Po przynajmniej stu prośbach od Was o przepis na klasyczne, domowe bułki do hamburgerów udało mi się wreszcie spisać i sfotografować cały proces ich powstawania – a
Karo in the KitchenCzas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Deser z malinowym coulis By Piotr 10 września 2018 Składniki: Malinowe coulis maliny - 300g cukier - ok
Pogotujmy.plpłaskiej łyżeczki soli łyżeczka suszonego tymianku czarny pieprz Do miski przesiej mąkę, dodaj suszony tymianek, pieprz, sól oraz wodę wymieszaną z oliwą. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej za pomocą miksera. Ciasto powinno być dość gęste. Odstaw je na ok. 1h. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Następnie wylej na nią ciasto, tak aby powstał placek o grubości ok. 1 cm. Smaż
365 dni dookoła kuchniKlasyczna carbonara to chyba jeden z prostszych makaronów jakie można przygotować. Jest ona niezmiernie szybka w przygotowaniu i możecie przygotować ją zaraz po powrocie do domu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nie spodziewałam się, że wyjdą tak pyszne ! Ich zapach po prostu tak pobudził moje kubki smakowe, że zjadłam sama prawie całą porcję ;) Wypróbujcie, posmakujcie i zobaczcie
Gotowanie...to proste !suchymi nasionami kopru włoskiego, 2 łyżeczkami soli i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki wlewamy podgrzany olej i wino o temperaturze pokojowej. Ciasto w yrabiamy ok. 15 minut. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce
La grande e la piccola cuocaWspaniałe pierniczki które przez dodatek musu jabłkowego zachowują dłużej świeżość :) Pierniczki staja się w moim nowym domu tradycją, mąż je uwielbia, ja też już się
Gotowanie...to proste !Kolejna prosta porada :) Składnik tylko jeden :) Po prostu 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego (zagęszczonego) Nie ma w tym nic trudnego: puszkę z mlekiem wkładamy do garnka z wodą tak, aby była cała przykryta. Ja nie stawiam, tylko kładę i od czasu do czasu przekręcam. Nie robimy żadnych dziurek, nigdzie! (bo takie pomysły też słyszałam...), tylko po prostu wkładamy(...)Najprościej zimą - na balkon albo na zewnętrzny parapet :) NIGDY nie otwieramy puszki gorącej ponieważ może wybuchnąć i się poparzymy! Karmel gotowy :) Można go zastosować do lodów, do ciast, do kruchych babeczek, do posmarowania blatów waflowych. Tak naprawdę to do Was należy inwencja twórcza :) Na zdrowie? Nie bardzo - za słodkie. Ale smacznego
Szczęśliwa kuchniaHekele , potrawa kuchni Śląskiej ze śledziem.Smaczna i bardzo wyrafinowana , choć bardzo prosta potrawa. 3 solone Śledzie lub 6 płatów śledziowych typu matiasy 1 butelka wody mineralnej 12.5 dag.chudego wędzonego boczku 2 cebule 1 szkl.kiszonych ogórków z koperkiem ocet czarny pieprz Szczypior *********************************** Śledzie wkładamy do wody mineralnej i zostawiamy je do następnego dnia.Następnie wyjmujemy z wody(...)piękne, ale to mój pierwszy blog jaki założyłam i na którym robiłam pierwsze kroki z blogowaniem,jednak przepisy są warte wypróbowania.Pozdrawiam. *********************************************** KANDYZOWANA SKÓRKA CYTRYNOWA DO CIASTA SEROWE PĄCZUSIE KRUSZON HERBACIANY MIGDAŁOWIEC TORT MOCNO KOKOSOWY KOLOROWY SERNIK SYROP CYNAMONOWY DO KAWY LUB HERBATY LODY NA CIEPŁO CIASTO GALARETKOWE KLOPS W ŚMIETANIE SERNIK Z BRZOSKWINIAMI CIASTO BAKALIOWE CIASTO MAKOWO
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiTortilla domowa, wykonana od a do z samemu . Prosta chrupiąca i smaczna . Zrobiłam ja to i zrobisz i ty . Składniki farszu: 4 ćwiartki z kurczaka sól do smaku pieprz biały mielony do smaku papryka czerwona mielona ostra do smaku olej do smażenia Dodatkowo: sałata lodowa 1 szt ogórek zielony świeży(...)dodajemy do mąki ( szybciej się rozpuści co za tym idzie szybciej się wchłonie) . Dodajemy szczyptę soli , wbijamy jajo i wlewamy wodę ( dałam szklankę ). Jeśli podczas wyrabiania poczujecie , że ciasto jest zbyt miękkie to dajcie trochę maki . Energicznie wyrabiamy ciasto kolo 10 minut. Wstawiamy je do lodówki na na 30 minut. Wyjmujemy , możemy podzielić na mniejsze porcje. Wałkujemy cienko podsypując
Różowa kuchniaPyszne, lekkie, bardzo łatwe w przygotowaniu dietetyczne placuszki bananowe do przygotowania, których są potrzebne tylko dwa składniki: kurze jajko i dojrzały banan! Ostatnio mam
Kuchnia Łukaszaktóre publikuję z rodziną pierwsze smakuję, jeśli coś mi nie wychodzi, to nic nie szkodzi, bo się nie poddaję i szukam połączeń smakowych dalej. Czasem są to dania bardzo proste, banalne, a czasem wyjdą mi nietypowe, oryginalne. To takie moje kulinarne wymyślanie, smakowe i kombinowanie. Jestem samoukiem, amatorką gotowania, ale podjęłam się takiego zadania, że jeśli coś smakuje(...)płatkami migdałów wypróbuję. Trafiła Pani w mój smak idealnie, a całość brzmi fajnie i oryginalnie. II miejsce Grill Pani Katarzyna Załuska otrzymuje bo jej Malinowe ciasto z waniliowym obłoczkiem na cudownie cynamonowym spodzie mnie intryguje. Nie dość, że wygląda idealnie, to wierzę, że smakuje genialnie. Maliny jeszcze rosną u mojej mamy w ogrodzie, więc poddam się
Moniki SmakołykiPrzepis znalazłam na tym blogu , ale oryginalny przepis pochodzi z kopalni przepisów na pieczywo czyli z bloga Smakowity chleb . Proste, pszenne bułeczki - musiałam je upiec! Są mięciutkie, miłe dla oka i dla podniebienia :)) Z lekką nutą tymianku, który uwielbiam. Mięciutki środek i chrupiąca skórka. Perfekcyjne na śniadanie :)) Składniki: (na ok. 11 średniej wielkości bułeczek(...)minut, by drożdże "ruszyły". Do miski przesiać mąkę, dodać sól, tymianek i wymieszać. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, resztę ciepłej wody, cukinię,olej i wyrobić jednolite ciasto. Ja wyrabiałam ręcznie. Można też wyrabiać mikserem przy użyciu haka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Po tym czasie ciasto powinno lekko podrosnąć. Bierzemy się więc
Walijskie Pichceniewiem jak Wy, ale ja uwielbiam smak świeżych wypieków. A własnoręcznie upieczone bułeczki posmarowane domowymi konfiturami... po prostu czasem nie ma nic lepszego. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszne, proste do zrobienia, pulchniutkie bułeczki. Są idealną propozycją na śniadanie lub letni piknik. A ich smak dodatkowo wzbogaca przyprawa do pieczenia chleba firmy Raflex , z którą mam okazję współpracować. Spróbujcie(...)łyżeczki drożdży, szczyptę soli. Następnie wbijamy jajko oraz dodajemy 2 czubate łyżeczki naturalnego serka homogenizowanego. Powoli wlewamy ciepłe mleko połączone z masłem. Całość wyrabiamy ręcznie, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno spokojnie odchodzić od rąk, jeśli tak nie jest podsypujemy bardzo delikatnie mąką (odrobina na dłoń) i dalej wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę i odkładamy je do wyrośnięcia
Słodkie okruszki