Sezon truskawkowy w pełni. Na blogu nie może więc zabraknąć przepisów z truskawkami. Dzisiaj przepis na prosty placek z nimi i kruszonką. Rekomendacjąniech będzie, ze wszystkiemojedziecijadły
Polska ZupaTo cud w gębie. Proste, szybkie, pyszne. Przepis na 8 mały słoiczków. 1,5 kg śliwek węgierek 0,5 szklanki cukru 1,5 tabliczki gorzkiej
Humanistka w kuchniI znowu śliwki. Zaczynam naprawdę dostrzegać ich walory smakowe. Prosta sałatka w sam raz na prawie już jesienne śniadanie. Produkty na 4 niewielkie porcje
Humanistka w kuchniCórka chciała tort, ja miałam ochotę na coś słodkiego i tak powstało to ciasto. Taki prosty tort, gdzie ozdabianie nie jest warunkiem koniecznym. biszkopt: 6 jajek
Polska Zuparamen trwa w najlepsze! Ta japońska zupa, obok sushi, stała się głównym daniem eksportowym państwa kwitnącej wiśni. Niektórzy pewnie zapytają, o co tyle hałasu. Odpowiedź jest prosta o (nie)zwykły rosół z kluskami i różnymi dodatkami, których wybór zależy tylko i wyłącznie od nas. Niby nic niezwykłego, ale powiedzmy sobie szczerze — któż nie kocha ciepłego maminego czy babcinego rosołu(...)reszta świata, wyszli z tego samego założenia. Dzięki temu ramen stał się daniem kultowym na miarę BicMaca, nie umniejszając temu pierwszemu. Kluczem do sukcesu zdobycia tak olbrzymiej popularności japońskiej zupy z pewnością są dodatki. Nasz polski rosół zwykle ogranicza się do makaronu, pokrojonej w kostkę marchewki i zieleniny. Jednak ramen to zabawa w układanie własnej zupy od podstaw. Możliwości jest
Food Squarekoper.Jest nie tylko delikatny i smaczny,ale tez bardzo zdrowy.Jakie ma wartosci,mozecie przeczytac tutaj:puree-ziemniaczane-z-pasternakiem.Zupa jest niezwykle prosta i szybka do przygotowania.Potrzeba bowiem zaledwie 15 minut,by ugotowac pasternak,gotuje sie szybciej niz ziemniaki.Ta smaczna,rozgrzewajaca i sycaca zupa-krem to swietna propozycjy na nadchodzace zimowe dni.Skladniki na 4 porcje:400 -500 g pasternaku600-800 ml bulionu warzywnego50
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smażyć rzadsze powidło. W Górze Ropczyckiej powidło śliwkowe jedzono na chlebie, w rogalikach, drożdżówkach i w kruchym placku. Gotowano z nich zupę powidlankę, którą podawano z ziemniakami. Lokalnym specjałem są również pierogi z powidłem i białym serem. Proste danie, które smakuje wyjątkowo i zasługuje na to, by o nim pamiętać. Przepis i informacje o śliwkowych tradycjach w Górze
Trzeci talerzdodatkiem warzyw Bardzo lubię buraki. To takie warzywa, które pasują zarówno do obiadu, jak i do deseru. Można ugotować na nich zupę, upiec ciasto, a nawet.. zrobić lody! Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na proste ciasto czekoladowe, którego bazą są właśnie gotowane buraki. Ciasto z buraka bezglutenowe Mój murzynek powstał z mąk bezglutenowych: owsianej
WiszniówkaPrzepyszne i proste w przygotowaniu, rozgrzewające “ Curry z dynią i łososiem “. Do przygotowania curry używam gotowej czerwonej pasty curry (Red Curry) w
Moja DelicjaPyszna zupa w kurczakiem, batatem i soczewicą. Przepis znalazłam na blogu kwestia smaku . Zupka bardzo smaczna, syta, prosta w przygotowaniu. Na pewno będę ja powtarzać :-). U mnie trochę większa porcja, bo robiłam na dwa dni :-). Miłego dzionka :-) Składniki: 2 filety z kurczaka 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 batat 2 łyżki
kruche babeczkiMarchewkę można zjadać w zupach, sokach, surówkach, sałatkach, na surowo, a także na wiele innych sposobów. Dzisiaj mam dla Was proste ciasto marchewkowe, które zawsze się udaje. Ciasto jest wilgotne, smaczne i bardzo szybko znika. Moje zostało już zjedzone, ale zostały zdjęcia i smak :) . Może i Wy skusicie się i upieczecie takie wspaniałe ciasto marchewkowe. Na blogu znajdziecie również
O kuchni z uczuciemWarto przygotować domową przyprawę do zup. Niezwykle aromatyczna, wzbogaca smak naszej zupy. Taka przyprawa nie zawiera konserwantów ani żadnej chemii. Jak to u mnie bywa wszystko jest proste ! :) Polecam :) Składniki: - por - natka pietruchy - natka selera - lubczyk Sposób przygotowania: Woszczyznę umyć, osuszyć. Następnie pora rozdzielić na liście, natkę pietruchy, lubczyk i selera także. Związać w pęczek i powiesić
Kuchnia Paulettesjest niewdzięcznym tematem, zresztą trzeba jeszcze mieć czym je robić , zmysł artystyczny to połowa sukcesu. Dziś mam dla Was zamiast zupy i drugiego- jedno pyszne danie na cały obiad. Kocham ryby za to, że są takie proste do obróbki, smaczne i zdrowe, a jeśli tylko chcemy i nie ogranicza nas wyobraźnia, możemy zaszaleć ! Warto je włączyć
Wanilia i Kardamonoznacza, że nie można zaprosić do wspólnej zabawy i gotowania swoich młodszych pociech (oczywiście pod nadzorem dorosłego). Przepisy są proste w wykonaniu, bogate w zdrowe produkty. Wszystko zostało podzielone na rozdziały: Śniadanie Drugie śniadanie Obiad zupa Obiad drugie danie Podwieczorek Kolacja Na każdej stronie książki wesoło zachęcają nas do gotowania postaci z bajki Frozen: Anna, Elsa, renifer Sven
Zrób to smaczniesól Wykonanie: Ogórki obieramy i blendujemy na papkę, dodajemy je do wywaru z warzyw i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni płatkami quinoa i koperkiem. Prawda, że proste
Quinoa Raz!dość uniwersalna i nadaje się w zasadzie do wszystkiego - chleba, naleśników, ciast (szczególnie kruchych), biszkoptów, placków, bułek czy zagęszczania sosów i zup. Poniżej kilka linków do moich przepisów na bazie mąki kukurydzianej: Bezglutenowa tarta czekoladowa z orzechami Prosta kokosowa szarlotka sypana Zdrowy snikers bez cukru i mleka
Powiedz dietom nieZrobienie domowej kapusty kiszonej nie jest pracochłonne. Wystarczy kilka prostych składników oraz 2-3 tygodnie cierpliwości. Smakuje wyśmienicie. Nadaje się zarówno na surówkę, jaki i zupę kapuśniak. Składniki: 2 kg kapusty białej 4,5 dkg soli 2-3 marchewki kilka ziarenek ziela angielskiego kilka liści laurowych. Jeśli posiadamy robot z tarczą do szatkowania, w mig kapusta będzie poszatkowana. Dodajemy
tojestpyszne.blogspot.comminut i gotowa. Smaczna i nieskomplikowana. Z nutą maślaną i świeżo mielonym pieprzem. Zaraz po pomidorowej i rosole jest to zupa, która bywa najczęściej na naszym stole. I trudno się temu dziwić bo kiedy coś tak prostego jest tak pyszne nie może być inaczej. Często przygotowuję ją kiedy nie mam czasu ani/lub pomysłu na obiad. Tym bardziej
Pyry na Gazokres, w którym one królują na naszym stole. Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem szparagi z sosem holenderskim W sezonie szparagowym proponuję inny sposób na ich wykorzystanie. Prosta wiosenna pizza ze szparagami, papryką i żółtym serem lazur to moja propozycja na wykorzystanie zielonych szparagów. To świetny pretekst aby zrobić niebanalną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię