ugniatać ciasto do czasu

Codzienne Gotowanie
Chleb na owsiance 154

Dzisiaj 12 września powakacyjne otwarcie Wypiekania na śniadanie . Akcję rozpoczyna Chleb na owsiance według przepisu Agnieszki z bloga Kuchnia nad Atlantykiem . Wypiek bardzo prosty, ciekawy i niezwykle apetyczny. Przyznam, że chleba dawno nie piekłam, więc tym bardziej z chęcią przyjęłam zaproszenie od Bożeny . Przepis u mnie (z konieczności-okazało się, że mam resztkę płatków i całą torebkę otrębów) lekko zmodyfikowany(...)dodajemy masło, sól i miód. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Wlewamy mleko – mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i drożdże. Wyrabiamy robotem z hakami przez ok. 20 minut. Po wyrobieniu ciasto będzie luźne i lepkie. Ponieważ piekłam z 1,5 porcji ciasto przełożyłam do większej miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia i podwojenia objętości na 1 godzinę

mojewypiekiinietylko
Mirabelkowo-migdałowe muffiny 90

wciąż sypie... Kiedy jakiś czas temu przechodziłam obok naszej półeczki z przetworami, zobaczyłam etykietkę „Les mirabelles a la amaretto”. To nasze mirabelkowe powidła z tamtego roku. Bardzo proste do przyrządzenia- potrzebny jest cukier, amaretto i zmysł smaku. W sieci jest wiele przepisów, podających różne proporcje. Różnice były tak duże, że zdaliśmy się na siebie i dodaliśmy tyle cukru(...)stopionym masłem i kilkoma kropelkami olejku. Dodajemy powidła- ja dałam 5 łyżek, uważając, żeby nie dodać zbyt dużo syropu. Mieszamy. Dosypujemy mielone migdały- ich ilość zależy od konsystencji ciasta. Ja zmieliłam jakieś 8-10 migdałów. Wlewamy do formy muffinowej- jeśli nie chcemy natłuszczać blachy, przydatne będą papilotki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 ° C i czekamy ok 25 min. Zanim

les mirabelles
Mała rzecz, a cieszy 155

połączenie, które wszyscy znają, i pewnie którego każdy już próbował, stwierdziłam, że wrzucę na bloga z jednej prostej przyczyny - żeby przypomnieć Wam, jak pyszne może być tak proste jedzenie. Bez wymyślnych składników, zaledwie kilka rzeczy razem - i jest. Nic mi więcej nie potrzeba . Ja koktajlu nie dosładzałam, banan nadaje wystarczającej słodyczy. Ale jeśli lubicie, można wsypać łyżeczkę cukru(...)pozytywnym nastroju, choć nie mam pojęcia, co może być tego przyczyną. A skoro już jestem taka radosna, to z pewnością będę też cierpliwa - na tyle, żeby zrobić po południu ciasto drożdżowe, które za mną chodzi i tupta coraz głośniej. I naprawdę, coraz trudniej to tuptanie ignorować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MAD MOXXI’S PIZZA – BORDERLANDS 2 – pizza z pepperoni 168

Borderlands obfituje w bazyliony przeróżnych broni, rozbrajający humor i wielu badassowych przeciwników, którym możemy nabić więcej niż przysłowiowego guza. Jednocześnie bardzo mało uwagi poświęcono kulinariom Pandory

Nerds Kitchen
BALLS & RINGS – GTA IV – kulki z kurczaka i krążki cebulowe 274

Potrzeba odnawiania życia w GTA pomiędzy jedną strzelaniną a drugą powoduje, iż często odwiedzamy lokacje serwujące jedzenie typowe dla amerykańskiej kultury. Burgery, hot-dogi czy tłuste

Nerds Kitchen
Tarta z czekoladą i orzechami 524

Tarta z dużą ilością czekolady i orzechów to istna rozpusta ! Wiem, że jest mocno kaloryczna, ale przecież nie trzeba od razu zjadać dużego kawałka :D Taka

Smaczna Pyza
Bezglutenowe jaglane ciastka mocno czekoladowe z lawendą 133

gorącego Caliente pod ręką. Ale grunt jest- jest książka, a od niej tylko niedaleko do tego,czego pragnie każdy- zmian na lepsze i zdrowia. A teraz przejdziemy do bardzo prostego przepisu i co najważniejsze- mocno zdrowego i czekoladowego, którego autorem jest właśnie Szymon Kubicki . Od razu mówię, że ciasteczka zawierają kaszę jaglaną- stąd moja chęć na wypróbowanie. Daję słowo- wegetarianie(...)zmiksuj dokładnie i na gładko- krem z kaszy jaglanej, puree z bananów, rozpuszczoną czekoladę, kakao, cynamon, lawendę, wanilię, len i mąkę kokosową.Pod koniec miksowania dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Ciasto powinno być wilgotne i lepkie. Odstaw na pół godziny, zgęstnieje i przeschnie. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni . Blachę do pieczenia pokryj pergaminem . Dłońmi formuj kulki i układaj na papierze. Spłaszczaj

Z Kuchni Do Kuchni
Jabłkowe mini pączki (z cynamonem) 663

cynamon (opcjonalnie można dodać cukier). Mieszamy wstępnie składniki. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką. Rozgrzewamy olej. Małą łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wkładamy do oleju (w razie potrzeby można pomóc sobie dłuższą łyżeczką, mi zawsze ciasto ładnie odchodzi od łyżeczki). Rada! Łyżeczkę co jakiś czas można zanurzyć w zimnym oleju, aby ciasto się

Słodkie okruszki
Top 10 przepisów na letni piknik 169

dekoracji chlust oliwy do dekoracji Pełen przepis tutaj. 2. Arbuzowa sałatka z komosy ryżowej Sałatka z arbuza to absolutna letnia klasyka. Z komosą ryżową będzie zdrowa i tak prosta w przygotowaniu. Nawet z posiłku jedzonego na balkonie czy na ławce przed biurem zrobi piknik. Składniki na 4 porcje sałatki z arbuza: półtora szklanki komosy ryżowej sok wyciśnięty z cytryny(...)posiekanej natki pietruszki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka soli czosnkowej łyżeczka soli morskiej 2 łyżki Tabasco łyżeczka mielonego kminku 150 ml piwa (lub trochę więcej gdyby ciasto wyszło zbyt gęste) jajko Pełen przepis tutaj. 4. Salsa z truskawek i chipsy Klasyczna salsa truskawkowa do chipsów. Dzięki zawartości soli jest to rodzaj kiszonki, która nie musi być

Ugotowane pozamiatane
Tarta z szynką prosciutto, suszonymi pomidorami i szpinakiem 110

Jestem zwolenniczką szybkich obiadów. Naprawdę szybkich i prostych, takich, przy których nie trzeba się bawić w dokładnie siekanie, mieszanie i czekanie. Z drugiej strony uwielbiam, jak gotuje mój Pan Mąż. A ten kto go zna, albo zna go z moich opowiadań wie, że to, co mi zajmuje w kuchni pół godziny - jemu zajmie trzy. W tym temacie jest perfekcjonistą(...)opcjonalnie : ser pleśniowy, np. Lazur lub ser żółty do posypania Tarta Mąkę mieszamy z łyżką soli. Dodajemy masło i całość siekamy. Dodajemy żółtko i kwaśną śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić - można dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Farsz: Na patelni

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Chleb bez drożdży i zakwasu 219

opskrifter znalazłam wyjątkowo nietypowe rozwiązanie, mianowicie: chleb na proszku. Hmm... Czy to się uda...? Zachęcona poprzednimi sukcesami, zaufałam książce. Zmieniłam ilość mąki pszennej w stosunku do kukurydzianej z tej prostej przyczyny, że kukurydziana wyszła w bliżej mi nieznanych okolicznościach (a wiadomo, do sklepu to mi się iść nie chciało...). Dałam też nieco więcej mąki ogólnie, i muszę przyznać(...)posiekanymi dymkami. Jajka roztrzepać, wymieszać z mlekiem i rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Masę jajeczną wlać do suchych składników, dokładnie wymieszać łyżką lub szybko zmiksować.  Formę wysmarować masłem, przelać ciasto. Na wierzch zetrzeć pozostały parmezan. Piec w 190 st. C. przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Smacznego! A dzisiaj, oczywiście, pierwszy dzień wiosny. Czujecie już jej zapach

Pożeraczka, czyli raz adobrze