proste ciasta - 17526 przepisów (strona:904/1169)

Kluski śląskie z dziurką 77

Kto z nas nie kocha klusek śląskich? Królują na niedzielnych stołach, przyjęciach okolicznościowych, chrzcinach, komuniach, weselach i stypach. Pierwsze znikają z każdego biesiadnego stołu. CO takiego

ProstePesto.pl
Chrupiące pałki z kurczaka – bez tłuszczu, z piekarnika 288

Lekko pikantne, mocno doprawione i chrupiące pałki z kurczaka. Wcale nie trzeba kurczaka smażyć w głębokim tłuszczu, żeby uzyskać chrupiącą skórkę ani bardzo długo piec, żeby

Karo in the Kitchen
Greckie chlebki pita – miękkie i elastyczne, bez kieszonek 342

Pita to nie tylko charakterystyczne puchate placki z dużą kieszonką do napełniania, ale i miękkie płaskie chlebki. Te są w typie greckim – zostają elastyczne, świetnie nadają

Karo in the Kitchen
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 151

Odpowiedziałam na marcowe zaproszenie Amber. Tym razem chleb, którego wypiek w czasie był trochę długi okazał się smaczny, a przepis nie taki skomplikowany :) przepis podaję za

Proste Potrawy
Kajzerki 42

jakości pieczywo serwują nam obecnie sklepy, zwłaszcza markety, albo niektóre piekarnie. Dlatego warto upiec sobie samemu w domu takie pyszne, pachnące bułeczki. Tym bardziej, że ich wykonanie jest banalnie proste. Kajzerki mają charakterystyczne nacięcia, które bez problemu zrobicie przy pomocy zwykłej łyżki, ale są też dostępne na rynku specjalne foremki/wykrawaczki do kajzerek. Aby uzyskać chrupiącą i tym samym(...)łyżkę mąki i wlać odrobinę letniej wody, wymieszać do dokładnego połączenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. W przypadku użycia suchych drożdży, wystarczy wymieszać je z mąką. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z solą. Dodać jajko, wlać wodę oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Wyrabianie

Opowieści z piekarnika
NAJPROSTSZE ROGALIKI Z 3 SKŁADNIKÓW 710

Nadziewane rogaliki twarogowe były pierwszymi rogalikami jakie zrobiłam będąc dzieckiem. Przepis jest tak banalnie prosty, że swoją naukę z pieczeniem można zacząć właśnie od niego 😉  Zajadałam się z nimi z moim ukochanym Bratem, co niejednokrotnie kończyło się bójką o ostatnie sztuki 💪😈 Odkąd pamiętam nadziewam je najczęściej powidłami śliwkowymi, bo w takiej wersji smakują mi najbardziej, ale moje Dzieci eksperymentują(...)pszennej DODATKOWO: powidła śliwkowe (lub gęsty dżem albo marmolada w ulubionym smaku) cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Do miski wrzuć wszystkie składniki i zagnieć ręcznie lub hakiem miksera elastyczne ciasto. Zrób z niego kulę, zawiń w folię, spłaszcz lekko i wsadź do lodówki na 1 godzinę.   Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem

Słodko-Słony Świat Ilony
Wielkanocne babeczki 223

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać płynne, ale przestudzone masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać do każdej ciasto do 3/4 wysokości. Wkładamy babeczki do  piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu). Piec maksymalnie

Kulinarne Inspiracje
Babka czekoladowa jogurtowa 170

który na pewno przypadnie Wam do smaku. Bardzo lubię ucierane babki , wilgotne i pachnące czekoladą. Tej nic dodać nic ująć. Baba jak się patrzy! Użyłam starej foremki do babki. Prosta, metalowa i dosyć wysoka. Stara jak świat! Zupełnie zapomniałam, że ją mam. Przydała się dzisiaj. Babka wyrosła akurat po brzegi foremki. Bez problemu odwróciłam ją do góry nogami. Posmarowałam(...)ubijając. Przesiej mąkę, kakao, sodę i proszek. Dodaj na przemian z jogurtem w trzech podejściach mieszając do połączenia składników. Formę do babki wysmaruj masłem i oprószyć mąką. Napełnij formę ciastem (ciasto powinno wypełnić około 3/4 wysokości formy). Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij upieczone ciasto i ostudź. W między czasie

codojedzenia
Polskie potrawy regionalne, które warto spróbować 177

kilka z nich. Kartacze z Suwalszczyzny Kartacze lub też cepeliny to znane podlaskie placki z farszem mięsnym podawane z masłem i skwarkami. Można je porównać do poznańskich pyz. Ciasto wyrabiane jest z ziemniaków. To pożywne, syte, aczkolwiek ciężkostrawne danie. Mięsny farsz jest zazwyczaj mocno przyprawiany czosnkiem i przyprawami. Czasami można także spotkać kartacze z farszem warzywnym, serowym lub grzybowym. Babka(...)doskonale przyrządzone mięso. Tradycyjna rolada robiona jest od wielu pokoleń. Jeśli jesteście zainteresowani tym, jak zrobić roladę, polecamy Wam zajrzeć na stronę  http://www.codogara.pl/5182/tradycyjna-slaska-rolada-wolowa/ , gdzie znajdziecie prosty przepis. Pyzy z gzikiem – Wielkopolska Tradycyjne pyry z gzikiem to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej zwłaszcza poznańskiej, które smakuje doskonale jako przekąska, lunch lub śniadanie. Ziemniaki z puszystym twarożkiem zdobywają uznanie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb pszenny codzienny na drożdżach 178

Prosty, ale czasochłonny przepis na pyszny chleb. Jeżeli zamierzacie piec domowe pieczywo, to polecam zacząć od tego chleba, bo trudno żeby się nie udał, a nic nie zachęca bardziej niż sukces ;-) Chleb jest najsmaczniejszy w ten sam dzień (zjedliśmy z mężem na kolację pół bochenka). Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia", którą bardzo polecam. Im więcej damy(...)odstawić na 30-60 minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałe składniki (500 g mąki, 10 g soli, 300 ml letniej wody), przelać zaczyn i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto na chleb można wyrabiać w bardzo dużej misce lub na stolnicy (jeżeli nie posiadacie żadnego z powyższych, to można wykorzystać po prostu blat kuchenny). Ciasto będzie początkowo klejące, należy

Passions hobbies life
Chałka 142

fabrykach nie przynosiła wysokich zarobków), a jednocześnie potrzebujący pożywnego jedzenia. Dlatego też w kuchni łódzkiej, jak i w przepisach zebranych przez  autorkę książki - Annę Wojciechowską, dominują przepisy proste, takie jak bułka z mlekiem, pajda chleba z cukrem, czy kasza gryczana ze skwarkami, ale znajdziemy tu też kilka pysznych rarytasów na dania z podrobów np. dudki, żołądki w sosie(...)czystą ściereczką i odstawić na około 20 minut.  Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, zaczyn, jajko, pozostały cukier i roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośięcia na około godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość.  Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć je z miski na oprószoną mąką stolnicę i podzielić

Codzienne Gotowanie
Rabarbarowe ptasie mleczko 163

Nigdy nie jemy surowego rabarbaru ponieważ jest szkodliwy dla naszego organizmu. Zaś ten po obróbce termicznej jest jak najbardziej wskazany :) Prezentowane przeze mnie rabarbarowe ptasie mleczko jest niezwykle lekkie, proste w przyrządzeniu, nie wymagające praktycznie żadnych umiejętności. Wymaga jedynie chwili cierpliwości i składników :) Jeśli ktokolwiek ma obawy co do kwaskowatości tego cudeńka to pragnę uspokoić, że jest ona lekko(...)tego przesiewamy mąkę i miksujemy. Na końcu dodajemy białka partiami i najlepiej łyżką dokładnie mieszamy z masą żółtkową. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i na to wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 min. (sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Jeśli po 15 min jest już suchy można wyjąć. Jeśli nawet po 20 min jest jeszcze mokry to trzymamy kolejne kilka

Jedzeniomania
Naleśniki Monte z mleczno – czekoladowym deserem 90

Naleśniki na słodko z dodatkiem deseru mleczno – czekoladowego Monte. Naleśniki inne niż inne, niepowtarzalnie smakowite. Mleczno czekoladowe placuszki naleśnikowe najsmaczniejsze ze świeżymi truskawkami i odrobiną

ProstePesto.pl
PLACEK KORZENNY NA MIODZIE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – piernik dojrzewający – etap I 252

Niedługo Święta Bożonarodzeniowe, więc wypadałoby zarzucić jakimś gamerskim przepisem w odpowiednim klimacie. Z pomocą przychodzi Wiedźmin 3: Dziki Gon, a konkretniej dodatek Krew i Wino, w

Nerds Kitchen
Gofrowe churros na Walentynki 78

samym środku zimy. Właściwie pomysł ten sprawdzi się świetnie na śniadanie, obiad, deser i na kolację, bo na dobre gofry zawsze jest dobra pora. Muszę przyznać, że z ciastem na gofry zawsze miałam jakieś przeboje. Albo było za rzadkie, albo okropnie przyklejało się do gofrownicy, albo gofry w ogóle nie wyrastały i były zwykłymi naleśnikami o gofrowym wzorku... Wszystko się(...)spotkania lub weekendową pysznością :) Możecie dodać też owoce, zachomikowane latem. Urozmaicą i orzeźwią smakiem, przypominając łaskoczące po nosie słońce, gdy za oknem świat przykryty grubą warstwą śnieżnego cukru pudru ;) Proste w przygotowaniu, przepyszne i uroczo kuszące! Jeżeli zatem chcecie zaskoczyć swoją drugą połówkę pysznym słodkim i ciepłym deserem w ten ośnieżony dzień wszystkich odcieni czerwieni i różu, albo

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Słonecznik - idealna sałatka imprezowa 1595

Ostatni przepis w tym roku... 2020 nie był rokiem łatwym, ale nie będę narzekał, bo na maxa zmienił moje życie (raczej ja je zmieniłem!). Wiem, że

Kuchnia Łukasza
Klasyczne bułki do hamburgerów – idealnie puszyste, w godzinę! 179

Po przynajmniej stu prośbach od Was o przepis na klasyczne, domowe bułki do hamburgerów udało mi się wreszcie spisać i sfotografować cały proces ich powstawania – a

Karo in the Kitchen
Deser z malinowym coulis 248

Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Deser z malinowym coulis By Piotr 10 września 2018 Składniki: Malinowe coulis maliny - 300g cukier - ok

Pogotujmy.pl
Socca – placek z ciecierzycy 109

płaskiej łyżeczki soli łyżeczka suszonego tymianku czarny pieprz Do miski przesiej mąkę, dodaj suszony tymianek, pieprz, sól oraz wodę wymieszaną z oliwą. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej za pomocą miksera. Ciasto powinno być dość gęste. Odstaw je na ok. 1h. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Następnie wylej na nią ciasto, tak aby powstał placek o grubości ok. 1 cm. Smaż

365 dni dookoła kuchni
Klasyczna carbonara 190

Klasyczna carbonara to chyba jeden z prostszych makaronów jakie można przygotować. Jest ona niezmiernie szybka w przygotowaniu i możecie przygotować ją zaraz po powrocie do domu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bezglutenowe Budyniowe Naleśniki Z Twarogiem I Sosem Truskawkowym 123

Nie spodziewałam się, że wyjdą tak pyszne ! Ich zapach po prostu tak pobudził moje kubki smakowe, że zjadłam sama prawie całą porcję ;) Wypróbujcie, posmakujcie i zobaczcie

Gotowanie...to proste !
Z cyklu: Domowe pieczywo - Włoskie taralli z nasionami kopru włoskiego (Taralli al vino con semi di finocchio) 164

suchymi nasionami kopru włoskiego, 2 łyżeczkami soli i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki  wlewamy podgrzany olej i wino o temperaturze pokojowej. Ciasto w yrabiamy ok. 15 minut.  Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.  Ciasto przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce

La grande e la piccola cuoca
Pierniczki Na Musie Jabłkowym 118

Wspaniałe  pierniczki które przez dodatek musu jabłkowego zachowują dłużej świeżość :) Pierniczki staja się w moim nowym domu tradycją, mąż je uwielbia, ja też już się

Gotowanie...to proste !
Jak zrobić karmel z mleka skondensowanego słodkiego (zagęszczonego)? 226

Kolejna prosta porada :) Składnik tylko jeden :) Po prostu 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego (zagęszczonego) Nie ma w tym nic trudnego: puszkę z mlekiem wkładamy do garnka z wodą tak, aby była cała przykryta. Ja nie stawiam, tylko kładę i od czasu do czasu przekręcam. Nie robimy żadnych dziurek, nigdzie! (bo takie pomysły też słyszałam...), tylko po prostu wkładamy(...)Najprościej zimą - na balkon albo na zewnętrzny parapet :)  NIGDY nie otwieramy puszki gorącej ponieważ może wybuchnąć i się poparzymy!  Karmel gotowy :) Można go zastosować do lodów, do ciast, do kruchych babeczek, do posmarowania blatów waflowych. Tak naprawdę to do Was należy inwencja twórcza :) Na zdrowie? Nie bardzo - za słodkie. Ale smacznego

Szczęśliwa kuchnia
SAŁATKA ŚLĄSKA ZE ŚLEDZIEM 139

Hekele , potrawa kuchni Śląskiej ze śledziem.Smaczna i bardzo wyrafinowana , choć bardzo prosta potrawa.   3 solone Śledzie lub 6 płatów śledziowych typu matiasy 1 butelka wody mineralnej 12.5 dag.chudego wędzonego boczku 2 cebule 1 szkl.kiszonych ogórków z koperkiem ocet czarny pieprz Szczypior ***********************************  Śledzie wkładamy do wody mineralnej i zostawiamy je do następnego dnia.Następnie wyjmujemy z wody(...)piękne, ale to mój pierwszy blog jaki założyłam i na którym robiłam pierwsze kroki z blogowaniem,jednak przepisy są warte wypróbowania.Pozdrawiam. *********************************************** KANDYZOWANA SKÓRKA CYTRYNOWA DO CIASTA  SEROWE PĄCZUSIE KRUSZON HERBACIANY MIGDAŁOWIEC TORT MOCNO KOKOSOWY KOLOROWY SERNIK SYROP CYNAMONOWY DO KAWY LUB HERBATY LODY NA CIEPŁO CIASTO GALARETKOWE KLOPS W ŚMIETANIE   SERNIK Z BRZOSKWINIAMI CIASTO BAKALIOWE CIASTO MAKOWO

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tortilla domowa 152

Tortilla domowa, wykonana od a do z samemu . Prosta chrupiąca i smaczna . Zrobiłam ja to i  zrobisz i ty . Składniki farszu: 4 ćwiartki z kurczaka sól do smaku  pieprz biały mielony do smaku  papryka czerwona mielona ostra do smaku  olej do smażenia Dodatkowo: sałata lodowa 1 szt ogórek zielony świeży(...)dodajemy do mąki ( szybciej się rozpuści co za tym idzie szybciej się wchłonie) . Dodajemy szczyptę soli , wbijamy jajo i wlewamy wodę ( dałam szklankę ). Jeśli podczas wyrabiania poczujecie , że ciasto jest zbyt miękkie to dajcie  trochę maki . Energicznie wyrabiamy ciasto kolo 10 minut. Wstawiamy je do lodówki na na 30 minut. Wyjmujemy , możemy podzielić na mniejsze porcje. Wałkujemy cienko podsypując

Różowa kuchnia
Dietetyczne placuszki bananowe (dwuskładnikowe) 698

 Pyszne, lekkie, bardzo łatwe w przygotowaniu dietetyczne placuszki bananowe do przygotowania, których są potrzebne tylko dwa składniki: kurze jajko i dojrzały banan!  Ostatnio mam

Kuchnia Łukasza
Wyniki konkursu urodzinowego :) 145

które publikuję z rodziną pierwsze smakuję, jeśli coś mi nie wychodzi, to nic nie szkodzi, bo się nie poddaję i szukam połączeń smakowych dalej. Czasem są to dania bardzo proste, banalne, a czasem wyjdą mi nietypowe, oryginalne. To takie moje kulinarne wymyślanie, smakowe i kombinowanie. Jestem samoukiem, amatorką gotowania, ale podjęłam się takiego zadania, że jeśli coś smakuje(...)płatkami migdałów  wypróbuję. Trafiła Pani w mój smak idealnie, a całość brzmi fajnie i oryginalnie. II miejsce  Grill Pani Katarzyna Załuska  otrzymuje bo jej Malinowe ciasto z waniliowym obłoczkiem na cudownie cynamonowym spodzie mnie intryguje. Nie dość, że wygląda idealnie, to wierzę, że smakuje genialnie. Maliny jeszcze rosną u mojej mamy w ogrodzie, więc poddam się

Moniki Smakołyki
PSZENNE BUŁECZKI Z CUKINIĄ 180

Przepis znalazłam na   tym blogu , ale oryginalny przepis pochodzi z kopalni przepisów na pieczywo czyli z bloga  Smakowity chleb . Proste, pszenne bułeczki - musiałam je upiec! Są  mięciutkie, miłe dla oka i dla podniebienia :))  Z lekką nutą tymianku, który uwielbiam.  Mięciutki środek i chrupiąca skórka. Perfekcyjne na śniadanie :)) Składniki: (na ok. 11 średniej wielkości bułeczek(...)minut, by drożdże "ruszyły". Do miski przesiać mąkę, dodać sól, tymianek i wymieszać. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, resztę ciepłej wody, cukinię,olej i wyrobić jednolite ciasto. Ja wyrabiałam ręcznie. Można też wyrabiać mikserem przy użyciu haka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Po tym czasie ciasto powinno lekko podrosnąć. Bierzemy się więc

Walijskie Pichcenie
Pulchniutkie bułeczki - idealne na śniadanie lub piknik 144

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam smak świeżych wypieków. A własnoręcznie upieczone bułeczki posmarowane domowymi konfiturami... po prostu czasem nie ma nic lepszego. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszne, proste do zrobienia, pulchniutkie bułeczki. Są idealną propozycją na śniadanie lub letni piknik. A ich smak dodatkowo wzbogaca przyprawa do pieczenia chleba firmy Raflex , z którą mam okazję współpracować. Spróbujcie(...)łyżeczki drożdży, szczyptę soli. Następnie wbijamy jajko oraz dodajemy 2 czubate łyżeczki naturalnego serka homogenizowanego. Powoli wlewamy ciepłe mleko połączone z masłem. Całość wyrabiamy ręcznie, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno spokojnie odchodzić od rąk, jeśli tak nie jest podsypujemy bardzo delikatnie mąką (odrobina na dłoń) i dalej wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę i odkładamy je do wyrośnięcia

Słodkie okruszki
Batoniki Czekoladowe 132

Pyszne i dziecinnie proste batoniki czekoladowe, które polubi każdy, i mały i duży. Spód jest mocno czekoladowy, wilgotny, ala brownie a wierzch posypany piankami, orzechami i czekoladą nie tylko pięknie je zdobi ale również pięknie smakuje. Mój syn był wniebowzięty gdyż pianki marshmallows to jego smaczne odkrycie ostatnich miesięcy Ja osobiście za nimi nie przepadam, więc jeśli macie podobnie(...)kakao. Do przestudzonego dodajemy cukier, roztrzepane jajko, mąkę, mleko, ekstrakt z wanilii i mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników. Formę kwadratową 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy piankami, posiekanymi orzechami i posiekaną czekoladą

Made By Mom And Son
Batoniki Czekoladowe 162

Pyszne i dziecinnie proste batoniki czekoladowe, które polubi każdy, i mały i duży. Spód jest mocno czekoladowy, wilgotny, ala brownie a wierzch posypany piankami, orzechami i czekoladą nie tylko pięknie je zdobi ale również pięknie smakuje. Mój syn był wniebowzięty gdyż pianki marshmallows to jego smaczne odkrycie ostatnich miesięcy Ja osobiście za nimi nie przepadam, więc jeśli macie podobnie(...)kakao. Do przestudzonego dodajemy cukier, roztrzepane jajko, mąkę, mleko, ekstrakt z wanilii i mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników. Formę kwadratową 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy piankami, posiekanymi orzechami i posiekaną czekoladą

Made By Mom And Son