Dziękujemy wszystkim za życzenia i wiele przemiłych słów 💙 Wraz ze zmianami na blogu postanowiłyśmy nieco uzupełnić zakładkę "O NAS" . Znajdziecie tam trochę więcej szczegółów o każdej
Candy PandasJeśli podobnie jak ja lubicie kasze, koniecznie przygotujcie to danie. Kasza gryczana należy do moich ulubionych, chociaż musiało upłynąć sporo czasu, aby się przekonać do jej
Moja smaczna kuchniadziś dla Was przepis na lekko unowocześnione moskole tradycyjne. Moskole to fajna i prosta potrawa, która pojawiła się na Podhalu wraz z rosyjskimi jeńcami w czasie I Wojny Światowej – stąd zresztą nazwa. Były to placki pieczone na blasze nad paleniskiem. Ja niestety ten weekend spędzam w Krakowie, więc zamiast mojego ognia korzystałam z opcji o nazwie piekarnik. Ale wracając(...)osolonej wodzie. Następnie dodajemy masło i przyprawy i ugniatamy na gładziutkie puree. Studzimy. Do wystudzonego puree dodajemy mąkę. Celowo nie podałam jej ilości, ponieważ wszystko zależy od odmiany ziemniaków. Ciasto ma być dosyć twarde, przypominające ciasto na kopytka. Dobrym wyznacznikiem jest moment, w którym przy próbie formowania placka zaczyna on lekko pękać. Formujemy placuszki o średnicy
Kate's Kitchenjedna jest w centrum miasta, druga znajduje się bardzo blisko plaży. Ostatnie dwa tygodnie mieszkaliśmy niedaleko oceanu, więc zdecydowaliśmy się na lunch w tych okolicach. Co wyróżnia daTerra? Jest prosta zasada – płaci się raz, około 7 – 8 euro i sami rządzimy w bufecie. Do wyboru są świeże sałatki, ryż lub kasza, gulasz z tofu i fasoli, zupa(...)bardzo mi zasmakował quiche, że nie było innego wyjścia jak tylko przeczekać okres świąteczny i przygotować własną wersję. Poniżej mam dla Was przepis na przepyszny placek na kruchym cieście, nadziewany szpinakiem i serem camambert . Zasmakuje Wam :) Składniki na kruche ciasto 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła pokrojonego na mniejsze części 1 jajko 1/3 łyżeczki soli nadzienie
Pink Envelopeprzewidziany jest tylko na dwa blaty tortu o wysokości ok. 1,5 cm. Dlatego po upieczeniu pierwszego ciasta czynność powtarzamy. Nie pieczemy od razu z podwójnej liczby składników, żeby ciasto lepiej się upiekło. 150 ml metaxy Po upieczeniu i schłodzeniu tort kroimy na blaty i nasączamy je metaxą. Środkowy blat z dwóch stron. Składniki na masę: 200 g masła(...)błon i włókien). Torty prawie zawsze robię we wrześniu. Dla taty. I pewnie dlatego wkładam w to tak dużo serca. Z ręką na sercu polecam Ci ten przepis. Z prostej przyczyny - tort upieczony z miłością zawsze wychodzi genialnie. Powodzenia
Kuchnia Pani WiosnyPołączenie pieczarek, sera żółtego i fileta z kurczaka pewnie każdy zna ;) Ja dziś proponuję nietypową roladę, która smakuje wyśmienicie. Nie należy do kategorii dietetyczne, ale jakże
Tagebuch po polskułyżki oliwy smakowej pomidorowej 1 łyżeczka pieprzu szczypta chili 1 cebula 1 łyżka masła Wykonanie : Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy jajko, wodę i olej, zarabiamy ciast. Następnie przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy miseczką i odstawiamy na kilka minut aby odpoczęło, w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Cieciorkę i soczewicę odcedzamy z wody
Sama słodycz i szczypta chiliszkoda, ale może tak jak ja macie już trochę przesyt? Truskawki sauté, truskawki z puddingiem chia, pavlova z truskawkami, koktajle i musy, ciasta i tarty … wszystko już było. Dlatego na zakończenie truskawkowych żniw proponuję Wam inną opcję – wytrawne polędwiczki wieprzowe z truskawkami w sosie balsamicznym, a na pocieszenie(...)migdały, mieszamy Polewamy octem balsamicznym Do gotowego sosu wkładamy usmażone polędwiczki i czekamy moment, aż się smaki połączą drukuj przepis Voilá! Prawda, że proste? Moim zdaniem ta potrawa najlepiej smakuje z sałatą z sosem balsamicznym i ryżem. Sałata oczywiście może być z truskawkami! Przypominam Wam też o rewelacyjnym przyrządzie
PatchworkCzyli "comfort food"- szybkie, proste i satysfakcjonujące nomz, które zły dzień czyni nieco bardziej znośnym. Stworzone do pałaszowania pod kocem, przy ulubionym, najbardziej ogranym filmie, którego dialogi jesteśmy w stanie cytować pomiędzy jednym kęsem a drugim. Świetnie pasujące do focha na cały świat, deszczu za oknem i wewnętrznego zachmurzenia. Idealne na dziś. No bo kurczę- przecież jest piątek(...)jedynie dobrego ciacha, ciepłości w stopy i gorącej kawy. A ponieważ ciacha nie było, zaszła improwizacja i powstała tarta. TARTA Z BANANAMI I NUTELLĄ ŚLIWKOWĄ 1 opakowanie kruchego ciasta (wiem, wiem, idę na łatwiznę, ale o to chodzi w "comfort food") 2 banany 5 łyżek śmietany kremówki 1 jajko 5 czubatych łyżek powideł śliwkowych z ciemną czekoladą szczypta sody
les mirabellesNajnowsza część serii Fallout nie pomija kwestii jedzenia i pozwala naszemu bohaterowi na uzyskanie pożywnych posiłków za pomocą specjalnych stanowisk do gotowania. Oprócz znanej z poprzednich
Nerds Kitchenniż maślane paluszki chlebowe ? Zwłaszcza gdy wychodzą z piekarnika cieplutkie, pachnące i bardzo smaczne. Super miękkie, maślane , z dodatkiem czosnku paluszki chlebowe zrobione od podstaw. Przepis na paluchy jest prosty i idealny do podawania z zupami lub jako mała przekąska. Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną(...)dodajemy sól i czosnek. Mieszamy. Włączamy mikser wyposażony w haki. Powoli do miski wsypujemy mąkę. Czekamy aż składniki dokładnie połączą się ze sobą. Może to zająć około 7 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na długość około 10 – 15 cm powstanie nam paluch
Zdrowy Styl JoannyTapas do małe, wywodzące się z Hiszpanii przystawki. Są one podawane na zimno albo na ciepło. Może to być zarówno kawałek omletu, zapiekana bagietka, kawałek hiszpańskiej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lubię moje studia. Trzy dni wolnego, dwa dni nauki i ta nauka na studiach magisterskich, cóż.. sami wiecie. Dodam, że jestem na studiach dziennych, państwowych
Słodkie Przyjemnościktórej wyciągnęłam puszkę z papają. Hmpf... Nigdy jeszcze papai nie jadłam, a puszka kurzyła się wystarczająco długo. Teraz pozostało już tylko znaleźć odwpiedni przepis... W gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2012, znalazłam sernik z mango. Pomyślałam, i stwierdziłam, że niedaleko pada papaja od mango , i że można je podmienić. W sklepie z kolei okazało się, że limonki dostępne(...)rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie ugnieść na spodzie. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto podpiec w 190 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć, a następnie rozpuścić na parze. Ostudzić. Serek utrzeć z jogurtem, sokiem z cytryny
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiekarni udało mi zdążyć z nim na czas pieczenia tego chlebka. Wszystko co pisała o nim Jola z bloga smak mojego domu – klik jest prawdą. Chlebek jest bardzo prosty i wdzięczny w przygotowaniu. Nie miałam z nim żadnych problemów, choć wyrastał dość długo. Smaczny, dzięki prażonej mące nabrał wspaniałego aromatu. Polecam:) W przygotowaniu tego chleba pomagał mi mój nowy(...)łyżki soli Znów mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta. Po tym czasie do ładnie podrośniętego ciasta dodajemy: 600 g mąki pszennej typ 650 Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie
Pieguskowa Kuchniazaglądamy do kuchni włoskiej aby poznać smak języka z multikurs.pl . Ten przepis jest na specjalne zamówienie. Pewien młody człowiek sam sobie kucharzy i poprosił o przepis na prostą lazanię. A więc Michał ....mówisz i masz :) Dokonałam odpowiednich zakupów i przystąpiłam do dzieła. Bez obciążania beszamelem, tylko i wyłącznie sos pomidorowy z e-book(...)dużo aby także przykryć wierzch. Chyba, że mamy naczynie z pokrywką, a więc wtedy nie trzeba. Jeśli sos będzie gęsty, należy podlać 1/3 szklanki wody lub rosołu. Płaty ciasta bez względu co pisze na opakowaniu lekko obgotowujemy, w szerokim garnku z dwoma litrami osolonej wody. Aby nie trzeba było mieszać i aby nie przywierało na dno garna wrzucamy trzy
Dieta moja pasjachleb smakuje zawsze wyjątkowo! W związku z tym moim uwielbieniem do pieczywa postanowiłam spróbować upiec chleb bezglutenowy. Na początek skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu kacikslodkosci.blogspot.co.uk . Chlebek okazał absolutnie prosty do przygotowania. Żadne doświadczenie z wypieku tradycyjnych chlebów nie było tutaj przydatne. Chleb bezglutenowy wyrasta krótko i mało – i trzeba o tym pamiętać. Oczywiście brak glutenu przekłada się(...)więcej. Chleb bezglutenowy nie podwoi objętości a długie wyrastanie mu nie sprzyja. Foremkę 10×25 cm wysmarować dowolnym tłuszczem i obsypać mąką bezglutenową. Po lekkim wyrośnięciu ciasto na chleb wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do przygotowanej foremki. Przykryć ciasto w foremce folią -uważając żeby się nie przykleiła do ciasta- i zostawić do lekkiego wyrośnięcia na 10-20 minut
UgotujmyTo.pllubi lodów?? Ja osobiście bardzo je lubię, dlatego postanowiłam podzielić się przepisem na domowej roboty lody z białej czekolady. Całe przedsięwzięcie jest bardzo proste. Polecam serdecznie. SKŁADNIKI NA LODY 6 PORCJI: 1 jajko 1 żółtko 3 łyżki drobnego cukru 150 g białej czekolady 300 ml mleka 150 ml gęstej śmietany SKŁADNIKI NA WAFELKI: 1 białko 4 łyżki drobnego(...)3.Przygotować wafelki. Tacę do pieczenia ciastek wyłożyć pergaminem. Białko ubić z cukrem na pianę, po czym dodać mąkę z kakao oraz masło i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Nałożyć łyżkę ciasta na tacę i rozsmarować tak, by powstało koło o średnicy 12,5 cm. Piec 4-5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjąć, przełożyć krążek
Kuchnia w opałach