Na takie kulinarne olśnienia właśnie czekam prowadząc tego bloga. Pieczony kalafior z sosem tahini i granatem to mistrzowskie połączenie smaków i w 100% w moim guście
Cooking for EmilyCo może być zimą lepszego niż zupa? Gęsta, gorąca i aromatyczna. Bardzo lubię zupy, a o tej porze roku raz na jakiś czas po prostu muszę
Ratunku obiadŻeberka z grilla Marynata do żeberek na grilla Miód, czyli płynne złoto to dodatek, który możecie wykorzystać w kuchni nie tylko do słodkich dań. Miodowa
Moja Książka KucharskaCzy jest tutaj ktoś, kto nie zna smaku zupy ziemniaczanej? Może nie dam sobie uciąć całej ręki, ale najmniejszego palca, to i owszem, że każdy kiedyś
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj przepis z najnowszej książki Lidla "Kuchnia polska według Karola Okrasy". Tak jak Karol lubi łamać przepisy - u mnie też małe zmiany - zaproponuję Wam wersję fit
Moje Kuchenne Rewelacjekoszalińskiej galerii Atrium funkcjonuje sieć Green Way serwująca zdrowe posiłki, w tym mająca ofertę skierowaną do wegan. Jako, że mieszkaliśmy nieopodal w Łazach, postanowiliśmy wybrać się tam na obiad. W ofercie jest kilka wyłącznie roślinnych dań, my wybraliśmy samosy z warzywnym farszem i surówkami: Bardzo nam smakowały, a lemoniada i świeżo wyciskana multiwitamina były pyszne i orzeźwiające. W ofercie było(...)wydaliśmy o wiele mniej niż podczas poprzednich wakacji, kiedy zamawialiśmy rybę w smażalni, która jednak kosztuje najwięcej. Mam nadzieję, że nasza relacja pozwoli Ci zainspirować się kilkoma powyższymi pomysłami i , jeżeli będziesz w okolicy, w której my mieszkaliśmy, ułatwi wybór odpowiednich miejsc z pysznym roślinnym jedzeniem. Ach, jedzenie jest ważne, ale nie najważniejsze. Wszelkie niedogodności i trudy rekompensują
Roślinna - blog wegańskiWczoraj nareszcie miałam chwilę, by pojechać na większe zakupy i przy okazji nabyłam czarniaka, smaczną rybę z rodziny dorszowatych. Na przygotowanie obiadu już za wiele czasu nie było, więc trzeba było wymyślić coś szybkiego, ale i na tyle bogatego w smaku, by nie sięgać za chwilę po jakąś przekąskę. I tak powstało danie, któremu poświęciłam ok. kwadransa. Składniki(...)winnicy zostaje wszystkim znacząco skrócony, ale i tak wiele się wydarzy. "Szczęście all inclusive" tak mnie wciągnęło, że od razu zabrałam się za kolejną część. To był świetny pomysł, zwłaszcza że "Francuska opowieść" okazała się zaskakująca i niezwykle wzruszająca. A Matylda w piękny sposób łamie stereotyp wrednej teściowej. W książce spodobało mi się mądre zdanie na temat porozumienia pokoleń
Weekendy w domu i ogrodzienajczęściej po dwie osoby z każdego kraju. Szczerze mówiąc na początku było cholernie trudno, trzeba było się ośmielić, wyluzować, zacząć rozmawiać, ew. dogadać się na migi :D, rzucać własne pomysły, słuchać innych, a w dodatku zapamiętaj te dziwne imiona 40 innych osób! Do tej pory nie wiem jak poprawnie je wymawiać, ale myślę, że zostanie mi wybaczone, bo nie jedyna(...)byłam ciągle śpiąca i najpóźniej o 22:00 leżałam w łóżku :x (teraz znów zasypiam po północy :D) P.S. C zęsto pytanie mnie o fotomenu, czy co jem na obiad itp. itd. Założyłam kilka dni temu drugie konto na instagramie, na którym będę dodawać zdjęcia innych posiłków oprócz śniadań - ZAPRASZAM
breakfast of dreamszwykłe restauracje/kawiarnie w których jest po prostu coś pysznego do zjedzenia. Jednak Lwów kulinarnie mnie zaskoczył. Wiele miejsc poza dobrym jedzeniem zachwycało po prostu swoim niesamowitym wyglądem, architekturą i pomysłem. Lwów to miejsce idealne na kulinarną podróż. Znajdziecie tam wszystko, z każdej kuchni świata w doskonałej cenie – najczęściej dużo niższej niż w Polsce. Wszystko zaczyna się od śniadania i kawy(...)Ribs jednak pomyliłam lokale i stanęliśmy nie w kolejce nie pod tym lokalem co do końca chciałam. Zorientowaliśmy się tuż przed wejściem gdy już „swoje” odstaliśmy. Więc koniec końców obiad jedliśmy w Mięso i Sprawiedliwość . Wybraliśmy mały talerz z różnymi mięsami za ok. 360 UAH (54 zł). Mieliśmy tam wieprzowinę, żeberka i kurczaka, a do tego trzy sosy. Było smacznie
CzarnawisienkaUwielbiam książki kulinarne – piękne zdjęcia, inspirujące pomysły, często po prostu smakowite historie, które uzupełniają to, co dzieje się za stołem. Nie ważne, czy ugotuję potem coś z nich. Przyjemność sprawia mi samo oglądanie obrazków, wyobrażanie sobie smaków i marzenia. Ponieważ prowadzę bloga kulinarnego, czytam większość nowości. Jakie książki, które przeczytałam w tym roku podobały mi się najbardziej(...)niż myślisz. Wystarczy, że zamiast 12 dań jak na Wigilię przygotujesz przystawkę, danie główne i deser wg. gotowego menu zaproponowanego przez Joannę Drzazgę, która ma doświadczenie w wydawaniu proszonych obiadów, ponieważ jest żoną dyplomaty. Będzie prosto i pysznie, z elementami kuchni francuskiej. Autorki:Gosia Wieruszewska, Joanna Drzazga Wydawnictwo: Muza “W mojej francuskiej kuchni” Mocną stroną książki jest
Ugotowane pozamiatane25 lat jest już z nami Bonduelle, na pewno znacie, pełne mrożonych pysznych warzyw kolorowych puszek, i dań w słoikach na ciepło
Wanilia i KardamonGotowanie na parze jest najzdrowszą metodą przygotowywania posiłków, pozwalającą na zachowanie ogromnego bogactwa witamin i minerałów, które ulegają zniszczeniu podczas innych sposobów obróbki termicznej. Parowniki są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Od wczoraj mamy astronomiczne lato :) Mnie kojarzy się ono zawsze z wypadami do lasu najpierw na jagody, potem na borówki, a w tzw. międzyczasie (nie cierpię
Weekendy w domu i ogrodzienarożnej kamienicy przy bardzo ruchliwej ulicy. Nie ma to jednak wpływu na komfort wewnątrz, jest cicho i przytulnie. Na dole spora sala z ogromnym lustrem na ścianie – świetny pomysł doskonale powiększający przestrzeń. Całość utrzymana w jasnej – białej tonacji. Na górze zdecydowanie przytulniej- między innymi pufy, na których można „ zalec” i sączyć kawę lub drinki. Na ścianach wiszą obrazy Andrzeja(...)aromat…. Wyszliśmy najedzeni ale bez uczucia ciężkości. Dania nie należą do najtańszych ale zdecydowanie warte swojej ceny. Restauracja dobra na lunch jak również na niedzielny rodzinny obiad. W weekendy podawane są dania z kuchni polskiej: gołąbki, schabowe, placki ziemniaczane, flaczki…. Gotował dla nas Szef Krzysztof Kowalski. 20 letnie doświadczenie oraz gotowanie dla Pary Prezydenckiej są doskonałą rekomendacją
królestwo garówGazpacho – hiszpański chłodnik Świetna zupa w okresie wiosenno-letnim, gdy mamy do czynienia z upałami i brakiem apetytu, ponieważ ta zupa smakuje najlepiej mocno schłodzona
Blendman