Młodą kapustę najbardziej lubię w wersji bezmięsnej, z samym tylko koperkiem i zasmażką, ale kiedy już taka wersja już mi się przeje, zaczynam wprowadzać do niej
Kuchenne zapiski EdytyZmotywowana między innymi przez Pana Doktora, który troskliwym tonem poradził mi "mogłaby się pani odmłodzić kilka kilogramów, zawsze to kręgosłup odciążony i kolanom lżej"
Kuchenne zapiski EdytyDzisiaj dla odmiany znów dietetycznie. Takie pieczarki wymyśliłam sobie w pierwszych dniach diety, a okazały się na tyle pyszne, że córka również zajadała je z apetytem
Kuchenne zapiski EdytyLubię pierś z kurczaka dlatego, że ma tylko jedną wadę - jest sucha, ale z tym można sobie poradzić. Poza tym posiada same zalety: jest lekkostrawna, niskokaloryczna
Kuchenne zapiski EdytyTa zapiekanka, to moja druga przygoda z kaszą jaglaną. Pierwsza miała miejsce co najmniej 10 lat temu i niechlubnie zapisała się w mojej pamięci. Wtedy przygotowałam
Kuchenne zapiski EdytyPapryka to warzywo bardzo uniwersalne, smakuje w każdej postaci i w towarzystwie wielu dodatków. Mój mąż uwielbia faszerowaną mięsem i ryżem, więc staram się dogodzić jego
Kuchenne zapiski EdytyCzasem zdarza się, że po rozmrożeniu ryby zostaje z niej maleńka garstka, którą nie jestem w stanie sama się najeść, nie wspominając już o nakarmieniu rodziny
Kuchenne zapiski EdytyZgadzam się, to nie jest prawdziwe węgierskie leczo, które przyrządza się na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny. Moje danie bardziej zbliżone jest do prowansalskiego ratatouille, ponieważ
Kuchenne zapiski EdytyPolędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie z kurek i kremówki, delikatnie podkręconym szczyptą curry. Przepis źródłowy TUTAJ . Podałam je z delikatnymi placuszkami ziemniaczano cukiniowymi . Czytaj więcej »
Kuchenne zapiski EdytySłodko-słony barszczyk z węgierek – zupa mojego dzieciństwa. Klasyczna pamuła pochodzi z Podkarpacia i jest robiona z suszonych śliwek z cynamonem, goździkami i miodem, a podawana
Kuchenne zapiski EdytyKolejne danie z Makaronem Międzybrodzkim. Tym razem użyłam wstążki ząbkowanej, i kolejny raz nie zawiodłam się. Makaron po ugotowaniu w czasie przewidzianym przez producenta pozostał taki
Kuchenne zapiski EdytyPogoda za oknem zdecydowanie zniechęca do lekkich potraw, dlatego dzisiaj serwuję konkretne jedzonko - potrawkę z drobiowych żołądków. Porcja jest wprawdzie duża, ale danie okazało się tak
Kuchenne zapiski EdytyByła tak piękna, że nie mogłam przejść obok niej obojętnie. Młodziutka, jędrna, bez łyka... kupiłam kilogram i przygotowałam w dwóch wersjach: z kiełbasą i vege. Wersja
Kuchenne zapiski EdytyObiecana wcześniej fasolka szparagowa w wersji wege. Była pyszna, córce bardzo smakowała, ale jak dla mnie, mięsożercy, nieco za delikatna. Do męża porcji dodałam jednak troszeczkę
Kuchenne zapiski EdytyI znów koniec tygodnia, czas zrobić porządki w lodówce. Resztkowy obiad? Proszę bardzo! Domownicy patrzyli i prosili Pradawnych Bogów, aby to co przygotuję było zjadliwe... I
Kuchenne zapiski Edyty