Przepis na bułeczki opracowany przez Tatter w oparciu o przepis Dorotus był propozycją Małgosi w Wypiekaniu na śniadanie..Bułeczki są proste w przygotowaniu, ale trochę czasu trzeba poświęcić na wyrastanie ciasta...ale warto..bo są smaczne..Dzięki za wspólne pieczenie... Zaczyn: 320 g białej pszennej maki chlebowej [dałam zwykłą pszenną] 1 ,5 łyżeczki drożdży
Moje domowe kucharzenieJedna z moich ulubionych tart :). Bardzo delikatna i mocno cytrynowa. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy Aleksandrypotem wybrałam miąższ i to czego nie zużyłam od razu popakowałam do pojemników i zamroziłam. Kilka razy miałam gotową bazę do zupy albo ciasta. Ta ostatnia porcyjka też trafiła do gara powstała bardzo prosta zupa. A na blogu "Mężczyzna gotuje" można przeczytać od dzisiaj zapis rozmowy jaka miała miejsce niedawno w warszawskim parku. Marcin wyciągnął mnie
Smaczna Pyzawalory zdrowotne. Zwinięte absolutnie profesjonalnie, urodziwe, śmiało mogą rywalizować z tymi ze sklepowej półki. Ciasteczkowe rogaliki formujemy zazwyczaj z trójkąta wyciętego z ciasta, te powstają nieco inaczej. Dokładnie jak zobacz na filmie. Są mega proste, warto zrobić ich więcej i zamrozić. Składniki na 9 sztuk: 500 g mąki orkiszowej jasnej 630 60 ml oleju rzepakowego 60 g cukru(...)jajko+1żółtko 1 op. suchych drożdży mak - do posypania Wykonanie: mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wymieszać hakiem do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta, które nie okleja brzegów misy (około 10 minut). Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto wyrzucić na stolnicę, uderzyć pięścią, by je odgazować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!licząc pieczenia. Istotną rzeczą tego przepisu jest to, że składniki z lodówki mają być w temperaturze pokojowej, dlatego, jeśli chcemy wykonać to ciasto z zaskoczenia ciężko mieć produkty w temperaturze pokojowej. Na to jednak jest prosty sposób: jajka wsadzamy do ciepłej wody (niegorącej!), dzięki czemu szybko się ogrzeją, to samo wykonujemy z kubeczkiem śmietany. Może i nie będzie to taka
Zdrowie i pysznie na talerzuciasto z połowy normalnej porcji. Intenstywnie zielone ciasto (bez sztucznych barwników!) szpinakowo-bazyliowe z tuńczykiem, ziołowym twarożkiem i wiosennymi warzywami. Z jednej strony danie jest sycące, a jednak bardzo lekkie w smaku. Idealne na kolację lub jako przekąska na wszelkiego rodzaju garden party i wiosenne pikniki. Do tego szybkie i proste w przygotowaniu. Ja uwielbiam takie kolorowe dania(...)sztuk ciasto: 100 g mąki tortowej 50 g masła 120 ml soku ze szpinaku i bazylii (do wyciśnięcia tej ilości soku użyłam spory pęczek świeżego szpinaku i gałązkę bazylii) 2 jajka szczypta soli ziołowy twarożek: 200 g kremowego twarożku naturalnego pół pęczka posiekanego cienkiego szczypiorku łyżka listków bazylii cytrynowej sól i pieprz do smaku dodatkowo: puszka tuńczyka w kawałkach
Mienta blogtakie ciasto na jesień. Na chłody ... na słoty ... na deszcz za oknem 💕 Proste, szybkie do wykonania, mocno czekoladowe z winnymi gruszkami na wierzchu. Bo przecież czekolada i gruszki to duet idealny! Do tego tylko filiżanka kawy i jestem w niebie 😉💚 Składniki: (na totrownicę o średnicy 22cm) 1 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 1 cukier waniliowy(...)cukru. Studzimy. Żółtka ubijamy chwilę mikserem, dodajemy wystudzoną masę, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ubijamy do połączenia się składników. Białka - ubijamy na sztywno. Dodajemy do czekoladowego ciasta. Mieszamy całość delikatnie łyżką do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto. Na górze układamy cienkie plastry obranej gruszki
Walijskie Pichceniezająłby zbyt dużo czasu. Padło na francuskie kwadraciki z gruszkami. Gruszki zatopione w czekoladowej masie ciasteczkowej. Nie uwierzycie ale w smaku obłędne. Szybkie, proste a zachwycają. Sama byłam zdziwiona, że połączenie gruszki z czekoladą plus ciasto francuskie to czysta rozkosz dla podniebienia. Niebo w gębie. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na około 15 sztuk: 375 g ciasta francuskiego 70 g ciastek
Made By Mom And Sonnaprawdę to bardziej ciasto a'la piernik, bo nie ma w nim nawet grama miodu, który jest jednym z podstawowych składników prawdziwego piernika. Ale za to jest bardzo szybkie i proste do zrobienia, od razu mięciutkie, puszyste i mega aromatyczne. Tak więc jeśli jeszcze nie macie ciasta na świąteczny stół spokojnie dziś albo nawet jutro możecie je upiec
Simply FoodPtysie to jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym. Mini Ptysie warto przygotować również na ostatki, ciastka są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie. Mini Ptysie z Bitą Śmietaną - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki Krem: 400 ml śmietanki kremówki
Słodka Stronamało muffinek. Ostatnie godziny, minuty, sekundy. Przecież Marzenka na mnie liczy. Miałam coś upiec na skalę całej naszej klasy. Coś prostego, coś na szybko, ale pysznie. Szybko, prosto i na temat. Przepis na dużą prostokątną blachę: Ciasto mocno czekoladowe z malinami Masa czekoladowa: 4 szklanki mąki tortowej 2 szklanki zwykłego, białego cukru 2 szklanki mleka 2% 95 g masła
Eat ShrimpsWitajcie :) Ostatnio mam jakiegoś lenia pisarskiego i ciężko mi się zebrać do napisania postu, a że dzisiaj naszła mnie chęć na ciasto marchewkowe z rodzynkami to postanowiłam je upiec i wrzucić przepis . Szybkie, proste w przygotowaniu z nutką korzenną, myślę że i Wam posmakuje. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka przyprawy(...)oleju 300 g mąki typ 550 2 duże marchewki około ( 350 g ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czekolada mleczna Milka 2 łyżki słodkiej śmietanki 30% wiórki do posypania ciasta 2 małe garści rodzynek blaszka o wymiarach: 31/22 lub keksówka o zbliżonych wymiarach Wykonanie : Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na średnich oczkach tarki. Jajka ubijamy z cukrem
Sama słodycz i szczypta chiliktórego unikam. Sama nie wiem czemu. Chyba dlatego, że zawsze wydawało mi się, że jest to ciasto bardzo trudne do zrobienia. Kiedy spróbowałam tego ciasta u koleżanki w pracy byłam zachwycona. Przepis też wydawał się prosty. No i się udało. Sernik smakował wszystkim. Jest idealny. Ciężki, wilgotny- taki jak lubię. Polecam Składniki: 1 kg twarogu tłustego w kostkach(...)czas ubijamy, dodając po jednym żółtku. Dokładamy twaróg z ziemniakami Mieszamy. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno). Wylewamy ciasto. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 200 stopni C. Do małego rondela wkładamy czekoladę, masło i cukier. Mieszamy podgrzewając. Polewamy sernik. Ozdabiamy bakaliami. Ilość porcji: 12 Czas przygotowania
Pobite gary BarbaryCiasto marchewkowe, ale marchewka jest ledwie wyczuwalna. Wilgotne, puszyste, smaczne i proste w przygotowaniu. Składniki -1/2 kg marchewki -3 szklanki mąki -2 szklanki cukru -kostka margaryny -3 jajka -2 łyżeczki sody oczyszczonej -5 łyżek wody -szczypta soli Szklankę cukru karmelizujemy, dodajemy wodę i studzimy. Obraną marchewkę tarkujemy na średnich oczkach. Oddzielamy żółtka(...)bułką tartą formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Ciasto jest upieczone. Wyjmujemy z formy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyCzekoladowe browne to wyśmienite ciasto z dodatkiem orzechów włoskich i sporej ilości czekolady. Jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie. Miłośnicy czekolady będą nim zachwyceni. składniki na tortownicę 23 cm 100g orzechów włoskich 3 tabliczki gorzkiej czekolady 125 g masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu opakowanie cukru waniliowego szczypta soli(...)cukier kryształ, cukier waniliowy oraz szczyptę soli, dodajemy również jajka, wsypujemy posiekane orzechy, mąkę i proszek do pieczenia, całość bardzo dokładnie mieszamy żeby wszystkie składniki się połączyły. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i dokładnie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy około 25- 30 minut. W kąpieli wodnej dokładnie rozpuszczamy pozostałą czekoladę . Lekko
Smakowite Dania